Fórum témák
» Több friss téma |
115GB-tól felfelé jónak tűnik. Sajnos az ADATA SSD ToolBox nem látja USB-n keresztül, egy firmware frissítést megpróbálnék, hátha csinál valamit.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
Egyenlőre USB-n nézegetem, holnap megnézem gépre dugva mit mutat.
Persze már nem garanciális, mert ez bizony meghalt. Adatokat hamar mentsd le, mert két nap múlva már nem sikerülhet. Az állapot felmérést a márkája szerinti vizsgálóval. A Sentinel nem biztos SSD-nél. Még.
Partícionáld 110GB-osra. Ha akkor is romlik, semmi esélyed. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
Ez az SSD a végét járja. Elfogytak a tartalék szektorok, amikre a vezérlő menet közben kicseréli a rossznak minősített szektorokat. Egyébként az Adata kerülendő márka, mert folyamatosan azzal trükköznek, hogy miután bevezettek egy termékszériát és a tesztoldalak lehozták a jó eredményeiket, lecserélik a vezérlőt és a NAND-okat gyengébb minőségűekre, amitől a későbbi példányok már csak rosszabb eredményeket tudnak felmutatni. Így a termék azonosítója nem változik, viszont csak dobozból kibontás után derül ki, hogy mit hozott a zsákbamacska.
Ha az ADATA SSD ToolBox-al akarsz vele játszani, akkor csakis direktben SATA-n csatlakoztatva, mert az USB kommunikáció nem viszi át az ATA protokoll több szükséges parancsát, sem a VSC-ket. "Ebben a gépben is van SSD, ott nem írja ezt a Trim kikapcsolást." Az NVMe SSD-knél nincs külön TRIM parancs, csak a SATA csatlakozású modelleknél. A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2021
Idézet: „parancssorból ellenőriztem, de a HDSentinel ott is ezt írta” Szerintem te szándékosan gyilkolod az ssdidet.. Ha a HDS azt írja hogy nem megy akkor nem megy. Erre mérget vehetsz. Rossz drivert használsz a lemezekhez. A szabványost kéne...
Nincs NVMe a gépben, csak Sata SSD. Sajnos mikor vettem, csak ez volt a boltban, Én eddig minden gépbe Kingston-t vettem, még egyik sem hibásodott meg, pedig azok használva vannak. Most Western Digital Green SSD volt csak, remélem ezzel nem járok így.
Nem értem ezt. Csak ennél az egy SSD-nél írja ezt a Trim funkció kikapcsolást, nem emlékszek, de szerintem mikor belekerült a gépbe nem írt semmilyen hibát a HDS, utána nem nézegettem én, csak most, hogy sűrűn lefagyott a gép.
Akkor szerencsés vagy, mert a Kingston a másik nagy trükközős cég, amelyik folyamatosan dobálja át a vásárlóit a palánkon az alkatrészek lecserélésével. Nemrég a WD-ről is felröppentek ilyen hírek...Jó érzéked van a vásárláshoz.
A mellékelt két dolgot mutasd/nézd meg! Régi lapokon ha nem így néz ki akkor gond lehet. A régi driverek még nem támogatták az ssd-t, így te okoztad a problémát azzal hogy feltelepítetted a gyártó chipset driverét rá.
A megoldáz egyszerű: Eszközkezelő - AHCI (vagy IDE) vezérlőn jobb egérgomb - Illesztőprogram frissítése - (alsó) keresés a számítógépen - (alsó) választás a számítógépen - Szabványos.. Ennyi és egyből működni fog a trim, teljesítmény felugrik 80-ról 100%-ra. És ami a legfontosabb innentől nem gyilkolja le a gép az ssd-idet... Aztán egyből nyomhatsz is rá egy Optimalizálást. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
Köszönöm, hát akkor igen, ebbe belenyúltam szépen, melyikeket érdemes venni Szerinted?
Nincs mit! SSD-knél különösen igaz, hogy olcsó húsnak...Nincs DRAM cache, rossz minőségű NAND, stb. Az írásterhelhetősége nagyobb az MLC-seknek, plusz az MLC NAND sebessége is jobb: nem igényel annyi cache-elést. Viszont MLC, MLC NAND és 3D MLC NAND között is óriási különbségek vannak. Függ attól ki gyártotta, hány nanométeren, mennyire olcsósított gyártástechnológián. Külön nem gyártanak már MLC NAND-ot hanem csak egyfélét, aztán a vezérlőben állítják be, hogy hány feszültségszintet tároljon el a NAND cellákban, így ugyanazt a NAND-ot tudják SLC cache-nek, MLC-nek, TLC-nek és QLC-nek is használni.
- Kingston: az "A" és az "UV" szériákban meghülyülget a vezérlő, teljes adatvesztéssel javítható, - Adata, Crucial: "SU" & "BX" széria melegszik, emiatt sokszor throttlingol és lelassul, - OCZ: a vezérlőjük hardveresen titkosít és csomagolja az adatot, emiatt lassú, - HP és Intel: jók, de aránytalanul drágák, - WD és SiliconPower: nagyobb fájlokkal a DRAM cache hiánya miatt egy átlag HDD szintjére lassulnak. Amire a legkevesebb panasz volt a környezetemben, az az MLC-s Samsung Pro és a TLC-s EVO (Az új, 970 EVO PRO-kkal viszont vigyázni kell, mert a Samsung is elkezdett költséghatékonyan trükközni az alkatrészekkel!). Minél nagyobb a kapacitása, annál több NAND modul van benne, ergo annál gyorsabb és annál nagyobb az írásterhelés tűrése. Ezek a világ vége + 1 napig elmennek majd a gépedben, csak hagyj rajta 20% szabad helyet (a legjobb, ha particionálatlanul hagyod)! Az egész meghajtóra vetítve legyen annyi, tehát nem baj, ha az egyik partíción ennél kevesebb a hely, ha egy másik partíción lévő szabad hely kompenzálja (az SSD vezérlője az összes szabad helyet nézi, nem lát se partíciókat, se fájlrendszereket, csak low level blokkokat, meg firmware szinten emulált LBA szektorokat). A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
Beleraktam gépbe az SSD-t, így már működik a Trim funkció is. ADATA SSD ToolBox sokat nem ér, szerinte 100%-os az SSD, mikor a részletes tesztet szeretném futtatni 9%-nál hibával leáll az ellenőrzés. Firmware-t nem tudok frissíteni rajta, mert nem tud csatlakozni a szerverhez. Lefuttattam a HD Tune programot, ez nem fagyott le, ha talált hibás szektort, 29-et talált, HDS 24 hibás szektort ír. Próbából megfelezem az SSD-t, elvileg a felétől felfelé nincs hibás szektor. Köszönöm a segítséget Mindenkinek, tanultam sokat belőle, ettől az SSD-től már sokat nem várok, játszadozni jó lesz. Ellenőriztem minden itthoni gépet is, megy az összesen a Trim funkció, mostmár erre is figyelek.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
Nyomjál rá egy scandisc -et, az a logikai hibákat javítja, ha szerencséd van, lehet az is.
Ha lefutott utánna egy H2testw -t az minden blokkot teleír, és visszaolvasással ellenőrzi a valós fizikai sérülést. Ismétlem MINDEN BLOKKOT TELEÍR, tehát ami rajta van adat, az megy a levesbe... De szigorúan CSAK SATA portra csatlakoztatva, AHCI módban.
Samsung EVO sorozata eddig jónak bizonyult, én is évek óta nyúzok egy 500Gb-os 870EVO-t. Ezen kívül vettem néhány éve egy használt SATA intel SSD-t (valami régi típus), na az kinyírhatatlan... Hurcolászós, külső USB3 házban használom több éve, és gyakorlatilag most is 100%-osnak írja bármelyik tesztprogram. Persze lehet, hogy csak szerencsés darabot fogtam ki.
Nagy nehezen végig ment a H2testw, elég lassan ment az írás, nem tudom ez normális-e, a tesztelés a gépet nem fogta, pár % volt a procihasználat. Itt az eredmény:
Warning: Only 227320 of 228933 MByte tested. Test finished without errors. You can now delete the test files *.h2w or verify them again. Writing speed: 14.6 MByte/s Reading speed: 208 MByte/s H2testw v1.4
Vigyáz mert a HDS elég szemét e téren. Be volt kapcsolva a trimm és engedélyeztem is de amíg nem "vettem" meg addig kikapcsoltnak írta. Azaz bőven lehet más hazugság benne más is.
Nem tudom milyen a hivatalos sebessége az SSD -dnek, azt neked kellene tudni. Ha SATAII annak az elméleti határa 300Mb/s. Az írás sebessége nekem gyengécskének tűnik, az olvasás megfelelő is lehet.
Ha nem talált hibát, akkor úgy néz ki, mindent vissza tudott olvasni, szóval elvileg nincs fizikai sérülés. Teszt közben azt érdemes figyelni, hogy a művelet mennyire ingadozik, tehát hogy egyszer gyorsabban, máskor lassabban megy e. Ilyenkor lehet, hogy téveszt ugyan, de többszöri próbálkozásra sikerült írni és olvasni is az adott bit(ek)et. Ez viszont nagyon is okozhat lassulást, ugyanis SSD -nél nincs csak bit művelet, ott egy teljes blokkot újra kell írni akár egy bit miatt is. Ha sok ilyen hely van, az betesz a sebességnek, tipikusan annak a jele, hogy kezdenek öregedni, elhasználódni a memóriacellák. A win scandisket is futtasd rajta végig felületellenőrzési módban, az is el fog tartani jódarabig. HDTune és CrystalDiskMar -al tudsz sebességet mérni, ha összehasonlítod a kapott eredményeket a gyári adatokkal, többet tudsz meg. Ha feltűnően lassabb mint a gyári adat, akkor rendszermeghajtónak semmiképp ne használd már. Másodlagos tárterületnek akár még a gépben is elmegy, mondjuk filmet vagy zenét tartani rajta, aminél nem gáz, ha egyszer csak egy két fájl olvashatatlanná vállik és megy a levesbe, de fontos adatot ne tegyélrá inkább. Egy külső USB házban hurcolászni is éppen jó lehet még.
Jó tudni, az azért komoly blama... Tiszta égő szerintem, főleg ha ez meg sincs említve a licenszben.
Mondjuk én sose használtam még, nem volt rá szükség. Vagyis egyszer kipróbáltam, de nem sok értelmét láttam. Az OCZ Vertex2 rendszermeghajtómra 80% kondíciót írt nem is tudom hány éve, mindezt úgy, hogy egy vagy két éves volt akkor. Most már az ötödiken is túl van szerintem, azóta is köszöni szépen jól van semmi baja... A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2021
Pontosítok, nem ötödiken, már a kilencedik éven is túl van kb...
A második SSD -m hat éves, az OCZ -t még jóval az előtt vettem, vagy három-négy évvel...
Jók ezek az SSD-k. Én amikor először olvastam, hogy a memória cellák max pár ezer írási ciklust bírnak, akkor egyből temettem az egészet.
Aztán azóta elszáradt a koszorú, de ezek még mindig élnek.
Scandisk nem talál hibát, viszonylag gyorsan végez is (kb 2 perc). HDTune sem talál hibás szektort újabban. CrystalDisk-et mindjárt megnézem mekkora sebességre képes az SSD. Sata3 a csatlakozása a gépnek, HDS szerint is az.
Most mi még a problémád..?
Felesleges ilyen sok programot használnod, ezeket nem ssd-re optimalizálták. Több kárt okozol mint hasznot. Csak (friss) HDS-t használj, sebességmérésre meg CDM-ot. Idézet: „Most mi még a problémád..?” Semmi, csak beszámoltam a fejleményekről, gondoltam ha már segítséget kapok, akkor beszámolok az eredményekről is...
Ismered az AIDA szoftvert?
Én a diszkek SMART ( Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology. ) adatait szoktam nézni vele. A SMART elég jól mutatja, ha gáz van egy diszkkel. Ha bármelyik értéknél sárga felkiáltó jel van, akkor azzal már gond van, és nem lehet rá számítani hosszú távon. Rendszerdiszknek azt már nem használom.
Ezekkel a szoftverekkel az a gond, hogy nem követik le a gyártók változtatásait amit a különböző meghajtók firmware-jeiben csinálnak, így ugyanaz az érték mást jelenthet (máshogyan súlyozott) itt vagy ott, még látszólag két, teljesen egyforma típusszámú meghajtó közt is, amik csak firmware-jükben különböznek. A HDD Sentinel mondhatni a legnaprakészebben tartott (ráadásul Magyar a fejlesztője), ha írsz neki és még nincs benne a meghajtód az adatbázisában, akkor beleveszi a kellő adatok megadása után. Egyébként a S.M.A.R.T. elég komplex, sokszor megtréfál azzal, hogy az egyes értékeket önmagukban nézve fals eredményt adnak: sokszor több érték együttes elemzése ad csak értékelhető eredményt.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Az AIDA is magyar. És elég sűrűn frissítik.
Én nem szoktam gatyázni azzal, hogy megpróbáljam még hibátlannak hinni a diszket. Ha a SMART már gondot jelez, akkor vagy kuka, vagy gari ha még van, vagy csak vészhelyzeti tartalék.
Éppen ez az, hogy sokszor még a számítógépes fórumokon is félreértelmezik a látott infókat és ok nélkül pánikolnak jó lemezekre. Tipikus példája ennek, amikor a "treshold" (a gyártó által megadott hibaküszöb) értékét összekeverik a valós értékkel és emiatt azt hiszik, hogy hibás a lemez, holott csak elnézték. Csak örülök neki ha jól értelmezed, mert az átlagemberek a legtöbbször rossz következtetéseket vonnak le belőle.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2021
Üdv.
Van egy program ami 64 bites. Ami nem akar indulni 32 bites rendszeren. Újratelepítés vagy virtuális gépen kívül van valami megoldás hogy működésre bírjam?
Ha konkrétan olyan hibaüzenettel száll el induláskor, hogy 64 bites rendszer kell neki, akkor nincs más megoldás...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |