Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ADSL modem melegedés

Témaindító: zoly15, idő: Feb 11, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) morzsa15 válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Okés ki cserélek és meg oldódik a net ledobálós probléma?
(#) tothgyula hozzászólása Aug 15, 2021 /

Ma arra lettem figyelmes, hogy a modem tápja (240V/DC15V) túlmelegszik és szaga van.
Feszültséget mértem a dugaljban: 320V-ot.Kihúztam a tápegységet a dugaljból, 228V. Így rendben.
Aztán a modemből kihúztam a DC csatlakozót és a tápegységet visszadugtam,így már 228V-ot mértem a dugaljban. Azt hiszem talán a modem hibás? Mi a véleményetek?
Köszönöm.
(#) Gafly válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Majdnem mondtam, hogy a nulla szakadás tipikus tüneteit mondtad el...
(#) morzsa15 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Igen, tipikus.
(#) Gafly válasza morzsa15 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /

Kár hogy nincsen a közelben villanyszerelő, vagy erősáramhoz értő szakember, mert ebből komolyabb gondok is lehetnek és akkor nem az ADSL modemre gondoltam.
Mert ahhoz kijön szolgáltató, és kicseréli (némi vállvonogatás után)...
(#) tothgyula hozzászólása Aug 16, 2021 /

T.Galfy!
A dugaljban nincs nullaszakadás, a 228V-ot L-N között és az L-PE között is mértem. A 228Vx1.41=321,48V (csúcsfesz). De azt nem értem, hogy ha csak a tápot dugom a dugaljba 228V-ot mérek. És ha a tápot is csatlakoztatom a DC15V-os dzsekdugóval a modemhez ,akkor mérek 320V-ot a dugaljban. Persze minden egyebet kiiktattam közben,. így kár nem keletkezett.
Van 30mA-es ÁVK, de ennek jelen esetben nincs szerepe,mert a táp kettős szigetelésű.
Egyébként villanyszerelő vagyok, és értetlenül állok a hiba előtt.
(#) Gafly válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 16, 2021 /

Diplomamunka a nulla szakadásról.
Kicsit hosszadalmas és angolul van.
De nagyon tanulságos ugyanakkor.
(#) tothgyula válasza Gafly hozzászólására (») Aug 17, 2021 /

T.Galfy!
Komoly munka, fel tudom mérni mennyi munka és tudás van benne. Én kb.40éve végzek ÉVÉ,EBF,VV felülvizsgálatokat, így van gyakorlati tapasztalatom.
Jelen esetben egyfázisú hálózati légvezeték-csatlakozásról van szó. TN-C rendszer.Csillagpont eltolódás és PEN (PE) szakadás kizárva. Helyi földelőt tavaly telepítettem (6,38 OHM) és az EPH (Védőösszekötő-hálózat) is rendben.
Ha többet tudok,le fogom írni. Köszönöm válaszod!
(#) erbe válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 17, 2021 /

Gondolom, hosszabbítóban méregetsz, máskülönben nem tudnál bedugott tápnál mérni. Ha 320 V DC visszamenne a hálózatra, nem sokáig jutna el. Valamit hibásan mérsz. Lehet zárlatos diódád, de ahhoz hogy más ne csattanjon, a hosszabbítóban is van hiba. Próbálj a méréskor nagyobb terhelést is a hosszabbítóba dugni! Lehetőleg rezsót, mert a vasaló kapcsolgat. De talán nagyobb izzós lámpa is megteszi.
(#) tothgyula válasza erbe hozzászólására (») Aug 17, 2021 /

T.Erbe!
Ma kicserélték a tápot,az hibás volt, 15V DC-s. Működik, viszont a modem 3-4órai üzem után olyan meleg (alul egy bizonyos ponton, hogy szinte süt!). A szerelő azt mondta nem cserél modemet.
Mit tudok tenni? Ilyenből már volt lakástűz. Ezt szeretném mindenképpen megelőzni!
(#) Gafly válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 17, 2021 /

Ilyet tegyél alá, illetve a lábai alá még valamit, hogy jobban szellőzzön. Nem vicc...
Akkor mostmár nem táplál vissza a hálózatra az internetről?
(#) erbe válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 17, 2021 /

Régen, még az első 10/100-as 3COM switch, amit kaptunk, túl zajos volt. Irodában kellett üzemelnie, két ventillátor is volt benne. A nagy chip meg szépen fűtött. A tápja 12 és 5 V-ot adott ki. Faragtam egy bontott hűtőbordából akkorát, hogy éppen elfért a fedél alatt. Ragasztottam a nagy chipre és a memóriákra is. Vissza lehetett venni a ventillátorokat 5 V-ra.
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Aug 18, 2021 /

Lehet szegény táp átment rádió adóba, a műszer meg vevőnek.
(#) Suba53 válasza tothgyula hozzászólására (») Aug 18, 2021 /

Csavarozd szét nyugodtan a modemet. A tápfesz bemenet után szinte biztos, hogy találsz stepdown konvertert, aminek az elkói lehet hogy már romokban hevernek.
Emiatt megnőhetett a vesztesége, az áramfelvétele, és lehet hogy a táp is emiatt krepált be.
Cseréld ki azokat az elkókat 105 fokos LOW ESR típusú elkókra. ( Gyárilag is ilyen szokott benne lenni )
(#) tothgyula válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 20, 2021 /

T. Suba 53!Kifolyt az egyik elkó,és csere után jól működik.
A Tetőcserép is jó, mert jó a hőkapacitása, de azt most kihagytam. Köszönöm a válaszokat!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem