Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Csak buffereltet használj. Fontos: CMOS chipet hasznbálj. Amúgy vigyázz: A MOSI/MISO/SCK az SPI busz, a másikok az a JTAG.
Mind2 LPT-s, a z AVRDUDE kezeli a XilinxJTAG megoldsát is. De én azért - biztosami biztos - külön XilinxJTAG, külön STK200-at építenék.
Köszönöm a gyors válaszodat!
Tehát ha jól értem, akkor a 3-mas, a 6-os és az 5-ös is elvileg jó? Ha netalán a 3-mast építeném meg, ott ugye lehet mind2 ic-t programozni, de az avr-t nem lehetne ugyanúgy, mint a xilinx-et? Mert nekem ott is a tdi/tck/tms/tdo lenne a legjobb választás az építendő dogitális oszcilloszkóp kapcsolásából adódóan, ahol mind2 ic-nek jtag kivezetése van.
Az AVRJTAG-ra nincs LPTs verzió.
Az AVR+LPT -> csak ISP-n átprogramozható. Én nem spórolnék azon a ~600 Ft-n. Egy a XILINX JTAG-hez, míg egy másik szabvány STK200 a AVRhez... És így _minden_ programozóval lehet boldogulni....
Üdv!
Próbálgattam a képességeit a Bascomnak, és beleütköztem egy érdekes jelenségbe: készítettem egy pixel scroll rutint, de nem tudom megjeleníteni a kijelzőn. (simulatorban szépen működik a funkcionális rész, rendesen kiszedi a memóriából a definiált karaktertáblát, mozgatja a biteket egyik karakterhelyről a másikra úgy ahogy kell). Mikor élesben tesztelgettem úgy festett, hogy a deflcdchar utasítás nem hajlandó változókat fogadni tehát a deflcdchar i, map(1), map(2), map(3), map(4), map(5), map(6), map(7), map(8) meg hasonlók nem működnek. Ez most valami helyi probléma lehet (egyszer volt olyan pl., hogy ugyanaz a proci, programozó, ugyanaz a bascom verzió, csak két különféle gép -- az egyiken működött a rnd(), a másikon nem), vagy a bascom sajátja? (próbáltuk kollégámmal több procival (mega168, tiny2313), de nem vitte egyik sem). Valaki nem tud esetleg erre a deflcdchar-ra bascomba ékelhető asm helyettesítést?
A DefLCDChar nem paraméterezhető.
Konstansokat vesz csak át. 2 lehetőség: - bascomban leprogramozni, hogy tömbből vegy e a karaktereket - ugyanez ASMben. Én a Bascomot választanám
Van valami referencia, ami alapján meg tudok indulni?... mely memóriacímekre kell írni, hogy kell az lcd képernyő és karaktermemóriája közt váltani, stb... gugli nem vezetett eddig célra, ráadásnak elég kezdő vagyok, ez az első (bascom szinten) bonyolultabbnak nevezhető programom
És ha mindíg újradefiniálgatod? Az miért nem járható út?
Csak mert a LCDkezeléssel fejre lehet állni. Főleg ha első program.... LCD kezelése: Az első bekezdésben a lnk, de az oldalon az lcd kezelés végig: Bővebben: Link
Végülis nem az első programom, de az első bonyolultabb ilyen kis 20-30 sorosakkal már foglalkoztam (cégnél kellett használni), de bele akartam menni rendesen a bascomba, hogy finomabb fogásokat is fel tudjak használni, ha kell.
Egyébként mindig újradefiniálgatom, de mivel pixel scroll, ezért nem lehet *fixen* letárolni minden fázist, számoltatni kellene. A karakterscroll az szépen ment, mert nem kellett ezzel a fránya delflcdchar-ral szenvedni Úgy van megoldva, hogy egy data részben le vannak tárolva a karakterek képei (binárisan, egyelőre a-tól z-ig), valamint egy másik data-ban a string, amit scrolloztatni kell (így 1.) nem kell a stringet a RAM-ban tárolni (elég csak az aktuális pár karakterét), 2.) tudok vezérlőkaraktereket beletenni (lassít, megáll, villog stb), 3.) lehet hosszabb (vezérlőkarakterestül), mint 254 karakter. A kiolvasást úgy oldottam meg, hogy loadlabellel kiszedem a data blokk kezdőcímét, majd a szükséges mennyiséggel megnövelve cpeek-kel kiolvasom a szükséges adatot (karaktereknél (val(c) - 97)*8+i-1, ahol c a karakter (kisbetű, azért -97), i meg a sor) Első kanyarban csak 6 karakterhelyen scrolloztattam volna (így volt egyszerű és gyors a megjelenítés: 6db 5pixel széles sor fér el egy long-ban (32 bit), amit shift left-tel lehet scrolloztatni, és az aktuális 5 biteket kiszedve karaktereket map-pelni -- ezen legutolsó lépésen bukott meg a dolog xD
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni c programozásban. MBI5170 ic-t keresek topicban írtam kérem nézzetek át! Előjáróban annyi, hogy egy atmega32 vel vezérelt 33led-es propeller clock-ról van szó.
Ismertek olyan ISP-t ami AVRUSB driverrel megy (AVR-el megvalósított USB komm.)?
Épp készülőben van egy cikksorozat ahol ezernyi érdekes dolgot fogok bemutatni a 8 lábú tiny sorozattal, ám ahhoz, hogy érjen is valamit a cikk, kellene egy bevált, DIP-alkatrészekkel elkészíthető programozó. Anno építettem már AVRASP-t de sajnos az nem AVR Studio kompatibilis USB interfésszel rendelkezik. Persze az avrdude hivatalosan is támogatja, de jó lenne valami olyan programozó, ami USB-s és nincs benne SMD alkatrész. Az FT232XX is csak SMD-ben kapható.
Hülye ötlet:
Sorosport? És ahhoz USB-Soros átalakító? Esetleg az oldalon írt mobiltelefonos USB->TTLsoros átalaító?
Nem szimpatikus. Bonyolult. Lehet hogy az lesz, hogy az avrlibusb-t átírom és írok magam egy soros-usb konvertert.
Jó lenne egy egypanelon elkészíthető megoldás. A mai gépek tetemes részéről már lefelejtik a sorosportot, az átalakító meg felesleges rohangálás. Mi pestiek fogjuk magunkat és bemegyünk az első PC-s boltba és veszünk egyet. De egy vidéki külön még rendelget átalakítót... Áhh.. macera.
Szia!
Itt találtam egyet Bővebben: Link Egyetlen attiny2313 van benne . Elvileg AVRstudio és AVRdude kompatibilis, csak fel kell telepíteni egy virtuális sorosport drivert is hozzá. Onnantól kezeli az AVRstudio. Valahol még találtam hasonló projectet szintén FT232 nélkül, csak nem jut eszembe...
Sikerült találnom egy nagyon jót!
Bővebben: Link AVR Studióval és AVRDude-dal is kompatibilis, futhat USB HID módban és Soros módban. Kiveszem belőle a High Voltage prog opciót, kicsit megreszelem a firmware-t és csinálok belőle egy jó kis "pici, occó" USB-s programozót. Tisztán furatszerelt alkatrészekkel. Mivel CDC-t használ ezért nem lesz vele gond az esetek és rendszerek 99%-ban. Tapasztalat, CDC-t használtam már ATtiny45-ön. 8 lábú USB-Soros konvertert készítettem. Linuxon is M$ Win-en is működött gond nélkül.
Hehe, ezt is akartam pár perce belinkelni, csak ebbe több alkatrész van alapból... :crazya:
Elkészítettem a nyákot, már gyártás alatt. Hosszúkás keskeny nyák könnyebben kezelhető, elvégre egyik feléből USB lóg másikból szalagkábel.
Nem sokat szórakozol vele Ilyenkor utólag kár okoskodnom, de ha belefért volna a programba meg az áramkörbe akkor egy 1MHz körüli órajelkivezetést lehetett volna belerakni a véletlenül elrontott AVR-ek életrekeltésére...
Szia!
Ebból a nyákból kit lesz a HE store-on, vagy csak majd a cikkbe felkerül a kapcsrajz és a nyákterv? Én is erősen gondolkodok mostanság egy usb-s programozóról, mert eddig LPT-st használok, és ki-be kell lépegetni a PonyProgba, meg máshol LPT sincs már
MaSTeRFoXX: Van egy CLK kivezetés ahol kb. 1MHz körüli jelet fogok kiadni. A csatlakozón lévő nem használt NC / LED kivezetésen van.
zoknee: Olyan szinten lesz KIT, hogy kapni lehet hozzá mindent, még a felprogramozott procit, nyákot stb.
Sziasztok!
Attiny26-nál az ADMUX regiszterben lehet ugye állítani az AD konverter referenciafeszültség forrását. Nos, a megvalósítandó feladatban a belső referenciát szeretném majd használni, csak nekem nem teljesen egyértelmű: ------------------------------------------------------------------- REFS1 | REFS0 | Voltage Reference Selection ------------------------------------------------------------------- 1 | 0 | Internal Voltage Reference (2.56 V), AREF pin (PA3) not connected. ------------------------------------------------------------------- 1 | 1 | Internal Voltage Reference (2.56 V) with external capacitor at AREF pin(PA3). ------------------------------------------------------------------- Szóval, a második esetnél oké, kondenzátort kell kötnöm az AREF-re másra nem használható, de ez most nem jó mert dolgom lenne a PA3/AREF pinnel, tehát most az első esetnél lehet másra használni a lábat vagy akkor azt levegőben kell hagyni? Sajnos nem tudom kipróbálni mert még csak a nyákot tervezem...
Szeretnék egy olyan "kütyüt" csinálni ami adott időközönként egy gongszóval jelez. A gong ic és a felvevő lejátszó ic hangja nem jött be. Megcsináltam a pic-re készített 1 ill. 1,5 bites, egyszerű hang algoritmust. Sehogyan sem sikerül élvezhető hangot kicsikarni. Ha PWM-mel csinálnám akkor meg a 4-5 mp-nyi hang 4-5 ször 8kB tárhelyet igényel. Ilyen chip-et nem találtam. Ha külső eepromba rakom a hangmintát akkor meg hogyan töltöm fel? Lehet olyan áramkört csinálni, hogy a kiegészítő memóriát is feltöltse a programozó?
Csinált már valaki efféle áramkört? Természetesen kis fogyasztás kellene esetleg telepes.
A külső EEPROM-ot nem tudod külön programozni (pl. ponyprog)?
De, biztosan, csak nem akartam ezért egy másik programozót is építeni.
Hülye tipp:
Az áramkörre soros/usb csatlakozó. Így ezen át a firmware-t is frissítheted és/vagy ezen át a belső menüjében a gong dallam is feltölthető. Végülis az EEPROMot kiolvasod, effektív írni is kell tudnod. Persze, ekkor a AVRbe bele kell írni a EEPROM író rutint is. Ilyen hangmintás holmit R-2R alapút a www.mcselec.com oldalon találsz. Itt külső I2C eepromban van a dallam, a busz pedig ~400 kHz-vel hajtva. Most a programot meglesve nem olyan harapós ha a feltöltő rutint is belegyógyítod....
Hülye kérdés: az libusbavr Vista alatt is megy már? Május környékén próbáltam, akkor még nem volt hozzá, és a XPvel jól menő az kékhalált adott....
Tipp: CLKOUT lábat nem érdemes erre használni? Ekkor nem kell prorammal sem vacakolni hogy legyen 1 MHz-s kijövő jel....
Igen, működik vista alatt. Kiadtak külön inf fájlt.
Ez a vista mánia. Istenem. Mindent máshogy csinál mint bármilyen oprendszer. Remélem gyorsan elhal a vista projekt és a jól bevált XP tematikát folytatja a "Vindóz 7" Egész normális rendszer lett már az XP SP2-vel.
Én is ezen szurkolok....
Mostanában WinMe, W2000, XP és SPjei. majd jött a Vista. sajnos egyre több helyen Vista van. Így nem megkerülhető. Pedig ha rajtam múlik, én sem igazán lelkesednék a Vista irányába... Majd a Win7 valami tök újabb agyrémmel jön elő.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |