Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3721 / 3960
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Egyszer Skory biciklis világítása alapján Gyakorikérdéseken kérdeztem valami kondenzátoros megoldással kapcsolatban, hogy menet közben hány másodpercet tudna világítani, aztán ezt válaszolták. A kérdésem nem találtam meg, ez privát üzenet. "Nagyjából. Azzal viszont számolj, hogy a led nem ég addig, amég a kapacitás teljesen ki nem sül. Hanem olyan 2,8 volt körül kialszik. Vagyis az idő lecsökken kb 2,2 másodpercre.
Jobban jársz, ha nagyobb feszültségű kondenzátort és feszültségszintet használsz. Mondjuk 12 voltos dinamó esetén 25 voltos kondenzátor, utána egy 3 lábú 3,3 voltos feszültségstabilizátor (pl: LF33CV), majd utána a leddel sorban egy 1 ohmos ellenállás. Így 10 másodperc csak 24000uF." Lehet nem teljesen passzol ide, csak itt is arról volt szó, hogy hogy lehet jobban kihasználni.
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Kapásból az említett lineáris stabilizátor az energia kétharmadát elfűti. Inkább elhihetnéd, hogy egy nagy hatásfokú, kis nyugalmi áramú step down elég, tényleg nem marad semmi kapacitás a 9V-os elemben 6V alatt, a multiméterben 6V köré merülve egy dolog, hogy 20%-ot hibázik, de utána az elemet beterhelve 20mA-re a kapocsfesz a töredékére esik.
(#) antiktelefon válasza Skori hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Innen van a görbe, 100mA-re is felvették, szintúgy a függőlegesen zuhanó szakasz jön 6V alatt.
Bővebben: Link
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
A kisütési jelleggörbéből látod, hogy egyáltalán meddig tud energiát szolgáltatni az elem. Úgy 5,5-6V környékén van egy durva letörés, ami azt mutatja, hogy az elem gyakorlatilag lemerült, már nincs kivehető energia benne. Vagyis bármit kötsz rá, aminek nagyjából fix áramfelvétele van, az addig fog működni, amíg az elem el nem éri ezt a feszültség szintet, aztán leáll.
(#) proli007 válasza jan5650 hozzászólására (») Máj 9, 2022 / 1
 
Hello!
- A 10k azért van, hogy amíg a porta nincs inicializálva (Pld Reset-nél) A Gate "ne lógjon a levegőben". Mert esetleg kapcsoló üzemből a Fet átmegy "analóg módba" és esetleg füstölni fog ha a terhelés nagy. Értéke nem kritikus, viszont jobb ha az 1k előtt van, mint a Fet Gate-nél. Mert csökkentheti a Gate feszültséget.
- Az 1k pedig csökkenti az AVR tranziens terhelését. De ha értéke túl nagy, a GS kapacitással integráló tagot alkot és a Fet megint az analóg mód felé megy el. (Mert minél lassabb az átváltás, annál nagyobb lesz a disszipáció.) De mind ez függ a PWM sebességtől, a terheléstől, a Gate kapacitásoktól. Tehát jobb ha kisebb az értéke. A Portát viszont célszerű 20mA-nál jobban nem terhelni, mert az is hőt okoz, a AVR-nél.
(#) Skori válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Így igaz, valóban fordítva van. Teszteltem, hogy figyelsz-e
(#) gyulank válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Én elhiszem, ez csak egy példa volt, mert úgy gondoltam, hogy a kondenzátoros példa alapján, ha nagyobb feszültséget tud esni, akkor tovább használható, és akkor a 9V-os jobb. De nem volt egy konkrét dolog, amire most épp használni akartam, amiért mondjuk pont 9V-os elem kéne, csak bármivel kapcsolatban kérdezem, aminél előfordul az, hogy ha nem merül le teljesen, akkor is ki kell dobni, mert nem éri el a feszültséget ami kell az eszköznek. És tényleg, pl. ezek az egyszerű dolgok, mint a napelemes kerti lámpa. Gondolom a LED teljesítményét még egy ideig lehetne pótolni akkor is, ha már az akkuk a LED nyitófeszültsége alá jutnak. Az is olyan, hogy állítom a legdrágább is ugyanolyan bóvli semeddig sem világító cucc.
(#) Udvari Zsombor válasza Gabó hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Azt nem tudtam, bocsi.
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Volt egy ilyen sejtésem.
(#) vargham válasza gyulank hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Idézet:
„De nem volt egy konkrét dolog, amire most épp használni akartam”

Az ilyen kérdésekre általában konkrét alkalmazási feladat ismeretében lehetséges korrekten válaszolni. Általánosságban annyit lehet mondani, hogy a 9 Volt névleges feszültségű telep, az 6 Volt kapocsfeszültség alatt már kimerültnek tekinthető, szinte semennyire sem lehet terhelni.
(#) antiktelefon válasza gyulank hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
A 9V-os elem 6V-on eléri a minimumát. Nézd meg a belinkelt görbét, 6V alatti részre hány Ah esik... Ha szimplán csak az elem fesznél nagyobb fezs kell, akkor pl a joule thief kapcsolás praktikus. Vagy bekötheted még hőmérőre vagy digitális órára és hónapokat elmegy róla, illetve halott elemekről szokott menni a karácsonyfa alatt a betlehem világítása is. 6V alatt még ha az elem belső ellenállása 0 lenne, akkor sem vennél ki semmi értelmes töltést, ez olyan, mintha az autód ólomakkuját akarnád 1V-ig lemeríteni, hiszen úgyis van még benne feszültség. Persze, egy számológép valószínűleg elmenne még róla.
(#) tbarath válasza jan5650 hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Az arduino pin és a FET gate között legyen inkább kisebb, 330 Ohm, vagy ilyesmi. Én 100 Ohm-ot szoktam használni, bajom még nem volt belőle. De a pin terhelhetőségét nem célszerű túllépni. De 2 tranzisztorból és pár ellenállásból lehet egy push-pull meghajtót tenni a FET elé, ami jelentősen csökkenti a ki- és bekapcsolás idejét (az alatt a FET fűt). Mondjuk frekvenciafüggő, hogy ez mennyire érdekes...
A gate kisütő kondijára a 7,5k is jó. Igazából az a lényeg, hogy nagyságrenddel nagyobb legyen, mint a meghajtó (védő) ellenállás az uC pin felől.
(#) tbarath válasza Skori hozzászólására (») Máj 9, 2022 /
 
Idézet:
„Emberünk, kitalálta, hogy meteorológiai léggömböket kötöz a foteljére és azzal fog repülni, vitt magával egy sörétes puskát is, azzal a céllal, hogy amikor majd le akar szállni, akkor kilő néhány léggömböt. Csakhogy elszámolta magát, mert pillanatok alatt nagyon magasra emelkedett, és a lufikat akkor már nem merte szétlőni. Kis idő múlva már látszódott a légierő radarjain is, hogy valami van ott. Ki is küldtek egy helikoptert, hogy nézze meg mi az.”

Jó story, és hallottam is már, de nem hiszem. A légierő vadászgépet szokott felküldeni az ismeretlen légi tárgyak felmérésére, és szükséges esetben hatástalanítására. Helikopáterrel menteni szoktak menni, ha szükség van rá...
(#) Krisztoszteron hozzászólása Máj 10, 2022 /
 
Szép estét!

Elkezdtem összeállítani egy rendelést egy általam már többször említett projekthez Bővebben: Link.
Az a kérdés merült fel bennem, hogy a mellékelt képen található kondenzátorok milyenek lehetnek összetételüket tekintve. A kérdéseseket bekarikáztam. A két alsó elvileg egy-egy 100nF-os poliészter film kondenzátor. Ez megfelelne?
A következő kettő 1-1 555-ös IC-re megy. Az egyik nekem kerámiának, a másik fóliának tűnik. Ha jól tévedek, akkor mindkettő simán lehetne kerámia is, az nem szólna bele semmibe. Amennyiben nem így van, kérem jelezze, aki tudja.
A legfölső ránézésre szerintem kerámia, míg az alatta levő szintén fólia. Azokból milyet célszerű használni?
Sajnos ezekkel kapcsolatban nagyon elveszettnek érzem magam. Nagyon megköszönném, ha egy hozzáértő meg tudná mondani, melyik kondenzátorból milyet rendeljek.
Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) Suba53 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Lehet hogy a vadászgépek megnézték, hogy mi is az, aztán már a mentéshez küldték a helikoptert.
Bár ha a léggömbök ilyen gyorsan emelték, akkor valószínűleg elég magasra került volna, ahol helikopterrel menteni már esélytelen.
Vajon milyen magasságban kerülhetett egyensúlyba a léggömbök felhajtó ereje a fotellel?
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Nem került feltétlen nagy magasságban. Egy fotelben ücsörögve a lassú is gyorsnak számít. Pár méterig semmi, de amikor rájön a polgár, hogy benézte, már gyors az érzet. Pár száz méteren meg csak könnyebbedik a páciens, mert kirázza a nadrágból a ballaszt sújt.
(#) majkimester válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Az egész történetben csak a sörétes puska a fém. Vajon a radar tényleg képes lenne érzékelni ilyen kis fém tárgyat? Erős kételyeim vannak ezzel kapcsolatban.

A másik a meteorológiai ballon mekkora terhet képes felemelni. Egy bizonyos típusnál kb 1kg/ballon ami emelhető, hány db. kb. 140-160cm átmérőjű ballon kellene a felemeléséhez?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) Skori válasza Epu2 hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Akkor egy kis fizika, felfelé emelkedve ritkul a levegő, tehát mindenképpen van egy elméleti határ, ameddig egy héliumos léggömb tud emelkedni. Mennyi lehet ez a határ?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2022
(#) Skori válasza Skori hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Közben utána olvastam, és gyakorlatilag ezek a léggömbök 30km körüli magasságban szétpukkanak.
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Szétnéztem a neten és 0,25 - 3 kg teherbírású ballonokat találtam.Sok kell hozzá, de nem lehetetlen feladat, főleg annak aki kellőképpen megszállott hozzá

A radar szerintem nem csak a fémeket látja. Ezen kívül távolságfüggő is, hogy mit lát meg, és mit nem.
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Felfele emelkedve ritkul a levegő, és a latex-ből készült ballon pedig tágul. A belinkelt adatlap alapján az alapból 157cm-es ballon 33,9km magasságban pukkan, ekkorra az átmérője már 786cm.

Emelkedési sebesség 320m/perc
(#) zamatőr válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Valaki, vélemény? Sajnos már szinte minden reggel van áramszünet és a kameráim nem csatlakoznak a net-re ezért sürgősen meg kel oldanom a késleltetett bekapcsolást.
Bővebben: Link
(#) majkimester válasza Skori hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1
 
Megtaláltam az eredeti story-t.
45 ballon-t használt.
kb 5km magasra emelkedett (16000 láb)
Itt már nem merte megkockáztatni a lövést, 14 órát lebegett.
Egy menetrend szerinti repülőről vették észre, nem radarral. Helikopterről nem írtak.
Végül összeszedte a bátorságát és mégis kilőtt pár ballont, és süllyedni kezdett, de a lelógó hevederek beleakadtak a villamos hálózat vezetékébe.
Végül a földet érés után bilincsben vezették el.
(#) Udvari Zsombor válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Milyen helyen laksz te, ahol minden reggel kihagy az áram? Ez egyáltalán nem normális!
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1
 
Hello! Jobb a P-csatornás megoldás, a GND legyen közös. De nem kell ennyit faxnizni. A 2-es lábat a 6-osra kötöd, a 7-est meg sehova. (A 2-es alkatrészeit meg elhagyod.)
(#) antiktelefon válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 10, 2022 / 1
 
A tápot szakítanám meg, mert testet máshonnan is kaphat véletlenül vagy konfigolásnál stb.
(#) granpa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 10, 2022 /
 
Ilyen errefelé is volt évekig; a 22 órai műszak -és terhelés váltáskor, mindig ugyanaz a fázis maradt ki. Jó néhány -egyre durvább- levél után megcsinálták.
(#) zamatőr válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Működik a kapcsolás de az IRF9640 melegszik 2A terhelésen ( próbáltam HAT1128R-al -laptop akkuból bontva de csak pillanatra kapcsol be).
Ajánlanál a Hestor-ból egy megfelelőt max 5A folyamatos terhelésre.
Köszönöm.
(#) antiktelefon válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Pedig direkt néztem jó-e, erre rosszra cserélted...
Logic level fet kell, mint a rajzon.
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 11, 2022 /
 
Hello! Sajnos a P-csatornás MOS Fet-ek Rd(son) ellenállása nem oly kicsiny, mint az N-csatornás társaik-é. Mert ezt az adatot kell figyelni. Az IRF9640 ellenállása 0,5 Ohm, az IRF9540-é 0,12 Ohm, majd ötször jobb azért. Az IRF9Z34-nek 0,1 Ohm. De 5A esetén már az is fűteni fog.
Mert jelenleg a 9640-nél 2W képződött, amihez már hűtőborda igény is van. De a 9Z34-nél 5A esetén 2,5W lesz a hő. Esetleg párhuzamos kötéssel csökkenthető, ha a fogyasztás nem bontható ketté a vezetékezés miatt. De a terhelést kétfelé bontva értelmesebb eredmény jön ki. Az 555-ből elég egy darab.. P=I^2*Rds(on)
(Amúgy nem kell logikai Fet, mert 12V a Gate feszültség..)
Következő: »»   3721 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem