Fórum témák
» Több friss téma |
Nekem ebből a nagyon informatív leírásból úgy tűnik, hogy ez fixen 230V-ot kapcsol a kimenetére. A kombikazán nem biztos, hogy örülne ennek, ezt ki kéne deríteni. Illetve közbenső megoldásként egy plusz relét közé lehet iktatni, amivel már meg is lenne a független záróérintkező. Ha ilyet vár az a kazán...
Oldalán ott vannak a K1/K2 sorkapcsok, azok lennének (valószínűleg) a független érinkezők...
Engem zavarna a 1℃-os kapcsolási érzékenység (rendes termosztátoknál ez 0,1-0,3 ℃), továbbá még a "Floor temeperature" felirat (ami pádlófűtéshez OK). A "Temperature Setting: 5-95℃" sem egy szobatermosztát szokásos beállításaira utal... A gagyi, de csili-vili miatt elveszik a komfort...bár a mechanikus kattogós 4℃-os érzékenységű termosztátokhoz képest ez már fejlődés... /persze ez szigorúan csak az én saját privát meglátásom/ A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2022
Miből gondolod, hogy a mechanikus 4 C fokra kapcsol? Az enyém 36 éves, 400 Ft-ba került és kb. fél fok eltérésre kapcsol. Még most is. Igaz, a tartomány kissé elcsúszott a kopás miatt. Ráadásul még trükköztek is, mert van benne egy ellenállás, ami fűtéskor a bimetált is elkezdi melengetni, így csökkentve a hiszterézist.
Egyébként nem az a lényeg, hogy hány tized fok eltérésre kapcsol, hanem a komfortérzet.
Igazad van, ha nincsen bekötve a nulla, akkor 4 fok, ha be van, akkor fél...
A jobb oldali képet hol találtad? Te csináltad? Azért írtam informatív leírást, mert nekem nem egyértelmű, hogy ki kivel van. Van fenn kép, ahol az oldalsó 2 ponton egy hőérzékelő van... Elsőre én is így gondoltam, ahogy te, bár teljesen értelmetlennek tűnik 2 egymástól független érintkező, amikor megoldható másképpen kötözgetve eggyel.
Nem! Rengeteg klónja van az efféle "kütyüknek"... más-más "markanévvel" Pár hete/hónapja már mások is feltették ezt a kérdést.
Meg elfelejtik a kérdezők a teljes típusszámot leírni...: ME160H.16...ME160H.31 A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2022
Ahha, köszi!
Akkor a kérdezőnek a "vízgázkazán" opció kell! Alias ME160H.31.
Igen, azt nem tudom én sem eldönteni hogy ez most 220v-ot enged a kazánra, ami ugye tényleg nem jó ötlet AZ 1'C-os érzékenységet még elnézném, a mostani CT is 0,5 'C-os lépcsőben dolgozik.
A típusa ME160H.31 lenne, mert ugye gázkazánhoz kell, nem a direkt elektromos fűtésre.
Ez a rajz segíthet ... /az 1-esre kötött fázist kapcsolgatja, hol ide (3)...hol oda (4)/
Ez 2 db izzólámpa megfelelő bekötésével (a gázkazán tönkretétele nélkül) letesztelhető... A oldalán kivezetett potenciálfüggetlen kapcsoló pedig egy ohmmérővel...de ott a fáziskeresővel is kutakodhatsz(nem fog világítani) .
Sziasztok!
Le akarom cserélni a jelenlegi Computerm termosztátomat okosítási célból, amihez a Horstmann C-Stat 17-ZW termosztátot és ASR-ZW Receiver-t vettem meg. https://lejatszo.hu/?t=secure-programmable-room-thermostat-with-receiver (A linken Secure-nak van nevezve, de ugyanezt kaptam, csak Horstmann felirattal, nevet váltott a cég.) Megpróbáltam a régi helyére beszerelni a rendszert, de nem hajlandó kapcsolni a kazánt. A bekötésnél megkapta a megjelölt helyekre a nullát és a fázist, illetve a leírás szerinti helyeken a kazán két vezérlőszálát. Az áramot megkapja, mert az off gomb mellett a piros led világít, alatta a hálózati gomb melletti led szintén aktív. A két vezérlőszálat rövidre zárva indul a kazán, tehát ott sincs gond. Mégis, hiába nyomogatom az On gombot a receiveren, nem indítja a kazánt, és az On gomb melletti led sem kezd el világítani. A leírásban (angol nyelvűt kaptam) van egy érdekes elem, lehet, h itt van a kutya elesve, miszerint: "The receiver has Voltage Free contacts. A link between Live and terminal 2 is required for mains Voltage applications." A felette lévő bekötési rajzon ennek megfelelően a Fázis és a vezérlés 2-es bekötési pontja szaggatott vonallal össze van kötve. Tehát ha jól értem, a fázist össze kellene linkelnem az egyik vezérlőszállal ahhoz, hogy működjön a cucc??? Eddig nem mertem megpróbálni, mert félek ezzel a linkeléssel ráereszteni a delejt a kazánra... A kazán egyébként Immergas Victrix-24-TT, aminek a leírásában benne van, hogy "Ellenőrizze, hogy a Be/ki kapcsolós szobatermosztát működése feszültségmentes érintkezőkkel legyen megoldva, mert ellenkező esetben károkat okoz a készülék vezérlő paneljén." Mi a véleményetek? Volt már valakinek dolga ilyen termosztáttal? Hogy bírhatnám működésre? Meg általánosságban, elképzelhető szerintetek, h delejt kellene adni a vezérlőszálra? Hétfőn letelik a 14 napos ellállás, addig van időm a mutatvánnyal... Köszönök minden segítséget. (Képeket az eszközről, bekötésről, leírásról szerettem volna, de nem tudtam beilleszteni a szövegbe, bocs.)
Képek csatolása (nem beilleszténi kell!): Fájl melléklet (Fájl kiválasztása)
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2022
Képek az eszközről, a bekötésről és a leírásról.
Semmiképp ne köss fázist az érintkezőkre!
Elvileg jól kötötted. Meg kéne mérned, hogy alapból a COMM és OFF van-e zárva és amikor ON van, akkor a COMM és ON? Elég idétlen jelölés, sokkal értelmesebb lenne a COM, NC, NO. Van multimétered? Az a 2 érintkező kell, ami akkor zárt, amikor kapcsol a vevő. Az ON gomb megnyomásakor hallod kattanni a relét? A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2022
Uh, köszi, nem kötök rá fázist, szóval úgy fest, megkíméltem magam egy kazánvezérlőpanel cserétől...
Nem hallom kattanni a relét... Multiméterem nincs, de holnap szerzek és este megmérem, amit írtál. Abszolút laikus vagyok, szóval bocs a hülye kérdésért, de ugye a receivernek anélkül is kellene működnie az On gomb megnyomására manuálisan, hogy a termosztát rész be lenne üzemelve, ugye? Vagy lehetséges lenne, hogy előbb össze kellene hangolnom a kettőt, és amíg ez nem történik meg, manuálisan sem kapcsolható? (Egyébként az összehangolást is próbáltam, de az sem jött össze, de ez most mindegy.)
Szia! Nem írtál arról, hogy egyáltalán látja e egymást a termosztát és a vevő. Tedd egymás mellé a kettőt és úgy próbáld ki először. A bekötésnél ügyelni kellene a fázis és nulla bekötési pontok helyességére. Az a szaggatott vonal az azt mutatja, hogy az a nulla az összeköttetésban van a relé azon kontaktusával "a 2. kapocs szükséges a hálózati feszültségű alkalmazásokhoz". Ha a vevőnél a relé záró kontaktus kapcsairól rövidzárral indul a kazán akkor az a rész a kazánig rendben van. Ha egymás mellet jól működnek adó és vevő akkor lehet vele helyet változtatni és megnézni, hogy a kívánt helyen a kommunikáció folyamatosan működik e.
A falból kijövő 3 szál vezeték micsoda? AC230V ?
A kábelcsatornában a két vékonyabb vezeték...? A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2022
Amit írsz a "szaggatott" vonalról, az téves !!!
A vevő feszültségmentes érintkezőkkel rendelkezik. A hálózati feszültségű alkalmazásokhoz kapcsolat szükséges a L és a 2. kivezetés között.
Még jó, hogy figyelsz ... írok itt zagyvaságot. Bocsánat, ezt nagyon elnéztem. Hát nem is a Nulla hanem az "L", mint fázis ha szükséges a kapcsolat, kapcsolat szükséges a két pont között.
Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Adott egy régi C18 kazán és egy új Computherm q3 rf, a bekötése érdekelne. Ha jól gondolom és az előzőeket elolvasva, a NO és a COM pontra kell kötni a kazán RET osszehidalt pontjat. Elviekben más dolgom nincs. Köszönöm előre is.
"Előzőeket": Bővebben: Link
Sajnos ez nem egyértelmű a bekötési pontok nevében.
Mért nem? Ez van a hozzáadott leírásában is!
Azonban a "RET" számomra értelmezhetetlen! Bizonyára eddig is be volt kötve egy termosztát...vagy nem? /Ha így sem "tiszta"...szakember közreműködése javallott./ A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Be volt kötve egy régi mmg am termosztát a 3 vezetekevel együtt az okés, de itt a képen amit csatoltam ott van a RET ahol össze van hidalva és azt mondták oda kell be kötni az új termosztátot.
Hello! Miért a RET azaz Retesz helyére akarod kötni, mikor ott van a HT azaz Helyiség termosztát?
A retesz arra való, ha a kazán működését szeretnéd valamilyen berendezés működéséhez kötni. Esetleg távolról be-ki kapcsolnád a kazánt, valamely okból. A retesz mint villamos fogalom ezt jelenti. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Sziasztok!
Olyan kérdéssel fordulnék a nagyérdemű felé, hogy át lett alakítva a lakás és lett padlófűtés. A szerelő két termosztátot alakított ki, egyik a falon a leghidegebb szobában, ő vezérli a radiátoros fűtést, másik vezeték nélküli, ami meg a padlófűtést vezérli.(nem egy helységben vannak,hanem a lakás két legtávolabbi pontján) A két termosztát egy vezérlőbe van bekötve,ami az adott termosztát jelzésére kapcsolja a hozzá tartozó fűtőkör szivattyúját és a kazánt is.T-BOX van fent a falon,mint hidraulikus váltó. A kérdés: a két termosztát nem egyszerre dolgozik, ha fali picit magasabb,akkor a padló sosem kapcsol be, ha a padló termosztátot veszem magasabbra,akkor meg a radiátorost nem használja. Hogy lehetne frankón összehangolni ? (olyanra gondoltam, hogy csak marad a fali termosztát, ha ő kapcsol, akkor a kazán fűti a radiátorokat és indít egy időzítőt (pl:30 perc) amíg a padlófűtés is megy.) A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Imádom amikor épületgépész "szerel" villanyt! Nagyon sok a saját szakmájához sem ért eléggé, csak egy csőhuszár!
Ennek úgy lett volna értelme a ha a padlófűtés termosztát, a PADLÓ hőmérsékletét mérné, nem a helyiség léghőmérsékletét! Nem is tudom én ezt hogy csinálnám! Vagy egyszerre menne minden, ha ez hidraulikusan megoldható, vagy padlófűtéssel kezdene, és mondjuk 15 perc múlva átváltana radiátorra...
Hidraulikusan természetes megoldható, hiszen ott van a hidraulikus váltó. Azon van két szivattyú a két körnek megfelelően. (összesen 6 csonkja van, kazán be-ki, padló be-ki, radiátor be-ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |