Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   170 / 1387
(#) kaqkk válasza skoda555 hozzászólására (») Júl 14, 2008 /

Ha sima uv ledet akarsz használni kell legalább 25-30db!
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Kifejezetten vegyszerek tárolására nem sikerült kapni edényt, a vegyszerboltban mondta a fickó, hogy menjek be esetleg a 100Ft-os boltba és nézzek körül.

No, ott vettem két műanyag tetejű, mikrózható műanyag ételtartót. Szerintetek az ilyen edény megfelelően ellenáll a hiperolos sósavnak? Esetleg tud valaki valami jó helyet, ahol vegyszer tárolására alkalmas flakont vagy "befőttesüveg"-et lehetne venni?

A másik nyűgöm a tál, amiben pancsolok, régebben lehetett kapni különböző méretekben fotóstálat, de ma ilyet sehol nem találok. Most vettem valami műanyag, szögletes húsostálat, az jól néz ki. A kérdés ismét az, mennyire bírja vajon a vegyszert? Fotóstálat nem tud valaki, hogy hol lehet beszerezni?
(#) Frankye válasza szilva hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

A hiperolos-sósavas marató nem tárolható huzamosabb ideig, mert elbomlik. Ezért egyszerre csak annyit érdemes bekeverni belőle, amennyit fel is használsz. (Egyébként ezek a maratószerek a műanyagokat nem oldják, tehát nyugodtan tárolhatóak az ilyen edényekben.)
A húsostálhoz kapcsolódva ugyan azt mondhatom, mint feljebb: nem marja/oldja a maratószer. (Én egy kiürült fagylaltos dobozt használok, hőre lágyuló műanyagból früccsöntöttet, már régóta, és semmi baja.)
Fotóstálakat jómagam is hiába kerestem már régóta, de ha valaki tud beszerzési forrást rájuk, én is kérem, hogy ne tartsa magában!
(#) gulasoft válasza szilva hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Bármilyen üvegedény tuti megfelel.
Én majd valami jénai szerűt szeretnék venni, hogy ne pattanjon el ha meleg vízbe rakom.
Igazából két három befőttesüveg bőven megfelelne a célnak, csak pl. a sósavas marató gőzei széteszik a fém fedelet. Az 5L-es uborkás üveg maratni is elég nagy, de a tetejével ugyan ez a gond.
A sósavas maróhoz hányszor lehet peroxidot tölteni mielőtt használhatatlan lesz?
(#) levii válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Ilyenre gondoltál?
Bővebben: Link

(#) Frankye válasza levii hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Hasonlóra, köszönöm.
(Látom, még ifjú vagy, amikor annyi idős voltam, mint Te most, akkor a házi fotolaborálás még nagyban ment, és akkor a fényképeket (papír képeket) házilag hívtuk elő. Ehhez olyan tálakat használtunk, amiknek az alján vékony "bordák" voltak, megakadályozandó, hogy a papír az aljára tapadjon. Ezek a tálak az egyik sarkukon kis kiüntő csőrrel is rendelkeztek, ezért voltak ideálisak NYÁK maratáshoz is. Ráadásul elég jól bírták a 30-40-50°C-os hőmérsékletet és a marató anyagokat is.)

Köszönöm a segítségedet!

Gulasoft!

A jénai edénnyel légy óvatos, mert egyrészt elég törékeny maga az üveg, másrészt a forró edénybe hideg vizet önteni nem szabad, mert azonnal felrobban! (A mosogatóban nekem már robbant így fel jénai edény. A sütőből kivett edénybe hideg víz folyt...)
(#) levii válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Szívesen!

Én pedig köszönöm a jénai edényes tanácsot ugyanis én is most akarok áttérni arra hogy abban melegítem a maratót.

Üdv!
(#) szilva válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

A hiperolos-sósavas marató nem tárolható huzamosabb ideig, mert elbomlik. Ezért egyszerre csak annyit érdemes bekeverni belőle, amennyit fel is használsz.

Ezt tudom, bár sosem tudtam, mi az a "huzamosabb ideig", egy-két hónapot ki szokott bírni nálam.

Egyébként ezek a maratószerek a műanyagokat nem oldják, tehát nyugodtan tárolhatóak az ilyen edényekben.

Hát igen, csak biztos nem mindegy, milyen műanyag az illető. Nem vagyok vegyész, ezért kérdeztem, hogy esetleg valaki tudja-e milyen alapúak ezek a mikrózható műanyagok és azzal akár hosszabb idő alatt is nem lép-e káros reakciókba a maró. Mert az, hogy most bekeverek egy adagot, majd mondjuk 2 hónap alatt elhasználom, utána megint bekeverek egy adagot, az ugye azt is jelenti, hogy akár éveken keresztül is ebben az edényben fog "lakni" a marató, amikor épp nem használom.
(#) szilva válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Az üvegből készült befőttesüvegek tuti jók ilyesmire, csak az a bajom, hogy mostanában nemigen találkoztam ezekre való, teljesen műanyag tetővel. Azt tudom (tapasztalatból is), hogy a fém tetőket szépen lassan eleszik a gőzök.

Idézet:
„...ezek a mikrózható műanyagok ...l akár hosszabb idő alatt is nem lép-e káros reakciókba a maró.”

Nyugodt lehetsz, nem lép reakcíóba vele. (Ha megnézed a csomagolásukat, akkor mind a sósav, mind a hiperol ilyen műanyag edényben vannak. Én tároltam is a sósavas flakonban jó ideig a bekevert löttyöt, és nem lett baja.)

Azok a sapkák éppen ezért nem jók, helyettük csak a tiszta műanyag sapkák kellenek (ha valahol be tudod szerezni!), vagy alá kell tenni valamit. (Pl.: gumilap)
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Köszi, igazából együtt fognak melegedni, szerzek valami kiszuperált rezsót és egy termosztáttal ki-be kapcsolgatom, hogy a víz egyenletes egyen, csak a fagyisdoboz, hőre lágyul
(#) Sir-Nyeteg válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Kínai kajáldában 50ft-ért dobozolják a kaját, h magaddal vidd. Azok a legjobb dobozok ilyesmire. Abban van az előhívóm, meg az ónozóm.
Úgy tudom, hogy az üveget megeszik ezek az anyagok, nem?
(#) Frankye válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Idézet:
„Úgy tudom, hogy az üveget megeszik ezek az anyagok, nem?”

Én úgy tudom, hogy nem. :no:
Idézet:
„Kínai kajáldában 50ft-ért dobozolják a kaját, h magaddal vidd. Azok a legjobb dobozok ilyesmire.”

Jó ötlet!
(#) szamóca válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Az durva lenne!
(#) vrbst hozzászólása Júl 15, 2008 /

Sziasztok!

Szeretnék belekezdeni a fotózásos nyák gyártásba, és már be is szereztem mindent (UV led, minidrill, nyák lemezek, írásvetítőfólia stb.), de a legelső lépésnél elakadtam. Nem tudok nyomtatni az írásvetítőfóliára. Egy multifunkciós (tintasugaras) epson nyomtatóval próbálom, de mindig csak átszalad rajta a fólia, és jelzi, hogy kifogyott a papír (tintasugaras nyomtatóhoz való a fólia természetesen). Van valakinek ötlete, hogy mihez kezdjek?

Előre is köszönöm!
(#) lgyk hozzászólása Júl 15, 2008 /

Hi!

Véleményem szerint a hígabb maratók sokkal biztonságosabbak, mint a víz hozzáadása nélkül vagy kevés vízzel készült hidrogén-peroxid - sósav elegyek. Ha valaki először próbálkozik ezzel a maratóval, akkor érdemesebb a P20 user's manualban található hígabb összetételt próbálni. A koncentráltabb maratók balesetveszélyesek lehetnek, megfontolandó, hogy megér-e ennyit a gyorsabb NYÁK...

Tárolás: a "normál" üvegedényt az alkálilúgok és a hidrogén-fluorid támadják meg, ezért előhívót nem érdemes üvegben tárolni. A vegyszerállóbb műanyagok a PP, PE, PTFE, ezeket lehet használni maratáshoz (pl. PP a mikrózható dobozok anyaga, a vegyszerálló palack a vegyszerboltban pedig PE).

A nyomtatási problémához: lehet, hogy a nyomtatód optokapuval érzékeli, hogy van-e benne papír, esetleg át lehet verni úgy, hogy a fólia alá betolsz még egy papírlapot...
(#) Ballage válasza vrbst hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nézd meg esetleg, hogy nem optokapuval érzékeli a gép, hogy fut-e benne a papír. Ha igen, akkor ragassz egy csíkot a fóliára ott, ahol elhalad a kapu előtt.
(#) Ballage válasza lgyk hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Na igen, ez még egyszerűbb.... Már ha rá lehet venni, hogy egyszerre vegye fel a kettőt. Esetleg összeragasztod a szélükön őket valahogy.
(#) kaqkk válasza Ballage hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nekem olyan fóliám van aminek a szélén gyárilag van
egy lehúzható papír csík de akárhogy teszem a nyomtatóba elfogadja (epson d78)
(#) vrbst hozzászólása Júl 15, 2008 /

Köszönöm a válaszokat! Ki fogom próbálni, hogy csíkot ragasztok rá. Úgy az előbb sikerült nyomtatnom, hogy kivágtam egy darabot a fóliából, és azt ráragasztottam egy sima nyomtatópapírra oda ahová kerül a nyomat. De egyszerűbb lenne az egész fóliát hazsnálni!
(#) Attila86 válasza szilva hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Én az IKEA-ban vettem. Úgy emlékszem 1000Ft volt, és kaptam vagy 20-25 tálat, fedéllel együtt, vagy hatféle méretben.
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Aha. Jó ötlet, lehet, beugrom akkor az IKEA-ba. Miként keressem a tálakat, fotóstálnak árulják?
(#) kaqkk válasza szilva hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

A corában és a baumax ban is láttam ilyen zárható fedeles
tálakat ! A konyha részlegen Szerintem mikró hűtö tál
lehet a neve.
(#) Attila86 válasza szilva hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Elvoltam egy darabig mire megtaláltam:
Bővebben: Link
Ez az. Mindegyik dobozból legalább kettő van, de van amiből több. Így akár két ember is megvehet egyet, aztán lehet osztozkodni.
Én is csak mindegyik méretből 1-1db-ot tartottam meg. Tök jó, mert szinte mindenféle méretű nyákhoz van külön dobozom.

Ráadásul csak 995Ft!

Üdv.!
(#) gulasoft válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Az ónozó levegőn elbomlik a leírása szerint. Hogyan zárod azt a dobozt légmentesen?
(#) gulasoft válasza vrbst hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Eleve úgy érdemes nyomtatni, hogy papírra kinyomod a rajzot valami alacsony felbontással, hogy ne egye a tintát, majd kivágod a megfelelő méretű fóliát, felragasztod, és teljes felbontásban rányomtatsz.
Egy A4-es fóliával egy majdnem egy A4-es nyákot le tudsz így "fedni", és ugye a fotózás után a fóliád megmarad, szépen elrakod, és legközelebb ha kell, már nem bajlódsz vele.
Lézereseknek mondom, hogy alkohollal nyom nélkül eltávolítható a fóliáról a nyomat. Tintasugarasnál még nem próbáltam, mert ott az egyik fele szemcsés a fóliának, ki tudja mit művel azzal az alkohol.
Most a balcsin vagyok, ha hazaérek kipróbálom ha addig nem teszi meg helyettem valaki.
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Az a doboz elég jól záródik, hisz a kaját is le kell zárni vele, bontani sem lehet egykézzel, nekem bevált!
(#) vrbst válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Köszi, egyelőre tényleg beválik a dolog!
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Köszi, ez nagyon jónak tűnik (akár még alkatrésztárolásra is)!
Következő: »»   170 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem