Fórum témák
» Több friss téma |
VÁM és ÁFA jellegű kérdéseket/hozzászólásokat, indoklás nélkül törlik a moderátorok!
Két csomagom érkezett mostanában Kínából, mindkettőre duplán kellett fizetnem az ÁFÁ-t... Ügyfélszolgálattal felvettem a kapcsolatot, ahol azt mondták, hogy majd visszatérítik, de ennek az átfutási ideje 90+30nap... (no comment). Ezek után most van úton két csomagom Németországból, az e-bay-en nem fizettem ÁFÁ-t, remélem itthon sem kell ezek után....
Németország is EU, Magyarország is, vámúnió ugye, a részletek 25x le lettek írva az elmúlt pár hónapban.
Estét...
Srácok van köztetek aki szokott amazon.de -n rendelni? Én még nem rendeltem ott, de beregisztráltam, mert egy esztergára hajtok. Ott találtam a legköltséghatékonyabb gépet. Csak azt nem tudom, hogy lehet ott az eladónak írni? Konkrétan az érdekelne, valóban németből küldik az árut? Mert ha nem, nem szeretném benyelni a "harmadik országból" érkező csomagokra rászámolt áfát és vámot. Olyan infót meg nem találtam, hogy honnan küldenék... A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2021
Az Amazon.de mindent vámoltan kinál, azaz semmi extra költséged nem lesz,
Jó, csak biztos akarok lenni a dologban...
Az Amazonon nem igen tárgyalhatsz az eladoval. Az árut vagy az Amazon szállitja ( oda van irva a jobb oldalon) vagy a beszállito, de az Amazon felkerésére és te mindig az Amazonnak fizetsz.
Van az Amazonon egy chat felület, ott ezt tisztázhatod akár élö beszélgetéssel is, de nem az eladoval.
Akkor azt még nem találtam meg... Majd körbenézek...
Én sajnos póruljártam. Ebay-en keresztül rendeltem igaz Oroszországból,és mikor fizettem a végösszeget Paypal-al felszámolta az adót autómatikusan az Ebay. Ami szerintem normális is,most mikor a Magyar Posta kézbesítette a rendelt árut újból kifizetteték velem a vámot.
Be kell mutatni nekik a számlát, és akkor visszafizetik, úgy tudom...
Voltam bent a postán azt mondták hogy én az ÁFÁ-t fizettem ki vásárláskor, ők meg a Vámot + a Vámkezelési díjat fizettették meg velem.
Vám csak 150 euró felett van. Ha drágábban rendeltél, akkor jogos, egyébként nem.
Kezelési költség az lehet 800Ft, ha átvételkor fizeted a postán, és álítólag 300Ft, ha bankkártyával, miután értesítettek emailben, de arra csak két napod van úgy tudom. Nehogy véletlen be tudd fizetni időben, arra hajtanak. Ezt én is megettem már párszor sajnos.
399ft-ért Te mehetsz be a postára, ez a Te üzemanyag költséged amit nekik fizetsz ki.
799ft-ért már kihozzák házhoz.
Szerintem akkor is kihozzák, ha bankkártyával fizeted be online.
Az értesítési mailben kapod a direkt linket talán. Csak hát én mindig két nap után vettem észre, így már nem lehetett fizetni kártyával. Így már csak a számlát láthatod a kapott linken, hogy 0Ft áfa + 800 ügyintézési díj.
Idézet: „Nehogy véletlen be tudd fizetni időben, arra hajtanak.” Ha jól működik, akkor korrekt a dolog. Nekem legalábbis mindig megjött az SMS. Ha két nap alatt nem reagáltál, akkor mégis meddig ne vigyék ki a csomagot? Az sem lenne jó, ha az SMS célt téveszt, te meg várod a csomagot hetekig hiába.
Ez egy kísérlet volt:
Két csomagot rendeltem ugyanattól az eladótól az Alin. Mind a kettőnél megfizettem vásárláskor a 27% Áfá-t is, melyet igazolt az Aliexpressz. Az első csomagot rábíztam a Posta automatikus vámkezelésére. Ennek az lett az eredménye, hogy újra, a csomagátvételkor is kifizetetették a +27%Áfá-t. Beadtam egy kérelmet felülvizsgálatra.... csak bízni lehet benne, hogy történik majd valami. A második csomagnál, amikor feladta az eladó, kitöltöttem egy előzetes vámkezelési megbízást, melyben az egyéb menüpontba beírtam nagy betűkkel: az ÁFÁT megfizettem a webáruházban. Amint beért a csomag Budapestre, kértek még adatokat - amiket már előtte a megbízáshoz is csatoltam. Állt egy hetet a vámon, kaptam egy 399Ft-os fizetési meghagyást. Azt kifizettem, és 3 nap múlva megkaptam a csomagot, utólag fizetni nem kellett rá. Nekem ebből az jön le, hogy mindenképpen érdemes előre egy nyilatkozatot beküldeni. Ami nagyon furcsa, hogy a második csomagnál az eljárási illetéket - amit mindenképpen meg kell fizetni - arra az e-mail címre jött, amit a webáruháznak adtam meg, és nem arra amin az egész vámeljárás futott..... Vajon honnan tudta a Posta/Vám azt, és ha tudta, akkor az első csomagnál miért nem küldött egy e-mailt, vagy sms-t (mert ezeket akkor is tudták). Csupa-csupa kérdés vagyok, de inkább örülök, hogy sikerült...
Nekem jött már válasz az osztrák vámhivataltól (Bécsixlakos vagyok), 3 oldalon keresztül tárgyalják hivatali szöveggel, hogy ők az akkor megkapható adatok alapján mindent jól csináltak (ez csak a 19% adóra vonatkozik), ha vissza akarom kapni az 5€-s "kezelési költséget is", ahhoz nekik semmi közük, és keressem fel a postát. Tehát: a duplán kifizetett adó TELJESEN rendben van! Szánalmas. A posta is szerintem le fog terelni... De teszek egy próbát.
Egyedüli jó a rosszban, hogy a 80€-s termék átcsúszott (mármint aliexpressen ki van minden előre fizetve), sőt, a csomagok nagy része is. Bezzeg a 2$-os csomagra jött a kiszámlázott néhány centnyi adó plusz az 5$ kez. költség... Az aliexpress is megváltoztatta a rendszerét, senki sem tudja, mit fizet ki. A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2021
Sziasztok! Jó ideje rendelek már, de ilyet nem pipáltam. 0 Ft VÁM 0Ft ÁFA, de van külön postai díj, miközben én megyek a csomagért a postaközpontba. Kicsit elszaladt a ló - úgy látom. Akkor eddig mit fizettem ki, ha egyszer Kínában is kifizetik a csomagszállítást? Mert nem utánvétes a csomag. Ki mit tud ennek a hátteréről, azon kívül, hogy fejés?
Mit csinálnak a postások, ha a csomagért az embernek kell személyesen elmennie?
Vámkezelés díja. Attól h 0% a vám (és az ÁFA), attól még "dolgoznak vele".
Nos igen. 3 nap alatt beérkezik és ülnek rajta 2-3 hetet. Ha ezt munkának hívjuk, akkor igen. Én 3 nap alatt megoldanám ezt a kérdést egy jól bevált módszerrel. Anno egy igazgató kérdezte az épp kávézgató kollégákat, hogy sok a munka? Igen! Alig győzzük! Másnapra kirúgta a felét. Harmadnap már győzték...
Valamiért a kínai hivatalos postával ( regszám CN ) feladott csomagokat vám elé állítják ( 400/800Ft ) tetszik nem tetszik alapon, ami meg az alin szokásos sokszámos követéssel jön, az elkerüli a posta vámos részlegét, így a kezelési költségét is. Legalábbis én ezt figyeltem ki, kis összegű csomagoknál. Ami árnyalja a képet, az alin feladott csomagok vagy ingyen szállítás ( kínai állami posta... 400/800ft ) vagy 1-4eur és számsor nyomkövetés. Így a fizetendő + 1-3 eur borítékolható, de csak egyszer vonják.
Félre érted a tényeket. Ez nem az a díj amiért a Posta hozza-viszi a dolgokat, hanem annak az eljárásnak a díja ami megállapította a fizetendő ÁFA-t és vámot.
Ezt nem utólag találják ki, előre lehet tudni, hogy pontosan ennyibe kerül (ha elektronikusan fizeted). Megjegyzem, korábban az összeg sokkal-sokkal nagyobb volt, tehát kis túlzással akár még méltányosnak is tudnám nevezni.
Idézet: „Megjegyzem, korábban az összeg sokkal-sokkal nagyobb volt...” Te miről beszélsz ember? Jómagam közel 10 éves kb 200-300 keletről rendelt csomag után, garantálom, hogy amíg be nem vezették az ÁFA fizetést minden csomag után, addig a posta egy vasat nem számolt fel semmilyen "intézkedés" címén. Még akkor sem, ha az eljárás során ÁFÁ-t kellett fizetnem, mert a csomag értéke X euró feletti volt. Hiába a posta intézte a vámoltatást. Ez alól csak a futár általi vámkezelés (pl DHL UPS stb) volt kivétel, amiért már eleve fizethettél drágább szállítási díjat, ha gyorsan kellett valami, plusz a vámkezelési költséget, mert azt akkor már automatikusan a csomagküldő intézte. Az igaz, hogy ők bizony a 6-8 szorosát elkérték annak, mint amit most kér a posta, a nagy semmiért. Ha normál szállítást kértél, és a POSTA intézte, azért nem fizetett senki semmit, teljesen függetlenül attól, hogy a vizsgálat végén 0 Ft, vagy X öszegű ÁFA jött ki a végén. Ha te igen, akkor téged átvágtak. Annak idején papír alapon küldték ki levélben a nyilatkozatot, amit ki kellett tölteni, hogy őket bízod meg, majd csatolni mellé a fizetési igazolást. Ezt ők továbbították a NAV felé (hogy szintén papír alapon, vagy már elektronikusan, gőzöm nincs), és az adatok alapján ott meg visszaküldték a posta felé, hogy kiadható e áfa fizetés nélkül a csomag, vagy X Ft áfát kell utána beszedni, és csak az után adható ki. Aztán ha szükség volt rá, a befizetett áfát továbbították a navnak. Szóval itt az a nagy helyzet, kérem szépen, hogy a posta is megelégelte az ingyen szolgáltatást gondolom, és mikor eltörölték az áfa mentességet, a posta úgy gondolta, hogy ez most jó alkalom lesz arra, hogy ők is kérjenek egy szeletet a tortából... A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2021
Idézet: Nekem az a gyanúm, hogy a rendelések mennyisége miatt. Többektől hallottam hogy rendeltek más (nem Kína) országokból, és a nagyobb összegű (több tízezer Ft) rendeléseket is sarc nélkül megkapták, gyakorlatilag ugyanúgy mintha az unión belülről jött volna. Kis számú rendelések, senki nem figyeli, vagy nem érdekli őket (most még). „Valamiért a kínai hivatalos postával ( regszám CN ) feladott csomagokat vám elé állítják ( 400/800Ft ) tetszik nem tetszik alapon”
Köszönöm a titulust, találónak érzem az "ember"-t.
Talán nekem néhánnyal kevesebb tapasztalatom van mint neked, de azért mellékeltem egy megbízási részletet (az én saját kezű X-eimet látod rajta), amin megjelöltem a régi eljárási díjat. Ezt minden olyan esetben kifizettem, amikor kellett ÁFA-t és/vagy vámot fizetnem. Ha a két költség nem merült fel, akkor valóban díjtalan volt a postai közreműködés.
Pardon, igazad van, kicsit elragadtattam magam.
Én valahogy sose fizettem ilyesmit, érdekes módon...
Az új áfaszámitás előtti időkből tapasztalat, lehetett választani, ha én vámkezeltetem, akkor 1xxx ha a posta akkor meg kicsit több. Ezt tőlem is lenyúlták, rosszul is esett. Talán 2-3 éve. Hogy előtte mi volt, azt nem tudom, nekem csak ez az egy afférom volt velük.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2021
Rendeltem Angliából. Megkaptam emailben, hogy mennyit kell fizessek. Sikeresen befizettem az ÁFÁ-t és a kezelési költséget bankkártyával. Igaz, hogy a visszaigazolás helyett egy 404-es hibakódra futottam. Azonban amikor újra rákattintottam az emailben küldött linkre, ott már az szerepelt, hogy megfizettem a közterheket.
A meglepetés ma hajnalban érkezett (2 hét után), amikor is két emailben értesítettek, hogy sikertelen volt a fizetésem. Teendőt azonban nem neveztek meg, sőt megköszönték, hogy az ő szolgáltatásukat vettem igénybe |
Bejelentkezés
Hirdetés |