Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Igaz de a kapcsolási rajz amúgy sem sokat ér, a panel rajzolata is fontos hogy ne gerjedjen vagy ne legyen zajos, azután be kell hangolni az antennakört, a kf rezgőkört, itthon nem lehet kapni japán jfetet amivel készítettem mert ez volt kéznél, a BF sorozathoz számolni kell source ellenállást. Szóval jó kapcs rajz esetén kellő gyakorlat nélkül még egy ilyen kapcsolás utánépítése is szinte lehetetlen, ja nem írtam oda hogy a KF tekercs az egy kompakt fénycső fojtója, mert a bolti kis induktivitás nem jő mert kicsi a jósága, ha nem pont olyant bontott ahhoz már kondenzátort kell számolni, majd méréssel finomítani.
Erre próbáltam én is utalni, hogy nem olyan egyszerű valamire jutni, még egy ilyen viszonylag egyszerű kapcsolási rajzzal sem, pláne ha nem egyértelmű, még az egyértelműsíthető alkatrészek jelzése sem!
A NYÁK rajz ezeken a frekvenciákon még nem annyira kritikus, de az induktivitások konkrét milyensége már erősen befolyásolja a végeredményt! És némi műszerezettség sem árt hozzá, máskülönben csak erősen dokumentált mód után lehet után-építeni az egészet.... És hát a ferritantenna sem egy evidens dolog, mindenkinek! Mondjuk Pest megyében akkora a térerő, hogy ez nem kell, hogy nagy gondot okozzon, de az elkészítése nem mindenkinek evidens...
Van egy elképzelésem hogyan alakítom át a HGA22 vevőt, a bemenete a ferrit antenna utánna egy jfetes előerősítő, azután jönne CD4052 vel analóg kapcsolós keverő, az erősítő fokozat műveleti erősítővel, ez úgy lenne kialakítva mint a zeta sdr de csak egy csatornát meg egy órajelet használok, a következő fokozat egy LC sávszűrő, majd egy atmega328p 16M kristállyal, csak annyi lenne a dolga a helyi oszcillátor, meg az FSK dekóder az analóg komparátora segítségével, a következő rész egy 8Megás kristállyal atmega328p ami már a 200baud jelet tudja dekódolni.
A két kontroller egy cross watchdog megoldást tartalmazna, ha az egyik lefagy a másik reszeteli. A kövezkező lépés az lenne hogy elvetném az analóg komparátoros, LC szűrős megoldást, az USDX program alapján sávszűrném a jelet meg dekódolnám, ezért lenne a szokásos sdr bemenet. Sajnos ehhez még nincs elegendő tudásom meg a képességeim határát is erősen súrolja...
Szerintem túltolod a biciklit.
Pár szempont, ami hirtelen: - Annyira nem vagy messze, antenna jeled van bőven. - Döntsed már el, hogy analóg módon kezeled a jelet, vagy digitálisan a processzorokon keresztül. - Soros port olvasástól (jó) program nem fagyhat le. - Több processzorral, összeollózott programdaraboktól szerinted stabilabb lesz a rendszered?
Nem a jellel van baj hanem a környezeti zajjal.
Nézd vissza nem ollóztam össze semmit
Valahol lefagy vagy megakad a program? Nem lehetséges rendes debugolni is tudó icsp programozóval ránézni, hogy pontosan mi is történik mikor megáll? Mondjuk azt arduino ide alól nem lehet megoldani...
Szerintem is az rosszabb irány lenne a jelenleginél is!
Az a baj a mostanival, hogy kicsi a szelektivitása! Pedig a HGA jel 10sec-enként jön, és kevesebb mint 1 sec időszelet elég a vételhez, tehát igencsak jók a feltételek a sikeres, zavarmentes vételhez, egy pl DCF77, vagy TDF-jelhez képest, ahol mindezt 1 teljes percen keresztül kell elérned! Normál, zavarmentes környezetben nem tűnik fel a szelektivitás hiánya..., ahogy a zavarszűrők nélküli kínai termékek is rendszerint teljesen jól működnek ugye! Csak éppen ilyenkor az felejtődik el, mi van a zavarokkal?!! Egyik esetben ugye járulékosan sugárzol(nem megengedett), másikban téged zavarnak ugyanezzel... Éppen emiatt kiemelt(és egyre inkább az) szempont a jó szelektivitás kérdése, mert egy rádióban másképpen stabil vételt ma már nemigen lehet elérni! Legalább olyan fontos kérdés, mint a nyers erősítés értéke... Zajosabb környezetben még fontosabb is! Gondolj bele..., van vagy 60-70km a távolság nálad. Mi lesz, ha a duplájára emeljük, ami azért simán belefér még kis hazánk méreteibe! Ott kapásból kisebb lesz jelentősen a térerő, miközben a zavar szintje ugyanaz marad!
Igen ezt tapasztaltam, steril körülmények között jó lett, azután kivittem ahol led lámpák, laptop táp stb vannak ott 60km ről a zaj már összemérhető a jellel -szkóppal néztem-, ekkor építettem a kf körbe nagy jóságú lc szűrőt, megint jó lett. Azután tetem fel HT16K33 IC-vel led kijelzőt, az ic multilpexer oszcillátora megint annyi zajt termelt hogy megint lefagyogat ebben az összeállításban, a ledmeghajtó IC oszcillátorát nem lehet állítani, a vezetékére egy ferrit gyűrűt kellett hozni így megint jobb lett, ezzel van egy kész dobozolt változatom de naponta ki kell húznom hogy újra induljon.
Megoldás lenne ha erre a frekvenciára lehetne kapni kristályszűrőt, illetve a digitális szűrés.
Előbbi nincs, utóbbi szintén nem egyszerű, sokkal bonyolultabb programozást igényelt!
Neked egy megoldás a járható út, ha a lekevert középfrekvenciát szűröd megfelelő analóg szűrőkkel! 1-4kHz környékén ez nem egy vészes dolog, 2-3 fokozatú megfelelően méretezett aktív sávszűrő már elég jó szelektivitást fog adni a HGA-hoz. Viszont én hiányolok még egy AGC-t is a vevődből! Tudom, hogy FM-nél ez nem tűnik fontosnak, de a túlvezérlődés sem mindig jó dolog...
A arduino memory leak detektálásának nézek utánna, a hiba beépített függvényben is lehet nem csak az általam "összeolózott"-ban.
Bővebben: TCA440
Erre lenne megoldás TCA440, csakhogy a fent látható kapcsolás látszólag működik gyakorlatilag nem, egy szignálgenerátorral szépen ki lehet mérni hogy nem hozza a katalógus adatokat, a kf kör sávszűrő kihagyása miatt (eltérés a gyári ajánlástól) rejélyesen kicsi az érzékenysége meg persze a szelektivitása, viszont 2 lépcsős agc az kialakítható vele.
A te kapcsolásodban is kialakítható AGC, ha az első fokozat source feszültségét DC-ben elkezded szabályozni! Ezen a ponton pozitív feszültséggel tudod az erősítést csökkenteni! Az arduino méri ADC-vel a jelszintet, majd az alapján PWM-ben kiad egy vezérlő feszültséget oda, hogy beálljon a kívánt jelszint!
Persze lehet ott is hiba, de segíthet abban is. Platformio alatt tudtam stm32 t debugolni. Lehet arduino keretrendszert is használni. Azt nemtudom avr nél lehet e ugyanígy, de szerintem igen.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, mivel zöldfülü vagyok arduino programozással kapcsolatban.
Lenne egy megvalósítandó elképzelésen: relé késleltetve bekapcsolása egy gombos indítással, amíg telik a késleltetési idő addig egy led "heartbeat" effektel villogna, amint letelik a késleltetés a relé meghúz a led elalszik és egy másik led bekapcsolna. Ezt az elképzelést meg lehet valósítani? Arduino uno-val szeretném megvalósítani. A segítséget előre is köszönöm.
Igen, meg lehet valósítani. Hogyan és milyen pontossággal szeretnéd a késleltetési időt állítani, a gomb megnyomása vagy elengedése indítsa a késleltetést, valamint a LED villogása jelezze-e az eltelt időt?
Amúgy hol akadtál el? Mi van már meg belőle?
Üdv! Másodpercnyi pontossággal szeretném állítani, gomb elengedésre induljon a késleltetés, az első led az effektel a késleltetési idő alatt működjön a második led a késleltetés letelte után.
Elakadni a legelején mivel nulla ismerettel rendelkezem programozás téren. Utánépíteni szoktam általában.
Hogyan tudnék arduino környezetben tetszőleges kristályt használni?
Mos az 1.8.18 van feltelepítve, azokban az összes atmega328P alaplap 16M kristállyal van, kivéve a fio, az 8M, illetve ezekhez a két orajelhez van bootloader. Néztem a board.txt tartalmát, azt lehetne kiegészíteni, illetve láttam példát más kristályfrekvenciához, a 20M úgy oldották meg (AVR bírja az oveclock-ot) hogy kristályt cseréltek természetesen, maradt az eredeti bootloader a kontrollerben, és a boards.txt - be írtak új board-ot, a frekvencia talán át lett írva, illetve a baudrate egy 20/16 értékre. A Bascom-ot azért szerettem mert tetszőleges kristályt tudtam használni, például 4,194304M kristállyal nagyon pontos órát lehetett készíteni, illetve elemes cucc esetén ahol fontos volt a fogyasztás alacsony órajel frekvenciát, illetve a soros kommunikációhoz is lehetett használni az erre készült 0% baudrate-et adó kristályokat
Mivel arra a kérdésre nem sikerült válaszolnod, hogy hogyan képzeled el az időtartam állítását, ezért a példában nincs is rá lehetőség, fixen van a programkódban, 5 sec. Valamint az se került meghatározásra, hogy mikor kapcsoljon ki a relé, ezért úgy lett beállítva, hogy az időzítő újraindulásakor kapcsol ki, vagy pedig a gomb hosszú megnyomásától, ami itt 3 sec-re van állítva.
Szóval a feladat egy lehetséges megoldása: Timer
Én néhány ilyen esetben LGT8F328P-t használok. A bootloader belső órajellel megy, 16 MHz-en. Majd a bootloader lefutása után átkapcsolom a programban a külső órajelre, azaz a kvarcra, ami akár 32 MHz is lehet.
Sziasztok.
UNO-val (SMD mega328 van benne) lehet programozni szűz mega328-at?
Igen.
Az első lépésként mindenkinek ajánlott Arduino tanfolyam oldalán is van róla egy cikk: Arduino ISP Valamint az interneten fellelhető számos remek leírás közül itt van az egyik: Arduino HEX
Sziasztok
Foglalkozott már valaki *.csv formátum (excel) fájlok kezelésével? Odáig eljutottam, hogy SD kártyára létrehozott csv file-ba tudok feltölteni (mindig csak az utolsó sorba), ez jó loggolásra, de másra nem. Engem fájlon belüli műveletek érdekelnének. Keresés, törlés, módosítás...
Eszembe nem jutna. De kerestem neked egy könyvtárat, amiben van néhány művelet. Bővebben: Link
Köszi, pont ezt próbáltam tegnap, de szerintem hibásan van fent az egész project.
Mindent úgy csináltam ahogy a leírásba van, de nem fordul, fájlt hiányol, pedig ott van az arduino könyvtárba.
Az arduino könyvtárának az elérési útjában esetleg ékezet és szóköz? Az örök klasszikus?
Most kipróbáltam két mintapéldájával is. Először az SdFat-ot hiányolta, annak felrakása után már lefordult.
Szerintem teljesen összezavarodtam.
Először letöltet velem egy SDfat master zip-et. Ezt kicsomagolom és bemásolom az arduino librariba. Aztán az arduino csv file-master zipet, ezt is kicsomagolom és bemásolom ugyanúgy Hogy kell csinálni? mert még mindig nem jó. De azért megnyugtató, hogy nektek működik
SdFat-ot a Tools/Manage Libraries menüpontban az Arduino IDE-ben telepítettem.
Az Arduino-CSV-File zipet a Vázlatfüzet mappában a libraries almappában bontottam ki és a "-master" utótagot átnevezéssel kivettem a kibomlott mappa nevéből. Idézet: Fogalmam sincs, hogy működik-e, csak azt ellenőriztem, hogy lefordul. „De azért megnyugtató, hogy nektek működik”
csv - comma separated values.
Azaz egy file, vannak benne sorok, a sorokban pedig az adatok vesszővel (pontosvessző, tab, stb.) elválasztva. Nem feltöltesz a file-ba, hanem írsz. Keresés kb. ugyanaz, mint bármilyen file esetén. Törlés és módosítás detto, gyakorlatilag létrehozol egy új file-t a törölni/módosítani kívánt rész előtti és utáni tartalomból, módosításnál pedig közé írod a módosítani kívánt rész helyére azt, amit a helyére szeretnél. |
Bejelentkezés
Hirdetés |