Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2370 / 2499
(#) atiber válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Nem tudtam továbbra sem, csak 1K értékű r9/r10 beüzemelni, nyugalmit továbbra sem tudom beállítani. Elindított állapotban ezeket mértem...
(#) reloop válasza atiber hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Az R9, R10 értéke feltűnően kevés, de nem ez a jelenlegi fő probléma. Az R3 és az R6 árama eltűnik a levegőben! Olyan mintha a közös pontjuk és a kimeneti pont között szakadás lenne, csipogtasd ki! A kimeneti negatív feszültség arra utal, hogy T6 zárlatos, 2 V gate feszültségtől nem nyithatna ki.
Ügyesen elvégezted a mérést, ehhez gratulálok!
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2022
(#) Skori válasza atiber hozzászólására (») Feb 24, 2022 / 1
 
Csak nekem furcsa ezen a rajzon, hogy a FET-ek vezérlő jelét tulajdonképpen az IC táplábain át vesszük ki (amit T1 és T2 földelt bázisú kapcsolásban erősít), ugyanakkor az innen vett jel 100nF-al söntölve van, mindkét oldalon?
Ezeket a 100nF-os kondikat nem inkább a T1, T2 bázisára kellene tenni?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2022
(#) reloop válasza Skori hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Eredetileg nem szerepelt a kapcsolásban Bővebben: Link
Az IC táplábai közé mehetne esetleg.
(#) atiber válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Ez nem jó hír...mert én a csatolt rajz alapján legyártott NYÁK-ba, a csatolt rajz alapján ültettem be az alkatrészeket...A 100 nF-os dolgot már más fórumon is írták, hogy hülyeség...max. az IC +- közé egy 100 nF. Most akkor milyen sorrendben folytassam? Először csapjam ki a 100 nF kondikat? Nézzem meg az IRF530 FET-eket, hogy jók-e? Mondjuk a műveleti erősítő kimenetén feltételezett szakadást azt tudom mérni ettől függetlenül is...
(#) reloop válasza atiber hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
A 100 nF eltávolítása akkor válik szükségessé, ha talpra állítottad az erősítőt és a magas tartomány csillapítását észleled. Az elsődleges szempontot, a DC egyensúly kialakulását nem befolyásolja.
Megismétlem más szavakkal az előbb leírt két feladatot. A multiméter szakadásvizsgálójával rámérsz a R3 és R6 közös pontjára (a C4 1000 µF tövében találod) és az OUT csatakozási pontra. Ott vezetésnek kell lennie. Ha nincs szakadás, akkor további mérésre fogok javaslatot tenni.
A T6 esetén az IRF530-at csak akkor kell kiforrasztanod, ha feszültségmentes állapotban nem méred a drain és a source kapcsolatát egyik irányban egyértelmű szakadásnak, másikban diódának. Kis idő kell míg a kapcsolódó kondenzátorok felveszik a vizsgálófeszültséget.
(#) atiber válasza reloop hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
'Mindenki nyugodjon le... Pont egy órája megtörtént a csoda és az 1ik oldal már úgy néz ki, hogy tökéletesen működik! Most 'reszelem' a másik oldalt hozzá...Részleteket, mérési adatokat és a megoldást? majd a következő 'bejelentkezésemkor'...
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) atiber válasza atiber hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Na ideértem...!...Működik mind a két oldal...!...Mondjuk szinusszal még nem volt megkínálva, de jónak tűnik most már. köszönöm a támogató hozzászólásotokat és a biztatást, hogy ne 'kukázzam' le az erősítőt! Remélem a hangfrekis próbáknál már nem lesznek problémák, hogy majd tetszeni fog a hangzása...A képeken a megoldás és az utolsó egyenáramú mérés, ami már 8 Ohm-os hangszóval ment, nyitott bemenetnél, ha hozzáértem a bemenethez 'szépen' gerjedt, ahogy kell. Utolsó? kérdésem: a bemenetére azért nem kellene egy csatoló kondenzátor? és kb. milyen értékű legyen?
(#) Karesz 50 hozzászólása Feb 27, 2022 /
 
Erről a VFxx-ről jutott eszembe, hogy egyszer majd megmérem vajon mennyire fut meg egy FET árama Source ellenállás nélkül. Aztán - mivel úgyis elfelejteném mit is akartam - inkább megmértem most. Nem is ezt akartam mérni ami sikeredett, de ez még érdekesebb.
Rákötöttem a generátor kimenetét a Gate-re, a GND-jét meg a Source-ra. Addig tekertem az offsetet míg 50 mA-t nem mutatott a labortáp árammérője. Uds-t 28 V-ra állítottam, ez a max amit tud a táp. A Drain-nel sorba kötöttem 1R-t, azon mértem feszültségesést a szkóppal.
A FET meredekség-változása a hőmérséklet függvényében elég meglepő, de nem mulatságos. Szidjuk itt a FET-ek nagy és mindennel változó ki-bemeneti kapacitásait, miközben ezek az árammeredekség változások esetleg sokkal durvább dolgokat tudnak művelni. Rendesen meg kell fognia a visszacsatolásnak az egész erősítőt, hogy az az áram jöjjön ki a kimeneten amit elvárunk. Abba is érdemes még belegondolni, hogy a termikusan csatolt nyugalmi-áram beállító tranzisztor mit kezd a beállított (mondjuk) 50 mA-es nyugalmi árammal. Semmit. Amikor megmérjük akkor annyi, vagy ahhoz közeli. De amikor szól egy végfok, akkor vajon mennyi a nullátmeneteknél? Akármennyi: mondjuk 0 és 1A között. És egy tranzisztoros buffer vajon hogy viselkedik ebből a szempontól? Jobban, vagy csak másként?

Az lemaradt, hogy az "IRF540 1" képnél szinuszról négyszögre kapcsoltam a generátort, majd vissza szinuszra. A generátor frekvenciája minden mérésnél 100 Hz.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2022
(#) bundibacsi válasza bundibacsi hozzászólására (») Feb 27, 2022 /
 
Megoldódott a probléma, megszűnt a recsegés. Nem a végfok volt a hibás, a hangszóróvédelem körében voltak hibás kondik.
(#) Baxi hozzászólása Márc 7, 2022 /
 
Hi Mesterek!
Véleményetekre lennék kíváncsi, hogy Ti hogy oldanátok meg a dolgot. Adott egy személyautó audio rendszere, amibe nem tudok belenyúlni a can bus miatt büntetlenül (Laguna2/2, 2006). Akármit kiszedek ugrik a központi kijelző, az meg kell. Ezért úgy oldattam meg hogy a gyári végerősítő IC-t (TDA8592J) lekötöttem/megkerültem s jeleket kivezetem RCA-kra. A felépítése a gyári fejnek úgy néz ki hogy: cpu -> dac -> műveleti erősítők -> kicsalató kondik ->tda. A TDA előtt kötöttem ki a jeleket az rca aljzatokra. Ami kapot egy AB osztályú 5ch erősítőt. Ég és föld let a hangzás . Viszont még bővítem a a rendszert egy BT modullal . Na ennek a lelki világáról nem tudok semmit. Szóval adott 2db jelforrás ami egy bemenetre kell kötni. Ajánlatos műveleti erősítőkön keresztül szummázni a jelet az erősítő bemenetére, vagy közösíthető pár illesztő ellennel s kész?
Sanszos a műveleti, de azért megkérdem
(#) krapulax6 válasza Baxi hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Szia.En e46 gyari magnojat “hereltem” meg bluethooth modullal.
Autoban ket erosito van ,a szetteknek es szubnak.Viszont dc-dc konverter kell bele a modulnak mert osszeszedi a zajt.
Mas teszta ,hogy az erositoket nem birja kihajtani .Igy bekerult egy JVC a helyere.
A modul kimenetet a kazettas egyseg eloerosito bemenetere kotottem ha jol emlekszem.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) sandor1632 válasza Baxi hozzászólására (») Márc 7, 2022 / 1
 
4,7k ellenállás sorba elég, a BT modul kimenetére is és a rádió kimenetére is.
Ha így közösíted, nem terhelik be egymást a kimenetek és még használható jelszintet fog produkálni az erősítő kihajtására.
Viszont valóban a BT modul tud jelentős zajt termelni sajna, ha zajos lesz, akkor egy galvanikusan leválasztott dc-dc konverterrel meg lehet majd oldani a kérdést.
(#) sandor1632 válasza krapulax6 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Alakítottam át én is ilyen módon gyári Audi rádiót, ha a kazettás egység műveleti erősítőjének jól szűrt tápjáról hajtod meg a BT modult, akkor nem lesz zajos.
Ezzel a megoldással nem volt szükség külön DC-DC konverter beépítésére a zaj féken tartásához.

Ha a kazettás egység előerősítőjének bemenetére kötötted, akkor elég torz lehetett a dolog, mivel az mV-os bemeneti jelet vár, szerintem a kimenete lehetett az valójában. Ha ki van szedve a kimenetéről a csatoló kondi, akkor a kazettás egység műveleti erősítője nem terheli be a BT modult, és elegendő lesz a jelszint is.
Persze ha nincs a BT modul kimenetén csatoló, akkor azt kell sorba iktatni a jelvezetékekkel.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) krapulax6 válasza sandor1632 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Igen elkepzelheto,hogy a kimenete volt,viszont a mechanika alapba teszi magat es az egyik motor belole bent kellett hagynom.
Viszont amikor kikapcsoltam es vissza es a tape-n hagytam akkor errort irt,valami vegallas kapcsolo kellett volna vissza bele a mechanikabol de mar nem foglalkozom vele.
Majd visszaalakitom ha lesz idom es kedvem.

Illetve a hangerot kb.3/4-re vissza kellett venni a modulon a tulvezerles miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) sandor1632 válasza krapulax6 hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
A mechanikát meghagytam, ment bele egy végtelenített kazetta, hogy folyamatosan működjön.
A deck bemenetéről a magnófej csatiját lehúztam, bemenetét földre kötöttem, a fokozat kimeneteiről a csatoló kondikat kivettem, ide kötöttem a BT modul kimenetét persze a vezetékkel sorba kötött csatolókondikkal, mert nem volt biztos, hogy van-e a BT modul kimenetén (a tulajdonos rendelte elmebajról, zsugorcsőbe volt húzva a modul, nem volt látható a panel).
Tápot a deck előerősítő ic-jének táplábairól vettem, ez egy külön jól megszűrt fokozat a rádióban. Az S_GND is ide csatlakozott, mivel alapból innen indult a hangfrekvenciás jel.
Így megmaradt a bemenetváltási funkció is, és könnyedén visszaalakítható, ha el akarod adni később a rádió egységet.

Ha túlvezérli a következő fokozatot, akkor a jelvezetékkel sorba köss egy 10-47k közti értékű ellenállást.
A következő fokozat bemeneténél lesz ellenállás a föld felé, így megvalósul a feszültségosztó.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) Baxi hozzászólása Márc 7, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Majd jelzek hogy mire jutottam! Köszönöm! Esetleg ha szükség lenne a galvanikus leválasztó dc konverterre, tudok ajánlani valamit?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) krapulax6 válasza Baxi hozzászólására (») Márc 7, 2022 /
 
Hordozhato hangfalban ezt hasznalom mert nem volt az erositoben bluethooth egyseg,tokeletesen zajtalan .

https://www.hestore.hu/prod_10039664.html
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2022
(#) Baxi válasza krapulax6 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Köszönöm!
(#) Ódenka hozzászólása Márc 9, 2022 /
 
Üdv!
Kérdésem van.
Az audió cókmókjaimat kénytelen vagyok két részre osztani. A végfok(rádiós), hangládák, CD lejátszó, kazettás magnó egyik oldal.
A lakás másik, szembe levő falánál a szalagos magnó, RIAA, előerősítő, LP játszó.
Légvonalban ez kb. 5m, de a megfelelő kerülőkkel közelebb van a 10m-hez.
A kettő között átviendő jel az előerősítő néhány V-os szintje lenne és sajnos mindkét oldalon be-kimenet választók is kellenek.
A kábel a kérdésem. Ha spéci kábel szükséges 2x2ér+ árnyékolás, elvileg az általam megfizethető plafon, vagy pedig régi, de strapabíró 2x1 ér + árnyék+ kapcsoló szál is megfelelő lehetne-e. Ez meg van régről. "Music Boy" irányjelölt mikrofon kábel.
A jó minőséget vágyva mi lehet ajánlott megoldás?
No, meg a csatlakozók, RCA, XLR?
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
(#) dB_Thunder válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
A legjobb megoldást az árnyékolt, szimmetrikus kábellel, és áramgenerátoros meghajtással tudod elérni!
Ilyenkor a forrásimpedancia magas, a fogadó impedancia nagyon kicsi, az "adathordozó" nem a feszültségváltozás, hanem az áram változása!
(#) kistee hozzászólása Márc 10, 2022 /
 
Sziasztok!

Jelenleg egy VF-2 Conductor V.2 végfokot használok. De nagyon izgat a KD-Mester-féle B8 és a Reloop kolléga által nemrég közzé tett Elliot-féle "Gyakorló erősítő" is.

Azt kérdezném olyanoktól, akik megépítették ezeket, hogy mekkora előrelépést jelentenének a Conductorhoz képest? Jelentenek-e egyáltalán előrelépést? Hová helyeznétek őket a rangsorban?

A Conductor hangjával egyébként nagyon elégedett vagyok (soha rosszabb erősítőt!), de ha ezek jobbak, le lesz cserélve.
(#) Ge Lee válasza kistee hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Van egy nagyon igaz mondás, kár hogy csak nemrégiben hallottam: ha valami mást akarsz akkor valamit másképp kell csinálnod.
Na meg nagyon nem mindegy hogy milyen zenét hallgatsz. Ha egy 10-es skálán az élő hangszer hangja a 10 a sokol rádió meg a nulla, akkor az a helyzet, hogy teljesen mindegy melyiket építed meg, mert valahol ott a 4-5 környékén lesznek a skálán. Egy angol úriember szerint a 9 a legtöbb ami elérhető, az is inkább csak csővel, és nagyon mélyre kell hozzá nyúlni a zsebben. Félvezetővel meg szerinte a 8.
Erre a 4-5-re én utólag jöttem rá, és az volt az oka, hogy fiatalon szinte kizárólag elektronikus és diszkó zenét hallgattam csak, azokban meg ugye nincs egy fia élő hangszer se, freki szintézer, hullámtábla generátor, dobgép meg ilyenek.
Nálam jó ideig volt a HTA etalon, most úgy másfél év csövezés után visszakötöttem a rendszerbe, és már 15-20 másodperc után ki akartam kapcsolni annyira szörnyű volt.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Sok igazság van az írásodban. Csak óvatosan tenném hozzá a saját véleményemet, az elektrónikus zene is szólhat jobban, és elviselhetetlenül. És a technikán kívül, az előadó sem mindegy.
(#) Ódenka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Valamit ki kell találnom. Az a kábel az árnyékolás felé 160pF/m.
10m-nél és az előerősítő 2k forrásimpedanciával a kábel magasat a felére ejti - 48 kHz-nél.
Nem igazán tetszik...Akkor még a belső kábel-kábel kapacitásról nem is beszéltünk...
(#) Karesz 50 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Hullámimpedancia. Már sokszor ki lett vesézve a téma.
(#) Ódenka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Hogyne.
(#) Karesz 50 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Akkor mi a kérdés tárgya?
(#) Ódenka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Szerinted? Hullámimpedancia. Maradjunk ennyibe, ha ennyi.
(#) Karesz 50 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
75 Ohm-os generátor impedancia, 75 Ohm lezárás.
Vagy hasonló diszkrét alkatrészekkel.
Következő: »»   2370 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem