Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   976 / 1156
(#) Udvari Zsombor válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 26, 2022 /

Az a "Buborékok" képernyőkímélő. Asztal -> jobbklikk -> Tulajdonságok-> Képernyőkímélő (Win7-ben és Win8/10-ben máshogyan van).
(#) Epu2 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 26, 2022 /

Ez csak az M$ játéka, hogy ugyan azt miden rendszerben máshol, máshogy találod meg, de a hely adott ahol keresgélni kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /

Legegyszerűbb a Vezérlőpult megnyitása (a Gépház mellett bent maradt) és ott a keresőbe beírni, hogy "képernyőkímélő" - így helytől függetlenül előkeríthető.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Jan 29, 2022 /

● Kártya: Creative Sound Blaster 16 Plug and Play
● Rendszer: Windows 98 SE ‒ DOS mód
● Probléma:
Windows alatt rendesen van hang (MIDI is), de a DOS programok nem látják rendesen a kártyát: DOOM2 csak effekteket tud, a többi játék nem detektálja (Wolfeinstein 3D sem). Már mindent megpróbáltam, de csak ördögi köröket futok előrelépés nélkül. Hogyan lehetne DOS számára is rendesen konfigurálni ezt a kártyát??
(#) pont válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Kell telepíteni a Dos-os installját, a dos-alatt nincs plug and play, még egér se, cd se .....
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

A config.sys és az autoexec.bat fájlokban be kell tölteni a DOS-os illesztőprogramokat, ugyanúgy mint csak DOS-t futtatnál.

Valami ilyesmik kellenek:
DEVICE=C:\SB16\DRV\CSP.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:240
DEVICE=C:\SB16\DRV\CTSB16.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:240 I:5 D:1 H:5
DEVICE=C:\SB16\DRV\CTMMSYS.SYS

SET SOUND=C:\Apps\SB16
SET Blaster=A220 I7 D1 H5 P330 T6
SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E
C:\APPS\SB16\DIAGNOSE /S
C:\APPS\SB16\MIXERSET /P /Q

A DOS4GW-t használó programok/játékok használatához ha jól emlékszem nem kötelező betölteni az XMS / EMS memóriakezelőket, de sok minden máshoz kellhet: HIMEM.SYS, EMM386.EXE, vagy QEMM386.SYS
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Mivel ez egy "Plug and Play" kártya, kell még CTCM is hozzá, hogy kezelhető legyen.
Amit már próbáltam:
● CONFIG.SYS
DEVICE=C:\SB16\PNPCFG\CTCM.EXE
● AUTOEXEC.BAT
SET CTCM=C:\SB16\PNPCFG
SET SOUND C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND
SET BLASTER=A240 I7 D3 H7 P300 T6
SET MIDI=SYNTH:1 MAP:E
C:\SB16\SB16DOS\95DOSAPP\DIAGNOSE /S
C:\SB16\SB16DOS\95DOSAPP\MIXERSET.EXE /P /Q

Holnap megpróbálom majd, amiket javasolsz, az a gyanúm támadt, hogy még a config.sys fájlt se csináltam jól. Próbáltam keresgélni a neten, de ha régi fórumokban már nem működnek a videók és linkek, akkor sajnos nem tudok sokra menni.
(#) Suba53 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Nekem egy kollégám meg a C64 játékokért van megbolondulva.

Én meg vén fejemre a legújabb, legszebb grafikájú, fizikájú játékoknak tudok csak örülni.
(#) Udvari Zsombor válasza pont hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Sajnos ez bontott kártya, vagyis csak a netről tudhatok bármit is összekaparni hozzá.
(#) Travolta válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

(#) SzervízMacska válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Esetleg a 8 karakternél hosszabb könyvtárnévvel is lehet gond, mert a dos olyat nem kezel...
(#) Udvari Zsombor válasza Travolta hozzászólására (») Jan 29, 2022 /

Uhh..., én ezt hogyan nem találtam meg? Holnap fojtatom a küzdést... ☽
(#) nedudgi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 30, 2022 /

Inkább folytassad. (helyesírás!)
Az a szemét Google megjegyzi, hogy mi mindent kerestél, és aszerint szűri, vagy kiemeli a találatokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2022
(#) villanyipi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jan 30, 2022 /

Ha már ennyire 32-ik század felé törtető lépésként mindig a történelmi pc-k irányában mozogsz, vedd a fáradságot menj be akár egy könyvtárba, és vedd ki a régi tankönyvünket, ismerkedés a DOS-sal vagy hasonló címmel. Igaz nincs benne videó meg talán még skiccel-t rajzok sem, ellenben iszonyatosan alapos leírással megtanít, mindent a DOS-ról.
Esetleg lépjetek ki a barlangból használjatok kicsit modernebb pc-t tegyetek rá DOS boxot, és pár beállítás után hibátlanul elfut bármi, ha jól rémlik még a C64-hez is van már emulátor
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Jan 30, 2022 /

☺ Megpróbáltam:
● CONFIG.SYS
REM ** DEVICE=C:\SB16\SB16DOS\95DOSAPP\CSP.SYS /UNIT=0 /WIN95 /BLASTER=A:240 I:7 D:3 H:7
REM ** DEVICE=C:\SB16\SB16DOS\95DOSAPP\CTSB16.SYS /UNIT=0 /BLASTER=A:240 I:7 D:3 H:7
REM ** DEVICE=C:\SB16\SB16DOS\95DOSAPP\CTMMSYS.SYS
● AUTOEXEC.BAT
SET CTCM=C:\SB16\PNPCFG
SET SOUND=C:\PROGRA~1\CREATIVE\CTSND\DRV
SET BLASTER=A240 I7 D3 H7 P300 T6
SET MIDI= SYNTH:1 MAP:E
C:\SB16DRV\DIAGNOSE /S
C:\SB16DRV\MIXERSET /P /Q

↑Jelenleg↑ a komplett hangkártyás részt átugorja az autoexec: "Rossz parancs vagy fájlnév." Ez nem jó.
Viszont találtam egy ilyet: UNISOUND077a ‒ elvileg ez a program átvállalja a hangkártya beállításának feladatait, használatra készre inicializálja a kártyát, csak arról semmit se írnak, hogy továbbra is kellenek-e a config.sys sorok is emellé.
● A mellékelt képen az autoexec.bat lefutása látható, az "UNISOUND077a" konfigurálja a hangkártyát.

Végül az "UNISOUND077a" használatával működik a hang és a MIDI zene is DOS módban!!
(#) enree hozzászólása Feb 2, 2022 /

Sziasztok!
Van egy használt i7 7700 procival rendelkező gépem. Tökéletesen működik, de ma észrevettem egy érdekes dolgot; meghalt egy progi és feladatkezelőből tudtam csak kilőni. Ha már arra jártam, ránéztem a procira is és eléggé megdöbbentem, mert 4000MHz-et írt ki. Egyben vettem használtan a gépet, lehet az előző gazdája húzta fel? Ha jól tudom ez a proci gyárilag 3600MHz-es, nem?! Hogy tudom visszaállitani a gyári értékre? Gondolom progi kell hozzá. A BIOS - t néztem, ott nem találtam semmit ezzel kapcsolatban.
(#) Régi motoros válasza enree hozzászólására (») Feb 2, 2022 /

Pedig a BIOS -ban kell az ilyeneket állítani, "progival" nem lehet. De elméletileg az az alapfrekvencia. Turbo módban gyorsabb... Még a hivatalos intel oldalon is ott van...
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2022
(#) enree válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 2, 2022 /

Köszi a gyors választ! Mégis merre keressem? GA-B150M-D3V DDR3 az alaplapom típusa, ha jól emlékszem.

Na én ezt most meg nem mondom neked, mivel hogy a BIOS -od nem látom, és nem ismerem.
A processzor beállításoknál kell keresni, esetleg advanced settings, vagy ilyesmi.

Ok, köszi, akkor csak simán nem vettem észre. Max nyomok rá egy gyári beállításokat, attól csak visszaáll.
(#) Régi motoros válasza enree hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1

GA-B150M-D3V felhasználói kézikönyv... 22.-től 27.-ik oldalig terjedő rész kell neked.

Na, ezt nem értem. Nézd meg a két csatolt képet.
(#) Ge Lee válasza enree hozzászólására (») Feb 2, 2022 /

Ha a második képen feljebb nézel pár sorral ott láthatod, hogy minden magon aktív a turbo boost technológia. Hogy annál a procinál ez konkrétan hogy alakul meg nem mondom, de az enyémnél a 9700-nál ez pl. úgy van, hogy az egy dolog, hogy 3GHz az alap órajel, én még sosem láttam azon menni a magokat, de 800MHz-en meg 4,5GHz-en gyakran, mert mindig a szükségletnek megfelelően állítja be saját magát. Ha nincs szükség teljesítményre akkor teljesen leveszi az órajelet, ha meg igen akkor feltolja. És ami még meglepett engem a régi 10 éves konfigomhoz képest, hogy a hűtője is milyen gyorsan reagál erre. Alig forog a hűtő, de ha elindítok valami izmos alkalmazást gyakorlatilag 1 másodperc múlva már húzza is fel a cooler sebességét.
(#) antiktelefon válasza enree hozzászólására (») Feb 2, 2022 /

Erre való a boost órajel, minek kapcsolnál ki egy alapvető funkciót, ami azért nem kevés plusz teljesítményt ad. Esélyes a gyári bios beállításban is be van kapcsolva. XMP mondjuk ki van nyomva, lehet az ram időzítésen még javítana, de 7. gen nem megy 2400MHz fölé úgysem.

Oké. És akkor most az a problémád, hogy 3.6GHz helyett 4GHz -en megy?
Ahogy Ge Lee is említette, a TurboBoost variál.
(Mondjuk érdekes, hogy különböző minden magnál 40/41/41/42, én azt hittem, egyenletesen állít.)
Ha nem akarod, kikapcsolhatod, vagy állíthatsz be rá fix értéket is akár.
De lehet, hogy a szorzót is fixálni kell, mert az is AUTO -n van...

Magyarra fordítva, akkor ez nem egy erőltetett túlhajtás, hanem ez egy természetes tartaléka a procinak?
(#) enree válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 2, 2022 /

Az XMP mit csinál?

Olyasmi. Régebben úgy csinálták, hogy MAX órajelen ment minden. Ha engedélyezted az energiatakarékos módot, akkor vissza vett a sebességből, mikor nem volt szükség rá.
Ha kellett, akkor meg ment ami a csövön kifér, azért lehetett hallani, hogy a ventilátor fel-felpörgött, mikor terhelés volt. Na most meg az a módi úgy látom, hogy megadnak egy alacsonyabb frekvenciát,
és az az alap sebesség. A felvett teljesítmény is erre vonatkozik, pl az én CPU-m 65W 3.6GHz -en.
Ha kell a kakaó, és sebességet vált, akkor már a wattok is mennek felfelé. Ebben a hiperszuper energiatakarékos világban gondolom jobban mutat, hogy ez csak 65W. Bár van itt azért némi ellentmondás, mert ugyanazért a pénzért ugye sokkal jobban hangzik, hogy 4.2GHz a proc,
nem csak 3.6GHz. Csak azt nem taglalja senki, hogy akkor a 65W sem 65, hanem mondjuk 90-100,
nem tudom mennyi, csak mondtam valamit...
(#) enree válasza Régi motoros hozzászólására (») Feb 3, 2022 /

Értem. Köszönöm az oktatást Akkor simán mehet így tovább. Csak megijedtem, hogy túl van húzva, de akkor nem.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Feb 5, 2022 /

Menti valahova a Firefox a "session"-okat, ahonnan vissza lehetne állítani?
Elfelejtettem visszaállítani a legutóbbit és így elveszítettem sok oldalfület, amiket Pinterest böngészéshez használtam. Persze azután jöttem erre rá, hogy bezártam a böngészőt és a mai "session" lett a "legutóbbi".
Következő: »»   976 / 1156
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem