Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3401 / 3599
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

Te voltál az a utas?
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2022
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Jún 16, 2022 / 1

Nekem akkor már volt jogosítványom, automatikusan megvolt a felvételim meg a szakmai érettségim, csak néhány alkalomra kellett beugranom már csak Szegedre.
Azért jó érzés volt csak úgy bemotorozni a suli udvarba, miközben a többiek szívtak bent.
Szóval hajtottam ezt a járművet alanyi jogon is, nem csak a hátsó ülésen szerzett tapasztalat.
Kicsit olyan volt mint a Shrek-ben a Szamár. Nem az volt igazán a csoda ha le akartam állítani, és tovább berregett, hanem ha be akartam indítani, és akkor is berregett.
(#) Rosszmáj válasza Gafly hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

Ez lehet, hogy valami csehszlovák specialitás, mint a knédli
Anno volt egy Jawa Mustangom, a slusszgombra nem állt le. Az nem jutott eszembe, hogy behúzott fékkel lefullasszam, így lehúztam a gyertyát. Eltátottam a szám, hogy nem állt le. Igaz, az elő/utógyújtás miatt (nem kívánt törlendő) igen csúf hangja volt.
(#) Rosszmáj hozzászólása Jún 16, 2022 / 1

(#) Gafly válasza Rosszmáj hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

(#) ticko válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

A probléma ott kezdődik, hogy a régi kivetőpánt az közézáródó, az új pedig teljesen ráütődő kivetőpánt. Az ajtók mérete a kettőnél eltérő.
(#) Gafly válasza ticko hozzászólására (») Jún 16, 2022 / 1

Zsanért meg már hiába loholunk.
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 16, 2022 / 1

Hm. Most már, hogy kipiszkáltad a régit, most kell elvinni magaddal a barkácsboltba, hogy pontosan ez a fajta kell.
(#) szs válasza Rosszmáj hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

Tényleg hajlamosak voltak rá a Csehszlovákiai járgányok, az enyém is csinálta ezt, gyújtás levétele után (néha-néha) még jónéhányat pöfögött -pedig vadonatújan vettem. (JAWA350)
Azoknál leginkább az okozhatta, (az eltúlzott, hengerfejre égő olajmennyiségen túl), hogy nálunk akkor még 86-osból keverte a kútfej a keveréket -és ki tudja, valóban megvolt-e 86... A gépkönyvben (mert az új motorhoz azt is adtak) 90-en felüli oktánszám volt előírva (kár, hogy nem emlékszem pontosan).
Az alacsony oktánszámú benzi öngyulladási hajlama a dugattyúra rakodó izzó korommal előidéshette ezt (de anélkül is, hisze a jól felmelegedett dolgok eléggé melegek, ugye ). Pláne, ha a gyertyát is magasabb hőértékűre cserélték -tehát nem tudott jól öntisztulni, kormos matadt. Leégni nem tudott, de izzott.
De ezeket a csehszlovákiai gyártmányokról írtam, Ódenkának szerintem is a kapcsoló adta meg magát.
(#) szs válasza Rosszmáj hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

A brittudósok...
Amúgy szívesen elhinném.
(#) sargarigo hozzászólása Jún 16, 2022 /

Na kérem!

Van egy gázkazánom, ami rádolgozik egy puffertartályra, abban melegíti a használati vizet. Tavaly gondolt egyet, és kilőtt a felső kupak mellett. Ott keletkezett egy lyuk, ahol folyt a víz. Szóltam a vizes embernek, ő kétkomponensű ragasztóval megkente, és jó lesz. Ott kezdett gyanús lenni a dolog, hogy állítása szerint a tartálynak teljesen tele kell lennie vízzel, szerintem meg kellene a víz felett lennie egy légdugónak, hogy tudjon hova tágulni. Érzésem szerint e légdugó hiánya okozta, hogy a hatvan fokos víz kitágulta a tartályt.
Valahogyan megoldódott ez a dolog egy időre, meg is nyugodtam hogy nem lesz már baj vele, de most megint látom hogy vizes.
Mit gondoltok??
(#) adapter válasza szs hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

Ja-ja.
Jut eszembe:
A britt tudósok védelmében jegyzem meg azon túl hogy iszonyatosan nagy baromságokat IS kimutatnak, időnként kénytelenek is különböző kutatásokat végezni. Pl: az egyik rokonom lánya a Dow Agrosciences-nek csinált egy team-ben biokémiai szermaradvány kutatásokat zöldségekben Edinburgh-ban ha jól emlékszem és ott kaptak X összeget a kutatások lebonyolítására azzal a kikötéssel, hogy a támogatás egy bizonyos százalékát közérdekű kutatásokra kell fordítani és ott mivel a létszám és a szakértő gárda adott volt mellékesen valami hülyeséget is kutatni kellett ami a "brittutdósokkimutatták" excel cellába került a támogatás excelében...
Ez nem mentesíti őket, de talán közelebb juthatunk az ilyesmihez...
(#) nagym6 válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

Vagy nyitott rendszer, vagy zárt, de akkor van egy tágulási tér valahol a rendszerben ahova tud tágulni. Annyira zárt nem lehet, hogy kinyomja a tartályt. A ragasztó nudli, hegesztő kell.
(#) Bakman válasza adapter hozzászólására (») Jún 16, 2022 / 1

Idézet:
„A britt tudósok védelmében”
Félreérted, nem ez a lényeg. Valaki kitalál valamit, sokszor butaságot, majd mögéteszi a szigetország tudósait, igazolva az állításait. Ezek nagy többsége egyszerű hoax. Kb. olyan, mint a "Német minőség" mondattal kétszer annyiért árulni valami ócskaságot.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 16, 2022 /

Annyiból jobb a ragasztó hogy nem robban, előbb kiengedi a nyomást.
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Biztonsági szelepnek is kell lenni, bizonyos túlnyomásnál kinyit. Ragasztónál ha folyik az kellemetlen. Foglalkozni kell vele utántölteni, figyelni hátha jobban ereszt.
(#) sargarigo hozzászólása Jún 17, 2022 /

Az alján van egy kis csap, ez elvileg a túlnyomást kellene hogy elvigye. Van tágulási tartály is. Azt nem értem, hogy most sokáig jó volt. De tegnap megint elkezdte. Mitől függhet ez?
(#) ktamas66 válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Kiszökött a levegő a tágulási tartályból?
(#) sargarigo válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Meg lehet erről győződni valahogy?
(#) Bakman válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Igen. Felfűtéskor viszonylag gyorsan feszökik a víz nyomása.
(#) Régi motoros hozzászólása Jún 17, 2022 /

Szép napot! Nem tudom növénykertész szokott erre csámborogni, hozzájuk volna egy kérdésem...
Képen látható fenyőfánk (tavalyi cserepes "volt karácsonyfa") idén kiültetésre került, és úgy néz ki,
a végét járja. Az ágak végei már jó ideje, kb a kiültetés után elkezdtek kiszáradni.
Képen látható állapotban a száradás megállt úgy tűnik, legalább is szemmel láthatóan nem folytatódik.
Az ágak végeinek kb 50% -án lehet látni ezt a száradást, a másik 50% -nál szép zöld végig.
Vajon érdemes e venni rá valami lombtrágyát vagy tápszert amitől magához térhet,
egyáltalán milyen szernek örülne, vagy igyunk rá hideg vizet?
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2022
(#) tufatofu válasza Régi motoros hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Elképzelhető, hogy beavatkozás nélkül is túl éli, ha száraz időben öntözöd, persze nem nagy melegben, hanem reggel és este. A miénk is karácsonyfa volt anno és így nézett ki, ráadásul nagyon satnya is volt vagy 2 évig. Immár ennek 28 éve, azóta "égigérő" szép fává serdült mindkettő. Nyáron mindennap kaptak 1-1 vödör vizet a tövükre.
(#) Régi motoros válasza tufatofu hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Estefelé szokott kapni egy vödör vizet, bár nem minden nap, inkább csak két három naponta...
(#) sargarigo válasza Bakman hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Ha gyorsan felszökik, akkor nincs levegő a tágulási tartályban? Nyomást amúgy csak indirekt módon tudok nézni: folyik a víz/sem. Nincs nyomásmérő a rendszerben.

Összefoglalva eddig: 1., legyen lyuktalanítva a tartály, 2., legyen levegő a tágulásiban.
Ha kell, akkor hogyan tudok levegőt juttatni bele? Van valami bevált módja?
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Miről beszélsz, a tágulásin van egy bicikliszelep: ha víz jön belőle akkor rossz, ha nem jön levegő, akkor üres.
Ha nyomás alatt van a rendszer, akkor a rendszer nyomását tudod ott mérni, ha leengeded a vizet nyomás nélkülire ott, akkor meg a gáz töltet nyomását méred. Ha magasabbra megy fel sokkal, akkor a méréshez a felszállót zárd el, hogy a hidrosztatikai nyomást ne mérd bele.
De ez a fűtési kör, neked meg a hmv körrel van bajod, vagy mi a helyzet?
Mert ha a tartály víz víz hőcserélő akkor tudni kéne a hmv vagy a fűtési, primer oldal ereszt, gondolom a tartály nagy része, amiben a hmv van, az ereszt és azon nincs tágulási meg semmi.
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Hűha, ez most tömény volt egy kicsit! Eléggé nem értek ehhez (sem). Megvallom, eddig azt hittem hogy a tágulási tartály a hmv rendszeren van, de így hogy mondod végülis logikus hogy a fűtésen kell lennie. Azzal amúgy nincs semmi baj, nyárra le is van kapcsolva, szerintem biztosan nem kavar bele a történetbe. Marad a hmv. A tartály olyan, hogy a kazán dolgozik rá, és van benne egy spirál hőcserélő, meg persze a sok víz. Ennek a tartálynak lyukadt ki a teteje, és kezdett el szivárogni (amúgy ebben a nagy tartályban akkor most kell hogy legyen levegő vagy nem?).
Alul van rajta egy kis csap, ami elvileg a túlnyomást kellene hogy elvezesse (látszik a képen az ételes edénynél). Ez ránézésre mintha el lenne zárva, nem tudom hogy így kell-e lennie. Mindenesetre jó lenne tudni hogy mit nézzek még meg rajta, mit csináljak vele, nem jó ez így hogy folyik.
A szerelő aki telepítette, őt egyelőre kihagynám a játékból, mert úgy érzem ő se tudta hogy mi történt amikor legutóbb kihívtam emiatt.
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Ha a tartály a fűtési kör csatlakozójától távol lukad, akkor az a hmv oldalon lesz, de meg is nézheted, ha a bemenő vizet elzárod és nem folyik, akkor az volt. HMV oldalon egy nagy biztonsagi szelep szokott lenni, 8 bar körüli, ha melegedik a víz, akkor a fölösleget ott engedi ki. De ha rendesen működik az, tehát melegítésnél csöpög, akkor a tartály 8 bar alatt ereszt és elrohadt. Lehet az anód fogyott el, lehet a földelése nem volt bekötve (de nem hinném).
Ha tűluk, megpróbalhatod hegeszteni, de ha szétrohadt, akkor csere. Ahol hegeszted, úgysem lesz bevonat belülről, idővel el fog rohadni.
Ebben a csőkígyóban ki nem igazodok kép alapján, nezd meg, hol van a tágulási, de a fűtési körön biztos van, lehet a készülék belsejében is, de ha sok vizet tartalmaz a rendszer, így raktak külsőt is stb, meg kell nézni hol van.
(#) ticko válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Csak annyit fűznék hozzá, hogy a szóban forgó tartály, nem tágulási, hanem puffer tartály.
A tágulási tartály ott van mögötte, és fehér színű, a tetején a fekete kupakkal. az alatt lapul a bicikliszelep. És a kazánnak is kell, hogy legyen egy saját beépített tágulási tartálya.
(#) antiktelefon válasza ticko hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Hány cső megy bele? Valószínűleg hőcserélős tartály, nem sima puffer, de a csövezés ismerete nélkül nem tudni. Ha megy bele hidegvíz és 4 cső, akkor hőcserélős, ha csak 2, akkor valóban puffer. Én 4 csövet látok, de nincs közel sem elég típusismeretem.
A két tágulásiban igazad van, de azt sem tudni esetleg kevés volt az egy, a kazán sajátja hibás vagy a másik furcsa módon hmv-n lenne (de nem valószínű).
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 17, 2022 /

Két spirálos a tartály, mert tervben volt hogy kap egy napkollektort is, az is rádolgozna. Öt cső megy be, kettő nincs használva. Lerajzoltam amit a falon láttam. (Van egy keringető szivattyú, őt jelöltem nagy M-mel. Arra hivatott, hogy egy kerülő csővel folyamatosan cirkuláltatja a melegvizet, amitől a csapoknál azonnal meleg víz folyik, nem kell megvárni míg kinyomja maga elől a hideget.)
A tágulási tartály a betápon van, eszerint mégsem a fűtéskörön. Megkocogtattam a tetejét, tompa hangja volt, nem lemezhang. Lehet hogy bele kellene fújnom pumpával és rendbejönne a cucc??
Következő: »»   3401 / 3599
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem