Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VHS a szegény ember orsós magnója? Tényleg jobb mint bármi?
Lapozás: OK   3 / 5
(#) erbe válasza uniman hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Van egy rakás videomagnóm. Néhány már elfogyott közülük (újrahasznosítás ). Hatfejes is van közöttük. Talán 2 is. Nem tudom, működik-e bármelyik. Még soha nem néztem videomagnóról semmit. Ja, kazettám nincs egy se.
(#) segítő hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
A HFM cikket előkerestem. http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2112.HTM
A magnó fizikai előkeresése nehezebb feladat.
(#) segítő hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
A HFM cikket előkerestem.
http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2112.HTM
A magnó fizikai előkeresése nehezebb feladat.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Írnám, hogy ingyen elvihető, akár egyben az összes, de nem gondoltam volna, hogy bárkinek kellene.
(#) Ódenka válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Köszönöm, én nem találtam meg a múltkorában. Kicsit kapcsolódóan a magnók - videó is - mechanikus zajáról. Valamikor a Szentírás (Hi-Fi magazin ) miatt minden vágyam netovábbja volt egy AKAI GX4000D. Ez 15-16ezer volt, de elkezdték adni plexi előlap nélkül 12.500.- Ft-ért, ha jól emlékszem és megvettem. Szégyenszemre ez nekem több havi fizetésem volt, de tűrt a Család - a Jóisten áldja meg a türelmükért őket...

Hanem bekapcsolom otthon és majdnem megnyílt a föld alattam a mechanikus és elektromos zajtól. Persze, ha nem olyan válogatós lettem volna, hogy pl. a Bolerót és hasonló, halk részeket tartalmazó zenéket is kedveltem, hanem valamelyik tűzoltó zenekar rezeseit, ezeket észre se veszem.
Az elektromos zaj ellen az akkori amatőr berkekben elérhető, építhető DNL tranzisztoros készséget megépítettem és be is építettem a magnóba. A mechanikussal nincs mit tenni, vagy krumpliverembe, vagy a szomszéd szobába a magnóval és egy fagyelzáró kulccsal egy lyukon keresztül kezelni...Szóval, ahogy egy Olvasói levélnek is teret adtak a Magazinban, amíg el nem fogyott a hazai kereskedésből ez a magnó, addig nem írták meg, hogy ez úgy őskövület, ahogy van. No, de erre futotta, ennyi. Az egész történettel oda szeretnék kifutni, ha a hifi VHS-nek van is hangja, már ennyi év után be vagyok törve. Van olyan 10-15 kg szalagom abból az időből az AKAI-hoz és nagyjából ennyi a VHS is. Újat egyikkel se nem veszek fel, audiót, de ott van a kisfiam magnószalagon - 34 éves - 2 évesen hogyan várta a Mikulást, stb.

A VHS hifi afféle játék számomra, hogy de érdekes. Aztán vagy jó, vagy mégse.
De egye fene, legyen mégse, hogy nyugalom maradjon.
Ezek után jön nálam a kutatások terén az ingyen energia és a tojáspatkolás...
(#) nagym6 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1
 
Idézet:
„de ott van a kisfiam magnószalagon - 34 éves - 2 évesen hogyan várta a Mikulást, stb.”
Digitalizálni kell, amíg megvan.
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Idézet:
„Ezek után jön nálam a kutatások terén az ingyen energia és a tojáspatkolás...”

Én évekkel ezelőtt egy vásárban megnéztem, hogy készül a patkolt tojás. A "patkószeg" 0,5mm-es forrasztó ón darabkákból volt. Ott volt a spulni a mester előtt, abból vagdosta a darabokat.
(#) oszitrek hozzászólása Márc 14, 2022 /
 
Nekem is van otthon 3 ha kéne valakinek...
(#) mohinger hozzászólása Márc 21, 2022 /
 
Találtam egy jó kis összefoglalót egy remek szaki tollából.

Nézzük a hibákat és az előnyöket:

Orsós: Zajos, állandóan állítgatni kell (kellene!) a különböző munkapontú szalagokhoz.
Drága a fenntartás

Előny: Analóg, montírozható, baromi jó minőségű, nagy dinamika tartomány és sávszélesség. Nagymértékű kompatibilitás.

FM sztereo: hátrányok:
fejváltási zaj, szalaghibánál letiltja a hangsávot, régebbi típusoknál kerreg. Nem montírozható, a dinamikatartomány esetenként csak 40 dB. (kézi szabályzós típusoknál 70-80 dB)

Előny: Nem kell a gépet kalibrálni a különböző szalagokhoz.
Bőven teljesíti a Hifi követelményeit. 3-4 h megszakítás nélküli zenehallgatás.
Ha jól van beállítva nincs zaja. (néhány Panasonic és Mitsubishi gépet leszámítva nem lesz ilyen ...)
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2022
(#) mohinger hozzászólása Márc 21, 2022 /
 
Folyt:
PCM:
Hátránya: digitális, nem kompatibilis semmivel...
Előnyök: szalaghibákra kevésbé érzékeny, sima mezei 2 fejes videoval is működik, zajtalan, teljesíti a Hifi szabvány követelményeit.
Ugyancsak hosszú, megszakítás nélküli zenehallgatás.
Nagy dinamika és sávszélesség.
(#) mikldesign válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 22, 2022 / 1
 
Ha VHS HI FI cuccod van, az egy rejtett audio óriás. Én nagyon régóta használom ezt a médiumot zenehallgatásra. Egy Panasonic magnóm van erre a célra, nagyon súlyos darab, mert öntött váza van, nem préselt lemez. Nincsenek benne gumiszalagok, hanem nagyon finom bordásszíjak, amik 20 év használat alatt sem öregedtek el. Hogy képe milyen van? Fogalmam sincs, mert csak magnónak van bekötve. Ami lényeges: Van benne felvételi szintszabályzó poti, amivel ki lehet hegyezni a hangminőséget. Hogy milyen a hangja? Digitális zenéket ne vegyél fel vele, mert nincs értelme. A hangja megkülönböztethetetlen a CD-től. Széles ívben leszarja, hogy milyen minőségű a kazetta, a hangját nem befolyásolja. Én jobbára hanglemezeket veszek fel rá, régi analóg masterről készült lemezeket. Van, ami 20 éves felvétel, de még mindíg tökéletes a hangja. Pedig sokszor meghallgattam már. Szalagzaj semmi nincs, amit hallani lehetne. A mechanika szinte néma csendben teszi a dolgát. Nyávogás, dropout nincs. A lemezzel összehasonlítva én különbséget nem hallok. Kipróbáltuk egy AKAI GX el összehozva, az nagy szalagsebességgel futott. A VHS nek a dinamikája nagyobb volt, a szalagosnál ha halkan is de hallani lehetett a szalagzajt. Így vakteszt kizárva. Anno ezt a Panát Svájcból hoztam, egy lomtalanitás után utcára került betettem a busz hátuljába. A HI FI funkciót véletlen fedeztem fel nála. Gondolhatod, hogy mit éreztem, amikor a felvétel úgy szólalt meg, hogy nem vettem észre, hogy nem a LP megy. Ma már jobbára TIDALT hallgatok Volumioval, de komolyzenét azt még mindíg analógban VHS HI FI ről. Próbáld ki bátran. Egyre figyelj: Felvételi szintszabályzósat vegyél.
(#) mek-elek hozzászólása Márc 30, 2022 /
 
Véletlen tévedtem ide. Nem gondolnám, hogy mint ötlet kifogásolható lenne e téma. Még a végén magam is kipróbálom az ajánlatát. A dolgaim miatt sajnos ez jelenleg nem megy. Az viszont, hogy a digitális dolgok mindenhatóak lennének, nem tartom reális felvetésnek. Az egész hangtechnika, és a zene viszonya elég összetett dolog, és hogy ki mit előnyösebb egy hangfelvétel meghallgatása esetén, az egyéni dolog, és ezért nem vita tárgya. Talán nem kellene egyéni hozzáállás miatt hitelteleníteni e téma lényegét.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Nekünk ilyen volt szolgálatban jó pár évig. Első magnónk volt, nyúztuk is. Ma is működőképes. Sok film, családi videók, klippek vannak a antisztatikus csomagolásban szekrényben. Ára szépen volt, de ma is használhatnánk.

1.JPG

2.JPG
   
(#) Ódenka válasza mikldesign hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Azzal a géppel, mert akkor még a tartósság is fő szempont volt, jó fogásod van.
Csupán azért is tettem fel a témát, mert nekem is új volt és egy jó, zenelejátszásra is alkalmas VHS-t ne hagyjuk elkallódni. (Na jó, a DAT magnóról tudtam, tudok, de az már nem kapós, nem vennék.) A számkeresés sem fontos, ha 1-2-3 óra zene van egy kazettán, semmi gond azzal, hogy nem tudok kikeresni egy dalt rajta, főleg, mert minek...
A szintszabályozás lehetőségére gondoltam magam is, mert különben leszedi az automatika a dinamikát. Aztán, már, mint sok képmagnó használónak, van egy szekérderék kazetta, amire érdemes felvenni zenéket. Még akkor is, ha megalkuszunk és "csak" CD minőséget őrzünk rajta.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Talán jobban látható..

SHARP.png
    
(#) Massawa válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Idézet:
„csak CD minöséget őrzünk”

Sajnos még azt sem - a jel/zaj szint nagyon messze van a CDtöl.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2022
(#) Ódenka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
De a szalagos magnóménál bizonyára nem rosszabb - GX4000D.
Az LP-nél megalkudtam szintén némi nesszel a zene alatt.
Végül is csak találgatok, vagy remélek, egyszer lesz egy elfogadható VHS-em. Most is van 6fejű, de az automata szintszabályzós, így kiesett.
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Márc 30, 2022 /
 
Szép dolog a jel-zaj viszony. Egy régi barátom írt nekem egy CD-t a neki meglévő Morricone dupla LP-ről. Mondta mikor átadta, ezen semmi zajt nem fogsz hallani. Most, hogy megépült az es9038q2m DAC-om néha előveszem, mert az említett LP nem semmi minőségű. Zaj nincs rajta, fantasztikus a sztereója, csak egyetlenegy élethű hang nincs a felvételen a sok farigcsálás miatt. Inkább recsegne, ha nem volt épp lemezmosója...
(#) Massawa válasza mek-elek hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Nem akarok elmenni a ezotéria végtelen mezeire, de hol hallhatsz manapság nem faricsgált zenét? Maximum egy élö koncerten, de ahhoz is szerencse kell.
Az osztrák TV is 2 év “szenvedés” után feladta az ujévi koncert Dolby 5.1-s közvetitését, visszatértek a sima sztereohoz ami csak a technikusok életét könnyitette meg, de nem javitotta a hang minöségét.
Az LP-re rögzitett hang is átmegy rengeteg fokozaton ( amennyi pénz rendelkezésre áll) mire felcsendül a fekete korongról. Ráadásul abba beleszól az emberi faktor is, kinek mi szol/tetszik jobban.
Az, meg hogy, hogy szol egy LP-röl otthon átirt hang CD-re, aligha lehet bármilyen vita tárgya.
Amikor ez divatban volt, mindenki csak annak örült, hogy volt ilyen lehetöség ( ma már majdnem el lett felejtve - nézz be a boltba, már alig van irhato CD a kinálatban) és senki sem firtatta nagyon a minöséget meg az eljárást a háttérben.
Ugyanez bármikor elöfordulhat a VHS-re irt hanggal is. És akkor mi van?
Hallgasd meg csak az FM adokat. Szinte mindenütt azonos a technikai háttér, mégis ég es föld köztük a hangbeli különbség.
(#) Macsek71 hozzászólása Márc 31, 2022 /
 
Van valahol egy Ph**ps HiFi stereo vhs magnóm ... Ha jól emléxem felvételi szint állítási lehetőséggel, hangerő szabályzós fejhallgató kimenettel
Ha valaki érdeklődik feldobom az ingyen elvihetőbe
(#) Ódenka válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Tadammm, ha működik.

Érdeklődéssel viszonyulok... Ha működik, felvételi szabályozás, miegymás, fizetem a költségeket.
(#) Ódenka hozzászólása Márc 31, 2022 /
 
Néhány személyes gondolat a VHS hangrögzítésről. Évente egy-két rendezvény írható rendezői számlámra, ahol akár 4-5 óra hosszig is mehet zenei aláfestés, amire igencsak alkalmasnak látszik a vesézett gépezet. Van CD, meg mp3-4 is, de a kazettás is jónak tűnik...
(#) mek-elek válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Nem emlékszem, hogy bármi ezoterikus dolgot említettem volna. Csupán egy dologban próbáltam jellemezni, hogy egy zene hallgathatóságának a jel-zaj viszony igen kis része. És a többi valóban vita tárgya lehetne a szokott módon.
Igen sok rádióműsor tapasztalatom van a bejáratások miatt. Azonban néha a tetsző zenedarabokhoz elég bonyolult hozzájutni CD-n, ha nem is lehetetlen.
Azonban Ódenka ötlete magáért beszél.
(#) mikldesign válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Nagyon nincs igazad! A jel/zaj szint közelíti a CD minőségét, és bátran mondhatom, közel sem olyan steril a hangja, mint a CD-nek. Szerintem a legjobb analóg rendszer.
(#) mikldesign válasza Ódenka hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Kísérletre, hogy miként is működik, szerintem jó. Azt megkockáztatom, hogy még így is jobb lesz az eredményed mint az Akaival felvett.
(#) mikldesign válasza mek-elek hozzászólására (») Ápr 9, 2022 /
 
Anno sok sok éve, amikor műsorvezető voltam egy rádiónál, két HI FI VHS magnóval dolgoztunk. Amikor nem volt senki a studióban, Ez a két magnó adta a zenei alapot, a másik pedig a reklámokat, híreket. Akkor még nem voltak hatalmas HDD tárak, és ezért ezek a magnók LP módban mentek, és már nem tudom miként, de egymást kapcsolgatták a szükséges időpontban. Nagyon megbízható rendszerek voltak. Egy kazival 8 órát zenélt. A műsort összeállítani, na az nem volt gyerekjáték. Fura módon a szalagok szinte örökéletűek voltak, pedig nyúztuk őket becsülettel.
(#) Action2K válasza mikldesign hozzászólására (») Jún 5, 2022 / 1
 
Javában dúlt a CD-MP3 már, de én egy tánccsoport technikusaként Panasonic S-VHS videón vittem a fellépésre a zenét. Nem ugrott meg, nem cicerget és hatalmas dinamikával és óriási átviteli frekivel szólt. Nyávogás még annyi sincs, mint az orsósoknál. Köszönhető a precíz szalagtovábbításnak, a szupergyors fejnek, hatalmas jel/zaj viszonynak.
Valahogy, a mi fellépésünkön soha nem volt gond a hanganyaggal.
Hab a tortán, a videosávra mehetett a zenével szinkronban lévő fényprogram vezérlése is.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2022
(#) szs válasza Action2K hozzászólására (») Jún 5, 2022 /
 
Azért (ha beleszólhatok ismét ebbe a szalagos eltúlzásba), egy szabadtéri, de akár "művházi" rendezvényen egy pendrive-ról szóló zene SEMMIVEL sem szól rosszabbul (sőt), mint a megnyúlt szalagon nyávogás...
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2022
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jún 5, 2022 /
 
Kis szerencsével "behiénánztam magam" Laciékhoz.
Hát, semmi sem úgy van ám, ahogy képzelitek.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Jún 5, 2022 /
 
Oké, hiszek én neked. Csak akkor hogyan van?
-Mert nem tudom, ki az a Laci..
-mert voltam már szabadtéri Iron Maiden-en Borzalmasan rosszabb volt, mint vártam... Pedig az (remélhetőleg) nem szalagról szólt. Csak szabadtéri volt. (Persze, lehet, hogy csak Dickinson mínusz énekhangja rontott)
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2022
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem