Fórum témák
» Több friss téma |
Az(is) porvas lesz valószínűleg, ez a(is) gond.
Nagyon sok porvas van a neten "ferrit gyűrű"-ként hirdetve sajnos. Másrészt ha a toroidon átmegy egyszer a drót, az egy menet, a képeden az már 2 menet ill. 8 menet. A lenti Skori táblázatban az áll: "a félhíd tápfeszültsége terhelt állapotban", ide 290V kell, nem 150, máris más az egész. Küldök képet az én áramváltómról, ez garantáltan ferrit: 18mm átmérő, primer 1 menet / szekunder 11 menet és 11 Ohm fémréteg. Esetleg roncs PC tápokban van a hálózati zavarszűrőnek kis sötétzöld toroidja, az is ferrit. 100W-ig még jó a kompakt fénycsőből kitermelt kis kapcsoló ferrit toroid.
Idézet: „Másrészt ha a toroidon átmegy egyszer a drót, az egy menet,” Megint tanultam valami újat. Kár, hogy nem igaz...
Sajnos igaz. Toroidnál nem lehet olyat csinálni, hogy fél menet.
Ebben Skori is megerősíthet, ott a reztáp2 cikkje: Bővebben: Link "L2 = 1menet" alul az ábra a visszacsatoló trafóról, csak átmegy rajta a drót.
Nálam egy menet egy teljes kört, 360°-ot jelent. Nálad az mennyi?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Valószínűleg a megfogalmazásom nem volt pontos, így lett volna a korrekt:
"Másrészt ha a toroidon átmegy egyszer a drót, az egy menetnek számít." Ez viszont így van.
Ez már jobban hangzik, de szerintem nem pontos adat ez sem. Pusztán kíváncsiságból kérdem, hogy hány menetű egy tizes áttétel egy toroidon aminek a primer tekercse csak átmegy a gyűrűn?
Toroid trafón annyi a menetszám, ahányszor átmegy a gyűrű közepén a huzal. Az áramváltód áttétele kicsi, és laza csatolásban van a két tekercse. Nagyobb menetszámú szekunder kellene, körbe kellene érnie a gyűrűt a kerülete mentén, és csak 1 menetes primer kellene, a jelenlegi 2 helyett. Ezután a max áramnak és az áttételnek megfelelően méretezni a lezáró ellenállást.
De azzal kellett volna kezdeni, hogy rátekerni kb. 10 menetet a toroidra, majd megmérni az induktivitását, és kiszámolni az AL-t. Ez alapján eldönthető, hogy ferritről vagy porvasmagról van-e szó. A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2021
Nem én építem, csak szeretném megérteni , hogyan tud annyi gerjesztést produkálni egy egyenes huzal, mint egy olyan ami 360°-ban átfedi a vasmagot.
12 éves cikk, de azért érdemes elolvasni: Hogyan működik az áramváltó.
Igaz, nem figyeltem. Majd elolvassa az is akinek szól.
Ismerem a cikket, valamikor régebben olvastam, de erre nem ad választ.
Készséggel elfogadom, hogy így kell számolni, csak nem értem... Nade maradjon az én problémám, nem szeretnék akadékoskodónak tűnni.
Elolvastam! Köszönöm a tippeket! Igyekszem...
Transztyuszeres: "A lenti Skori táblázatban az áll: "a félhíd tápfeszültsége terhelt állapotban", ide 290V kell, nem 150, máris más az egész." Ez tuti így van, mert akkor én nagy tévedésben vagyok... Illetve Skori trafó méretezős cikkében a menetszám számításánál "féltáppal" ~150V-al számolunk... Akkor itt miért a 290V?
Ha előbb ébredsz fel, mint a többiek, akkor tisztázzuk: a félhíd tápfeszültsége az DC feszültség, azt a táp elkón mérheted, a 150 volt pedig AC, pl. 60 kHz, a fetek közös pontján ( felső S és alsó D ), amivel a képletben számolunk.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
Köszi! Ez azért meglepő nekem, mert ez nem az első ilyen táp, amit építek, bár az elkészülteknek soha nem volt szép színuszos az áramgörbéje, csak valami hasonló!
Elhiszem, hogy csináltál 12 tápot is, de a terhelt tápfeszültség akkor is 290-320 volt DC a pillanatnyi terhelés függvényében, viszont a fótrafóra váltóban ( négyszög féle ) ennek a fele számolandó.
Még véletlenül sem vitatkozni szeretnék! Örülök neki, hogy segítesz!
Most számolgatok újra egy toroid magot a fenti instrukciók alapján... Ez egy 25mm külső 15mm belső és 12mm magas mag. Rátekert 11menetből visszaszámolt ALértéke 740 körül van... Van esélyem ezen 150W körüli teljesítményt átvinni?
Az erre a célra nem alkalmas. Oda legalább 4-5000 AL kell, áramváltóhoz pedig sokszor le volt írva, sacc. 1...1.5 átmérőjű gyűrűcske, AL= min 2000.
Tehát pl. egy ilyen?
https://www.hestore.hu/prod_10038274.html Viszont itt jóval nagyobb teljesítmény is átvihető, ha jól gondolom a mag méretéből kifolyólag...
Az írás szerint az AL = 6425 már elég jó, de nem ártana rátekerni a 10-20 menetet és kiszámolni..
A méret és a szín egy dolog.
Rátekerve 11menet, ez 900uH, AL így 7400 körül...
Viszont lenne kérdésem:
Ha ezt a magot "méretezem" (2cm2), akkor 41kHz frekvenciára 30menet primer menetszám adódik. Gondolom, ezt osszam el a mag kerületén egyenletesen... A szekundert viszont hogy tekerjem? pl. három menetet? Vagy mindegy mennyire húzom szét, és ezzel állítsam be a szórást?
Az adatlap szerint 0.96 cm^2, nem 2...
Amit számolsz, a gyűrű 2/3, 4/5 részén tekerd be, vele szemben kis hézaggal a szekundert. Így tudod "behangolni" a szórást. Ha semmi hézag sincs, akkor a legkisebb az Ls. A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2021
"Az adatlap szerint 0.98 cm^2, nem 2..."
Ilyen vastag lenne rajt a műanyag bevonat?
Azért kérdeztem vissza, mert Cimopata a rezonánsos cikkében így számol:
"A méretezéshez szükségünk lesz néhány adatra, úgy mint: a táp frekvenciája (ugyan még nem tudjuk, pontosan mennyi lesz, mivel a táp beállításánál szinte biztosan módosítanunk kell); Ae (a transzformátor keresztmetszete cm2-ben megadva, toroidoknál: (Dkülső-Dbelső)*magasság)" Ha így számolok, akkor az adatlapon megadott effektív keresztmetszet duplájával kell számolni...
- kifelejtette a képlete végén a /2-t.
Szóval megtekercseltem a fenti toroid magot.
Így méreteztem: A=0,98cm2 B=0,15T Frek:57kHz Upri:150V Erre kaptam 45menetet primernek, amit feltekertem rá 3*0,5 huzalból. A szórási induktivitást így számoltam: P=300W Frek:57kHz DCTáp:290V Ebből kaptam 118uH szórt induktivitást, és 66nF rezonáns kapacitást. Az Lszórtat beállítottam (120uH), és a szek meneteket egy pár csepp viasszal rögzítettem, hogy ne mozogjanak. Az áramváltót is átalakítottam: A kicsi zöld gyűrűre feltekertem 10menet huzalt, induktivitást mértem, majd ebből számolva 7000 körüli AL érték adódott (??? jó ez így?) Ezután erre a gyűrűre feltekertem 20menet 2*0,5 huzalt. a lezáró ellenállás 220Ohm (mekkorának kellene lennie?) Végül a meghajtó áramkörben a kondikat kicseréltem 2*33nF-ra. És ezek után sem jött ki belőle a szép színusz Jelelakok csatolva...
A múltkori képeidhez képest sokkal jobb az áramváltón a jel- húzd ugyanúgy széjjel a képet és kopizd rá.
Ls-t én vissza szoktam számolni a kondikkal és a beállított frekire ( vagy fordítva ), de soha nem tekertem rá a primerre - se gyűrűn, se E... vason. |
Bejelentkezés
Hirdetés |