Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3745 / 3998
(#) Suba53 válasza szs hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Ez is igaz. De szemléletesen egy picuri ellenállás lehet hogy már vörösen izzik, amikor egy nagy darab még csak langyos. És ha a vörösen izzó mellett van egy elkó, annak nem szeretnék a helyében lenni.
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Mondom nem a tömege adja át a környezetnek a hőmennyiséget, hanem a felülete.
Egyébként ventillátort sem használnának, hanem csak vasúti síneket a PC tápokban.
(#) david10 válasza david10 hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Köszönöm a válaszokat,
Az ellenállásokon is ugyanannyit ír mint ami a rajzon is van.
A tápegység totálkáros lett, a pufferkondenzátornak a lába valósággal leolvadt, az egyenírányító hídban mind a 4 dióda zárlatos lett, a biztosítéknak szánt rézfólia eléget, az 1.8ohmos ellenállásokból az egész megszakadt valamint a MOSFET is zárlatos lett meg még lehetnek más alkatrészek is tönkremenve. Mindazok ellenére hogy az új alkatrészek ára egy új tápegység árával vetekedik, kihívásként megfogom javítani és teszek a dobozba egy 3x3cm-es ventillátort.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

De én soha nem állítottam olyat, hogy a tömeg adja át a hőmennyiséget.
Én tisztában vagyok azzal, hogy a felület növelésével jobban, kisebb hőfokon is lehet leadni azt a hőmennyiséget.
Én egész mást kérdeztem tőled.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

Idézet:
„Én egész mást kérdeztem tőled.”

Ha arra gondolsz, hogy több kisebb ellenállás jobb-e, akkor egyértelműen igen.
(#) Epu2 válasza skullsplinter hozzászólására (») Júl 26, 2022 /

(#) nagym6 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 26, 2022 / 3

Jó példa a hűtőbordák, éppen felületnövelés révén "hatnak". (Ez most kerek hozzászólásom volt, 8000-dik.)
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) Sick-Bastard hozzászólása Júl 27, 2022 /

Üdv!

Egy ehhez hasznló, NAND kapus, vizitszint mérőhöz kérnék tanácsot, szenzor terén.
Milyen fémet használjak?

Amiket eddig próbáltam, max egy hónapig bírta aztán elkorrodált.
A kapcsolás jelenleg 12VDC-ről megy, a bemenetek 100 kOhm ellenállásokkal felhúzva. Az 1 MOhm túl sok volt, nem reagált.
A víz paramétere, az esővíztől kezdve, a tápoldatos vízig terjed.

SB

Elnézést a moderátoroktól, ha ezt a kérdést már átrakták, de nem találom.
(#) proli007 válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Júl 27, 2022 / 2

Hello! Én 3,2-es UT18-as króm hegesztőpálcát használtam anno. Végén egy kis kábelkiöntő massza bütyökkel, hogy a hullámzás ne nyaldossa a pálcát.
(#) Alkotó hozzászólása Júl 29, 2022 /

Általánosságban kérdezem, milyen módon lehetne a távirányító kopott és/vagy elöregedett aktiváló felületét stabilabb működésre rábírni.
Konkrétan kb. 20 éves klímákról van szó, ami egyébként kifogástalanul működik, 2 db van belőle, de az egyikhez van már meg csak a távirányító (mindkettőt ezzel kapcsolom -ha tudom-). Egyedül a ki-be kapcsoló gomb a hibás, nagyon nehézkesen érzékel, sokszor több percig nyomogatom mire sikerül ki- vagy bekapcsolni.
Kipróbáltam 2 féle univerzálisat, de egyáltalán nem ismerik fel az én típusomat, illetve próbálkoztam egy taníthatóval is, de azzal sem sikerült kapcsolatot teremteni.

Tulajdonképpen azt az elvi információt keresem, hogy amikor az előlapi gumipárnát hozzányomom a panelon lévő érintőfelülethez, akkor mi történik.
Tippelés szinten olyasmire gondolok, hogy valamilyen tól-ig határon belüli ellenállásértékkel kellene zárnom a tappancs két pólusát, de ez csak feltételezés.
Ha a "tudás" megbízhatóan rendelkezésre állna, akkor egy mikro-nyomógombot, és ha kell egy-két ellenállást odabarkácsolnék, annak reményében, hogy ez kiváltaná a hibás gombot.

Tud valaki támpontokat adni?

A kísérletezést szeretném lehetőleg elkerülni, mert ez az egyetlen távirányítóm van, és ha kárt teszek benne, akkor nem marad semmilyen lehetőségem a működtetésre.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 / 1

A gumitappancs a hibás nagy eséllyel. Ez vezető gumi ami elöregedett, tévé távirányítóknál ugyanez tipikus hiba. Én kivágtam a tappancs felületének egy részét, és másik jó gumilapból szintén kivágott tappancsot ragasztottam a helyére. Tehát a tappancsot cseréltem. Cipőjavító Pattex ragasztóval ragasztottam, bevált.
Illetve előtte nézd meg működik-e elektronika, valami jó gumilap tappanccsal próbáld így szétszedett állapotban.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2022
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Az elemcsatlakozó kilazult forrasztását se felejtsd el.
(#) Gafly válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Én sürgősséggel átforrasztanám az elem csatlakozó forrasztását, mert ránézésre a +3V teljesen oda van, de a GND sincs sokkal jobb állapotban. Lehet az infra LED lába is megérdemelné ugyanezt a kezelést.
(#) Epu2 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 / 1

Amint említették a vezető réteg kopott, pergett le. Egyszerű módszerrel javítom ideiglenesen, (más sokadszor, mert egy két perc,) Szétkapom rutinosan és grafit réteget viszek fel a gumira. Finom smirglin ceruza hegyet koptatok és azzal bedörzsölöm.
(#) Alkotó válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Hasonlót már magam is többször próbáltam. Normál 2B-s ceruzával besatírozom a gumifelületet. Ez be is válik, de csak 2-3 napig, utána ismét rossz, és ráadásul a panelfelület is tiszta maszat lesz a grafittól. Jobb módszer kellene.
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Létezik grafit spay, azzal feljavíthatod.
A mobilon nincs valami távirányító alkalmazás?
Mindegyik berendezés ugyanolyan nehezen kapcsolható?
Milyen klíma? Infra vagy rádiófrekvenciás a távvezérlő?
Próbálj 6B ceruzát kölcsönözni.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Egyértelműen a gumifelület a ludas, pontosabban a rajta lévő fekete kulimász lehasználódottsága.
Ez az előlapon lévő "gumi"-idom valami trükkös anyagból van. Nekem még semmivel nem sikerült ragasztani. Tapintásra is olyan, mintha mindig nedves lenne, vagy be lenne krémezve. Pillanatragasztóból a zselés pár napra megtapad, de utána az is elenged. Egyéb próbált ragacsok ott sem maradnak, azonnal lejönnek.
Éppen ezért akarnám konkrét kontaktussal kiváltani, de ehhez tudnom kellene az elvárt átmeneti ellenállást.
Valójában én már kísérleteztem a másik távirányítóval, és mikor azt hittem közeledek a célhoz, akkor látszólag indokolatlanul elnémult a távirányító, és azóta sem mutat semmilyen életjelet (pedig semmi más nem csináltam vele, csak a tappancsát piszkáltam különféle ellenállásokkal). Ezért próbálok lényegesen megfontoltabb lenni az egyetlen megmaradt irányítóval.
(#) Alkotó válasza Gafly hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Gafly, Bakman!
Köszönöm az észrevételt. Most nem erről szól a problémám, de természetesen ellenőrizni fogom a felvetéseteket, hiszen mindennek jónak kell lennie a biztonságos működéshez.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Esetleg. Google keress rá: "távirányító gumilap felújító készlet", vagy javító készlet.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

- Hol találok ilyen sprayt? Én is gondoltam arra, hogy ugyanazt vagy hozzá hasonló kulimászt magam is kenhetnék a kopott felületre, de nem találok ilyen masszát.
- Nekem nincs okos-telefonom (e nélkül is túl okos vagyok néha).
- A készülékek véleményem szerint kifogástalanok, mindkettő azonosan reagál, egyértelműen a távirányító nyomógombját okolom a hibáért.
- WESTEL klímák, 3,6 kW-osak, és nem tudom milyen elvű a távirányító. Jó eséllyel infra, mert van egy LED az elején, és csak akkor működött fénykorában is ha "látta" a vezérlő a klímát.
- A grafit rövid ideig jó, de utána sok a maszat vele.
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Én a Kontel-nél vettem, de biztosan kapható máshol is.
N-77
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Rendeltem nagyon hasonlót. Elvileg gyorsan megérkezik, ki fogom próbálni.
De még mindig nagyon szeretném tudni milyen ellenállás-tartományú kontatkust dolgoz fel ezeken a tappancsokon a távirányító.
(#) Alkotó válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

A termék szokatlanul drága, és nem látom annak lehetőségét, hogy egy spray-vel meg lehessen festeni egyetlen tappancsot, méghozzá a környezetének tisztán hagyásával.
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Én úgy oldottam meg a lekopott gumipogácsát, hogy egy másik távirányító pogácsáit levágtam, és felragasztottam a javítandóra, jó minőségű pillanatragasztóval. Fillérekért kapható kiló számra piacon, itt-ott, használt régi távirányító(100ft darabja kb). A korabeli német tv távirányítók(grundig, siemens, blaupunkt) ritkán használt billentyűi biztos siker. Pepecs munka megszikézni mindkét gumilapot, de évek óta működik.
(#) Régi motoros válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Nem kell oda semmilyen kontakt ellenállás érték. Egyszerű ON/OFF nyomógomb.
Ha áthidalásra nem működik rendesen, más probléma is lehet.
Az elhasználódott gombra egy megfelelő méretű alufóliát ragasztva is megoldódhat a gondod.
(#) Alkotó válasza Régi motoros hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

A rövidrezárást próbáltam ki először. Ritkán és bizonytalanul kapcsolt, ezért ezt elvetettem. Kb. 150-220 R körüli értékekkel kaptam a legígéretesebb eredményt, de aztán tönkre ment a vizsgált távirányító (??).
(#) ujfalusi válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Nem fújni szokták. (mikor még elfogatható ára volt) A kupakba li kell fújni egy keveset, és gyufa szállal felkenni. A többivel mit csinálsz?
(#) Alkotó válasza ujfalusi hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

A kupak + gyufa működhet, de mint utalsz rá, mi legyen a maradék 99%-al.
Az itt javasolt-hoz nagyon hasonlót rendeltem. Aztán ha nem lesz jó, keresem tovább a megoldást.
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Picit modernebb verziója a fentebb leírt módszernek Link1 Link2
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 29, 2022 /

Évekkel ezelőtt egy régi Funai TV távszabályozójának volt hasonló nyavalyája.
Én is alu fólia darabkákat ragasztottam a gumi tappancsokra. Működött egy jó darabig, aztán az egész elment a lomtalanítással.

Egy Távvezérlő IC adatlapján sima kontaktusokkal jelzi a tappancsokat, nincs javasolt ellenállás érték.
Következő: »»   3745 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem