Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Snubber áramkör

Témaindító: boros000, idő: Jún 30, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) kokanyk hozzászólása Ápr 15, 2020 /

Sziasztok! Szeretnék kicsi segítséget kérni ebben a témában. Ez nekem nagyon újdolog. 2 napja hallotam elsőnek róla.
Nekem olyan áram kör kellene amit egy mágnes kapcsoló és a házimozi erősítő közé tennék be.

Pontosan: vagy egy házimozi erősítőm ami ki tud adni ( 220-240 szabadon válaszott ) de csak 200-300W ot tud kiadni ( CD lejátdzónak ) visszont én szeretnék vele 2 másik erősítőt is kapcsolni, aminek jelentősen nagyobb az áram felvétele.
Ehhez vennék egy mágneskapcsolót vagy relét, ami 16A ig jó! Csak 1 fázis kell kapcsolni.
(#) kaqkk válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /

Idézet:
„Nekem olyan áram kör kellene amit egy mágnes kapcsoló és a házimozi erősítő közé tennék be.
Egyszerűen cseréld nagyobbra a mágneskapcsolót ...
(#) kokanyk válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /

Az erősítőt nem szeretném szétszedni illetve kókányolni.
(#) kaqkk válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /

Akkor az erősítő kapcsoló kimenetére köss rá egy mágneskapcsolót avval már bármit kapcsolhatsz. Vagy vegyél egyMASTER_SLAVE ELOSZTÓT ami akkor kapcsolja a slave kimeneteket amikor a master áramot vesz fel (bekapcsol) . (De ennek a dolognak semmi köze a snubberhez) ....
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2020
(#) Peter65 válasza kokanyk hozzászólására (») Ápr 16, 2020 /

Szia!
Szoktak a mágneskapcsolók tekercsére varisztort vagy RC tagot tenni. Ezek egyrészt a kapcsoló kontaktust védik valamelyest az induktív visszalökéstől, és így kevésbé szikrázik a kontaktus, megnő a várható élettartama. Másrészt, és ez szokott a fő indok lenni, az RC tagok mérséklik a zavar kibocsátását a mágneskapcsolóknak, és ezért a közelébe lévő elektronikus eszközöket kevésbé zavarják.
Azt eldönteni, hogy neked ebben az esetben szükséged van-e ezekre, neked kell. A mágneskapcsoló gyártók általában kínálnak RC tagot és varisztort is a készülékeikhez Bővebben: Link, Bővebben: Link, Bővebben: Link, de te is megépítheted.
(#) kontár hozzászólása Nov 14, 2021 /

Egy szilárdtest relével kapcsolnék egy mágneskapcsolót 240V 50Hz behúzó tekercsű.Azt tudom hogy snubber kell,de milyen értékű ellenállás (ohm,watt),kondenzátor(kapacitás,feszültség) esetleg varisztor (feszültség) . Köszönöm a segítséget.
(#) Peter65 válasza kontár hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1

Szia!
A korrekt méretezéshez elég sok adat kellene. Általában megfelelő kb. 100nF-os kondi, valamilyen polipropilén fólia kondenzátor 630V-os, vagy nagyobb, és kb. 100ohmos ellenállás, legalább 5W-os, lehetőleg huzal ellenállás. Az 5W nem csak a melegedés miatt kell, hanem azért is, hogy a rá jutó feszültséget elviselje. Varisztor szerintem nem hatékony védelem.
(#) kontár válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Nagyon szépen köszönöm a választ
(#) compozit válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Jó a huzalellenállás, de csak az indukciószegény. Pl: GWS NI sorozat.

https://www.vishay.com/docs/21003/gws.pdf
(#) Peter65 válasza compozit hozzászólására (») Nov 15, 2021 / 1

Ezt mások másként gondolják. Lóska Péter valamelyik könyvében kifejezetten javasolja, hogy huzalellenállás legyen, pont az indukciója miatt, hogy a félvezető bekapcsolásakor a kondenzátoron folyó áram meredekséget korlátozza. Ha ennek induktivitása elhanyagolható a forrás impedanciájához képest (csatlakozó huzalok, mágneskapcsoló induktivitása), akkor nem rontja érdemben a túlfeszültség-védelem hatásosságát.

Ezt nem értem. Ha félvezető mellé tesszük az RC tagot, akkor a félvezető bekapcsolásakor az ellenállás fogja korlátozni a kondi kisütőáramát. Az ilyenkor fellépő di/dt valóban nagy lehet, de azért használnak odavaló kondit, hogy ezt kibírja.
A félvezető kikapcsolásakor nagy du/dt keletkezhet, ha az ellenállásnak van induktivitása. És még az RF zavar is nagy lesz emiatt. Ha ez nem így lenne, akkor miért gyártanának induktivitásszegény ellenállásokat, kifejezetten erre a célra?
Az eredetileg snubbernak használt áramkörben még egy dióda is van az ellenállással párhuzamosan. ( Persze csak DC körben ) Azért, hogy a félvezető kikapcsolásakor a teljes áramot átvegye. A kondi értékétől függően így lassítja a du/dt-t a félvezetőn. ( Elsősorban tirisztorhoz, GTO-hoz használatosak, a félvezető kikapcsolási veszteségének csökkentésére használják. )
(#) Peter65 válasza compozit hozzászólására (») Nov 15, 2021 /

Amit írtam, az a megfontolás tirisztorokra és triakkokra igaz, mint ami a szilárdtest relékben is van. Ezek a félvezetők kényesek a di/dt-re, nem a kondenzátorral van baj.

Nekem az jött le, hogy a kondiban lesz esetleg túlzott di/dt. Kétségtelen, hogy ez a tirisztoron is ugyanazt a hatást eredményezi. Ez biztosan nem olyan mértékű, hogy egy tirisztornak problémát okozzon, a szétterjedési idő nem olyan nagy, hogy egyáltalán nagy di/dt kialakulhasson.
(#) Peter65 válasza compozit hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Most nem sikerült előkapnom azt az irodalmat, amire emlékszem. Ezen a linken lévő anyagban a 7. oldalon van erről szó. Itt is írják (második hasáb 4. bekezdés), hogy a huzalellenállások kellő mértékben korlátozhatják a di/dt. Félre értés ne essék, ahogy ebben a leírásban is van, alapvetően az induktivitás szegény felépítésre kell törekedni (pl.: közel rakni a félvezetőhöz az RC tagot), de figyelni kell a di/dt alakulására, mert ez problémát okozhat.
Egyébként a műszaki gyakorlatban is sima huzalellenálásokat használunk. Legalábbis én még tirisztorok vagy triakkok mellett még nem láttam indukciószegény kivitelt.
(#) compozit válasza Peter65 hozzászólására (») Nov 16, 2021 /

Lehetséges. Én máshogy tanultam és máshogyan csináltam, 1977 és 1985 között. Még a 300 kVA-es 3f-u rendszereknél sem ilyen probléma volt a McMurray híddal. ( Volt helyette más. )
Utána már volt 500A-es bipoláris tranyó, az sem egyszerű, de megbízhatóbb.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2021
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem