Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Chip shortage és áremelkedések
Üdv mindenkinek!
Nagyon sokat próbáltam tájékozódni a témában, és egy ideig úgy gondoltam csak a nagy autogyártókat érinti, de mostanra minket hobbi és barkács építőket is elért ez a félvezetőválság. Szeretnék egy témát nyitni a kérdésnek, hogy naprakész infókat, linkeket bedobhassa mindenki aki találkozik friss írással a témában. Olvastam az itt az oldalon lévő cikket nagyon részletes, de az utolsó frissítés abban áprilisi és azóta például a cikkben említett STMicroelectronics is nyilatkozott a problémáról, és egyre távolabbra teszik a probléma végét a témában érdekeltek. A kereskedők nagyban hallgatnak a dolgokról, Farnell, Mouser, TME, stb. egyetlen egy betűt sem írnak róla, de mindegyiknek az árai az egekbe szöktek. Nem csak az IC-k már szinte minden elektronikai alkatrész ára megkétszereződött-háromszorozódott. Ahol meg van még mikrovezérlő (kína, stb), ott meg az ár a tízszerese. Az év elején a TME-től vásárolt meleglevegős állomásom 47 ezer helyett jelenleg 114 ezer forint. Egyszerű szerszámok, alkatrészek árai is hihetetlen magasságokba jutottak mindenhol, külföldön is. A témát a rendszerezett link - és információ megosztás céljából gondoltam létrehozni. Köszönöm szépen ha maradhat, sokat informálódhat belőle mindenki szerintem, hiszen most már bizony a hobbiból ezzel foglalkozók is nagyon megérzik a hatását.
Az említett cikk: No end to global chip shortage before H1 2023, STMicro CEO says
Érdekes dolgokat írsz: "megháromszorozódott". Nem tudom, lehet hogy amiatt van hogy én mikrovezérlőket nem veszek mert nem értek a programozásukhoz, de félvezetőket szoktam venni, pákahegyeket is, néha nyáktrafót és ezt azt, de ahogy nézem, ma is pont ugyanannyiba kerülnek mint amikor mondjuk másfél évvel ezelőtt vettem. A tranyó se lett drágább, a trafó se, de ahogy nézem a pákahegyek se. Mondjuk, ezek egyikébe sincs mikrovezérlő.
Ennél engem sokkal de sokkal jobban bosszant az, hogy a lakásomat amit 4 éve adtam el, most, ha akarnám két és félszer annyiért tudnám visszavásárolni.
Érdekes amit írsz, mert még a villanyszerelési termékek árai is (műanyag dobozok, kábelek) mentek fel jócskán kis boltokban is. Mellékelek egy példát.
A TSZZ10/2x24V most 1516Ft nettó a TME-nél, én 1176Ft-ért vettem, de azóta eltelt közel 2 év (2019 10. hó). Hirtelen ezt találtam, de sok hasonló árat találnék ha előkotornám a papírjaimat. Nem látom a háromszoros árat, helyette olyan 29% körüli növekedést látok. Ellenállásban, diódában, tranzisztorban, bármiben amit vettem. Sőt, vettem akkoriban HDD-ket, most nagyjából ugyanannyi, vagy még olcsóbb mint amikor vettem.
Trágár hozzászólás eltávolításra került.
Kérünk mindenkit, hogy se politikát, se COVID tagadást ne keverje bele a topikba. Adjuk meg az esélyt, hogy a kérdező valóban információ megosztást segítő szándéka megvalósuljon.
Kétszeres ár ritka, de olyan 30-40% mindenhol tettenérhető. Ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni, a gyártók minden esetben pontos információkat adnak a nagykereskedőiknek ezekről.
Egyik olasz műszerdobozokat gyártó is talán pár héttel ezelőtt írta nekünk, hogy az ABS pellet világpiaci árának 35%-os emelkedése miatt 12%-ot emel minden ABS műanyagdobozának árán. A Prysmian is küldött tájékoztatást, hogy a PVC árának növekedése miatt X százalékot emel (pontos százalékra már nem emlékszem) a PVC burkolatú kábelein. Szóval infók vannak, csak nem tudsz vele mit csinálni. Elfogadod és beleépíted a terméked árába. Tény és való, hogy erős nyersanyag ár emelkedés van/volt, így láncban emelkedik a késztermékek ára. Aki szert tudott tenni készletre például az említett STM32 prociból, az annyiért adja amennyit csak nem szégyell kérni érte. Ez volt régen is, amikor bebicsaklott kb. 8 éve talán az AVR hónapokra. Jöttek a tízszeres árú Atmegák, és a gyanúsan olcsó klónok. A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2021
Szintén tapasztaltam, hogy sok IC hiánycikk lett, és/vagy jelentősen megemelkedett az ára. Ezen kívül sok távolkeleti termék ára is jelentősen megnövekedett (akár külföldi, akár itthoni beszerzésről van szó). Úgy gondolom, hogy ez csak részben a válság miatt van, részben pedig a kereskedők egy része megpróbál hasznot húzni a helyzetből - pl. a meglevő raktári készletek árait a "kereslethez igazították".
Sokáig kerestem pl. MP2459 IC-t (ez egy kicsi step-down konverter), mindenhol hiánycikk, és elég magas árak is szerepeltek. Aztán nemrég a ChipCAD-hez érkezett egy 1000db-os szállítmány, és kedvező/korrekt áron (gondolom hamar el is fog fogyni). Csak apróbetűvel megjegyzem: semmi közöm a céghez, reklám,ozni sem akarom, csak tényként közöltem amit tapasztaltam. A mikrovezérlős fejlesztőpanelek ára, és elérhetősége is tükrözi a válságot (Arduino panelek, BluePill, ESP), ez akár az itthoni webshop-ok készletén és árain is látható. Vélhetőleg érdemes bevásárolni annak aki teheti, mert szerintem ez még nem a mélypont.
Csatlakozókat sem kapni. De már egyes tranzisztorokból is hiány van.
Sziasztok, talán nem mindenki ismeri az Octopart oldalát, ahol egyben meg lehet tekinteni a nagy disztribútorok raktárkészletét és árát egy-egy adott alkatrészre rákeresve (Az utolsó oszlop mutatja, mennyire friss az adat).
Példa kedvéért mellékeltem az atmega328pb jelenlegi kínálatot. Ami látszik, hogy a nyugati kereskedőknél mindenhol nulla a készlet. Ahol van, azok viszont kínai és hongkongi kereskedések, amelyek feltételezhetően nem eredeti példányokat árulnak. Az árak között is van szórás, pl. Distelec kis darabszámnál 2x annyiért adná, ha lenne mint a Mouser.
Egy ideig mennek a kereskedők az emelkedő beszerzési árak után, de egy pont után már inkább azt mondják, hogy nincs készleten, nem beszerezhető. Kereskedője válogatja, hogy megy az ár után és próbál megoldást adni a vevőinek, vagy azt mondja, hogy nincs, oldjátok meg.
A gyártásunkhoz az nem szerencsés kereskedői hozzáállás, hogy nincs - csak azért, mert nem akar árat emelni (abszolút érthető okokból egyébként). Van olyan gyártmányunk, ahol mindegy hogy a proci 400 Ft vagy 4000 Ft, mert a terméket gyártani kell, abban a szegmensben ahova meg kerül, belefér ennyi árváltozás. (Nem tízszeres, hanem plusz X ezer forint összességében) Ilyen esetben szerencsésebb mód, hogy van - lehet kapni, igaz 4000 Ft-ért, de Te mint vevő, döntsd el, hogy a készüléked elvisel-e ekkora áremelkedést. Csak olyan nagyon vékony a jég, honnan nyerészkedés és meddig piaci ár követés. Azért az sem szerencsés természetesen, hogy egy STM32F407VGT6 kínában átlagosan 50-60 USD körül van most (17 500 Ft). Eredeti, valóban a megbízható helyeken tényleg van is, de elképesztő áron a régebbi 12-14 USD (4000 Ft) helyett. Amikor csak 1-2 hónapot kell várni valamire, az még a helyzetet figyelembe véve belefér, de amikor a gyártó 2023-at igazol vissza egy időpontra, akkor sokszor sokkal jobb ha a kereskedő azt mondja az ügyfélnek, hogy figyi... 100Ft-ért nincs most csak 2022 januárjára, de ha nagyon kell akkor van beszállítónk akitől 1000 Ft-ért el tud jönni, ha kell. Kell ennyiért is kedves vevő? Aztán a kedves vevő döntse el megér-e neki ennyit. Mi a chip shortage miatt többször kerültünk már olyan helyzetbe, hogy a vevőnek kellett eldöntenie hogy megér-e neki más helyről sokkal drágábbért az alkatrész. Eddig 10 esetből 9-szer inkább a drágábbat választotta mint a várhatóan egy év múlva lesz megoldást, mert a terméket le kellett neki gyártanunk. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2021
Én azt vettem észre egyébként, hogy Microchip gyártmányú mikrovezérlőket - IC-ket mintha kevésbé érintette volna ez a válság. Rengeteg PIC18 kapható. Áruk feljebb ment, készlet is kevesebb mindenhol, de van. Ennek mi lehet az oka? Máshol gyártják?
Nem használják sehol ezeket nagyobb sorozat gyártott termékekben, szerintem.
Én is ilyesmit hallottam, nem tudom mennyire igaz, de többektől hallottam, hogy komolyabb munkára sem PIC, sem ATMEL procikat nem használnak már, hanem pl. STM-et.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
Nem lehet, hogy ennek csak anyagi okai vannak?
Érdekes, kollégám szinte pont ugyan ezt mondta. STM8/STM32/Nuvoton M0-t használ, mert hogy fizetős a C fordító PIC-re, és még a fizetősnek is vannak jogi megkötései, hogy hova-hogyan használhatja.
Szóval akkor gyanús, hogy valóban ez állhat a háttérben, hogy nem használják gyártásban. De tényleg nem sűrűn találkozik az ember szétszedett készülékben PIC-el.
Nem tudom, de az STM procik sem olcsók (legalábbis ha eredetit veszel). Olyan mélységben nem ismerem ezeket a procikat, hogy korrektül össze tudjam hasonlítani, de használok STM32F103-at (BluePill-t), annak böngésztem az adatlapját. Amit nekem kapásból feltűnt pl., hogy minden művelet csak 1 órajel, tehát egy 32 bites osztás vagy szorzás is (kb. 14nsec) - eddig úgy tudtam, hogy ezek a műveletek a legtöbb procin több órajel alatt futnak le. Ami meg a gyakorlatban feltűnt, hogy bár a BluePill procija, STM viszonylatban, egy kicsi processzor, kimondottan gyors.
Nekem azt mondták többen, hogy egyszerűen jobb, megbízhatóbb, de nyilván az is közrejátszik, hogy profi fejlesztőkörnyezetet is adnak hozzá - gyakorlatilag bárkinek ingyen, ami valóban visszavezethető az anyagiakra is.
Én nem ezt tapasztaltam. Kellett volna 2-3 fajta PIC, a két véglet 5 és 30db. Volt amiből már az 5db-ot sem tudták szállítani, a 30db-os tételből meg csak a chipcad raktáron lévő 7db-ot tudták volna adni, a többire több, mint 1 év szállítást mondtak. De ugyanígy kellett volna 25 db analóg erősítő. Minden tétel helyett olyat kellett (rosszabb paraméterekkel) választanom, ami volt a Chipcad-nél raktáron. Ilyenkor mindig megnézem a Microchipdirect-et, mert ott látszik, ha valamiből van raktáron a Microchipnél, de ott is a legtöbb terméknél fél-egy évet írnak szállítási határidőre (legalábbis amiket én néztem, azoknál egytől egyig). Szerintem az a korlátozott mennyiség, ami van, azt az autógyárak felszívják, a többiek meg így jártak (főleg a hobbisták).
Ez nem egészen fedi a valóságot. Pl. autóiparban egy csomó helyen használják. A PIC-eket nyilván nem motorvezérlő, ABS, meg kritikus helyeken, de egyszerűbb vezérléseknél (rádió, ülésfűtés, stb.) helyeken igen. 2020-ban a Microchip 36milliárd darab microcontroller-t értékesített. Azokat csak belerakták valamibe.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2021
Mi már 1986 körül PIC-kes modult fejlesztettünk a Rolls-Royce motorok vezérlésére. Át is vették a fejlesztést.
Ez itt már OFF, de érdekes téma.
Amit én látok: Egy projekt során az egyik legdrágább erőforrás az emberi munka, legfőképp a programozás. Minél kisebb darabszámban gyártják a végterméket, annál kevesebb felé oszlik ez a költség. Egy 32 bites ARM és egy 8 bites egyéb mikrokontroller ára között nincs is olyan nagy különbség. Viszont egy ARM-ra sokkal könnyebb magas szinten programot írni, már-már olyan, mint desktopra. Minél kevesebb regisztert kell piszkálni közvetlenül, minél magasabb az absztrakció, minél jobban támogatott a C/C++ nyelv, annál könnyebben lehet hosszú távon, akár különböző fejlesztők által is karbantartható kódot írni. Egy terméket nagyon nagy példányszámban kell gyártani, hogy megérje a funkcionalitást assemblyben írni, és több idő alatt egy adott, olcsó mikrokontrollerre optimalizálni. A másik: DIY, mint kapudrog. Az STM kifejezetten olcsón adja a debuggerrel összeépített fejelsztőkiteket. Némelyiken LCD is van, meg szenzorok, ethernet, USB, stb. Ezekhez ingyen adja a grafikus konfigurátort, a fejlesztőeszközt, miegymást. Ugyanígy volt egy felfutása az Atmega mikrokontrollereknek, amikor felfutott az Arduino népszerűsége. Ha egy fejlesztőt a hobbiján keresztül megfogják, akkor az valószínűleg a munkájához is ugyanazt a mikrokontroller családot fogja választani. Nem tudom, mások hogy vannak vele, nekem az STM32 eszközök sokkal jobban kézre állnak, mint a Microchipesek. Az Atmel cuccai nálam a tűrhető kategóriába tartoztak. De ez már ízlés kérdése.
" Ha egy fejlesztőt a hobbiján keresztül megfogják, akkor az valószínűleg a munkájához is ugyanazt a mikrokontroller családot fogja választani."
Ebben teljesen egyetértek a saját példám is ezt mutatja. Arduinon tanultam programozni, most meg kisszériás autóipari vezérléseket programozok atmel chipekre.... A mai világban nem lehet tudni, hogy ez is OFF-e: " legdrágább erőforrás az emberi munka" A topiknyitásnál említett nagybani hallgatást én is látom, ám ennek a témának nem gazdasági, nem politikai, sőt nem is kórokozóbéli (bár a cikk említi) az oka, hanem egy sokkal emberibb, ahogyan vargham erre ösztönösen ráérzett. Az emberi erőforrás nem csak drága, hanem - és ezt kell észrevenni - egyre kevesebb van belőle. A szakemberek fogyatkozóban az élet mind nagyobb területein. Valójában az utánpótlásuk megoldatlan, s ez - az elemzések szerint - hosszú távon így lesz még (kb. 20-30 év). Nem kívánok belemélyedni (sőt itt mindenkit óvok is tőle) abba, hogy mennyiben van ez összefüggésben azzal a nagy lélekszámú generációval, akik a békeidő beköszöntését követően, kb. 50 év alatt létrehozták mindazt az infrastruktúrát és fejlesztéseket, amely jelenleg kiszolgálna minket, s amely fokozatosan gazdátlanul marad, ahogyan megöregedvén eltávoznak mellőlünk, és abba sem, hogy miként okozta ugyanennek a generációnak az életmódváltása azt a népességfogyást a nyugati civilizációnkban, amelyet (kulturális szakadék okán) képtelen kompenzálni a jól ismert, s fenyegető túlnépesedés. S bár minden erről szóló valós elemzés nagyon hamar "leejtené a tantuszt", ám mindezek annyira OFF-nak minősülnének, hogy - akár kényszerűen, és kelletlen de - törlést indukálnának. Inkább arra hívnám fel a figyelmet e történelmi időszakban, hogy mindenki gondoljon a saját, és utódai jövőjére, azaz arra, hogy egy kultúra csak akkor marad fönn, ha az elegendő szakértőt is ki tud magának termelni, ám ehhez elegendő utód, s azokból elegendő számú - a kultúra csínját-bínját jól ismerő - fiatal kerül ki, akik az iskolázottságuk révén hosszú, fárasztó évek alatt végül jól használható szakismeretekkel felruházottan, s lelkesedéssel állnak majd bele a civilizációnk forgatagába. Most ez a civilizáció hanyatlik, ám általuk újra felvirágozhat pár évtizeden belül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |