Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Amúgy melyik alkatrészt akarod kiszedni?
Ez sajnos nem járható, az egyik alaplapból majd úgy kell kiszedni az alkatrészt, hogy sérülésmentes maradjon, mert be kell tenni a donor alkatrészt (amit most is próbáltam kiszedni a donor alaplapból).
A donor alaplap sarkán lévő PS/2 aljzatra lenne szükség egy másik alaplap javításához.
PS/2 -vel nem tudom érdemes-e szenvedni, ami oda csatlakoztatható abból már mindből van usb-s is.
Üdv!
Én a helyedben megfordítanám, hogy alul legyen a vasaló. Úgy tudom a meleg felfelé igyekszik.
Adnék ilyen csatlakozót, csak be kell forrasztanod. De ha nem tudod kivenni a rosszat, hogy fogod kicserélni?
Teljesen egyértelmű, hogy alulról kell melegíteni, a meleg felfele áramlik.
De még gázlángon is ki lehet szedni sérülés nélkül, csak kellő tapasztalat kell hozzá. De ha úgysem kell a nyák, simán törd le a sarkát és kész. De tényleg nem tudom hogy tudsz ennyi ideig fönnakadni ilyenen, azóta egy tucat GPU magot meg egy marok VRAMot lecseréltem. De mondtam a halogén vonalizzót is, az is melegít nagyon erősen és fényvető még a hőt is irányítja, csak ne nézz bele, mert utána nem fogod látni, mit forrasztasz.
Egy olyan számátógépben kellene PS/2 aljzatot cserélnem, amin Win98 fut és nincs USB az alaplapon.
A próbálkozásomnál a donor alaplap a processzorhűtőnél fogva volt befogva a satuba, így tettem rá a vasalót. Viszont azt nem tudom, hogy ha sikerülne is megtartanom az aljával felfelé a vasalót a satuban, akkor hogyan álljon meg rajta az alaplap elégségesen stabilan...
Próbáld meg a nyelénél fogva rögzíteni a satuba.
Azt gondoltam, csak hogyan fog elégségesen megállni a vasalón az alaplap, mert az alaplap sarkán van a csatlakozó és a processzorhűtőtől lebillenhet a vasalóról...
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2022
Ha ilyeneket csinálsz, reménykedsz is, hogy az alaplap működni is fog? Szerintem adna valaki egy működő alaplapot és nem kellene ennyit küzdened.
A PC, amit javítanék, az egy retro gép Win98 rendszerrel, retro célokra, csak a szétkopott PS/2 aljzatot kellene cserélni benne, mert nagyon bizonytalan. Úgyhogy helyettesíthetetlen hardverről van szó. Egyenlőre az alkatrész donor alaplapot kínzom...
OK. Igy már jogos. (ott tényleg nincs más út) Modjuk még arra érdemes odafigyelni ha a csatlakozó közelébe van más alkatrész az ne olvadjon ki.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2022
Most hány ember kell ahhoz, hogy alá tudj támasztani egy alaplapot? Farönk, konzerv, könyv, akármi jó hozzá, meg amúgy is az egész lapot kell melegíteni, 8 rétegű nyáknak nem tudod csak a sarkát melegíteni. De a procihűtő ugye vicc és nem akarsz úgy alaplapot melegíteni, hogy hűtés van rajta?
Ha a közös andódosat választod ki, akkor igen.
Hogy a bekötése passzol-e, az másik kérdés (innen nem tudjuk úgysem megmondani). Meg hogy a proci mennyire szereti közvetlenül meghajtani a piros LED kijelzőt.
Idézet: „nem akarsz úgy alaplapot melegíteni, hogy hűtés van rajta” Viccelsz? Annál fogva van a satuba befogva.
Köszönöm! A rajzon közös anódos. "Hogy a bekötése passzol-e, az másik kérdés" akkor azt hogyan tudnám megnézni?
Igen, csak ugyanazon a linkelt adatlapon van a közös katódos is.
A bekötés meg a programtól és a nyáktól függ. Látatalanban nehéz megmondani, de valószínűleg nem fog eltérni...
De, nem vehetem le a procihűtőt, mert nem tudnám visszatenni (nem tudok pasztázni).
Adatlapokról.
Vagy kilámpázással. Persze vigyázva, hogy pár mA follyon és kicsi feszültség, mert a LED-ek nem szeretik 7...10 V-os fordított feszültséget
Adatlapon a kijelző bekötése megvan, csak az nincsen meg, hogy az ismeretlen program, az ismeretlen nyák-on hol gondolja a szegmenseket, tizedes pontot és a közös anódot.
Multiméterrel is ki lehet lámpázni, dióda vizsgáló állásban, az elég biztonságos. De itt szerintem nincs mit lámpázni...
Eltöltve még egy kis időt a problémával, a processzor oldal bekötése is tiszta.
Ha még az is kiderülne, hogy a tervezője szerint eredetileg milyen kijelző lenne benne, akkor csak össze kell nézni a két adatlapot (ha megvan hozzá a nyák). Ha meg nincsen meg, akkor meg úgy kell megtervezni... Szerintem itt a vége a történetnek.
Köszönöm! Haza érek megnézem a nyákos rajzot hogy ki kivel van. (max be linkelem egy segítség kérésre) . Köszönöm a hozzászólásokat!
Meg találtam a rajzot. Kapcsolási rajz,1-es ,nyák 2-es ,és a led amit néztem hozzá Led.
Össze hasonlítottam, én úgy látom hogy jó ,de ha meg erősítitek azt meg köszönöm!
Sziasztok!
NYÁK padok, furat szerelt ellenállások, mikrovezérlők forrasztáshoz milyen összetételű ón ajánlatok? (Ólom tartalmú kizárva, próbálom kímélni magam) - Sn95Ag4Cu1 ? - Sn99Cu1 ?
Otthoni használatra kb. teljesen mindegy, törékeny mindkettő.
Metripond-ban dolgozott apám egyik tanítványa.
Jó fej volt mellesleg. Napi 8 órában forrasztotta Hódmezővásárhelyen a mérlegek paneljait. Olyan piros volt a szeme mint a nyuszié. De nem az ólomtól. Szerintem napi 1...5 panel kézi forrasztása esetében nem kell nagyon rinyálni.
Ha az ólomtartalmú kizárva akkor kb. egyiket sem.
Az ólom "mérgezősége" erősen függ attól, hogy milyen formában kapunk belőle. Fémtiszta ólomként elegendő arra gondolni, hogy nem is olyan régen a vízvezeték csövek is ólomból voltak... Vajon miért nem okoztak tömeges ólommérgezést? (mert az ólom nem igazán oldódik a vízben) Viszont az ólom vegyületei, pl. vízben oldódó fém-sók erősen mérgezőek. Konkrétan a forrasztóón melyik kategória lehet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |