Fórum témák
» Több friss téma |
Megvan a négyszögjel. De az első kapu bemenetén.
Káosz. Feladtam. Keresek másik kapcsolást. Köszönöm a segítségeteket!
Én az ilyen feladatokra az MC1648-at használom.
Szerintem ne add fel )
Ilyenkor valami elementáris dolgot szokott benézni az ember, és csak jár körbe-körbe a dolgon, de nem veszi észre, hogy mit?! Tedd félre...pihentesd 1-2 napig, aztán vedd elő, és újra ellenőrizd le, az egészet! általában ennyi idő alatt a hülyeség kiszellőzik a fejből..
Medve:
Az IC ígéretesnek néz ki. Köszönöm az ajánlást! sdrlab: Rendben. Akkor még adok neki esélyt.
Szia!
Itt egy másik kapcsolás 20-khz-20 Mhz között oszcillál de a soros C az ismeretlen L értékét is megmutatja
Bemenettel párhuzamosan tennék egy jó nagy ellenállást. Bántja a szemem, hogyha lebeg egy FET gate-ja. Tudom, majd a tekercs, de akkor is.
Hogy akkor is oszcilláljon, ha nincs hozzákötve semmi tekercs?!
Hogy ne egye meg a fene a FET-et, ha műszálas pulcsi van rajtad.
Elkészült a Fraklin oszcillátor második verziója. A puding próbája az evés, szokták mondani.
A panelt kicsit átalakítottam, két oldalas NYÁK-ra készíttettem el és kicsit szellősebbek és SMD típusúak lettek az alkatrészek. Tudom foglalat az IC-nek. Direkt nem raktam. Rajzoltam egy egyszerű kapcsolási rajzot is. A jó hír, hogy az általam megválasztott alkatrészekkel C: 1,5 nF és az L: 10 µF gyári tekercset alkalmazva a rezonancia frekvencia csak "kicsit" tért el a valóságban a számolt a 1300 kHz-es frekvenciától. Persze, tudom ez sok mindentől függ. Kisebb frekivel még nem teszteltem. Végre a szinusz jel is megjelenik a tranzisztor emitterén, igaz nem tudom, hogy jól mértem-e. A jelalak_sin_1.jpg készítésekor a 0,3 µs/T és a 0,05 V/T volt a beállítás a szkópon. A jelalak_sin_2.jpg készítésekor a 1 µs/T és a 0,05 V/T volt a beállítás a szkópon. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Idézet: „Tudom foglalat az IC-nek. Direkt nem raktam.” Igazad van, az csak az ostobák fegyvere. Pont mint az agyatlan kondenzátor cserélés. Felesleges részeket kidobnám.
Mitől is feleslegesek azok az alkatrészek? Talán meg lett fogalmazva, hogy négyszög jel kell a kimeneten?
Az egy szabványos(nagyjából) 50R impedanciájú analóg kimenet, amit a generátor meghajt(azzal a ponttal, ahol sin jel van!)! Mondhatni teljesen korrekt..., nem is értem miért kötsz bele már másodszor, anélkül, hogy átlátnád az egészet?!
Idézet: „51 Ohm maradhat ha szeretnéd (de minek)” Pl hogy 50R-os impedanciájú koax kábellel illesztetten tudd elvezetni, ahová akarod?!
Valójában ott 56Ω van. Az 51 Ω-ot én raktam, mert 56Ω-om nincs.
Részletkérdés!
Sosem lesz egy ilyen(egyszerű) kimenet pontosan 50, mert nem szimmetrikus a kimenet! Csak közelíteni lehet..., viszont azt illik is!
Innen:
Idézet: „Rezgőkör méréséhez megcsináltam ezt a Franklin osszcillátort. Tesztelésnek egy 10,7 MHz-es KF trafót tettem LC-nek. Azonban a kimeneten nem jelenik meg semmilyen jel. Sem osszcilloszkópon , sem pedig frekvenciamérőn. Esetleg ez a 10,7 MHz-es rezgőkör nem ideális a teszteléséhez?” Hogyan következik ez: Idézet: „Az egy szabványos(nagyjából) 50R impedanciájú analóg kimenet, amit a generátor meghajt(azzal a ponttal, ahol sin jel van!)! Mondhatni teljesen korrekt..., nem is értem miért kötsz bele már másodszor, anélkül, hogy átlátnád az egészet?!”
Mondjuk onnan, hogy adott egy kapcsolás, ami teljesen jó, a keretek között korrektnek tekinthető..., ami te önkényesen átdolgoznál, lehúzva az eredeti szerző gondolatait és munkáját, kétszer is elkövetve ezt! Nem arra irányult a törekvésed, hogy kiderítsd, miért nem működik sany-nak az alkotása, hanem öncélúan, "gyúrjuk át a kapcsolási rajzot, mert az úgy az igazi..." Nem egy szép hozzáállás, főleg, ha még igazad sincs....
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2022
Ezen ne veszekedjetek légyszíves! Mindkettőtöknek köszönöm a válaszokat és a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2022
Sany mesternek szerintem nem 50 Ohm, és szinuszjel kell.
Legalábbis visszaolvasva az egészet, ezirányú igényére nem találtam bizonyitékot.
Most nem, de ki tudja még ,mikor tesz jó szolgálatot. Még van 74HC04-em.
Itt a következő LC tag mérő áramköröm.
Maga az áramkör valamelyik RT számban szerepelt ( sajnos nem tudom, illetve nem találom melyik számban publikálták, csak telefonnal fényképeztem le egyszer a kapcsolást ), mint VFO kapcsolás, kiegészítve varikapos hangolással. A hangolás alkatrészeit "leszedtem" róla. A kapcsolás érdekessége, hogy itt is csak az LC tagok rezegtetnek, így ez is szinte Fraklin oszcillátorként működik. A visszacsatolásban lévő 120 pF-os kondenzátorral nem rendelkezem, de 130 pF-ossal igen. Remélem ez a kis változtatás miatt, sikerül majd működésre bírnom az áramkört. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2022
Idézet: „120 pF-os kondenzátorral nem rendelkezem, de 130 pF-ossal igen” Az mindegy, sokkal nagyobb eltérés sem számit itt. Kimenetre sorosan tennék egy mondjuk 100 nF-ot. Élesztéskor arra figyelj, hogy a GND-hez képest a Source lábakon legyen valamennyi feszültség (ha nincs akkor akkor nem folyik át áram az eszközön -> nem működik, igy rezegni sem tud), a Drain-on meg valahol 3 V nagyságrend legyen (kb. fél tápfeszültség).
Kimenetre tudom kell majd csatolás. Majd berajzolom, hol milyen értékű feszültséget mérek.
Egy hozzá hasonló megoldás az 1998-as évkönyv 172. oldalán jelent meg.
Rádiótechnika 97év július / augusztus 3,5MHz rókavevő
Sziasztok! Van egy nagyon láma elméleti gondolatom:
Adott (lesz) egy VHF/UHF teljesítménymérô (max. 10W) , illetve hozzá egy 50R mûterhelés. Ennek a mûszernek a pontossága-csalása vizsgálható úgy, hogy: - a mûterhelésre (annak hûtôbordájára) egy kis tehetetlenségû hômérôt rögzítek, és egy kézi rádióval 15 másodpercnyi adással megmérem a hômérséklet változását, - megvárom ameddig a kiindulási hôfokra visszahül a mûterhelés, - majd a mért értékkel azonos elméleti feszültséggel √(P*R), labortápról szintén 15 másodpercnyi teljesítményt belepumpálok? És a két hômérséklet-felfutásnak illene azonosra adódnia? |
Bejelentkezés
Hirdetés |