Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem hiszem. Bekapcsoláskor 8,6v-ot mutat,ez szerintem nem olyan nagy eltérés
Nekem annyira ismerős ez a 65-ös erősítés. Akkor láttam ezt, amikor a multiba a bc327-est bedugtam. Csakhát: -ugyan a "pnp" oldalra dugtam be, csak fordítva, az E-B-C lukakba kellett volna, én viszont a C-B-E lukakba állítottam -és csodálkoztam, hogy ilyen gagyit vettem, netán hamisat? Aztán rájöttem, és jól bedugva már azt a párszázat mutatta, amit kell.
Tehát: biztosan nem tévesztetted el, melyik lukba melyik lábat kell dugni? (Nem kritizálni akarlak, csak velem ez történt, hátha segít) A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2021
Annál a teszternél mindegy, hogy az 1-2-3 kivezetéseket hogyan csatlakoztatod, a sorrendet a teszter azonosítja!
AVR-es alkatrész ( tranzisztor ) teszter
Értelek. Szerinted egy kis csengő trafó is elegendő lehet? 8VA
Igen, a kimeneti feszültségéhez kell relét választani.
Rendben, kipróbálom.
Köszönöm segítséged!
4VA. 8V 0,5A.
Pontosan. Sajnos a másik műszerem tönkre ment amivel tranzisztort is tudnák mérni és még nem szereztem be másikat.
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Egy impulzus kimenetelű vízóra kimenetét kéne kettő kimenetre osztanom. Relés megoldásban gondolkodok, csak nem tudom, hogy a vízórában lévő kis REED relé bírná e a 40mA terhelést ami a relé kapcsolására kellene (24V). Van ezzel vlakinek valami tapasztalata?
A reed reléknek is van kapcsolási élettartama, és ez a kapcsolt áram nagyságával csökken. Reed relével én már befürödtem egyszer (igazából már háromszor, kétszer éppen vízórában volt...*), emiatt a lehető legkisebb áramot kapcsolnék vele. Relét semmiképpen sem (az induktív feszültséglökés miatt). Inkább egy (vagy két) optocsatolót kapcsolnék vele, annak pár milliamper is elég.
* Nekem a vízórában nem a szokásos kerékre lett téve a mágnes, hanem a gyorsabbra, egy idő után tönkre is ment, pedig csak pár mA-t kapcsolt, 24V-on. Kicseréltem egy másikra, egy idő után az is tönkrement. Utána a reed helyett HALL szenzort raktam be, az ment egy ideig, most az sem jó, csak nincs kedvem nekiállni megjavítani... Kicsit macerás, mert a HALL szenzor a táplálást arról a PLC bemenetről kapja, amit a földre kell zárnia, amikor kapcsol. Mindez kb. 12 év alatt játszódott le.
Köszi a választ
Én is ettől tartok, hogy rövid lesz az élettartama a reed relének... Esetleg a mellékelt bekötéssel meg lehetne oldani a dolgot? Így lecsökkenne kb 5mA-ra az áram amit kapcsolnia kellene. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2021
Meg lehet így is oldani, 5 mA-rel már elég sokáig működhet.
Szia !
Csak a reed jöhet számításba ? Esetleg A3213EUA-T ?
Szia!
Csak a reed, mivel a vízóra adott.
Amit javasoltam egy tranzisztor tokozású mágneses teret érzékelő mozgó elemet nem tartalmazó alkatrész (itthon kapható)
Én ilyen vízórára szereltem a HALL-elemes érzékelőt. Ahova a reed modult kell rakni, oda be lehetett csúsztatni egy panelt is. Azon van felszerelve a 3 lábú ic. Hátránya a dolognak, hogy csinálni kell neki 4-5V tápot, viszont "elvileg" nem romlik el...
Szerintetek ez normális forgó motornál? A szénkefénél erősen szikrázik. A videó 8,54 mega így nem tudom feltölteni. Most meg el se indul. Parketta szélező csiszolóról van szó.
Esetleg a kommutátor réseit tűvel/szikével takarítsd ki.
Szénkefe beér, elég a nyomás? Lehet, hogy nyekk a rotor, mérd ki.
Picit ha szikrázik, az még elmegy. Minden kézi körfűrészemnél látható volt már kezdettől egy pici szikrázás -időnként, és tényleg pici. (Úgy félhomályban fűrészeléskor volt az is vsak látható). Ha már állandó a szikrázás, esetleg még teljesítménycsökkenést is tapasztalsz, le kell állítni. Mert akkor még előfordulhat, hogy egy szénkefecsere megoldja. Kár volt kivárni, míg már el sem indul. De sokba nem kerül, vedd ki a szénkefét (ha maradt még belőle), és pont olyant kérjél a boltban. Hátha megúszta a gép.
Gondolom a szénkefe annyira elkopott, hogy a benne lévő kis műanyag távtartó puca kiugrott,
és nincs kontaktus a kommutátor és szénkefe közt. Bele való szénkefe csere megoldja...
A szénkefe éppnek látszott mert hozzá ért. Levettem a tetejét és megnéztem.
No, ha mégis érdekel a dolog, hát akkor összeszedettebben, mint ahogyan el tudtam mondani. (Bár ezt mondtuk)
Idézet: „Normális esetben, működés közben névleges terhelésnél a kommutátoron apró gyöngyöző kék színű szikrák jelennek meg. Ha a kommutátor nagyon erősen szikrázik esetleg körtűz lép fel, akkor -a kollektor nincs rendben, vagy -rossz a kefeminőség vagy -kevés a rugónyomás. -Az is előfordulhat, hogy leszakadt valamelyik tekercsvég a kommutátorról. A kommutátorra semmilyen szennyeződés nem kerülhet, ezért tiszta alkohollal, vagy acetonnal (a körömlakklemosó nem jó, mert olajos) lehet megpróbálni lemosni a rárakódott szennyeződést, utána célszerű finom polírpapírral felszabályozni. Ez megoldható oly módon, hogy fúrógépbe fogjuk a tengelyvéget, és forgás közben egyenletessé csiszoljuk, polírozzuk a kommutátor felületét. Ezzel a művelettel a kommutátor felületéről eltüntethetők azok a szénnel teli mikrokráterek, melyek a bizonytalan érintkezés fő forrásai. Az ívkeletkezés elkerülésével jelentősen növelhető a forgórész élettartama. A kész kommutátort ki kell mikázni, azaz a kommutátor szeletek közötti légréseket ki kell tisztítani, ezt csakis műanyag lemezdarabbal végezzük.” A szénkefe épnek látszhat ugyan, de érdemes újjal megpróbálni (majd ha a sajátodról lesz szó )
Sziasztok!
Adott a képen látható kapcsolás. Szeretném megoldani, hogy az La2-t mind a kettő alternatív kör kapcsolja. Tudtok ajánlani diódát amivel ezt meg tudom oldani? Köszönöm!
Próbálta már valaki, hogy két villogó LED mit csinál sorbakötve?
Ha igen, kondenzátor kell-e?
Szia!
Villogót nem, de ilyen változó színű LED-ből készítettem karácsonyi fényfüzért 24 V-ra soros-párhuzamos kapcsolással, működik azóta is. A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2021
Neked inkább relé kell, 230 V-os tekerccsel, kettő darab.
Egyik tekercse L1-el, a másik tekercse a La3-al párhuzamosan kötve. Két munkaérintkező pedig párhuzamosan kapcsolva működteti a La2-t.
Igazán nem a fényeffekt lenne a lényeg, hanem a véletlenszerű működés PIC-telenül. Elektromágnest működtetne egy tranzisztoron keresztül...
Van pár opció. Milyen logikai kapcsolat eredményeként működjön La2?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |