Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   187 / 2208
(#) kocos hozzászólása Júl 11, 2008
Kész lett ma az EL84 SE egyik kimenője, 6,3 Volttal tesztelve jó, hangját még nem hallottam...
Számolva 2600/109 menet lett, ami nem fért el az ablakban így csökkentettem 2100/80 menetre, remélem nem lesz belőle nagy gond! Az áttétel maradt a régi. Kivitelezése 3x600 menet 0,2 huzal ( köszi DjHans, és Köbzoli ), és ezek közt 2x80 menet 0,4-es huzal. És itt lenne is egy kérdésem : 33%-os leágazással érdemes-e megpróbálni az ultralineár kapcsolást?
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Júl 11, 2008
3.000 Ft-ra jött ki darabja postával, úgy hogy össze vannak válogatva és garisak. Azt hiszem néztem 6L6-ot is, csak az drágább volt jelentősen. Olvastam én is hogy van aki szerint a 6L6 jobb hangú, nemtudom milyen jellegű zenével hallgatta az illető. Majd ha elkészül nagynehezen akkor meglátom hogy tetszik ezekkel a hangja, az adott hangfalakkal és a saját ízlésemnek megfelelő lemezekkel.
(#) Gory válasza kocos hozzászólására (») Júl 11, 2008
SE erősítőnél is szoktak ultralineárt csinálni?
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Júl 11, 2008
Bocs , csak azért említettem a 6L6GC-t mert nem sokkal drágább , 30W dissz., nagyobb teljesítményre , jobb hanggal...

"Ilyen nagy teljesítményekhez a közismert és széles körben elterjedt EL34 cső már nem javasolható, mert annak maximális anódvesztesége csupán 25 Watt, ugyanakkor az EL34 csőpár torzítás adatai is kedvezőtlenebbek, mint a 6L6GC csőé. Egyes katalógusok közölnek az EL34 csőre 70-100W körüli kimenő teljesítményt adó beállítást is, de ekkora teljesítmény ezzel a csővel csak B osztályban érhető el! Egy ilyen B osztályú erősítő hangminősége messze elmarad az elvárásoktól, megépítése legfeljebb terem-hangosítási célokra javasolható!

Nem szabad elfelejteni, hogy a Philips által kifejlesztett EL34 klasszikus pentóda elektróda elrendezésű elektroncső, az amerikai RCA által kifejlesztett 6L6GC illetve a brit KT88 viszont sugártetródák. A sugártetróda elektromos jellemzők szempontjából a magasabb torzítású és belső ellenállású pentóda és a kedvezően kis torzítású és belső ellenállású trióda között helyezkedik el. Hangminőség tekintetében a trióda előnyeit adja, ugyanakkor hatásfoka megközelíti a pentódáét. Európában a Philips hatására a '60-as évektől az EL34 felhasználása vált általánossá hangerősítőkben, de az angolszász világ és a távol-kelet a 6L6 / KT88 család különböző teljesítményű változatait részesíti előnyben."

Idézet: CSŐBARLANG..
Árak itt:
http://www.csobarlang.hu/csovek/6l6gc-jj.html
http://www.csobarlang.hu/csovek/arlista.html
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Júl 11, 2008
Igen ott is eredményesen használható .
(#) Gory válasza CHZ hozzászólására (») Júl 11, 2008
Köszönöm a linket, én is itt néztem. Ha a postát hozzászámolom 4-5 ezer Ft a különbség a 4 csőnél. Én legfeljebb 20 W-ot szeretnék kivenni az erősítőből és AB osztályban használni, talán nem lesz probléma. Reménykedem hogy így is azért "csöves erősítő" építhető belőle Két hétig most nyaralás miatt áll a projekt, nem tudtam elemenni a boltba sem ahol állítólag zománchuzalt lehet venni.
A neve Madzag Bt, és BP-en van a 8.kerületben.
(#) CHZ válasza Gory hozzászólására (») Júl 11, 2008
Persze jó lesz EL-el is és beteheted helyette ha ez kiöregszik .....kompatibilis lábkiosztás miatt.

Én 16000Ft -ért vettem 4-es válogatást 6L6GC-ből .

Akkor jó pihenést !
(#) CHZ válasza yello hozzászólására (») Júl 11, 2008
Anódba 370 ohm , hanszóró 0,8mm vezeték hez..
Gondolom a TV-ben 10 ohm meg magnó csati..volt
(#) djhans hozzászólása Júl 11, 2008
Itt dübörög mellettem a GU50 SE Hát nagyot szól és jó minőségben. Van olyan jó minőség mint az EL84 SE. Teljesítményben jóval nagyobbnak tűnik. Most járatom egy darabig, tesztelem hogy melegszik. Félek hogy belül az elkók is nagyon átveszik a meleget
(#) djhans válasza djhans hozzászólására (») Júl 11, 2008
Már tudom melyik erősítőt fogom télen hallgatni hát persze hogy ezt. Mindent beleszámítva elfűt nekem durván 100 Wattot és szól 2X10 Wattot A doboz rendesen felmelegedett fél óra után de belül a trafó és a kondik csak langyosak.
(#) Müszi válasza djhans hozzászólására (») Júl 11, 2008
Képeket kérünk
(#) djhans válasza Müszi hozzászólására (») Júl 11, 2008
Amint visszakapom a fényképezőt, lesznek képek. Nagyon komolyan szól... nem tudok vele betelni
(#) Müszi hozzászólása Júl 11, 2008
Ezt sasoljátok meg!

HE TOP25 témalista
A mi "kis" témánk a 4.-ik legolvasottabb.
Ez már szép eredmény!

üdv.: Müszi
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Júl 11, 2008
Graulálok !
Persze 3x nagyobbat szól , az már igazán érzékelhető.
Szerintem jobb mint az EL84 SE ....
(#) sturbi válasza djhans hozzászólására (») Júl 12, 2008
Nagyon jó lesz. Meglátod meghálálja, hogy nem nyomattad tele vezetékekkkel és a csatolásmentesítő kondik ott vannak, ahol az aktuális fokozatot le kell zárni, nem fél méterrel arréb, egy kondenzátorkupacban (minden erősítőfokozatnak letisztulva kell csatlakozni a következőhöz (a fokozat saját áramköre helyben zárt)). Szépen elkerülted a fölösleges hurkokat (ha jól látom a képen), és ez nagyon fontos a hangminőség szempontjából.
Gratulálok.
(#) djhans válasza sturbi hozzászólására (») Júl 12, 2008
Az álló kondik az R-C szűrés kondijai. Az előfokcső tápját illetve a végcső segédrácsát szűrik közvetlenül a foglalatnál. A trafó jobb oldalán a két nagyobb kondi közül az egyik 470µF az anódkör puffre ide jön a kimenők egyik pontja. A másik a segédrács tápkondija 220uF. Segdrácsnak külön tekercse van a hálótrafón és egyenirányítva 250V. Nincs fojtó és így sincs benne brumm pedig jelentős nyugalmi áramok folynak. Azért azóta pár vezeték bekerült mert be lettek kötve a tápok meg a kimenők. A bal oldalon a fűtőfeszek 6,3V és 12,6V fesz kétszerezős egyenirányítói találhatók. A nagyobbik 32V az előfeszt adja a végcsöveknek. A beállító poti a foglalathoz közel került egy puffer kondival együtt. A kisebbik 14V terhelve, a relés anódfesz késleltető tápja. 2 relé van. Az egyik az anódfesz a másik a segédrácsfesz egyenirányítója elé kötve. Az előfokcső fűtése fel lett emelve ellenállás osztóval 80V-ra mivel az srpp kapcsolás miatt a felső trióda katódja 175V-on van nem lehetett földre kötni. A cső csak 100V-ot szeret a fűtés és a katód között.
(#) korgs2 hozzászólása Júl 12, 2008
Bocs hogy csak így idekotyogok de minap került hozzám egy apx100-as erölködó és szeretném átalakítani 8-ohmosra de a kimenőt nem akarom nagyon megbontani :yes: Lehetséges ez így egyátalán ha igen hogy
(#) korgs2 hozzászólása Júl 12, 2008
és ha a kimenőre bújtatnék x menetet?
(#) korgs2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2008
nekem az a lényeg hogy valahogy megszólaljon csak ne 100v-os legyen a kimenete az se baj ha nem ad vlami jó hangminőséget :yes:
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2008
Elég szép méretes kimenő van az APX-ben! Én is most szereztem egyet!
(#) Mate78 hozzászólása Júl 13, 2008
Sziasztok

az lenne a kérdésem hogy amikor párbaválogatott csövekről beszélnek,akkor igazából mit is jelent az hogy párba vannak válogatva?Milyen jellemzőket mérnek ilyenkor?

köszi

üdv
(#) korgs2 válasza kocos hozzászólására (») Júl 13, 2008
ész szerintem maga a trafó megvan 250w-os elég nagy debla darab azért van remény a bújtatásos áttekercselésre?
(#) djhans válasza korgs2 hozzászólására (») Júl 13, 2008
Egy szekunder tekercset 4-8 ohmra tudsz rá tekerni ha ügyes vagy. De nem lesz jó minőség és ne várj nagy teljesítményt. HIFIben legalább 5 szekunder tekercs van párhuzamosan az osztottan tekert primerek között. Kipróbálás szinten jó lesz. Ha véglegesen akarod akkor új kimenőt kell csinálni és teljesítményben egy 60W kijön HIFIben. Vigyázz az anódfesszel a próbánál ha megfogod tuti halál!!!
(#) GDávid hozzászólása Júl 13, 2008
Üdv mindenkinek! Nekem is APX100 ügyben lenne szükségem segítségre! A probléma a következő: van itthon két APX az eggyikre az van ítra, hogy a tápja 320VA-es (ezzel minden O.K.), a másikra meg az, hogy 260VA-es a trafó kissebb is ebben, és más a száma. Amikor egy kicsit jobban megküldöm őket, a 260VA-esben a stabcső (VR150) már nagyon villog, egyszer csak ki is alszik (ekkor még kb csak 60W jön ebből az erősítőből) és itt kezdődik a gond: a stabcső melegen nem gyújt vissza azonnal, ezért a segédrácsfesz megemelkedik, az előlapi műszer kiakad, és jobb esetben kiég a bizti hátul (az előző tulajnak emiatt szétrobbant egy PL509 benne, mert annyira felízzott, hogy megolvadt az üvege) most 6P45SZ csövek vannak benne, ezek jobban átvészelnek egy-egy ilyen balesetet. Mi lehet a baj? már mindent megpróbáltam: vadi új pufferek, graetz csere, stabcső csere. Esetleg az előző tulajnál megpörkölődhetett valamejik trafó? Ha valaki tud, az legyen olyan rendes, és segítsen! (Ha valakinek van 320VA-es APX hálótrafó, az is érdekelne esetleg.)
(#) GDávid válasza GDávid hozzászólására (») Júl 13, 2008
És még valami: Ha a csövenkénti nyugalmi áramot kb.35 mA-re, vagy nagyobbra állítom, akkor az átállítás után kb. 5perccel magától előjön ez a hiba, akkor is, ha az erősítő egyáltalán nincs hajtva!
Egyébként a kimenő problémát úgy oldottam meg, hogy hozzájutottam két BEAG EBE5310-es 250W os tranyós erősítőhöz, és ezeknek a 100V-os kimenőit szedtem ki, és kötöttem be az APX-ekre (érdekes, hogy ezek a kimenők 250W-ra készültek, és kb feleakkorák, mint az APX 100W-os kimenői.)
(#) hapro hozzászólása Júl 13, 2008
Sziasztok!

Hozzá jutottam a kapcsolási rajzon szereplő végfokhoz. Szeretném az ELKO kondikat kicserélgetni benne, és mivel csöves erősítőkhöz nem volt közöm még soha, így kérdések merültek fel bennem:
Az EZ80-as cső gyakorlatilag mit csinál? (ez nem valami egyenirányítás félét csinálhat?)
2db AZ4-es cső az végzi az egyenirányítást?
C12, C13 kondikat cserélhetem nagyobb kapacitásúra? egyáltalán van értelme? olyanra gondolok, minta tranyós erősítőknél a jobb szűrés érdekében tanácsos minél több szűrő puffer kondit tenni.
C14 és C15 kondikat szintén van-e értelme kicserélni nagyobbra, vagy oda is pont ekkorát tegyek?
C16 kondik 50uF..arról a részről sincs fogalmam mit csinál ahol ezek a kondik vannak (rajz jobb alja), egy folytó trafó két lába közé megy egy-egy ellenállással
egyébként.
ezeket a kondikat lehet nagyobbra cserélni, vagy itt is tartsam a tervező elképzeléséhez magam?

Ja és érdemes-e asszem polipropilén kondikat kicserélgetnem új MKT vagy valami hasonló minőségű vagy jobb minőségű kondikra? ezen nanofarados nagyságrendű kondik.

Még egy kérés, ha valakinek nem esik nehezére, akkor nagy vonalakban elmagyarázhatná ennek az erősítőnek a részeit, mi-mit csinál benne, vagy valami leírás is jól jönne.
A helyzet az, hogy erősen hiányosak a csöves technikáról szóló ismereteim, de azért analfabéta nem vagyok hozzá.

válaszokat köszönöm
(#) hapro válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2008
Szia!

köszönöm, akkor szerintem csak elkokat cserélek, és szerintem ugyanekkorákat teszek oda mint gyárilag voltak.

még egy kérdésem van.
Két darabot vettem ebből a végfokból, (100V-os kimenetű végfokok ezek) és amikor az egyiket bekapcsoltuk, a kimenő trafó elkezdett pattogni, úgy amikor pl valami melegszik, és enyhe pattogó hangot hallat. ez normális? nem volt rajta semmiféle illesztő trafó, és semmiféle hangfal nem volt rajta indításkor. Asszem azon amelyik pattogott nem volt tökig letekerve a poti gomb. A másikon igen, és az nem pattogott.
Remélem ezzel nem tettük tönkre a kimenőt. Igazából csak annyira akartam bekapcsoltatni az eladóval, hogy megnézzem működik-e. mikor láttam, hogy minden cső felizzik, és fűt, akkor erősítő lekapcs és összecsavaroz.
Ezzel tönkre tehettük a kimenőt?
Most még mondjuk meg se tudom hallgatni, mert nincs illesztő trafóm, amivel 8ohmos hangfallal hallgathatom.

Tényleg ez a kimenő trafó dolog egy univerzális valami, vagy konkrétan ehhez a végfokhoz kéne méretezni, ennek a kapcsolásához?
Vagy van valami séma ami szerint a 100V-os kimenetet lehet illeszteni 8ohmos sugárzókhoz?

Hol lehetne ennek utánna nézni, vagy egyáltalán milyet keressek hozzá?

Ha valakinek van ehhez jó akkor privátban elbótolnám

A célom nem az, hogy 500hz-3000Hz-ig legyen az átvitele és csak szóljon, hanem hamár...akkor megadnám a módját neki. Szóval szeretném, ha erősen közelítene a HIFI szabványhoz, mondjuk foggalmam sincs mit tud ez a kapcsolás, arról nem találtam még infót. Egyenlőre ez a kapcsolási rajz van csak a kezemben erről a két végfokról.

üdv.:

Zoli
(#) korgs2 hozzászólása Júl 13, 2008
A csöves erősítőknek az az érdekességük hogy a kimenetén a rövidzárlattól nem lesz semmi bajuk viszont terhelén nélkül SOHA NEM SZABAD BEKAPCSOLNI :yes: mert leéghet/átüthet a kimenő ha mást nem próba képpen lehet a kimenetére egy 230-as izzót rakni műterhelésnek én azt javaslom hogy kapcsold be egővel a kimeneten küldj rá jelet és mérd meg az égővel párhuzamos feszültséget úgy hogy van rajta hangerő ha az égő világít/pislákol akkor jó az erősítő. félhangerőn kb 50v-ot kell mérned kivezérléstől függően. az elkók cseréjét én is ajánlom . nekem is vannak ilyen erölködőim . valahol meg van az eredet doksijük ma megkeresem és felteszem neked ha kelll.egyébként szerintem is nagyon jó erősítő. vonaltrafót a vaterán lehet venni vagy beag apt100-ból bontani. Nagyon jó hangjuk van igaz nekem csak 1 van de a csöves hangzás monoban is nagyon jó érvényesül . Elég nagyot szól akkorát mint egy tranyós 120w-os.Egyébként én is ezen a tipuson keztem a "csövezést" nagyon hálás készülék sok mindent meg lehet rajta tanulni. Bekapcsolva sohha ne motposzkálj benne mert az anódfesz elérheti a 730v-ot is és arra is nagyon vigyázz hogy az anódsapka nehogy lecsússzon üzem közben mert akkor valószínű annyi a kimenőnek és a 2 végcsönek :yes: ha van valamikérdésed szivesen válaszolok rá Sok szerencsét az erősítő szereléséhez. Ha egyszer meghallod azt a bizonyos csöves hangot akkor auz egy életre szóló élmény főleg a nai ic-s világban És sokkal szebben torzítanak a csövek mint a tranyók. Még egy ilyen régi csöves is csodálatos módon szólja le a mai felvezetős cuccokat. csak az az egy baja van hogy ha egyszer hozzászoksz a csöves hangzáshoz akkor arról leszokni nem lehet
(#) korgs2 hozzászólása Júl 13, 2008
Én meg nagykorú se vagyok de már van tthon vagy 5 csöves erölködő. 8 évesen hallottam először csöves erősítőt az történetesen egy 760c volt és azóta csak gyűlnek az erőstők olyan a hangja mintha a zenészek ott muszikálnánbak a hátad mögött és ez az érzés leírhatatlan majd te is megismered ha sikerül életrekelteni őket
(#) cruisher válasza GDávid hozzászólására (») Júl 13, 2008
Szia!

A regi APX 100 ban, amire meg 260W volt teljesitmeny felvetelnek irva teljesen UGYANAZ a halotrafo van mint amelyikre 320 van irva! Azaz gyanitom hogy a tiedbe csereltek a halozatit. (maskulomben nem is mukodhetne 6p45c csovekkel, mivel annak 6,3V a futese) vateran lattam trafot, vedd meg es tedd bele azt! Nyugalmi aramnak pedig meg az 50mA se tul sok, nemhogy a 35, plane az orosz csoveknek.
Következő: »»   187 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem