Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3D nyomtatás
Na de hogy a témánál maradjunk, az END G-CODE -om jelenleg így néz ki.
Az első pár sor a pontosvesszővel kezdődőek a gyári alapértékek, egyáltalán jól gondolom, ha előtte van a pontosvessző akkor nem érvényes? Csak mert írni akartam sajátot, és valami nem stimmel. A nyomtatás végén az extruder kifűzi a szálat, nem értem miért. Tehát visszateker annyit, hogy még a szálat is kiköpi. A "G1 E-1 F300" nem azt jelenti, hogy 1mm -t teker visszafelé 300 -as sebességgel? A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2022
Csak még egy gyorsban, ha kézi vezérlésnél a Z tengelyen akarok mozogni,
hiába írok be bármilyen sebességet, mindig csak azonos sebességgel mozog. Pl G0 Z100 F1000 vagy G0 Z100 F3000 teljesen mindegy, mert mindkét esetben azonos sebességgel mozog. Az miért van?
A szálvisszahúzásnak csak 1mm-nek kellene lennie, mivel ott van a G91 ami öröklődik (modális).
A G0 gyorsmenetet jelent ilyenkor nincs jelentősége az előtolás beírásának, az hatástalan! Ha G1 Z100. F100 és G1 Z100. F3000-et írod be észreveszed a különbséget.
Kipróbáltam, de valami nem kóser. Az X és Y tengelyen a G0 kóddal is működik a sebességállítás.
A Z tengelyen viszont sem a G0 sem a G1 kóddal nem működik a sebességállítás...
Milyen vezérlőd van? Lehet, hogy frissíteni kell, vagy más progit belegyömöszölni. A G0 gyorsjáratot jelent, a G1 pedig lineáris előtolást. Ezek a legalapvetőbb G kódok! (Legalább 60 éve mindenki így használja a régi VDI alánlás óta, gyakorlatilag szabvány..)
Elvileg valami melzie klón lehet marlin firmware -al ahogy utána jártam.
(Persze, hogy a kínai mit kalapált bele, azt senki nem mondja meg.) Az FW -t mindenképp cserélni kellene, már csak azért is, mert nem pontos a gép, van egy két tized milliméter eltérés, de az EEPROM írás le van tiltva ezen a hulladékon. Csak azt nem értem, ha már az agytröszt kínai DIY (rakd össze magadnak) nyomtatóként adja el, a fenéért tiltja le az EEPROM írását. Írtam tegnap a szupportnak az FW frissítés ügyében, és hogy nem pontos, meglátom mit válaszolnak. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2022
Arról már nem is beszélve, hogy az asztal méretezést még mindig nem tudom rendesen beállítani.
Próbáltam már 66 félekép, de nem akar össze jönni. Már csak azért sem, mert szerintem az FW -ben is rosszul van definiálva. A tárgyasztal szélétől -25mm re van az X tengelyen, és pont 0 -nál az Y tengelyen az extruder, legalább is az FW szerint. A valóságban a balra -25mm az nagyjából stimmel is, viszont elölről -8mm -re van az asztaltól a fej. A gyári asztal méret 300x300mm a nyomtatható magasság pedig 350mm. Na már most én az asztal teljes területét nem akarom kihasználni, mivel a szélétől egy 15mm -es sávban vannak a csipeszek amik az üveglapot rögzítik, sőt valami alu profil erősítést is akarnék ide tenni, mert úgy veszem észre, mintha melegedés közben hajolna az asztal. Tehát ezt valahogy ki kellene zárni a nyomtatható területből is. Ráadásul a magasságot is lentebb akarom majd venni, mivel emeltem az asztalon, a gyári műanyag gagyi tengelytartókat alumíniumra cseréltem, az eleve magasabb valamennyivel. A kuplerájt tessék figyelmen kívül hagyni, a téma szempontjából nem releváns... A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2022
Hát nálam a 0 az ott van ahol a végálláskapcsoló mondja... Sok értelme nincs az offsetesdinek...
Curában meg oda teszem a cuccost ahol nyomtatni akarom, hol előre, hol hátra... hogy egyenletesen kopjon a mechanika és az asztal... Én nem csipeszezek semmit, régen üveglapra nyomigáztam, aztán haver ajánlotta a PEI fóliát, mágneslap felragaszt az asztalra, arra cuppan a rugalmas fémlemez, amin a fólia van. Hát nem bántam meg, nem kell a tapadással, felválással kinlódni... Nekem is anet, de v1.0 ? panelem van, ahhoz mókoltam a marlint... A Marlinban lévő anet konfig fájlok nekem mégsem pont jók, vannak amiket át kellett írjak. Az eredeti fw-t programozóval kiolvastam, eltettem, az eeprom paramétereket felírkáltam, ezeket be kell játszani a marlin forrásba ha újabbat akarok. Innen kell indulni: https://marlinfw.org/meta/download/ de a githubról szoktam letölteni... És felül ott van a Configure ahol le van írva több kevesebb magyarázattal. A konfig fájlokban is sok komment van
Lassan hozzákezdek az új FW gyártásához. Belenéztem a konfig fájlokba, és volna most egy kérdésem.
Anet A8 plus nyomtatónak milyen termisztor van az extruderben és az ágyban tudja valaki? Esetleg lekérdezhető G kóddal (kétlem) a gyári FW -ből? Mit kellene beállítani? Tuti jövök még evvel kapcsolatban. Köszi...
Mérd meg, de elméletileg 100k.
Műszerrel meg tudod mérni. 10kOhm vagy 100kOhm lesz.
Oké, megmérem. De melyiket állítsam be?
Mint látom, nem számoltam meg, de van vagy 10 féle 100k -s is.
Legyen mondjuk sima 5, és kész? #define TEMP_SENSOR_0 5 #define TEMP_SENSOR_BED 5 A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2022
nálam:
#define TEMP_SENSOR_0 5 #define TEMP_SENSOR_1 0 #define TEMP_SENSOR_2 0 #define TEMP_SENSOR_3 0 #define TEMP_SENSOR_4 0 #define TEMP_SENSOR_5 0 #define TEMP_SENSOR_6 0 #define TEMP_SENSOR_7 0 #define TEMP_SENSOR_BED 5 #define TEMP_SENSOR_PROBE 0 #define TEMP_SENSOR_CHAMBER 0 #define TEMP_SENSOR_COOLER 0 #define TEMP_SENSOR_BOARD 0 #define TEMP_SENSOR_REDUNDANT 0
Akkor lesz az ötös. Ami evvel kapcsolatban még beugrott, ha csak egy extruder van,
a többihez való beállítást ki lehet e kommentelni az FW méret csökkentése érdekében, vagy nem befolyásolja számottevően? Mondjuk így: #define TEMP_SENSOR_0 5 //#define TEMP_SENSOR_1 0 //#define TEMP_SENSOR_2 0 //#define TEMP_SENSOR_3 0 //#define TEMP_SENSOR_4 0 //#define TEMP_SENSOR_5 0 //#define TEMP_SENSOR_6 0 //#define TEMP_SENSOR_7 0 #define TEMP_SENSOR_BED 5 A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
Még az jutott eszembe, hogy kell hozzáadni olyan opciót, amivel kézi (papíros) asztalszintezést lehet végrehajtani? Jelenleg ezt csak úgy tudom, hogy a repetierhost progival beállított poziciókra állok kézi vezérléssel.
De jó volna, ha ezt az LCD menüből meg lehetne oldani PC kapcsolat nélkül. Tehát az FW -be betenni az asztal négy sarkának XY kordinátáit, és az LCD -ről tudnék ide lépkedni... Látok négyféle auto szintezést, meg egy nemtudommilyet: //#define AUTO_BED_LEVELING_3POINT //#define AUTO_BED_LEVELING_LINEAR //#define AUTO_BED_LEVELING_BILINEAR //#define AUTO_BED_LEVELING_UBL //#define MESH_BED_LEVELING De manuálisat nem...
Akkor ez kell Neked.
//#define MESH_BED_LEVELING
Ok, akkor az volt a "nemtudommilyen" opció...
Ezt nem tudom értelmezni:
* Normally G28 leaves leveling disabled on completion. Enable * this option to have G28 restore the prior leveling state. * //#define RESTORE_LEVELING_AFTER_G28 Most ez is kell vagy nem?
Nekem 11-es opció van a fejnek is meg az asztalnak is (házi gyártmányu prusa klón), sima 100k-s termisztor, azt hiszem ez volt az alapértelmezett érték marlin 1.1.9-en, de én se tudom mi a különbség közöttük...
Amúgy a define-okat, ha kikommenteled azzal nem lesz kisebb a kód, sőt, még egy rakás hibát is kidob majd mivel nem találja őket pre-compile-kor A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
Igen, kell.
Ha nincs beállítva akkor indulásnál törli a szintezést.
Hali!
Mielőtt konfigurálgatsz, próbáltad már lefordítani, végigmegy-e? Nálam nem fordult, azt mondta - ha jól emlékszem - túl hosszú a path (elérési út), mert a temp mappa jó mélyen van, ezért a főkönyvtárban egybetűs mappába kérem a fordítást ( D:\M2 ), vagyis preferences.txt-ben: build.path=d:\M2 és a nem használt drivereket kitöröltem
Még nem. Egyenlőre most még csak a Configuration.h -n megyek végig.
Ha valami baja lesz, úgyis meglátom... Bár mivel csak a "sötétben tapogatózok" még nem reménykedem, hogy első nekifutásra le is fog fordulni... Akkor majd jövök a hibákkal... A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2022
én előbb a default A8 driverrel megnézném lefordul-e... Később nem fogod tudni mitől nem fordul, attól hogy valamit elállítgattál, vagy...?
Üdv! Hozzászólásomban szereplő képen látható opciót próbálta már valaki? Én kipróbáltam az első kettőt, de igazából nem nagyon vetem észre változást. Ugyanazt a tárgyat (képen látható) nyomtattam ki vele igaz csak 2mm vastagságban. Viszont mindkét beállítással áthúzott a nyomtatófej a belül lévő hézagokon. Próbálta már valaki az említett beállításokat? Tapasztaltatok különbséget?
A hozzá tartozó súgó tippet úgy értelmezem, ha "Mindig" van kiválasztva, akkor a legrövidebb úton mozog a nyomtatófej az egyik végpontból a másik kezdőpontig, ahol nem kell nyomtatni. Ezért feltételeztem, ha a "Soha" van kiválasztva, akkor csak olyan pályán mozog a fej, ahol anyag is van, így kikerülve a belső üres részeket. Rosszul értelmezem? A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2022
Én este tudok neked rá nézni.
Még méret problémák vannak, 3886b -ot le kell faragni...
Azt hogy tudom megnézni, hogy ez bootloaderrel, vagy a nélkül számít e? Nekem a boot loader se kéne, úgyis programozóval lesz feltöltve. Aztán ha a méretezés is be van állítva, már úgysem lesz piszkálva...
Az stl tudod mellékelni ?
Hogyne, de most te is ki akarod nyomtatni feleslegesen?
Ha ezzel közelebb vagy a megoldáshoz. Amúgy meg szeretek nyomtatni.
A 75cm hosszú anyag szinte semmi.
Ja, ez a 2mm -es, az előző csak a vékonyabbik méretpróba miatt...
Egyébként 1mm -es fúvókát használok, bár ez nem hinném, hogy befolyásolná az üresjáratot. A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |