Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Rendelés előtt szerez be csak egy hozzá való tömítést. Ennél rosszabb állapotban lévő bojler is üzemelt lyuk nélkül.
Szedd szét, sajnos nemrég jártam úgy pont ezzel a típussal, hogy a bojler teste volt elrozsdálva a szélénél, tehát nem segített a tömítés sem. Pont ezért valahol meg is van a hozzávaló tömítés, feleslegessé vált. kb 10-11 évesen ment tönkre.
Szinte biztos, hogy a belső tartály szája fogyott el (rozsda). Ezt csak szétszedéssel lehet 100%-os biztonsággal megállapítani de fel mernék rá tenni egy láda sört. Ha így van, akkor kuka az egész bojler, nem javítható gazdaságosan.
Vadásztam néhány percig a fényképre de nem találtam meg. Bakman jobb szavakkal írta le de pont ez a lényeg, a szélén a perem egy ujjnyi részen elrozsdál és a tömítés nincs mire felfeküdjön.
Az benne a szép, hogy ráirják hogy 7 vagy 10 év átrozsdásodás garancia, na kb. azt teljesíti is. A békebeliek meg 30+évig is húzzák. u.i.: még az is lehet hogy szándékosan megkarcolják a szélén a zománcot így "biztosítva" a cserét. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Nekem is volt ilyen fényképem, én sem találtam.
Ez mennyi idő alatt válik menthetetlenné? Az éves-kétéves vízkőtelenítéseknél elvileg kiderül, ha kezdődő probléma van?
Ha ki is derül, mit tudsz kezdeni ellene? Szerintem nincs olyan festék amivel lekenve jó lesz (gondold el milyen körülmények vannak, ingadozó 80 'C körüli kemény csapvíz), zománcozni meg szintén nem tudod.
Idézet: „éves-kétéves vízkőtelenítéseknél” Jobb esetben 10-15 évenként kezd el annyira "zenélni", hogy szólnak valakinek (általában vízvezeték szerelőnek, hiszen az ő dolga ). Nem hinném, hogy van olyan környék, ahol évente szükség lenne rá. Pedig elég kemény volt a víz, ahol felnőttem. Idézet: „A békebeliek meg 30+évig is húzzák.” Fasság- így, z nélkül, mert kimoderálnák. Hát mi a lófüléért kell mindennap azt a marhaságot leírni, hogy régen minden jobb volt? Mert ezerből egy van még? mindig ez a butaség van, hogy a '90-es évek óta csak eldobható dolgokat gyártanak. Aztán amikor megírtam, hogy nekem 2001-es teherautóm, és 2004-es TV-m működik vidáman, még én lettem a környezetszennyező barom. És mindkettőt (a régi dolgok dícséretét is, és a dolgaim leszólását is) ugyanaz a személy írta. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Nincs igaza a kollégának. Nem 30, hanem 40+ évig is húzzák, ha nem túl kemény a víz. Azaz nem kell túl sűrűn szétszedni, mert az öli meg.
60-as évekből származó bojleren 6 atm. 90-es évekből 4 bar. Maiakon némelyen 2 bar, csak nyomáskorlátozóval használható...
Öhöm. Az olasz boylerem kb (nem tudom pontosan) 15-16 éve vidám.
Amikor gyerek voltam, ugyanily vidáman aláztátok a Hajdu-t. Csak (mivel itt nem láttuk az összehasonlítási alapot), azt hazudták, mennyivel jobb a "nyugati". Hát semmivel. Az idő ugyanazt teszi minddel. Van, amelyik 10 évig bírja, van amelyik 20-ig. Egy-kettő 30-ig is. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Nem. Emlékszem én, mekkora szitokszó volt: magyar gyártmány. Azért rossz.
vicces, hogy amikor már tényleg csak egy-kettő van, akkor magasztaljuk. Mint a Moszkvicsot. Mikor csak az volt, méltán szidtuk. Most úgy tesznek a "gyűjtők", mintha jó kocsi lett volna. Volt nekem izs (nem véletlen a z). Nem volt olyan, mint a maiak. Csak kaki. De az volt (az jutott), ezért szerettem. De én tudom: ma csak jobb van. Kemény víz? 0 fok alatt bizony, kemény. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
1 év után vadonatúj boyleren.
Nosztalgia, megszépítő messzeség és az az egy-két kirakati példány, amelyik tényleg bírta addig.
Ez vízkő. Be kell építeni egy vízlágyítót és elmúlnak az ilyen gondok (is).
Egyszerű. A '60-as, 90-es évekből Hajdúkról írok. Mikor nálunk bevezették a vizet, több lengyel bojler hasadt fel a környéken, azaz nyugatiról akkor még nem volt tapasztalat. Azóta egyre ritkábban látok bojlert, kénytelen vagyok kedves vízvezeték szerelő ismerősöm tapasztalataira támaszkodni. Ő viszont nem szelektál származási hely szerint.
Igen, "erbe"-nek írtam, aki szerint 10-15 év a tisztítási periódus kemény víz esetén.
Nem ezt írtam.
Idézet: „Nem hinném, hogy van olyan környék, ahol évente szükség lenne rá.” Attól még nem lehetetlen. Egyébként függ a felhasználás módjától is.
Nekem viszont napi tapasztalatom van a szidott "mai olasz" gyártmányról. Ma is ő adta a melegvizet.
Azért jelettem, hogy van olyan környék Csak hogy teljes legyen a kép, Hajdu 120L, az említett 1 évben 60 fokra volt állítva a boyler, vezérelt áramon.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Hol írtam én olaszt? A napkollektoros bojlerem Olaszországból hoztam szó szerint az út széléről. Behegesztettem, azóta is üzemel (2003). Hogy hány éves volt, mikor felszedtem, nem tudom, de lyukas volt.
Az átfolyó vízmennyiségtől is függ. Pl. ha kacsák lakják a házat.
Régebben nem volt szokás, hogy a család minden tagja naponta kétszer fürdik. Ellenben gyakori volt, hogy 6-8 fő is lakott a házban. Így viszont még nehezebb viszonyítani.
Biztos nem 1 év után, de szedtem szét olyan bojlert, hogy fél órát mocorgattam, húzogattam, mire kilazult és ki tudtam húzni. Volt benne ~10 cm vízkőréteg. A fűtőbetétet annyira szétnyomta, hogy az akadályozta a kihúzást. Szerencsére kibírta. Csak tömítést kellett cserélni.
Ahhoz képest ez még csak '-Kezdődik...".
Folyamatosan arról van szó, mennyivel jobbak voltak a régiek. Most, hogy leírom, hogy a (nem is egészen) mai olasz is jó, hát már az olasz is jó lett? Még a végén megérjük, hogy netán ma is jót gyártanak. (netán nem rosszabbul, mint "bezzegrégen" )
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Ahhoz, hogy egy bojlert mikor szükséges kitakarítani több tényezőtől függ.
1, Helyi adottság, a víz keménységi foka, egyéb összetétele. Bővebben: Link 2. Az elhasznált víz mennyisége. ( zuhanyzás, vagy kád ) 3. A beállított vízhőfoktól.( 55 -60 fok az optimális.) 4. A bojler úrtartalmától. ( 3-4 főre 120-150 liter ) 5.A bojlerben levő fűtőbetét nagyságától. 6. Állandó, vagy vezérelt áramot kap. ( A tapasztalat az, hogy az állandó hőn tartás miatt az előbbi jobban vízkövesedik) "Régebben" kizárólag vezérelt áramra volt csak szabad kötni. 7. Az elhasznált villamos teljesítmény ( ha vezérelt mérő van, ez is figyelemmel kísérhető. Az biztos, hogy ez 1 és 10 év között van. Ahhoz, hogy a fenntartási és karbantartási költség minél kisebb legyen, a tulajdonos ismeri a legjobban a helyi viszonyokat. Ha a szerelő az adott körzetben lakik tapasztalat alapján is tud dönteni.
Csak mert eredetileg nekem írtad. Két egyforma 50 literes, egymástól néhány év eltéréssel felszerelt "mai félkör-aljú" Hajdú bojler (most már Aquarius) lyukadt ki (mindkettô Bp.13-ban, de nem egy környéken). A második azzal a jelenséggel amit itt felvázoltunk. Az elsô szimplán csak elkezdett a tetejétôl lefelé csurgatni a vizet, azaz valahol a tartály kilyukadt, és a hôszigetelése miatt a tetején talált kiutat a víz. Mindkettô túlélte a hivatalos garanciaidôt, de csak egy-két évvel. Amikor én felnôttem, szögletes-hengeres régi 120-as bojler (amit leváltott az 50l-es, de nem hiba miatt hanem mert fel lett újítva a fürdôszoba, és mert már régen nem volt igény akkorára) kisiskolás koromtól (odaköltözés) felújításig eltelt ~25 év alatt 1x volt kitakarítva. Régi kollégám akinek a 120-as ugyanilyen bojlere szintén "ezeréves", most újította fel (kitakarít, lesavazta a vízköves alsórészt, csak tömítést meg fogyó-anódot kapott).
Nem minden volt régen jobb, de néhány dolog biztosan. Telkünkön máig megy egy Minszk 16 nevû hûtôgép (30+ éves), köszöni jól van, bár az oldala már rozsdás néhol, a nem tökéletes mikroklíma végett. Sajnos elég sok hûtônk ment tönkre itthon, volt ami a garancia lejárta elôtt két héttel (kompresszor csere), szerelô mondta is hogy milyen mázlisták vagyunk. Nos azóta az a hûtô ismét tönkrement, ezúttal javíthatatlanul, eleresztette a gázt (alul a fagyasztó hideg, fent nem hût), szerelô szerint porózussá válik a csôkígyó és egy-két évente ilyen lesz. Kuka.
Nálunk Z120E van, az első belenyúlás úgy 12 éves kora után történt, azóta benne van már újabb 10 év de inkább több.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |