Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Igen az impulzusokat én is 555-tel oldom majd meg, ezen belül egy knight rider fénnyel, amin a ledek oda-vissza mennek majd, és a ledek helyett a motor kivezetései lesznek kötve, így a motor oda-vissza fog billegni.
Van egy nyomatóból kiszerelt motorom ami a gugli szerint egy léptetőmotor. (ez mozgatta a tintapatronokat jobbra-balra).
Ebből szeretnék egy sima motort csinálni vagyis ami vagy jobbra vagy balra forog. (sima DC motor kéne, de nincs raktáron ellenben van egy csomó IC-m stb...). Mivel nem érdekes a pozíciója ezért a legegyszerűbb megoldásra lenne szükségem. Sajnos a működési elvét többszöri keresésre sem találtam meg . Ha jól értettem impulzusokra reagál, de hogy milyenre melyik drót hova való arról nem találtam infót amit értettem volna.
Léptetőmotor működési elve
léptetőmotor működés léptetőmotor Meg egy halom javasolt keresést. Találtam oldalakat, de nem értettem Most megtaláltam egyet ott tök jól leírták meg is értettem, de ez a unipoláris és a szöveg szerint 5 kivezetésének kell lennie. Az enyémnek meg csak 4 van így gondolom ez bipoláris erre ír 4 kivezetést.
Mindenhol csak az unipoláris motorokkal foglalkoznak részletesen.
Nagyon bonyolult egy bipolárisat meghajtani, hogy az egy egyszerű motorként viselkedjen? Csak forognia kell még a sebesség is mindegy.
kezdjük előről.....
Idézet: „Van egy nyomatóból kiszerelt motorom” eddig jó.. Idézet: „ami a gugli szerint egy” itt mit adtál be neki, hogy "léptetőmotor"-t dopta ki?
Jaa, na már fáradok, másik topicban kérdeztem rá, de nem kaptam választ aztán ide írtam, hogy ez egy léptetőmotor, bár további infót nem tudtam kihámozni:
Epson EM-462 (4X0102b) Ezt megtaláltam egy külföldi boltban, gondolom szerelőknek, és a léptetőmotorokhoz volt besorolva. Annyit megtudtam, hogy nem kerül sokba . Utána a vezetékek számából és a gugliból sikerült kihámozni, hogy valszeg bipoláris és itt akadtam el. Vagy túl bonyolult kapcsolások leírást ami tök jól pozíciónál, de nekem szükségtelen vagy pedig csak unipoláris leírásokat találtam.
Nos találtam egy leírást, ha jól értettem akkor kb az van, hogy kivezették nekem két tekercset és azt kell közvetlenül vezérelnem.
Találtam IC-t is valami L297-298 vagy melyik, de az 3000 Ft aminél előjön a többe kerül a leves, mint a hús effektus és valszeg nem is ilyen kicsi motorra való. Megpróbálom "kézzel" forgatni vagyis sima mezei kapcsolókra rávezetem az áramot és úgy elforgatni. A vezérlést mindenesetre egy 555-ös és egy 4017-es IC-vel gondoltam megoldani ami annyit csinál, hogy a 4017-es elkezd számolni és minden értékhez csinálok egy opto csatolót ami a megfelelő tekercset helyezi megfelelő polaritásu áram alá. Ha jól értem 4 fázis van és ha a fenti kapcsolás működne akkor az 555 frekvenciájával lehetne a sebességet szabályozni. Működhet a fenti elgondolás? Mire figyeljek? Idézet: „Működhet a fenti elgondolás? Mire figyeljek?” igen, 5 vagy 6 vezetékes motornál működik.. ennél a motornál nem ilyen egyszerű sajna
Kipróbéltam a következőt:
Fogtam egy adaptert 4,5 V-al ráraktam a +-ra egy 110ohm-os ellenállást és elkezdtem hozzáérinteni a 4 kivezetéshez. Egy bizonyos kombináció: +1-3 +2-4 -1+3 -2+4 Határára szépen körbeforog a motor. Utána rajtahagytam az egyiken és néztem az ellenállás nem melegedett bár ez nem tudom mennyit jelent. A tengelyt próbáltam elfordítani, érezni lehet rajta, hogy fogja. Amikor nincs rajta ellenállás akkor is megy, de akkor szikrázik és gondolom ha rajta hagyom jó nagy áramot vesz le vagy leég vagy mittudomén. Ha megcsinélok egy ilyen kötést egy számláló IC-vel akkor szerintetek menni fog? Vagy valamit nagyon elnéztem rajta. A cél az, hogy forogjon egy irányba nem gyorsan elég nekem az 1 fordulat/mp is. Max 6V-ot akarok rárakni.
Sziasztok!
Kezdő vagyok! Belevágnék egy projektbe. Olyan léptetőmotor vezérlést szeretnék építeni, amihez nem kell pc. Nincs motorom hozzá, vásárolni fogok hozzá. A lehető legkisebb helyigénnyel szeretnék egy motort ami mindkét irányba forog és van több sebességi fokozat. A legjobb lenne egy olyan vezérlést építeni, ami egy olyan potméterrel működik, mint a hi-fi-k hangerőszabályzója. Mert annak nagy az átmérője és azt szeretném, hogy ha lassan forgatom akkor a motor lassan forogjon. Fontos a pontos, stabil sebesség. Ez a motor egy távcső fókuszállító tengelyét mozgatná. Nyomatékot sem tudok, de az biztos hogy a tengelyt nagyon könnyű forgatni kis sebességnél (nagyon kis léptékű mozgás kell neki), nagyobb sebességnél már van ellenállása mivel orsós áttétel van benne a távcső belsejében. Vezérléssel kapcsolatban tehát fontos hogy lassan is és gyorsan is tudjon forogni a motor. Kell valószínűleg bele egy olyan védelem is, hogy amikor a motor végigtekerte a fókusztávolságot ne égjen le mert ott megáll a tengely és nem lehet tovább forgatni. Gondolom PIC vezérlés kell ide. Ha PIC akkor gondolom azt is meg lehet oldani hogy a nagyobb sebességről lassítva álljon meg és folyamatos gyorsulással induljon. CD, DVD lemezforgató motorjaim vannak, esetleg áttekercseléssel erősebbé lehet őket tenni. De szívesen áldozok rá pénzt is. Nézegettem kész motorvezérlőket is amiket lehet venni pc-hez, de ugye ahhoz kell pc. Ha bonyolítani akarom a dolgot akkor még azt is el tudnám képzelni hogy ezt a vezérlőt usb-n vagy lpt-n pcre kapcsolva szoftveresen is lehessen mozgatni a motort. De a hardveres megoldás jobb, potméterrel. Megoldhatók ezek a feladatok?
Egy step-dir vezérlő, és egy enkóder kell neked pld. egérből. Igaz így az ide-oda kapcsolgatást egy gombbal kell majd állítani. Ezt a konfigurációt bármikor használhatod LPT portról.
Hello, ez a poti dolog nem világos, de sejtem mit akarsz. Ehhez nem kell PC, csak egy áramkör a "ROTARY ENCODER" jeleinek feldolgozásához, ez pár IC, ha megvannak az irány és lépés (STEP-DIR) jelek, már csak egy ilyen meghajtó kell a motorhoz, ez 2 IC.
Szia!
Nem potméter az csak nem értek hozzá gondolom egy ilyen "potméter" csak impulzusokat generál, mert körbeforgartható és a vezérlő áramkör dolgozza fel a jelek sűrűségét. Lehet ilyen kapcsolást találni neten? (biztos) csak még én nem találtam meg. Tud valaki tanácsot adni milyen motorteljesítményben kell gondolkodnom? Kézzel könnyen tekerhető a 20mm átmérőjű tengelyvégre szerelt fogantyú.
Szia!
Arra gondolsz hogy az egér görgőjéhez hasonlóan meg lehetne oldani? Pofonegyszerű megoldásnak tűnik egér is adott a barkácsoláshoz... pl egy pc-s vezérlésnek tökéletes lenne... csak egy program kell hozzá ami meghajta a motorvezérlést.
pl egy motor kell, és egy ilyen?
http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZVV...ZPUT09 a megfelelő táppal és motorral... akkor már csak programot kell írni...
Sziasztok!
Egy kis segitséget kérnék! Van egy dipolár stepper motorom,csak nem tudok róla semmit!
Szép darab... egyébként BIpoláris és nem di...
Egy kérdés biztos, hogy ez step motor? Az a fekete 6 lapfejű dugó, engem egy kefetartó külső hozzáférésére emlékeztet. szerk.: közben utánanéztem a gyártó honlapján, és igen... valóban léptetőmotor. Ilyennel még nem találkoztam, pedig van itthon egy pár nagyobb léptecsem. Kezdésnek nézz szét ITT
Igazad van elírtam!
Ezt nem értem! " Az a fekete 6 lapfejű dugó, engem egy kefetartó külső hozzáférésére emlékeztet " Találkoztál már ilyen motorral? Szeggyem le a hátulját?
...hmmm közben válaszoltál, pedig igyekeztem... lásd az előző hozzászólásom szerk. utáni része
Ja szed-jed le, különösen, ha az említett csavarból csak egy van. Vélhetőleg a fedél alatt lesz a csoki a tekercsek kivezetéseivel... Ilyen mérethez közel 10Nm tartozik
Még a tied is ott a listában... van bekötés, nyomaték adatok, miegymás... meglepően jól dokumentált...
majdnem eltaláltad
9Nm taró nyomatéka van... 8 kiló :eek2:
No! Leszedtem a hátulját! megnétem ami találtál,de nem értem! Még nem vagyok elég járatos ebben a dolgokban! Bekötése+Vezérlése érdekelne,számítógépről,vagy valamilyen formában!
Stimmel, na akkor egy ilyen tekerőt itt a HE boltban is lehet kapni, valami 600Ft. A neten a "rotary encoder " cimszó alatt nézzél szét, de ilyen jeladónak jó egy léptetőmotor is két műveleti erősítővel kiegészítve. Motornak erősen valószínű, hogy elég lesz egy olyan ami pl a 5 collos floppykban volt, vagy bármely mai nyomtatóban.
De van énnekem egy jobb ötletem: Ha két léptetőmotort összekapcsolsz, úgy hogy az azonos kivezetéseik legyenek összekötve, akkor, ha az egyiket megforgatod, akkor a másik is forog ugyanúgy. Egy feltétele van ennek, hogy a generátorként üzemelő motor "erősebb" legyen, és ne forgasd lassan. Ez úgy ki lehet küszöbölni, ha akasztunk rá egy erősítőt, pl egy darlington tranzisztorral. Ezzel a megoldással igen egyszerű "szervóhajtásunk" lehet. A másik ötlet, ha a rotary "poti" helyett egy JAXLEY, tárcsás körbetekerhető "fokozatkapcsolót" használsz. A "fokozatok" rendre a sorbakövetkező tekercseket gerjesztik, s úgy forog a motorod, ahogy a tekertyűt forgatod. Ehhez aztán, nem kell se IC, se PIC se tranyó. Csak drót... (legközelebb használd az URL gombot, ha linket akarsz mutatni!)
Vezérlése feltételezésem szerint:
(a beküldött képed alapján) 1. fázis: pozitív a felső sorkapocs felső átkötésére, negatív ugyanennek a csokinak az alsó átkötésére 2. fázis: pozitív az alsó sorkapocs felső átkötésére, negatív az alsó átkötésére 3. fázis: negatív a felső sorkapocs felső átkötésére, pozitív az alsóra 4. fázis: negatív az alsó sorkapocs felső átkötésére, pozitív az alsóra. ...utána újra az első fázis jön... Forgásirányváltáskor ugyanez visszafele... Híd nélkül nem fog menni |
Bejelentkezés
Hirdetés |