Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2346 / 2501
(#) reloop válasza Tranzisztoros hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Az ST151 témában használd a user:Alkotó/fájlmellékletek keresést, vagy ott írd be a kérésed
(#) Alkotó válasza Tranzisztoros hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Egyéb terveket is találsz hozzá (legalábbis én rajzoltam néhányat), de ehhez a kialakításhoz, rövid átfutási határidővel tudok panelt adni.
(#) elektrorudi válasza Tranzisztoros hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
Szia!
Értem a célodat, hogy a kihívást keresed a >200W -os erősítő építésében, de nekem úgy tűnik, ebben a teljesítménykategóriában már régen átvették a digitális erősítők az uralmat. Az egy kényszermegoldás volt a teljesítménynövelés érdekében, hogy duplázzuk, triplázzuk, 16 szorozzuk meg a végtranzisztorok számát.
Talán nem lenne érdektelen ebbe az irányban is körülnézni. Kihívást ott is lehet találni bőven.
Ha mégis marad az analóg technika, akkor sok sikert hozzá. Majd számolj be kérlek a fejleményekről.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Köszönöm a választ!

Megépítettem az áramkört , terheléskor leesik a fesz így 460-480 voltról jár kb. Nekem ami bevált 3db sorbakötött 1,2 Kohm 3 wattos ellenállás , így megoszlik rajtuk a hő nagyjából 40-50fok/db , szépen működik a cucc!
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Nincs mit. Ha még adtál volna hozzá 20V-ot akkor kipróbálhattál volna egy EAR859-et is. Ez már nem a szépen hanem a nagyon jól szól kategória, kb. olyan amilyennek egy nagyon nagyon jó félvezetősnek kéne lenni, oda lehet tenni bármelyik sokmillás gyári mellé, gondolom nem véletlenül nyerte el Japánban a "világ legjobb SE-je" díjat.
(#) black1989 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Egyelőre nem hinném , hogy belefogok újabb projektbe , eléggé kimerítő volt a megépítés , szerintem minimum 2 hónapig építettem , mire eljutottam az élesztésig, persze a dobozát is én építettem , az is sok időt vett el ahhoz képest , hogy nem lett egy esztétikus darab!
Egyébként azt megjegyzem persze ez sem tényszerű azt mondták , hogy fémes a hangja a pp csöveseknek! Ez nem igaz! Hihetetlenül szépen szól, a magasak pl olyan kimagasló minőségben amolyan selymesen "jönnek ki" a hangfalakból , hogy 100 tranzisztoros után kijelenthetem , meg sem közelítik ezt! Ez csak az én véleményem , biztosra veszem , hogy sokan nem ezt a hangzásvilágot preferálják, én sajnos ezt másból nem hallom csak a csövesből! Egyetlen probléma , hogy olykor olykor már olyan puha lágy a basszus , hogy szinte elvész de biztos vagyok abban , hogy ez is orvosolható egy-két szűrő alkalmazásával....
(#) Ge Lee válasza black1989 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
A doboz az egy külön szakma, alapanyag meg precíz gépek nélkül képtelenség esztétikusra megcsinálni, sőt, gyáriban is látni néha olyat ami hagy némi kívánnivalót maga után. Ráadásul én most üvegből akartam dobozt csinálni, lyukat is tudok fúrni bele, na de a csöveknek való nagy átmérőt már nem tudom kivágni, sőt nem is tudom hogy üveges vagy bárki ki tudná-e, létezik-e rá valami célszerszám, meghát azért pontosan is kéne.
Csövesnek fémes hangja semmiképpen nem lehet mert az a félvezető sajátja. Semlegesen unalmas vagy kemény az lehet, a PP-k általában olyanok, nekem emiatt nem tetszenek. A többiben egyetértünk, én sem hallgatok már félvezetőst.
(#) elektrorudi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Csak próbaképpen, 3mm-es üvegbe készítettem D=32 és D=68 mm-es furatokat, szerintem kielégítő minőségben. A lyukfúró hozzá nem olcsó, de ez már csak egy ilyen hobbi.
(#) tomszojer hozzászólása Jan 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy SABA szettem, ebből az erősítő kinyiffant.
A típusa CI 310.
Kiégett 4 ellenállás a végfokban.
Keresek hozzá rajzot, de nem lelem sehol.
Aki tud valamerre, kérem segítsen.
Üdv: Tom.
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Üdvözletem.
Csöves kérdésem lenne a hozzábbértőktől.
ECL82 SE erősítőt építek, kapcsolási rajzot csatolom. Jelenleg 198V egyenfeszről megy. Trióda anód áram 0,6mA Anódfeszültség 63V. Pentóda Anódárama 40mA, Anódfeszültség 188Volt. Egyenirányítás EZ80. Működik nincs vele semmi gond-brumm vagy hasonló. 2W körül jün ki belöle a szufla. Kimenő bontott rádió-tv kimenőtrafő.
Kérdésem hogy mehet e nagyobb feszültségről, mert a táptrafó 2x260Volt-os szekunderrel rendelkezik. Jelenleg ellenálláson fűti el a maradék 40Volt ot.
Tettem trimert pentóda katód ellenálásával sorba, hogy finoman tudjam állítani az áramát, valamint trióda anódján növeltem 100-ról 200k ohm-ra mert nagy volt a trióda anódárama.

ecl.png
    
(#) ferci válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Szia!
Az írásod szerint kb. 240 volt lenne a tápfeszültség az ellenállás nélkül.
Nyugodtan mehet erről a feszültségről, a trióda anódellenállást úgy állítsd be, hogy 70-75 voltra fel tudjon menni.
A pentóda katódellenállását pedig annyira növeld meg, hogy kb. 36 mA-re csökkenjen le az anódáram..
A segédrácsba célszerű lenne párszáz ohmot betenni, aztán megmérni a segédrács áramát is, passzol-e az adatlapi értékhez.
Kimenőt viszont nagyobb primer menetszámmal kellene alkalmazni.
(#) mlaci989 válasza ferci hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Kimenő egyenáramú ellenállása 178 Ohm. Majd megmérem- kiszámolom az áttételt.
(#) Petyka79 hozzászólása Jan 3, 2022 /
 
Sziasztok! Van egy sony erősítőből származó trafóm, 2x33V, 240W. Erősítőt szeretnék építeni, de nem tudom mihez lenne ideális. VF2-őt szívesen csinálnék, de ahhoz talán kevés a teljesítmény. Adnátok ötletet?
(#) reloop válasza Petyka79 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Szia! A trafót nem érdekli a végerősítő kapcsolási rajza csak az, hogy ne köss rá alacsonyabb impedanciájú hangszórót, mint amivel korábban üzemelt.
(#) Petyka79 válasza reloop hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Ezt nem igazán értem, trafóra hangszórót?
(#) reloop válasza Petyka79 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Akkor kibontom. Ha például a Sony erősítőre, amiből a transzformátor származik nem lehetett 4 Ω-os hangszórót kötni, csak 8 Ω-osat, akkor bármilyen végerősítőt is építesz a 4 Ω-os hangszóró ezt a trafót túl tudja terhelni.
(#) Petyka79 válasza reloop hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Értem, köszönöm.
(#) jimmi12 válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Azért ez egy kissé erős kijelentés. Pár erősítőn már túl vagyok, legtöbbje bontott trafóval, amiről nem lehetett tudni, hogy pontosan miből lett bontva, köszönik szépen, jól vannak. De tovább megyek, például egy 2x24V-os gyári toroid-ról ami sosem "látott hangszórót" akkor nem is lehet erősítőt táplálni? A gyári erősítőkben sincs túlmisztifikálva, transzformátort teljesítményre méreteznek, nem hangszóró impedanciára. Nem hinném, hogy a kolléga trafóját (tekintsünk el a feszültségtől) egy 10+10W-os TDA2005-ös kapcsolás 2Ω-os (2db 4Ω hangszóró párhuzamosan) túl tudná terhelni.
(#) Karesz 50 válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Idézet:
„transzformátort teljesítményre méreteznek, nem hangszóró impedanciára.”

Pontosan ezt írta neked reloop (Ohm törvény). Kicsit szemtelen vagy a korodhoz képest.
(#) lukacsp válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Várjál, adottak a szekunder feszültségek, abból kijön 40...44V körüli DC feszültség kétszer.
Ha figyelembe vesszük, hogy síntől sínig nem lehet kivezérelni egy erősítőt, akkor kijön, hogy kb. 24V-eff jöhet ki egy így táplált erőítő kimenetén. Ez 8 ohmra 72W, 4 ohmra 144W.
Meg van adva a trafó teljesítménye, ami 240VA.
Ha figyelembe vesszük, hogy egy AB osztályú erősítő hatásfoka ~70% lehet, akkor ebből a trafó felől oldalanként 84W jön ki.
Fentiek alapján a gyártó valószínűleg inkább 8 Ohmos használatra tervezhette az előző erősítőt amiben a trafó volt.
Lehet 4 Ohmra is használni ettől függetlenül teljesen nyugodtan. Melegedni fog a trafó ha tartósan túl van lépve a megengedett terhelése. Ha jól van a túláramvédelme méretezve akkor a trafó károsodása előtt az olvadó biztosító meg fog szakadni túlterhelés esetén.
(#) Suba53 válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Vegyünk 2x40V pufferelt DC feszültséget, az 80V. Most minden apróságtól eltekintve, ha a kimenő szinusz csúcstól csúcsig 80V, akkor az 8 ohmos terhelésen 100W-ot jelent csatornánként.
Az elfűtött veszteséggel együtt kijön a nagyjából 240W trafó teljesítmény. ( sztereo esetén )
Ha ugyanezt a 80V-ot nézzük, akkor 4 ohmos terhelésen 200W-ot jelentene csatornánként, vagyis a 240W trafó teljesítmény kevés neki, ha maximumig akarjuk kivezérelni. Ha csak monot építesz, akkor arra jó, de ki épít manapság mono végfokot? ( Erre biztosan fognak jelentkezni páran, de nem az az általános )

Ez nem jelenti azt, hogy 4 ohmon nem használható, de a kivezérlést ( hangerőt ) növelve hamar torzításba fullad a zene élvezete.
(#) mek-elek válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Ne vedd okoskodásnak! Ha reálisak akarunk lenni, ki az isten hallgat otthon egy átlagos lakásban 2x100 W-al zenét. Már a felénél is a szoba hangzása a mérvadó....
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Nálam előfordul... van amit ennél halkabban hallgatni vétek: pl. Mike Oldfield-tól az " Enter".
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 4, 2022 / 1
 
Tőlem se vedd okoskodásnak, de ha zenét hallgatunk az erősítőnkkel, akkor ezek a wattok kicsit másképpen alakulnak (de ez már többször szóba került).

Az első fotón a zenei csúcs 7.45 W, az effektív érték átlaga (integrálja?) pedig 0.43 W/8 Ohm.
A másodikon ugyanez 3.4 W/0.23 W.
Tehát 240 VA-es trafó simán elég lehet egy 2x200 W-os erősítőhöz.
A zenekari analóg végfokok nagy részét így méretezik, a hifiben pedig fordítva, mert úgy "szebben szól".
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Üdv.
Rámértem a kimenőre.
1kHz en az áttétel megközelítőleg 34-re jön ki üresjáratban. 8 Ohmos terhelésre nem változik, 4 Ohmon 39.
Ebbőll kiszámítva 9,27k - 8 Ohm és 6K - 4 Ohm impedancia jön ki. Szükséges-e alakítani a trafón a cső egészséges hosszútávú működése érdekében.?
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Nálunk a házban nem hagynák...
És nálam az asszony a dinamikakompresszor....
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Ezért van külön fogalom a szinuszos teljesítményre, és a zenei teljesítményre. Én a szinuszos teljesítményt tartom korrektnek, mert az számolható, mérhető, kristálytiszta fizika.

Minden más csak a marketingesek fogása, hogy vonzóbbnak látszódjon az árcédulán.
(#) Suba53 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Mindig voltak, és lesznek tehetős emberek, akiknek semmi nem elég nagy, semmi nem elég sok.
Meg olyanok is sokan vannak, akiknek mindig nagyobb kell, mint a szomszédnak van.
És ezek az emberek mindenben a nagyobbat, az erősebbet, a nagyobb teljesítményűt keresik akkor is ha soha az életben nem tudják kihasználni. De lehet vele menőzni a haverok előtt, dicsekedni, lesajnálni másokat.

És a piac már csak ilyen. Ha van rá kereslet, akkor azt kiszolgálják a tenyerüket dörzsölgetve.
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Nálam is előfordul, hogy szinte koppanásig van kitekerve a hangerő. Hangdoboz minimum impedancia 3,9ohm.
(#) Karesz 50 válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Már ne haragudj, de ebből a három sorból most mi a tanulság - hacsak az nem, hogy szinte semmi nem állja meg a helyét úgy, ahogyan azt leírtad. (a szinuszos teljesítmény mérésén kívül.) És pont a hifi az ami nagyon-nagyon nem kristálytiszta fizika.
Következő: »»   2346 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem