Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2392 / 2541
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Szerintem az alapvető összefüggések évtizedek óta változatlanok. Vannak - relatíve - modernebb dolgok, pl. 2 pólusú kompenzáció, kompozit erősítők, stb, sok-sok mögöttes tényező bemutatása, pl. a Bruno féle összefüggések feltárása, és bizonyos szubjektív hangi benyomásokhoz való magabiztos hozzárendelés.
A reklámos link másik oldalon:
https://www.planetanalog.com/two-methods-for-spice-based-amplifier-...lysis/
(#) subwoofer220 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

A 4es a gnd, onnan mértem mindegyikre. A gnd és a 8-as +vcc mértem 18v-ot. A gnd és az összes többi lábánál 9v mértem
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2022
(#) tothbela válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Akkor ez is pipa. Egyenáramúlag nincs gond, így vélhetően az IC rendben van. Nem bonyolult áramkör, nem kellene hogy így szivasson.
(#) tothbela válasza subwoofer220 hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Akkor ez is pipa. Egyenáramúlag nincs gond, így vélhetően az IC rendben van. Nem bonyolult áramkör, nem kellene hogy így szivasson.

Hülye kérdés, de ennek a modulnak a bemenete honnan kap jelet, és hogy van rákörve?
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2022
(#) subwoofer220 válasza tothbela hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Számítógép 3,5 jack csatlakozó.
(#) jamiki hozzászólása Máj 31, 2022 /

T. Elektronikusok!

Belefutottam ebbe a feladatba, ahol a meghatározott értékeket kellene kiszámítani.
Mivel ezzel a témával nagyon keveset találkoztam (semmit) ha vaki tudna segíteni nagyon megköszönném.

Segítséget előre is köszönöm.
(#) tbarath válasza jamiki hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

A házi feladatodat neked kellene megoldani, nem?
(#) Suba53 válasza tbarath hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Ejnye!
Nem vagyunk mi tanfelügyelők, vagy mi a fene.
Valószínű most ismerkedik a témával, és egy feladatgyűjteményt talált.
(#) Suba53 válasza jamiki hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Visszafelé számolj.
Csak osztás, szorzás, mert minden áram, és feszültség meg van adva, sima ohm törvény.
Az ID0 ( 1mA ) a Fet drain árama, ami a source áram, plusz az IB0, ami a tranyó bázis árama.
Így a fet source árama 1mA-20uA=980uA. A Fet GS feszültsége 2V, így az RS értéke=2,04kOhm.
( Mivel a fet gate-en nem folyik áram, úgy alakul ki a -2V, hogy a source +2V-on van )

Az UDS 6V így a 2V UGS-el együtt a Drain feszültsége 8V. Vagyis az RD ellenálláson 7V van, ami az 1mA drain áramot szolgáltatja, így az RD értéke=7kOhm

A tranzisztor bázisa szintén 8V-on van, az emittere pedig 7,4V. Az UCE 5V, így a kollektora 12,4V.

Vagyis az RC ellenálláson 15-12,4=2,6V van, így az RC=2,16kOhm. ( Az IC0=1,2mA )

Mivel az emitter árama az IC0+IB0 így 1,22mA. Ebből az RE=7,4V/1,22mA=6,06kOhm.

Az RG-nek meg 1MOhmot választunk a nagy bemeneti ellenállás igény miatt.

Elég béna áramkör, de példának jó.
(#) reloop válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Üdv! A source és a drain áram megegyezik. Az RD árama ID0+IB0.
(#) Suba53 válasza reloop hozzászólására (») Máj 31, 2022 /

Igazad van, rosszul fogalmaztam.
(#) Suba53 hozzászólása Máj 31, 2022 /

Reloop helyes észrevétele alapján módosítom a számolást.

ID=IS vagyis az RS=2kOhm

Az RD az 7V / 1.02mA = 6,86kOhm
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

- Igazából nem az volt az eredeti kérdés, hogy kell egységerősítésre kompenzálni hanem, hogy adott visszacsatolt erősítésre hogyan kell. De szerintem ez megoldódott.
- A kétpólusú kompenzációt csak mzperx tudja rendesen kiszámolni.
- A szubjektív hangi benyomásokról annyit: ismerek olyat aki leírta azt, (egyébként mélységesen tisztelem és becsülöm a munkáit) hogy akkor jön meg igazán a mélye a DC csatolt előerősítőjének ha betesz a jelútba egy csatolókondit.
- A Purifi kapcsolási rajzára csak kíváncsi lettem volna, de annyira nem fontos.

És most már elengedem ezt a témát, mert szerintem untatok vele mindenkit.
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

Ezt az egységerősítéses dolgot nem értem...A linkelt módszer a hurokerősítés és hurokerősítés fázismenete alapján történő stabilitásvizsgálat bármely visszacsatolt erősítés-érték esetére. Szerintem nem jön át teljesen ez a módszer...( pedig minden kompenzációt így terveznek/ellenőriznek, főleg bonyolultabb áramkörök esetén rendkívül praktikus és pontos )
Ha viszont sikerül magadévá tenni, akkor a kétpólusú kompenzáció tervezése is gyerekjáték lesz, gyakorlatilag grafikus úton.
De nem akarok tovább trollkodni.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2022
(#) tothbela válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jún 1, 2022 / 1

Jó lenne belehallgatni a modulba. Bemenetre adsz valami zenét, majd egy 10µF-os kondenzátoron keresztül egy fülessel ráhallgatni az IC 1-es, és 7-es lábára.
Úgy érdemes, hogy a füles jack dugójának a közös pontja nincs használva, csak a gyűrű és a csúcs. A gyűrű mehet a GND-re, a csúcsra a 10µF + kivezetése, a - kivezetése pedig lehet tapogatni. Így megvan a DC elválasztás, valamint a sorosan kapcsolt füles betétek miatt nagyobb impedancia kevésbé terheli az NE5532-t.
(#) Skori hozzászólása Jún 1, 2022 /

Idézet:
„....akkor jön meg igazán a mélye a DC csatolt előerősítőjének ha betesz a jelútba egy csatolókondit....”
Lehetséges, hogy ugyanazt hallja, amiről korábban írtam egy hozzászólásban?
Idézet:
„...Annak idején azt tanította az egyik tanárom, hogy az ember fülét könnyű becsapni, pl. ha egy mély hangot kicsit eltorzítunk, és csak a keletkező felharmonikusokat visszük át, és szólaltatjuk meg, akkor az agyunk hozzáteszi az alap-harmonikust is...”
A korább általad berakott Designing Audio Power Amplifiers írásban is olvashatunk róla, hogy a kondenzátorok is visznek be torzítást, és nem csak a kerámia kondik, hanem az elkók is.
Amúgy nagyon érdekes/hasznos olvasnivaló, bár zömével google-val lefordítva, néha el kellett gondolkoznom, hogy mi is volt ott igazából, de "egyszerre olvasva" a magyarra fordítottat az angol verzióval azért emészthető.
(#) tothbela válasza shany hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

Lassan kezdem érteni az elnevezések mögötti tartalmat.
A nyílt hurkú erősítés az tiszta, az az erősítő visszacsatolás nélküli teljes erősítése. Egy visszacsatolás nélkül 1000-szereerősítő nyílthurkú erősítése 1000, vagyis (60dB)

A visszacsatolási tényező a kimenetről a bemenetre csatolás leosztási értéke. Ezzel állítanánk be a kívánt erősítést. Ha az előző példában említett erősítőt 100/1 arányban visszacsatoljuk, akkor az erősítési tényező 100, vagyis (most nem értem) 0,01 ? Tehát (40dB, vagy -40dB).

A hurokerősítés pedig a zárt hurok erősítése. Ez a nyílthurkú erősítés és a visszacsatolás tényező hányadosa, vagyis jelen esetben 1000/100=10. Tehát (60dB-40dB=20dB). Azaz ha hiba van az erősítőben, a visszacsatolás ennyit tud javítani rajta, vagyis 20dB-t, más szóval egy dekáddal.

Aztán van a valós erősítés, ami a példánknál maradva 91X-es (39,2dB). Ennek is van valami neve.

Eddig is megvoltak ezek az izék, csak keverem a neveket.
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Jún 1, 2022 / 2

Már a HiFi Magazin is írt erről a fül becsapásáról - talán a mini monitorok tesztelése alkalmával. Nekem voltak kis dobozaim és nem tudta becsapni a fülem egyik sem. Más érzés ha olyan mintha lenne mélye és megint más amikor van is.
Most nem akarom megint a szubjektivitás irányba elvinni a beszélgetést, de (én itthon, ezzel a két fülemmel, ezen a láncon) azt tapasztalom, hogy akkor jönnek meg az igazi ütős és tiszta mélyek ha DC csatolt minden. Hozzá kell tennem, hogy a DC csatolás sem oldja meg a mély-átviteli gondokat varázsütésre. Így is ezerféleképpen tud szólni egyetlen lábdob, vagy nagybőgő is - és, hogy ezt milyenre hangolja be az ember - azt már tényleg az egyéni ízlés és a lehetőségek korlátozzák. Még annyit zárójelben (szintén szubjektív tapasztalat és vélemény), hogy az igazán szép mélyek akkor jönnek meg ha közép- és a magas tartomány kitisztul. De még nincs itt a Kánaán, ahogy nő a felbontás egyre több dologba tudok belekötni. Ennek soha nem lesz vége... egyszerre átok és áldás ez a hobbi.
(#) nandika76 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

Szia!
Borzasztó nagy igazságot irtál.
Köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 1, 2022 /

Idézet:
„azt tapasztalom, hogy akkor jönnek meg az igazi ütős és tiszta mélyek ha DC csatolt minden”

Ezzel egyetértek! reloop kollégával ezért szoktam "veszekedni" mert szerelmes a csatoló elkókba...
Ahány kondi annyiszor 6dB/oktáv vágás, még akkor is ha pár Hz a törési freki...
(#) tothbela válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 2, 2022 / 3

Nos, megint csak a hangmérnököt hozom fel mint referenciát. Az ő feladata előállítási a jó hangképet, amit aztán már nem kellene tovább barmolni. Karesz sem azt állította hogy úgy kell szólni egy hangszerek a hifi én mint élőben, mert az nem jó. Nekem is említette annak idején az élő hegedű és szaxofon vagy milyen fúvós ízét. Borzalmasnak hallotta. De ha a hangmérnök jó zenét kever belőle, akkor az kellemes.

Csatoló kondi, vagy DC. Mindkettőnek meg van a helye. Nyilván ha olyan a jelforrás (élő mikrofon), akkor be kell állítani az átvitelt. Viszont már hangszer esetén sem mindegy, milyen töréspontot használunk a túl alacsony frekvenciák szűrésére.

Nem éppen hifi, de gitár erősítő esetében sokat számít hogy milyen a mélye a hangnak. Komoly gitárosok keresik a jó sound totkát, majd véletlenül néha találnak egy jó erősítőt jó ládával, jó gitárral.
Előre kijelentem, nem tudok jó erősítőt csinálni. Egyszer sikerült. A Szent Grál továbbra is titok, de annyi kiderült, hogy ha a legmélyebb hangok (gitár esetén ez 80Hz körül van, normál hangolású 4 húros basszusnál egy oktávval lejjebb) akkor ütősek, ha az alap frekvencia és a harmonikusainak egymáshoz képesti fázis viszonya olyan, hogy a legnagyobb energiával tud megjelenni a hangban.
Érdemes lehet megnézni egy szintetizátor kimeneti hullámalakját. Szintetizáljunk egy hangot egy alap szinuszból és egy kétszer akkora frekvenciájú másik szinuszból. Ha a két szinusz fázis viszonyát változtatják, vagy a szoros szinkront felbontva 0,1Hz vagy kevesebbel eltér az egyik jel frekvenciája, akkor szép levegős hullámzó telt hangot kapunk, ami néha keményebb, néha lágyabb. Ez annak ellenére ilyen hullámzó, hogy gyakorlatilag a két szinusz amplitúdója változatlan. Mindössze a fázisviszony változik. Szkópon nézve a csúcs amplitúdó is változik, tehát a burkológörbe is hullámzik.
Basszusgitárnál nyilván a fázisviszony állandó, ezért nem lehet belenyúlni a hangképbe. Pedig igen. Ha az AC csatolások okozta fázistolás éppen olyan hogy a legmélyebb hang fázisviszonya a saját harmonikusainak olyan viszonyban van hogy erősítik egymást, akkor erősebbnek tűnik a hang. Ezt a hangmérnök több frekvencián képes előidézni egy editálás folyamán, mert neki az is a feladata, hogy a megszólaló hang az energikus legyen. Mindezt több célközönség megcélozásával. Van olyan editálás, ahol studiómonitor lesz a hangforrás, de ez nem fog jól szólni az iskolabuszon, ahol gyerekek mobil telefon pici hangszóróján hallgatják. Sajnos ha élvezhetetlen, akkor egy zenekar ismertségét ez is gátolhatja.
De maradjunk a nagyoknál, ami komoly rendszereken való lehallgatásra készült. Nyilván az lenne az ideális ha a stúdióval megegyező körülmények között lehetne reprodukálni a zenét, de ez sajnos nem nagyon lehet. Ezért vagy beletörődünk abba hogy szól ahogy szól, vagy használunk hangszín szabályzót, ami nem csak emeli a basszus amplitúdóját, de fázisát is eltolja. Avagy hiszünk a hangmérnöknek, és a lehető leglineárisabb rendszeren próbáljuk visszahallgatni a zene számot.

A legmélyebb hangok és harmonikusainak fázisviszonya nem teljesen lineáris rendszeren lehet ütős, hanem egy meredeken vágó felüláteresztő esetén is. Ezért ha 40Hz-en éppen akkora fázistolás visz be egy AC csatolt kimenő trafós csöves a hangképbe hogy az éppen jó fázisviszonya eredményez, akkor lehet annak is ütős basszusa. Kérdéses persze, hogy egy templomi orgona hangjára mit válaszol.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Jún 2, 2022 / 1

Kijavítja a telefonom a beírt szavakat, az ő digitális intelligenciájának megfelelően, de már nem tudtam visszajavítani az én akaratom szerint, ahogy én gondoltam.
Ezért én kérek elnézést a hibás szavakért, mert a mesterséges intelligencia az nem fog.
(#) Karesz 50 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 2, 2022 / 2

Azért ne ragadj ki egyetlen mondatot abból amit írtam, mert ezt is írtam:

"...Hozzá kell tennem, hogy a DC csatolás sem oldja meg a mély-átviteli gondokat varázsütésre..."

Tehát a DC csatoláshoz jó erősítő is kell, a jó erősítőhöz még az erősítőnél is jobb tápegység és végül - a legfontosabb - a lánc legvégén a jó hangsugárzó. És van a láncnak még közepe (vezetékek) és eleje is.
(#) Ódenka válasza tothbela hozzászólására (») Jún 2, 2022 /

Azért ügyes kis írást hozott össze az a teló, tartsd meg!

Bocsánat az élcért, ez jutott eszembe.
Remek írás!
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Jún 2, 2022 / 1

Idézet:
„De ha a hangmérnök jó zenét kever belőle, akkor az kellemes.”

Nagyon jo az irás, de nemcsak a hangmérnökön, de a zenészeken meg a hangulaton is sok mulik. Végig kevertem egy 9 tagu zenekar koncertturáját, majdnem 80 elöadás, valamivel több mint 3 honap alatt. Voltak napok amikor napi 2 koncert is volt egy helyen, majd utazás a másik helyszinre. Nem lehetett azt mondani, hogy minden koncert egyformán jol szólt. Rengeteg olyan dolog van, ami a hangzást befolyásolja és nem szabad elfelejteni az összhangzás hatását sem (amibe akár a terem is beleszolhat ). Ahogy te is irtad a van sok hangszer, ami szoloban nagyon rosszul is hangozhat, de egy zenekarban mégis összeáll a hangkép. Ahogy a zongorán az egyes hangok is másképp szólnak, mint két vagy több hang egyszeri leütése. Ezért nem szerettem a lemezfelvételeken sem nagyon, hogy tul sok mikrofon legyen, mert azokkal pontosan az összhangképet lehet tönkre tenni, mert beleavatkozunk utolag a zene hangulatába, amit a zenész hall, és ahhoz viszonyitva kezeli hangszerét.
Hogy ezt az összhatást, hogyan viszi át az erösitö meg a hangszorok az már nem igen tartozik a müszaki mérhető paraméterek közé. A hanglánc bármelyik szeme, söt az azokban elöfordulo alkatrészek valamelyike is befolyásolhatja az összhangzást ( fázis, szint, torzitás egyidejü hatása), ahogy a szinpadon is máskép penditik meg a hurt, vagy ütik le a billentyüt és már nem áll össze a kivánt hangkép. A studioban ki lehet ezt javitani, a koncerten vagy a HIFI szerkon nem.
(#) mek-elek hozzászólása Jún 2, 2022 / 1

Szépen fogalmazva nemigen van áramkör számítási tudásom. Nem is vágyom rá, míg tálcán hever jobbnál jobb tudású emberek munkája. Engem nem a megépítés azon a része vonz, hogy megszólal e amit csináltam, hanem, hogy milyen hang csalogatható ki belőle. Ebből fakad a sajátos megépítéseim módja. Ha jól tudom KT kapcsolásai egyenáramú visszacsatolással rendelkeznek. Nekem semmilyen problémám nem volt ezekkel. Az én véleményem szerint, amikor egy erősítő hallható hangját véleményezni akarjuk, az nem lehet korrekt, ha csupán az erősítő hangjára hivatkozva vélt tényeket állítunk. Hiszen a megépítés módja, az alkatrészek minősége, a rendszer többi tagjának képessége mind-mind egyszerre hallható.
(#) Karesz 50 hozzászólása Jún 2, 2022 /

Átmentem ezzel a Bode izével az "Erősítő építése elejétől a végéig" topikba, hogy ne offoljunk itt tovább.
(#) BLY94A hozzászólása Jún 2, 2022 /

Szép estét! Ismét az El34-es erősítőmmel kapcsolatban kérdeznék: A napokban már írtam, hogy mi lehet a baja az erősítőnek amikor a hangerő potit hangosítani illetve halkítani szeretném és ekkora egy 50hz-es hang jelenik meg a hangszórókon. A hálózati 230V-os sodrott kábel ment korábban a poti alatt és arra gyanakodtam hogy rászórhat és emiatt hallani az 50hz-es hangot. De ma kivettem konkrétan az egész 230-as kábelt és direktbe rákötöttem az erősítőt a 230as aljzatra így a bementek körűl sehol sem ment váltóáramú kábel. A probléma ugyanaz maradt: A poti 2 végpontjánál nincs ez a hang vagyis ha koppanásig tekerem mindkét irányba. Ha elkezdem hangosítani illetve halkítani akkor folyamatosan nő zaj hangja a poti közepéig. Hozzáteszem, hogy ez hang nem hangos de halható és zavaró.
Mi lehet a baja? Gerjedés? Csatolok egy képet.. Olyan hangja ekkor mint ha a bementekre dugok egy RCA-Jack kábelt de Jack végét a levegőbe hagyom és az összeszed mindent... A képen egy lilás-kékes színű árnyékolt kábelen kapná a hangot a középső poti.

Amp-1.jpg

(#) reloop válasza BLY94A hozzászólására (») Jún 2, 2022 /

Szia! A potenciométer fém házára rá kell kötni a jel-testet. Nem látom ennek a kialakítását.
(#) BLY94A válasza reloop hozzászólására (») Jún 2, 2022 /

Ugy volt bekotve de szetszedtem mert ugyanazt csinalta...
Következő: »»   2392 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem