Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1065 / 1176
(#) Ronen02 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2022 /

A lőrinci börze hamarabb van, remélem ott találkozunk
(#) Egri Frédi válasza Ronen02 hozzászólására (») Márc 5, 2022 /

Próbáld meg eltörni a Ferro-molibdént vagy a Ferro-mangánt. Azok után ez már játszi könnyed lesz. Ne felejtsd el ez FÉM ötvözet !!!
(#) Gafly válasza Egri Frédi hozzászólására (») Márc 5, 2022 /

Ferrovit után simán megoldja.
(#) Sebi válasza vision61 hozzászólására (») Márc 6, 2022 / 1

Főleg azért, mert vörösréz!
(#) Suba53 válasza ujfalusi hozzászólására (») Márc 7, 2022 /

Nekem úgy rémlik, hogy a Siemensnek is volt hasonló tokozású tirisztora.
(#) villanyipi hozzászólása Márc 8, 2022 /

Üdv!
Tippeket várom mi lehet ez! Puha gumi egyik oldalán bordázott másik sima és tapad kicsit. Egy autó kerék nyomás kijelző mellé kaptam, de nem tudom elképzelni mi célból mikor ezt a napelem résszel kell fel ragasztani.
(#) bbatka válasza villanyipi hozzászólására (») Márc 8, 2022 / 1

Csúszásgátlós telefon tartó autó műszerfalra?
(#) villanyipi válasza bbatka hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Lehet de ehhez akkor fix lapos műszerfal kellene ugye?
(#) Mike199999 hozzászólása Márc 8, 2022 /

Üdv mindenkinek!

Van egy láthatólag hibás ellenállás, amit nem tudok eldönteni, hogy hány ohm. 1.4 Mohm-ot mérek rajta de színkód alapján ez sehogy nem jön nekem ki. Ránézne valaki okosabb?

IMG_1016.JPEG

(#) Régi motoros válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 8, 2022 / 1

Ha tippelnem kéne, megfőtt (erre utal a kis fekete lyuk rajta), és megváltozott az értéke...

Két érték lehetséges elvileg:
Barna fekete fekete ezüst barna ekkor 1Ω 1% (4.-edik gyűrű csak ezüst lehet szürke nem)
vagy
Barna szürke fekete fekete barna ekkor meg 180 Ω 1% (második meg csak szürke lehet ezüst nem).
(#) Sebi válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Én inkább induktivitásnak nézem...
(#) Bakman válasza Sebi hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Azok bevonata egyenletesebb, szebb és arányaiban kövérebb is.
(#) Patópali válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 8, 2022 / 1

Elárulhatnád miben volt és egy fotó sem ártana a panelről amiben volt.
De ha gondolod szívesen találgatunk, ötletelünk.
(#) Mike199999 válasza Patópali hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Ez egy egyenáramú kis hajtőműves motor fordulatszám szabályozó elektronikában volt.
Túl lett terhelve, a trafó leégett és vitte magával az elektronikát is. A triak felrobbant benne azt kicseréltem de nem hajlandó működni, aztán keresgélem a hibás alkatrészeket. Kár, hogy annyira nem értek hozzá.
Úgy néz ki ez a dolog, hogy egy 24V-os trafó primer (220VAC) oldalát szabályozza ez az elektronika, ami megy tovább egy Graetz-hídba és úgy megy a 24VDC motorba.

IMG_1017.JPEG

(#) uniman válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Minden NYÁK-nak min. 2 oldala van...1-et már láttunk.
Az ismeretlen IC miatt (ami valószínűleg tönkre is mehetett) nem lesz egyszerű a megoldás. na meg az, hogy pontosan miben volt a motor meg a szabályozó?
(#) Mike199999 válasza uniman hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Igen sajnos az IC-n semmi felirat nem látható, pedig sanszos, hogy az is elment.
Ez egy faipari hengercsiszológép behordószőnyeg sebességszabályozása, ha ez számít valamit.

IMG_1018.JPEG

(#) Patópali válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

0régimotorsnak lesz igaza a 180 Ohm -ot illetően. Ha a tria felrobbant, valószínűleg vitte a vezérlő ic -t is, mint Uniman is írta. Lehet még a Graetz is zárlatos.
(#) Patópali válasza Patópali hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

...vagy a motor is lehet hibás. A túlterhelés okát is ki kellene deríteni. A panelt vissza kéne rajzolni, hátha következtetni lehet az ic típusára.
(#) Bakman válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Ha valóban egy kis egyenáramú motorról van szó, akkor egy 555-ös IC-vel felépített PWM szabályzó is jó lehet, megfelelő FET-tel.

Trafó -> egyenirányító -> pufferkondenzátor -> PWM

Annyi trükk lehet a dologban hogy nem mindegy, a motor mekkora feszültségű. Az 555-ös IC-k általában 18 V-ig bírják a feszültséget.
(#) Mike199999 válasza Patópali hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

A túlterhelés oka már meg lett szüntetve. Egy bronz persely szétkopott majd megszorult. ez okozta a túlterhelést. A trafó ki lett cserélve, a Graetz és a motor az jó mert az elektronikát kikerülve, fixen bekötve (Trafó-Graetz-Motor) max sebességen hibátlanul üzemel.
Panelt visszarajzolni...az a baj h csak felületes tudásom van az elektronika terén.
(#) Mike199999 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Ha a gyári megoldást nem sikerül helyreállítani akkor valószínű valami más szabályozás kerül beépítésre. Egyébként a motor 24V felirat szerint.
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 8, 2022 /

Egy db ellenállás és egy 15V-os zener megoldja.
(#) Patópali válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 2

Tegnap este elszórakoztam és amit lehetett kirajzoltam. Letisztázom és felteszem, hátha segít a hozzá értőknek a segítésben.
(#) Patópali válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 4

Többször átnéztem, remélem nem rontottam el semmit. A fordulatszám szabályzó poti két szélső bekötése és az Ic 13 láb átkötése az ic alatt kérdéses.
Fotók alapján ennyit tudtam össze hozni.
Remélem valamit segít.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
(#) stavi hozzászólása Márc 9, 2022 /

Sziasztok,

Chip beazonosításában szeretnék segítséget kérni.

Van egy kb 25 éves (internet előtti motorvezérlő, jó régi chippel. Ezek tartalmát szeretném kiolvasni, de a világon sehol nem találok lábkiosztást hozzájuk.

be lehet vajon ezeket vhogy azonosítani? Ahhoz túl sok lába van, hogy az ember probálgassa, és megsütni se szeretném...

chip.jpg

(#) Mike199999 válasza Patópali hozzászólására (») Márc 9, 2022 /

Köszönöm szépen a jószándékod és a segítséged, de sajnos én ebből nem tudom kikövetkeztetni az IC típusát. Talán majd valaki okosabb...
(#) majkimester válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1

Tippem szerint U2010B.
Adatlap
(#) Sebi válasza majkimester hozzászólására (») Márc 9, 2022 /

Igen, nagyon annak néz ki. (De ha nem az, akkor is betehető a helyére...)

U2010B 2.png

(#) mnyugger válasza Sebi hozzászólására (») Márc 10, 2022 /

Szerintem az.
Érdekes, hogy tönkrement. Van benne túlterhelés védelem.
(#) Patópali válasza Mike199999 hozzászólására (») Márc 10, 2022 / 1

Szia!
Látod ezért írtam, máris lett javaslat, megoldás, ötlet mások által, csak a rajz kellett.
Sok sikert.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2022
Következő: »»   1065 / 1176
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem