Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Fórumtagok,
van eljárás arra, miként lehet tisztogatni a kapcsolóreléket egy orsós (AKAI) áramkörében? Minden szép és jó, de időnként spontán irányt vált a magnó, időnként meg akkor sem ha kérem...Néztem a reléket, átlátszó házikóban vannak, és nem tudtam a burkot levarázsolni. Ki kell forrasztani őket a helyükről?
Valószínűleg igen. Ami relét én láttam (GX-215D) azt kiforrasztás után az alján lehetett szétpattintani, szerencsére nem volt rá szükség.
Tisztelt Fórumtagok. Látom, hogy itt profi, szalagosmagnó javításban jártas szakemberek adnak tanácsot, tippeket, trükköket, javítási módokat. Ezért szeretnék itt kérni tanácsot az én problémámra. Van egy Tesla B90-es magnóm amit hosszú évek után elővettem a szekrény aljából és felébresztettem Csipkerózsika álmából, mivel nagyon sok szalagom van hozzá. Családi felvételek, zenék, stb. Cseréltem benne szíjíkat, nyomógötgőt, át zsíroztam, a kapcsolókat (a lejátszás--felvétel kapcsolót is) kontaktsprayvel át fújtam, szépen szól, nem torzít, minden sávja működik. De felvételt nem tudok készíteni vele. A beadott műsort tudom hallgatni a hangszóróján a felvételiszintszabályzó működik az automatikus szintszabályzója is működik (mind a kettő) a műszer mutatja a felvételi szintet, de a jel már nem kerül fel a szalagra. Nemis törli a szalagot. Ez lenne a probléma. Ha valakinek lenne ötlete, tippje kérem ossza meg velem. üdv.:csabais
Szia!
Nézd át a T13 jelű tranzisztor környékén lévő tápfeszültségeket, alkatrészeket. Az a törlőoszcillátor áramkör. Ha az nem megy, akkor nincs törlés, sem előmágnesezés.
SZIA! Megmértem egy néhány feszt: D7 Dióda 17.2 V FORRÓ Kollektor--Emitter17.2V (6.8 helyett) Kollektor--Bázis 9.2V Emitter--Bázis 7.9V tranyó hideg. Ezek bekapcsolt felvétel állásnál. Hogyan tovább. Talán sz@r a tranyó? Ellenállások: R55 2.58 k R56 2.62 K üdv:cs
Ez a rajz nem jo. Az oszcillátor jele a T13 emitterén van és onnan kellene eljutni a magnofejre. A te rajzodon csak a bázis van kapcsolatban a a fejjel.
Itt egy másik rajz, másik forrásból. Nekem hasonlónak tűnik...
Lehet, hogy mindkét rajz ugyanabbol a hibás eredetiböl készült. A magnoban az oszcillátor jele a T13 emitteréröl jut el a fejekbe, onnan ahova a rajzon 6,8V van irva. ( kapcsolokon keresztül). Sajnos nem találom sehol elektronikus formában a jo rajzot
Szia!
Szakadt a tranyó cseréld, a rajz jó B93-asban is ez a törlőoszcillátor van bázisról csatolják ki a jelet.
Ott van a C240 jelű kondi, azon keresztül jut ki a jel a törlőfejre a C39-es kondin keresztül, szerintem.
Közben én is látom, hogy, hogyan oldották meg.
Tisztelt Uraim! Köszönöm a tanácsokat. Ez volt a baj! A tranyó szakadás, de amikor kiakartam forrasztani (jó sz@r helyen van) akkor vettem észre, hogy az emitter és a bázis lába elvan szakadva a nyáklap felett fél--egy miliméterre. Ez mitől szakadhatott el? Beszakadt csonkot kiforrasztottam. Új lábakat dugtam fel. Fent megforrasztottam, így maradt minden gyári. Igaz, hogy 6.8V helyett 9.0V-ot mérek. A dióda csak meleg nem pedig forró. Tökéletes, a felvétel szépen szól. Mégegyszer nagyon köszönöm a hozzászólásokat. üdv: csabais
ui: nem is tudom, hogy honnan lehetet volna GC 512-es tranyót szerezni. A Tesla B5-be is Tunsram OC 1074-es van az oszcillátor köben.
A régi GE tranyoknak volt ilyen baja, a lábuk a galvánon belül szokott elrohadni. Elég gyakran közvetlenül ott, ahol kijött a házbol. Valamikor téma is volt, ha jol emlékszem valamilyen technologiai gond volt.(lehet, hogy valamilyen savmaradék maradt a lábon a gyártás közben).
A munkapontot állitsd be az osztoval, mert igy lehet, hogy torz az oszcillátor jele, ami nem jo. GC tranyot valoszinü már sehol nem tudsz szerezni, hiszen a gyár sem létezik, de talán valamilyen közepes teljesitményü germánium tranyot még elö lehet kaparni. Sajnos a szilicium nem igen müködik ebben a kapcsolásban. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2021
A GC512 -őt helyettesíthetd AC128, vagy AC188 -al azt hamarabb találsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2021
Szerintem hagyd benne a régit, ha mégis cserélni szeretnéd, AC128, AC188 jó helyette.
Z dióda azért nem forró már, mivel működik az áramkör és fogyasztása csökkenti a diódára jutó áramot.
Szia CHZ. Benne hagytam az eredeti tranyót, csak a lábait hosszabítottam meg. Így maradt a gyári beállítás. (Egyébbként sem tudom a munkapontot beállítani, meg milyen osztó?) Ehhez már gondolom, hogy nem elég egy egyszerü amatőr volt mérő --PENNYben 1990-Ft volt-- Ezért is hagytam benne az eredeti tranyót. Köszi a tanácsokat, üdv:csabais
Idézet: „Egyébként sem tudom a munkapontot beállítani, meg milyen osztó” Nem is szükséges, én nem javasoltam...
Akkor valóban kellene, mivel eredeti maradt, így nem kell módosítani.
GE tranyonal is be kellene állitani, nem véletlenül van ott a méröpont és rajta a 6,8 V. Ezt mérték anno a gyárban és ez garantálta az oszcillátor optimális munkapontját ( jelszintet és torzitást).
A törlő/előmágnesező oszcillátornál nem a munkapont szokott problémás lenni, Hanem a Tesla magnóknál sok a kontakthiba, rossz forrasztás, a merev drótok miatt a drót szakadások.
Attol függetlenül nem árt betartani az oszcillátor munkapontját, mert ha ez is rossz, akkor egy láncszerü balhé jön össze, rossz oszcillátor a rossz kapcsolon meg rosszabb eredményt adhat.
(ráadásul a GE tranyok nem voltak tul hiresek a stabilitásukrol, és paramétereikröl, nyilván ezért rakták oda a méröpontot is.).
Szevasztok Fiúk.Látom rajta vagytok a témán. 9-V mérek 6.8-V helyett. Mit állítsak, hol állítsak, mért állítsak, hogy jó legyen. Nem állítottam még semmit. Minden a gyári beállítás. üdv:cs
ui: a csúszó érintkezőket átfújtam contact spray-vel. Nem recseg nem ropog.
A VJ72 B93.jpg rajzán az R21 1 k ellenállást cseréld kisebbre, ez egyszerűbb, párhuzamosan ráteszel egy másik ellenállást, mondjuk 10 k -t, és méred a mérőpont feszültségét. Bár jobb lenne, ha az oszcillátor által előállított feszültséget mérnéd, hogy kisebb, vagy nagyobb lett. Ezt legkönnyebben egy szkóppal tehetnéd, de jobb híján készíthetsz a multimétered elé egy diódás egyenirányítót, úgyis csak a relatív változás, ill a maxra hangolás az érdekes. (70 - 100 kHz szinuszt kell mérni, nem tudom a pontos frekit)
Szerintem semmit. Esetleg az előmágnesezés értékét ellenőrizd, de ehhez műszerparkod nem elégséges.
Sziasztok!
Van-e itt olyan aki otthon van csöves magnókban? Került hozzám egy kibelelt Revox C36, mechanikailag rendben van, az elektromos részéből is tudom pótolni amit kell, de sajnos hiányzik a mellékelt képen látható trafó az oszcillátor részből és sajnos semmi adatot nem találok róla. Van nálam egy egy szériával újabb D36-os magnó is (ami hálistennek érintetlen) és ahogy nézem annak egy ECL80-al van megoldva az oszcillátora, trafó nélkül. Szerintetek működne ez az áramkör a C36-ban is?
Szia!
Ennek már nyilván semmi értéke, mint magnetofon. Csak mint régiség jöhet szóba. Tehát szerintem elsősorban nem a működöképességre kellene koncentrálni, hanem az eredeti állapot lehetőség szerinti visszaállítására. A helyedben írnék egy szívhez szóló levelet a Studer-nek, hogy legalább az adatokat adják meg. Ha nem megy, akkor próbálnék egy trafót csinálni hozzá. Először a frekvenciát kellene tudni. Aztán inkább a régi rádió amatőr kollégák segítségét kérném a trafó méretezésben. A D36-ból átvett kapcsolást nem alkalmaznám, mert ha már ennyire eltérsz az eredetitől, akkor akár egy egyszerű trantisztoros kapcsolást is betehetsz, de annak mi értelme lenne? Viszont, ha működik a D36, és esetleg a törlőfejek megegyeznek, akkor abból a szükséges adatokat kinyerhetnéd (törlő feszültség és frekvencia).
Valószínűleg az lesz, ez a legjobb képem arról egyáltalán hogy néz ki. A törlőfreki kb. 80 Khz, azt írja a rajzon, most már csak a törlőáramot kéne megtudni és hogy hol találhatóak a régi rádióamatőr kollegák. Jó lenne most a csöves topik, csak az már nincs
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
Na, talán nem is olyan vészes a dolog. Működik a D36-od? Meg tudod mérni a törlőáramot vagy törlőfeszültséget?
Nem tudom nagyítani a képet, de mintha egy vasmag hangolású Litze huzalból, méhsejt technikával készült tekercs lenne. Nem? Ez rendben is lehet, mert akkoriban a rádiókban is ilyen tekercsek voltak. A fazékmag még nem volt, vagy legalábbis nem elterjedt. Ha jól látom ez egy sima Colpitts oszcillátor ellenütemben kapcsolva. Huncut. Ha ez igaz, akkor a primer tekercsnek kb. 4,75mH-nek kell lennie. Fazékmagon nem is olyan vészes. A szekunder menetszámot meg ki lehet kísérletezni (ha máshogy nem megy). Alacsony menetszámról indulsz, és addig növeled, amíg megfelelő nem lesz a törlés. Szép feladat. Sok sikert! |
Bejelentkezés
Hirdetés |