Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
USB soros átalakítóval tudok Atmega 328 at programozni .hex fájlból? Ha igen, hogyan? Előre is köszönöm!
Csak akkor, ha van az AVR-en bootloader...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2020
Firmware frissítés kell. Az AVRISP_2 helyett az STK500_2 stringet kéri a programozótól...
Próbált már valaki VB6-ban AVR-el kommunikálni?
Ha igen, meddig jutott?
Van egy ilyenem, amit a Hestoreból rendeltem:
http://www.elmodules.hu/products/em-65442 Próbáltam már Atmel Studióval használni, de a gépemet le is lassítja, meg nem is tudtam rájönni, hogyan kell az eszközzel összekötni. A PIC programozást könnyebb volt elkezdeni, egy assembly-hex fordító, és a PICkit2 együttes használatával. A c programot több féle képpen is le tudnám fordítani, mint pl Code::Blocks programmal, de az égetésre még nem találtam megoldást. Ismertek olyan programot, amivel az így lefordított hex fájlt ki tudom írni az AVRISP-n keresztül? A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2020
Sziasztok!
A régi fajta Topi-féle AVR ISP (Ver. 1.0) programozóhoz létezik valahol jól működő Win10 driver? Én sehol sem találtam. Köszönöm!
Sziasztok!
Atmega48 at tudok égetni arduinoval? Ha igen, akkor hogyan? Néztem youtube videokat, de ott atmega 8 at égetnek, azzal a módszerrel nem sikerült.
8-at tudsz írni ?
Az mit jelent, hogy nem sikerült? Mit tapasztaltál? (Azon kívül, hogy égett bele a program)
Tudsz.
ArduinoISP a minta, és az égetést az AVRDUDE vezérli. A bemenete hex vagy bin állomány.
Idő közben sikerült bootloadert égetnem, illetve próbaképp egy blink programot.
Viszont mivel .hex fájlban van a program ezért arduinoval nem tudom égetni. AVRDUDESS programmal próbáltam, nem igazán sikerült, még a fuse biteket sem. Viszont a program felismeri a kontrollert. A következőt írja:
Viszont mióta próbálkoztam ezzel, azóta az arduinoval sem tudom írni, ő pedig ezt írja:
Bekötés a következő: Arduino Nanot használok D13 > SCK D12 > MISO D11 > MOSI D10 > RESET Illetve 3. láb GND 4. 5V SMD ATmegáról van szó. Egyenlőre teljesen kifogytam az ötletekből, illetve a türelmem is kezd elfogyni. Ami még kérdőjel most számomra, hogy az ATmega48 na nem kell bootloader? Itt a fórumon írták az egyik csiportban.
Véletlenül nem állítottad át az órajeles fuse biteket? Lehet, hogy most külső órajel forrás kellene neki. De ez csak tipp.
Elvileg a "CKDIV8" ot ha bepipálom akkor a belső oszcillátort használja, nem?
Az órajel 1/8-ával megy attól a bittől, CKDIV8, azaz ClocK Divide 8
Elvileg ezt az auto beállítás állította be.
De elvileg ezt próbáltam beégetni, viszont kiolvasni nem tudom.
Ez alapján a tippem nem volt jó. A másik kérdésedre még nem kaptál választ: az atmega48-ba nem lehet bootloadert égetni, ő azt nem támogatja, így nem értem hogyan égetted bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2021
Minicoret használtam. Van plusz ATmegam, megprobaljam egy masikkal mit mutat? Arvdudess programmal nem kell bootloadert egetni, ugye?
Ha az arduino ide alatt akarod feltölteni a programot rá akkor kell bootloader asszem.
Az arduino ide a windows TEMP mappájába teszi a leforditott programokat, és úgy emlékszem csinál olyan hex állományt is ami nem tartalmazza a bootloadert, szerintem azt meglehet etetni az avrdudess -el és müködni is fog bootloader nélküli avr -en. Persze a fuse biteket neked kell beállittani.
Közben sikerült programozni, illetve kiolvasni is az ATmegát, lehet valami kontakt nem volt jó.
Egy kérdéses dolog maradt még, a fuse biteket be tudtam égetni egyet kivéve. A lock bitet gondolom 0xFF re kéne írni, ami nem sikerül. A hibakód ugyan az, kiolvasni kitudom 0x3F. Ez gondod jelenthet?
Nekem is van olyan avr aminek a lock bitjét nem tudom átírni, eddig nem befolyásolta a müködését.
Rendben, köszönöm mindenkinek a segítséget. A napokban összerakom a panelt, jelentkezem az eredménnyel.
A chip erase parancscsal próbáltad a lock bitek módositását?
ATmega48/88/168 25.1 Program And Data Memory Lock Bits Idézet: „The lock bits can only be erased to “1” with the chip erase command.” .... Közben rájöttem: 0xFF ==> 0x3F mivel a 7. és 6. bit nincs használatban. Tehát nincs baj, az összes lock bit értéke 1 (azaz unprogramed).
Bocs hogy most válaszolok erre.
Lehet. Ha az usb - soros átalakittó az FTDI FT232R, akkor azzal lehet csinálni egy "bitbang" programozót. A legelső arduino boardon kinyirtam az avr -t, és persze nem volt akkor még programozóm semmilyen, akkor találtam ezt az oldalt. Az ottani leirást követve tudtam bootloadert égetni az új avr -be.
Köszönöm, meg fogom próbálni ezt a módszert is!
Most egy másik gond történt. Az ATmega48 programozása elvileg sikerült. Viszont kellene programoznom egy ATmega328at is amit meg is tettem xloaderrel, amire viszont nem gondoltam akkor, hogy a fuse biteken állítani kéne, mivel belső osszillátorról kell működnie. Most már ott tartok, hogy sem az arduino nem ismeri fel a kontrollert, sem az avrdudess. Ami egyenlőre nem tiszta, ha avrdudessel akarom írni akkor is kell bootloader? Illetve hogy kéne bekösem? A programozás ideére kell a 16MHzes kristály és a két 22pFos kondi? USBAspal is próbáltam, az se ismerte fel. A képen látható bekötéssekkel próbálkoztam, próbáltam kristállyal és anélkül is. Még amit kérdeznék, netán, ha sikerülne megtalálni a kontrollert, hogy állítsam be a fusebiteket? Ebben a cikkben leírtak alapján kéne programozzam: Bővebben: Link Annyi a különdbség, hogy smd tokos a mega. Még egy kérdés ami felmerült bennem, elég 1-1 vcc-gnd lábat tápra kötni? Előre is köszönöm!
Lehet, hogy külső oszci-val kell meghajtanod az avr-t, én sokszor jártam így. Én készítettem egy 4Mhz-es kis kapcsolást, amit ha kell ráakasztok a problémás ic-re.
Arduinó alól nem bootloaderrel is lehet égetni: külső programozó. Csak ekkor azt válaszd ki . És ugyanígy Arduino IDEben maradsz....
Bootloaderen át a fusebitek nem piszkálhatóak.
A külső programozó határozza meg, hogy kell e vagy sem. A bootloader is programozónak hazudja magát a AVRDUDE felé: STK500v1-nek vagy STK500v2-nek...
Sziasztok!
Atmega328-ba szeretnék égetni IDE-ből programot stk500-al, de nehézségekbe ütköztem. Annyi információt összeszedtem, hogy az IDE alaplap-kezelőjében telepíteni kellene a Minicore-t, hogy ki lehessen választani a 328-at mint alaplap, és külső programozót választani, de nekem az alaplap kezelőjében nincs "Minicore". A Github-on megtaláltam de fogalmam sincs, hogy lehetne az IDE-be telepíteni. Hogy lehet az IDE-vel egy AVR-be beégetni legegyszerűbben az .ino-t egy STK500-al? A temp-ben létrehozott .hex is meg van amit AVR Studióval is bele tudnék égetni, de ennél a módszernél meg a fusebitekről nincs elképzelésem, hogy mi legyen. Aki tud, segítsen már néhány tanáccsal! Köszönet! |
Bejelentkezés
Hirdetés |