Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   730 / 853
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

Igaz de a kapcsolási rajz amúgy sem sokat ér, a panel rajzolata is fontos hogy ne gerjedjen vagy ne legyen zajos, azután be kell hangolni az antennakört, a kf rezgőkört, itthon nem lehet kapni japán jfetet amivel készítettem mert ez volt kéznél, a BF sorozathoz számolni kell source ellenállást. Szóval jó kapcs rajz esetén kellő gyakorlat nélkül még egy ilyen kapcsolás utánépítése is szinte lehetetlen, ja nem írtam oda hogy a KF tekercs az egy kompakt fénycső fojtója, mert a bolti kis induktivitás nem jő mert kicsi a jósága, ha nem pont olyant bontott ahhoz már kondenzátort kell számolni, majd méréssel finomítani.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 17, 2022 /

Erre próbáltam én is utalni, hogy nem olyan egyszerű valamire jutni, még egy ilyen viszonylag egyszerű kapcsolási rajzzal sem, pláne ha nem egyértelmű, még az egyértelműsíthető alkatrészek jelzése sem!
A NYÁK rajz ezeken a frekvenciákon még nem annyira kritikus, de az induktivitások konkrét milyensége már erősen befolyásolja a végeredményt! És némi műszerezettség sem árt hozzá, máskülönben csak erősen dokumentált mód után lehet után-építeni az egészet....
És hát a ferritantenna sem egy evidens dolog, mindenkinek! Mondjuk Pest megyében akkora a térerő, hogy ez nem kell, hogy nagy gondot okozzon, de az elkészítése nem mindenkinek evidens...
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Van egy elképzelésem hogyan alakítom át a HGA22 vevőt, a bemenete a ferrit antenna utánna egy jfetes előerősítő, azután jönne CD4052 vel analóg kapcsolós keverő, az erősítő fokozat műveleti erősítővel, ez úgy lenne kialakítva mint a zeta sdr de csak egy csatornát meg egy órajelet használok, a következő fokozat egy LC sávszűrő, majd egy atmega328p 16M kristállyal, csak annyi lenne a dolga a helyi oszcillátor, meg az FSK dekóder az analóg komparátora segítségével, a következő rész egy 8Megás kristállyal atmega328p ami már a 200baud jelet tudja dekódolni.
A két kontroller egy cross watchdog megoldást tartalmazna, ha az egyik lefagy a másik reszeteli.

A kövezkező lépés az lenne hogy elvetném az analóg komparátoros, LC szűrős megoldást, az USDX program alapján sávszűrném a jelet meg dekódolnám, ezért lenne a szokásos sdr bemenet.
Sajnos ehhez még nincs elegendő tudásom meg a képességeim határát is erősen súrolja...
(#) Gafly válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Szerintem túltolod a biciklit.
Pár szempont, ami hirtelen:
- Annyira nem vagy messze, antenna jeled van bőven.
- Döntsed már el, hogy analóg módon kezeled a jelet, vagy digitálisan a processzorokon keresztül.
- Soros port olvasástól (jó) program nem fagyhat le.
- Több processzorral, összeollózott programdaraboktól szerinted stabilabb lesz a rendszered?
(#) GPeti1977 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Nem a jellel van baj hanem a környezeti zajjal.
Nézd vissza nem ollóztam össze semmit
(#) moltam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Valahol lefagy vagy megakad a program? Nem lehetséges rendes debugolni is tudó icsp programozóval ránézni, hogy pontosan mi is történik mikor megáll? Mondjuk azt arduino ide alól nem lehet megoldani...
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Szerintem is az rosszabb irány lenne a jelenleginél is!

Az a baj a mostanival, hogy kicsi a szelektivitása! Pedig a HGA jel 10sec-enként jön, és kevesebb mint 1 sec időszelet elég a vételhez, tehát igencsak jók a feltételek a sikeres, zavarmentes vételhez, egy pl DCF77, vagy TDF-jelhez képest, ahol mindezt 1 teljes percen keresztül kell elérned!

Normál, zavarmentes környezetben nem tűnik fel a szelektivitás hiánya..., ahogy a zavarszűrők nélküli kínai termékek is rendszerint teljesen jól működnek ugye! Csak éppen ilyenkor az felejtődik el, mi van a zavarokkal?!! Egyik esetben ugye járulékosan sugárzol(nem megengedett), másikban téged zavarnak ugyanezzel...

Éppen emiatt kiemelt(és egyre inkább az) szempont a jó szelektivitás kérdése, mert egy rádióban másképpen stabil vételt ma már nemigen lehet elérni! Legalább olyan fontos kérdés, mint a nyers erősítés értéke... Zajosabb környezetben még fontosabb is!

Gondolj bele..., van vagy 60-70km a távolság nálad. Mi lesz, ha a duplájára emeljük, ami azért simán belefér még kis hazánk méreteibe! Ott kapásból kisebb lesz jelentősen a térerő, miközben a zavar szintje ugyanaz marad!

Igen ezt tapasztaltam, steril körülmények között jó lett, azután kivittem ahol led lámpák, laptop táp stb vannak ott 60km ről a zaj már összemérhető a jellel -szkóppal néztem-, ekkor építettem a kf körbe nagy jóságú lc szűrőt, megint jó lett. Azután tetem fel HT16K33 IC-vel led kijelzőt, az ic multilpexer oszcillátora megint annyi zajt termelt hogy megint lefagyogat ebben az összeállításban, a ledmeghajtó IC oszcillátorát nem lehet állítani, a vezetékére egy ferrit gyűrűt kellett hozni így megint jobb lett, ezzel van egy kész dobozolt változatom de naponta ki kell húznom hogy újra induljon.
Megoldás lenne ha erre a frekvenciára lehetne kapni kristályszűrőt, illetve a digitális szűrés.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Előbbi nincs, utóbbi szintén nem egyszerű, sokkal bonyolultabb programozást igényelt!
Neked egy megoldás a járható út, ha a lekevert középfrekvenciát szűröd megfelelő analóg szűrőkkel! 1-4kHz környékén ez nem egy vészes dolog, 2-3 fokozatú megfelelően méretezett aktív sávszűrő már elég jó szelektivitást fog adni a HGA-hoz.
Viszont én hiányolok még egy AGC-t is a vevődből! Tudom, hogy FM-nél ez nem tűnik fontosnak, de a túlvezérlődés sem mindig jó dolog...
(#) GPeti1977 válasza moltam hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

A arduino memory leak detektálásának nézek utánna, a hiba beépített függvényben is lehet nem csak az általam "összeolózott"-ban.

Bővebben: TCA440
Erre lenne megoldás TCA440, csakhogy a fent látható kapcsolás látszólag működik gyakorlatilag nem, egy szignálgenerátorral szépen ki lehet mérni hogy nem hozza a katalógus adatokat, a kf kör sávszűrő kihagyása miatt (eltérés a gyári ajánlástól) rejélyesen kicsi az érzékenysége meg persze a szelektivitása, viszont 2 lépcsős agc az kialakítható vele.
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 18, 2022 / 1

A te kapcsolásodban is kialakítható AGC, ha az első fokozat source feszültségét DC-ben elkezded szabályozni! Ezen a ponton pozitív feszültséggel tudod az erősítést csökkenteni! Az arduino méri ADC-vel a jelszintet, majd az alapján PWM-ben kiad egy vezérlő feszültséget oda, hogy beálljon a kívánt jelszint!
(#) moltam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /

Persze lehet ott is hiba, de segíthet abban is. Platformio alatt tudtam stm32 t debugolni. Lehet arduino keretrendszert is használni. Azt nemtudom avr nél lehet e ugyanígy, de szerintem igen.
(#) Bender92 hozzászólása Feb 19, 2022 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, mivel zöldfülü vagyok arduino programozással kapcsolatban.
Lenne egy megvalósítandó elképzelésen: relé késleltetve bekapcsolása egy gombos indítással, amíg telik a késleltetési idő addig egy led "heartbeat" effektel villogna, amint letelik a késleltetés a relé meghúz a led elalszik és egy másik led bekapcsolna. Ezt az elképzelést meg lehet valósítani? Arduino uno-val szeretném megvalósítani.

A segítséget előre is köszönöm.
(#) Josi777 válasza Bender92 hozzászólására (») Feb 19, 2022 /

Igen, meg lehet valósítani. Hogyan és milyen pontossággal szeretnéd a késleltetési időt állítani, a gomb megnyomása vagy elengedése indítsa a késleltetést, valamint a LED villogása jelezze-e az eltelt időt?
Amúgy hol akadtál el? Mi van már meg belőle?
(#) Bender92 válasza Josi777 hozzászólására (») Feb 19, 2022 /

Üdv! Másodpercnyi pontossággal szeretném állítani, gomb elengedésre induljon a késleltetés, az első led az effektel a késleltetési idő alatt működjön a második led a késleltetés letelte után.

Elakadni a legelején mivel nulla ismerettel rendelkezem programozás téren. Utánépíteni szoktam általában.
(#) GPeti1977 válasza Bender92 hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1

Van készen, vagy programozni tanulnál?
Bővebben: Időrelé
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2022
(#) GPeti1977 hozzászólása Feb 19, 2022 /

Hogyan tudnék arduino környezetben tetszőleges kristályt használni?
Mos az 1.8.18 van feltelepítve, azokban az összes atmega328P alaplap 16M kristállyal van, kivéve a fio, az 8M, illetve ezekhez a két orajelhez van bootloader.
Néztem a board.txt tartalmát, azt lehetne kiegészíteni, illetve láttam példát más kristályfrekvenciához, a 20M úgy oldották meg (AVR bírja az oveclock-ot) hogy kristályt cseréltek természetesen, maradt az eredeti bootloader a kontrollerben, és a boards.txt - be írtak új board-ot, a frekvencia talán át lett írva, illetve a baudrate egy 20/16 értékre. A Bascom-ot azért szerettem mert tetszőleges kristályt tudtam használni, például 4,194304M kristállyal nagyon pontos órát lehetett készíteni, illetve elemes cucc esetén ahol fontos volt a fogyasztás alacsony órajel frekvenciát, illetve a soros kommunikációhoz is lehetett használni az erre készült 0% baudrate-et adó kristályokat
(#) Josi777 válasza Bender92 hozzászólására (») Feb 19, 2022 /

Mivel arra a kérdésre nem sikerült válaszolnod, hogy hogyan képzeled el az időtartam állítását, ezért a példában nincs is rá lehetőség, fixen van a programkódban, 5 sec. Valamint az se került meghatározásra, hogy mikor kapcsoljon ki a relé, ezért úgy lett beállítva, hogy az időzítő újraindulásakor kapcsol ki, vagy pedig a gomb hosszú megnyomásától, ami itt 3 sec-re van állítva.
Szóval a feladat egy lehetséges megoldása: Timer
(#) mateatek válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 19, 2022 / 1

Én néhány ilyen esetben LGT8F328P-t használok. A bootloader belső órajellel megy, 16 MHz-en. Majd a bootloader lefutása után átkapcsolom a programban a külső órajelre, azaz a kvarcra, ami akár 32 MHz is lehet.
(#) gordonfreemN hozzászólása Feb 20, 2022 /

Sziasztok.

UNO-val (SMD mega328 van benne) lehet programozni szűz mega328-at?
(#) Josi777 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 20, 2022 /

Igen.
Az első lépésként mindenkinek ajánlott Arduino tanfolyam oldalán is van róla egy cikk: Arduino ISP
Valamint az interneten fellelhető számos remek leírás közül itt van az egyik: Arduino HEX
(#) SzilCsong hozzászólása Feb 22, 2022 /

Sziasztok
Foglalkozott már valaki *.csv formátum (excel) fájlok kezelésével?
Odáig eljutottam, hogy SD kártyára létrehozott csv file-ba tudok feltölteni (mindig csak az utolsó sorba), ez jó loggolásra, de másra nem.
Engem fájlon belüli műveletek érdekelnének. Keresés, törlés, módosítás...
(#) icserny válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 22, 2022 /

Eszembe nem jutna. De kerestem neked egy könyvtárat, amiben van néhány művelet. Bővebben: Link
(#) SzilCsong válasza icserny hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Köszi, pont ezt próbáltam tegnap, de szerintem hibásan van fent az egész project.
Mindent úgy csináltam ahogy a leírásba van, de nem fordul, fájlt hiányol, pedig ott van az arduino könyvtárba.
(#) mateatek válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Az arduino könyvtárának az elérési útjában esetleg ékezet és szóköz? Az örök klasszikus?
(#) icserny válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Most kipróbáltam két mintapéldájával is. Először az SdFat-ot hiányolta, annak felrakása után már lefordult.
(#) SzilCsong válasza icserny hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

Szerintem teljesen összezavarodtam.
Először letöltet velem egy SDfat master zip-et.
Ezt kicsomagolom és bemásolom az arduino librariba.
Aztán az arduino csv file-master zipet, ezt is kicsomagolom és bemásolom ugyanúgy
Hogy kell csinálni? mert még mindig nem jó.
De azért megnyugtató, hogy nektek működik
(#) icserny válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

SdFat-ot a Tools/Manage Libraries menüpontban az Arduino IDE-ben telepítettem.

Az Arduino-CSV-File zipet a Vázlatfüzet mappában a libraries almappában bontottam ki és a "-master" utótagot átnevezéssel kivettem a kibomlott mappa nevéből.

Idézet:
„De azért megnyugtató, hogy nektek működik”
Fogalmam sincs, hogy működik-e, csak azt ellenőriztem, hogy lefordul.
(#) tbarath válasza SzilCsong hozzászólására (») Feb 23, 2022 /

csv - comma separated values.
Azaz egy file, vannak benne sorok, a sorokban pedig az adatok vesszővel (pontosvessző, tab, stb.) elválasztva.
Nem feltöltesz a file-ba, hanem írsz.
Keresés kb. ugyanaz, mint bármilyen file esetén. Törlés és módosítás detto, gyakorlatilag létrehozol egy új file-t a törölni/módosítani kívánt rész előtti és utáni tartalomból, módosításnál pedig közé írod a módosítani kívánt rész helyére azt, amit a helyére szeretnél.
Következő: »»   730 / 853
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem