Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
:eek2:
nem túl gyári ez? vagy lemaradtam valamiről? hogyan készült ? üdv
Nyákot gyártattam, nem éri meg nekem itthon szüttyögni vele.
Thomy: Az a zöld, az forr. gátló lakk.
Uram atyám! Ha ilyen az "összecsapott", akkor milyen lehet, ha precízen, lassan dolgozol?!
Csodaszép, gratulálok! :kalap: :kalap: :kalap:
Kiegészítettem a labortápomat nyomógombos DC kapcsolókkal és hővédelemmel, és kicsit átvariáltam az elrendezést is.
Igencsak szép munka! Grat!
Maradék nyákból készítettem 6x6-os dobozkát egy bináris órának. binclock_1 binclock_2
Uhh, ez durva, nagyon komoly :kalap:
Üdv.!
Gratulálok, igényes kialakítás! Lenne pár kérdésem: 1.- Mi a doboz típusa amibe építetted a tápot? (Mekkora a belső magassága?) 2.- Az előlapon lévő banánhüvelyekbe ha bedugsz banándugókat, akkor a doboz előlapja nem hajlik egy kicsit be? 3.- A két nyákot a doboz szélén pontosan hogyan rögzítetted? Ha nem nagy kérés, erről tudnál képet mutatni? 4.- Az elektronikus DC kapcsolót és a hővédelmet hogyan, milyen áramköri megoldással valósítottad meg? Jól látom hogy azt is mikrokontrollerrel? 5.- A hővédelem mit kapcsol? A kimenetet, vagy a főtápot, vagy már magát a 230V-ot? Mi a hőmérséklet-figyelő elem? 6.- Az elektronikus DC kapcsoló lekapcsolt állapotában mekkora feszültség mérhető a kimeneten? És ha ekkor árammérővel közvetlen rövidre zárod a táp kimenetét, akkor mekkora áram folyik?
Üdv.!
Egyrészt azért, mert ez még eszembe sem jutott Másrészt a nagyobb méretű és súlyú alkatrészek PAD-jei egyébként is nagyobbak, ezáltal a mechanikai stabilitás megoldott. Nem nagyon szoktak nálam kiszakadni alkatrészek a panelból. Ráadásul egy csomó nagy méretű alkatrész lába nem forrasztható be alkatrész-oldalról, például a nagy elkók, vagy az általában nagyobb mechanikai hatásoknak kitett sorkapcsok sem.
7.- Az omega szimbólumot magától tudja a kijelző/PIC?
Hello!
A tápot egy 250x200x100-es dobozba építettem, a típusát most nem tudom pontosan, mert lomexben ez pont nincsen, a ret-nél vettem, a belső használható magasság 96mm. Ha banándugót dugok a banánhüvelyekbe, akkor nem hajlík meg az előlap, mert elég vastag, és az alján vannak a csatlakozók, és az előlap rögzítése is megakadályozza a hajlást. A nyákokat úgy rögzítettem, hogy vágtam kis nyákdarabokat, kifúrtam, és hozzáforrasztottam a táp nyákján lévő vezetősávhoz, képet csatoltam róla. A kapcsolót és hővédelmet mikrokontrollerrel oldottam meg, sokat bajlódtam a J-K flip-flop-os megoldásnál, próbapanelen működött, de nyákon már nem akart rendesen, és inkább írtam egy egyszerű programot erre a feladatra. Mivel programozói tudásom elég kevés, így a hővédelem részét egy DS1821-es IC-vel oldottam meg termosztát üzemmódban. Így beleprogramoztam, hogy milyen hőfokoknál kapcsoljon, és a PIC ezt figyeli. A DC-t relével kapcsolom, mely a táppanel kimenetére van kötve, így a kimeneteket kapcsolom csak, és a hővédelem is ezt kapcsolja le, így a kimenet inaktív állapotában semmilyen feszültség nem jelenik meg a kimeneten, és áram sem folyik. A PIC pogramja lényegében annyi, hogy ha megnyomom a gombot, felvillan háromszor a POWER LED, majd bekapcsolja a kimenetet. Ha a három villanás közben nyomva tartom a gombot, akkor nem kapcsolja be a kimenetet. Hővédelem bekapcsolásakor elmenti, hogy melyik kimenet volt aktív, és ha kikapcsol a védelem, azt a kimenetet kapcsolja vissza, amelyik aktív volt védelem előtt. A kimenet aktív állapotából gombnyomásra a kimenet azonnal lekapcsol.
A kijelző részét csak utánépítettem, a programját nem ismerem, de a HD kompatibilis kijlezők karakterei között megtalálható az omega szimbólum.
Köszönöm a képeket és a kimerítő válaszokat!
Egy dolgot hagy jegyezzek meg: Az szvsz nem jó dolog, ha a hővédelemnek ennyi beleszólása van a táp kimenetébe! Ha túl forró a borda akkor igenis kapcsolja le a kimenetet, de ha utána visszahűlt akkor nehogy már visszakapcsolja! És ha én közben egy más áramkört csatlakoztattam a labortáp kimenetére, aminek sok az előző áramkörnek beállított feszültség? Vagy például aktív hővédelem alatt feljebb tekerem az áramkorlátot. Utána elmegyek kajálni, a borda meg közben szép lassan hűl vissza, egyszer csak magától rákapcsolja a tápfeszt az élesztendő áramkörömre amíg én a konyhában vagyok, ráadásul már nagyobb árammal.
Van benne valami, amit mondasz, lehet átírom a programját, hogy ne kapcsolja vissza a kimeneteket, végül is csak két sort kell kiszedni..
Ezzel egyet kell értsek, a hővédelem olyan lelövését kellene, hogy eredményezze a tápegységnek, amiből csak emberi beavatkozással lehet visszahozni (pl. gombnyomás).
Ettől függetlenül nagyon szépen néz ki a cucc!
Nos igen, ha ennyire egyszerű a módosítás akkor én a helyedben biztos megtenném.
És tényleg igényes, látszik hogy átgondolt konstrukció.
Főleg az hogy látszik rajta az, hogy nem csak bele vannak dobálva a panelok, hanem eleve bele vannak tervezve, na ez a nehéz dolog, legalábbis nekem.
Erre születni kell !
Csak ez nem olyan nyilvánvaló, mintha valaki festő, költő, színész, zenész stb. "művész lélek" -nek születik.
Köszönöm a dícséreteket, ezek szerint megérte ennyit pepecselni vele. Egy esetleges javítás is könnyebben megy egy olyan berendezésben, ami átlátható, és nem azt kell keresni órákig, hogy melyik kábel hova megy.
És itt van két kép működés közben:
Bővebben: KÉP1 Bővebben: KÉP2 (Sajnos ezek már csak telefonnal készült fényképek.)
Az A panellel mi a helyzet? Skori már megnézte?
Még nem. Mostanában nagyon elfoglalt...
Még módosítok egy kicsit az A-panelon, aztán megkérdem hogy mit szól hozzá. Én is szeretném már látni hogy működik a rezonáns táp!
Pár kép az erősítőm építéséről.
további képek még
egy másik erősítő projektem.
Szintén erősítőt szeretnék bemutatni. A PC táp doboz ideiglenes. A végfok VF3. +-15Vról hajtom, két 15W 4ohm-os TESLA hangfalat hajtok vele (sorba vannak kötve)
Egy kis segítséget kérnék ha lehet: A trafó 2 féle feszültséget ad le: 10V @ 2A és 22V @ ??A. Amennyi a feliratból megmaradt, aszerint 3, 5, 6, esetleg 8 számok jöhetnek szóba. A kifűrészelés miatt nem látszik a számnak csak az alja. Szerintetek melyik érték lehet helytálló?
szerintem a trafó méretéből ítélve 3A lehet. Kb 80W-os lehet a trafó...
Sziasztok!
Megépítettem a Vicsys féle nagy precizitású hőmérőt. A dobozolás még vissza van de azért teszek fel pár képet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |