Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Így jött ki! És rád is tartozik.. Mindenki a saját ingét...
Itt is feltenném Passive Radiatoral kapcsolatos kérdésem.
90L-es doboz (külső: 30x40x100 cm) két részre osztva. Alsó 40L-ben SB23NBACS-4 mély hangszóróként, vágási frekvencia 80Hz . Az SB az előlapon van és próbálom minél magasabban elhelyezni, csökkenjen a padló effekt.. (ez jó gondolat?) A hangsugárzó átlagos 20-30 nm nappaliban áll majd, hátsó faltól való távolsága várhatóan 10-30cm, oldalfaltól nagyobb mint 50cm. Hova érdemes elhelyezzem a passzív radiátort? Előlapon 1 db (mélynyomó alatt/felett?) Hátlapon 1 db (padlóközelben / feljebb?) Oldallapokon 1-1 db (mélynyomó magasságában vagy fel/le?) 2 darab PR esetén növelem rajta a mozgó tömeget. (ez Unibox modelezésből is következik) Igazából nem az érdekel, hogy a hátsó elhelyezés majd több mélyet ad a fal közelsége miatt, hanem hogy a 38cm-s doboz mélység miatt az időzítés vagy bármi fontos és hallható változást okozó paraméter mennyire romlik el, vagy ha elől van akkor "ellenfázisban" dolgozik a mély hangszóróval és az okozhat-e valamilyen problémát? A 80Hz vágás miatt az 1/4 hullámhosszon belül lesz a mélynyomó és a PR. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2021
Hali!
Van egy trapéz mélyládám, volt benne egy 30cm-es SAL SB-3030-as hangszóró, ami tönkrement. Szeretném cserélni a hangszórót (lehetőleg valami komolyabbra, ami bír RMS 400W-ot, 8 ohm-on). Nem tudom milyet vegyek, ötletek? A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2021
Idézet: 30-a hangszóróból?„RMS 400W” Normális érzékenységű Hi-Fi, vagy PA nincs, mert az szétszakad. Autós érzéketlen wattzabálóból akad... Pl az enyém 2,5kWrms... 60eFt Aztán meg gombhoz kabáthoz?? Ez nem úgy megy, hogy veszünk valamit, aztán belefaragjuk valamibe.
milyen hangszórót javasolsz akkor? (ha elhagyjuk a 400W-ot)
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2021
Eminence Beta, Kappa sorozatból válassz, azok "komolyabbak".
Üdv!
Az a baj hogy nem ismerjük a gombot még mindig!! Akarom írni a láda térfogatát, és kialakítását!
Sziasztok! Új doboz tervem van, de mielött nagy hülyeséget csinálnék, itt is megkérdem mi a véleményetek.
Szélessávú hangszórókból építenék közepes karcsú hangfalakat. Szólóban vagy mélysugárzóval párosítva. A 4-5" szélessávúak miatt alacsony terhelhetőség és a mélyek miatt alacsony érzékenység lesz a kompromisszum Ami vita tárgya lehet az a doboz anyagának megválasztása. 1. Császárfa. Terv: 20x24x80-as külső méretű doboz császárfából, hangszóróhoz talán túl puha és könnyű, viszont jól megmunkálható. Ez olcsó anyag (oldalanként 8eft) A merevítés mértékét majd a mérhető/hallható saját rezonancia alapján utólag határozom meg, mert ilyen fával még nem dolgoztam. 2. Csempe/kerámia/padlólap oldalú vagy ezzel burkolt hangsugárzó Ez egy nagyobb projekt aminek a végterméke egy szép doboz lenne 24x24x110 külső méretekkel. Fényes sötét árnyalatú famintázattal - 10mm vastag burkolólappal Az eredmény kérdéses, ilyen hangsugárzót még nem halottam ezért csak egy teszt példányt építek padlólapból (2000 Ft./oldal) Méret: 24x24x60, ami belül kap egy MDF vázat, arra lesz a csempe/padlólap felragasztva. A hangszórók süllyesztése, rögzítése és az élek kerekítése vagy elfedése még megoldatlan. Vélemény?
Hogy ne legyen OFF az erősítőknél. Power compression:
Érdekes. Már tized teljesítményen is 4%-ot csökken a hangnyomás. Nem merek torzítást írni.
A topik nevében benne van a javítás, ugyhogy ide is beteszem, hátha valaki nem olvassa az apróhirdetéseket.
Abbahagytuk a hangszórók javítását, és áttérünk az audiofil hangszórók készítésére. De nem akartam hogy a felhalmozott tudás elvesszen, inkább leírtam egy könyvbe. Tartalmazza a szerszámok, gépek, oldószerek, ragasztók használatát, a javítások menetét lépésről lépésre, fotókkal is gazdagon illusztrálva. Az utolsó fejezet a hangszóró alkatrészek készítéséről szól, hátha más is kedvet kap a gyártáshoz. A könyv 520 oldal, tele információval. Az ára 15000ft. Nálunk átvehető személyesen a 8.kerületi műhelyünkben, de kérésre postázom is. Amíg van belőle, addig az apróhirdetésben ott lesz. Akit érdekel, írjon rám magánban. Rövidesen indul a weboldal is, ahol a javításhoz szükséges szerszámok, alkatrészek, vegyi anyagok, és egyes gépek is kaphatóak lesznek.
Sziasztok!
A múlt héten végre sikerült meg vennem a régi álmom hangsugárzóit ami az ALTUS TONSIL 300-as modellű névre hallgat. Az első dolgom az volt hogy szedjük széjjel, és nézzük meg hogy mi is rejtőzik a dobozban, minden belsőségről csináltam képet, már csak azért is hogy meg maradjon emléknek, és azért hogy tudjam hogy azt kaptam a pénzemért amit ígértek!. A dobozban azok a modellű hangszórókat találtam amit a gyár le irt, azokkal meg is volnék elégedve, és a dobozzal is, viszont a szűréssel kapcsolatban van némi kételkedni valóm, és szeretném ha ti is szemügyet vetnétek a szűrés kapcsolására, hogy meg felel e ezeknek a típusú hangszóróknak ez a szűrés?. Sikerült minden adatot be gyűjtenem a hangszórókról, és a szűrés kapcsolási rajzáról is, körül néztem lengyel fórumokon hogy ők mit szólnak ezekhez a hangsugárzókhoz, és ők alakítottak e a szűrésen valamit, és bizony leltem is egy oldalt ITT ahol a srác el magyarázza hogy a magas hangok és a közepek rettentően vissza húzódóak, tehát nem tetszését fejezte ki, és nekem is ez a véleményem!. A hibát szerény véleményem szerint a szűrésben keresendő, a kapcsolási rajza is eléggé egyszerűnek tűnik, mintha csak spóroltak volna az alkatrészekkel. Ezen az oldalon a srác meg osztott egy kapcsolási rajzot, és beültetési rajzot is, ami sokkal szimpatikusabb a mély szekciónál, és a közép szekciónál is, mint az eredeti kapcsolásban, látszik hogy csak is minőségi alkatrészekből dolgozott. A rajza annyiban különbözik az enyémtől hogy a mély szekció hangszórója neki GDN30/80/2 ami az enyémben GDN30/100/11, és a magas sugárzója neki GDWK9/120, az enyémben pedig GDWT9/100FP, a közép hangszóró az ugyan az nekem is neki is ami GDM18/80-as. A kérdésem az volna hogy az én hangszóróimhoz jó volna e az a kapcsolási rajz amit a srác meg osztott?.
Meg osztom veletek a hangszórók paramétereit is.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2022
A GDN30/100/11 egy 100W-os hangszóró...a doboz meg már 150/300W-os. Engem ez nem győzött meg! Ezer éve ismerjük a lengyel Tonsil cuccokat...de akkortájt még egy nullával kisebb számot írtak a hangszóróikra. Párat sikeresen le is égettem a 40W-os erősítőmmel...
Szia!
Én a következő hangváltót csinálnám hozzá, hogy minél lineárisabb legyen: Woofer: Butterworth 12dB/oct LPF 900Hz Mid: Butterworth 12dB/oct HPF 1400Hz, Butterworth 12dB/oct LPF 2800Hz, 10 ohm 40 watt soros csillapítás Tweeter: Butterwort 24dB/oct HPF 3300Hz, 10 ohm soros csillapítás vagy pl az izzós megoldás. Polaritás csere a Midrange és Tweeternél. Elvileg valami ilyesmi átmenetet kapsz amit csatoltam, bár egy mérés lenne az igazi. U.i. Ha a tweeter csillapítását 20 ohmra növeled akkor "kép2" az átvitel ugyanúgy "saccolva". A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2022
Sziasztok.
Ha egy erősítő névleges zenei teljesítménye 2*70W, 6 OHM, akkor arra mekkora 4 OHM-os hangfalakat érdemes rátenni? Köszönöm.
Szia! A 6 Ω-mal terhelhető erősítőre nem ajánlott 4 Ω-os hangsugárzót kötni, mert másfélszer nagyobb áram léphet fel teljes kivezérlésnél. A 8 Ω lenne a megfelelő alternatíva, a teljesítmény alig változik.
Ez a hazugság mértékétől függ!
Tegyük fel hogy az erő gyártója nem hazudott sokat 50W ki is jön! Ekkor minimum 100W, és 25-ös átmérőjű mély... A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
Ez egy Sony LBT-A 490 mini torony.
Haver kapta ingyen de nem voltak hozzá hangfalak. Megkért, hogy keressek hozzá, de főleg csak 4 OHM-osokat találtam eddig.
Szia!
Sikerült találnom egy személyt itt Nagy Váradon (Románia) aki hangsugárzó építéssel, tervezéssel foglalkozik, és meg kértem hogy tervezzen nekem ezekhez a hangszórókhoz egy hangváltót, amit el is küldött így kiinduló pontnak, és ha meg csinálom a hangváltót akkor el viszem hozzá, és be merjük, és ha kell még finomítunk rajta. A kondenzátorok a magas szekcióba Jansen Audio márkájúak lesznek, a közép és a mely szekció pedig Audyn Q2-es típusúak. Amúgy egy rajzot nem tennél fel a hangváltódról? A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
A készülékben lévő STK4162 ajánlott terhelőimpedanciája 8 Ω, nem kötnék rá 4 Ω-os hangsugárzót. A végfok tápfeszültsége ±36 V, a kimenő teljesítménye 40 W körül alakul.
Reloop kolléga jól tippelt!
De az elején írják is: DIN power output 40W + 40W 6ohm.. Maradjál 8 ohmnál, és minimum 20cm átmérőjű mély legyen benne! A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
crc-vel összefűzhető
Ezt a problémádat fejtsd ki bővebben.
Lehet, de nincs értelme.
A hangszóró teljesítmény paramétere azt jelenti, hogy mekkora ráküldött teljesítményt visel el károsodás, torzítás nélkül. A frekvenciamenet más tészta. A kérdésed önmagában kevés, nem tudjuk értelmezni. Fejtsd ki bővebben a problémát. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2022
6Wattos erősítőhöz? Nem kell tenned semmit. A hangszóró lehet, sőt kell, hogy nagyobb teljesítményű legyen, mint a hangszóró. Persze nem ennyivel, ez így pazarlás, de nem lesz vele gond.
Legközelebb írj érthetően!
Azért ha nincs legalább 50 literes, akkor lehet hogy 35 %-nál több kell.
Bizos buta a kérdésem, van 2 8 ohmos, 50 vattos hangszóróm egy 50 vattos erősítőhöz, de a magas hangszóróm egy más rendszerből maradt sajnos, az aktuális helyett 5 voltos 6 wattos. Szeretnék spórolni, de lehet, hogy ökörség az egész, mert a fesazültségesést, még stabilizálással le tudom venni, de a watt különbséget nem tudom, lehet-e, hiszen csaknem 10-szeres csökkentés kellene, vagyis hangerő csaknem 0 lenne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |