Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   475 / 602
(#) nagym6 válasza Josi777 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Talán kicsit el vannak emelve a paneltól az átkötések.
(#) Suba53 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 17, 2022 / 2
 
Nincs az elemelve, simán rá van fektetve a lötstopra, és lepöttyintve a forrszemre.

Csak a kezdők miatt mondom, ez egy intő példa, hogy így nem szabad átkötéseket szerelni, főleg akkor, ha amúgy jól lett megtervezve, megvan a helye a megfelelő oldalon, csak a nyákgyártás során valami félrecsúszott, és nem fúrták ki az átkötések furatait.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Nem tudom miért tuloztok és okoskodtok.
Ha a NYAK mindkét oldalrol alkatrészekkel lenne befedve, sok nagyságrendel kisebb szigetelési távolságok lennének, és mégis müködik minden. Az, hogy miért csinálta az illetö igy az kizárolag az ö dolga. Lehet, hogy az átkötések olyan informáciot is hordoznak, amihez nem árt ha hozzá is lehet férni, márpedig ha az IC alatt lennének akkor nem biztos, hogy ilyen egyszerü lenne. Az, hogy lehet, hogy mi máskép csinálnánk az nincs kizárva, de ezért vagyunk emberek s nem robotok. Müködés szemponthábol nincs mit kritizálni. Teljesen felesleges okoskodás.
Semmi értelme nem volt erröl vitát inditani.
(#) Josi777 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2022 / 5
 
Idézet:
„Semmi értelme nem volt erröl vitát inditani.”

Szerintem meg a vita nagyon is fontos. A párbeszédet, mások véleményének a megismerését fontosnak tartom. Csak sokan összetévesztik a veszekedéssel, a saját ego fényezésével, azt hiszik, hogy egy vitának kötelező, hogy legyen nyertese és vesztese, pedig ha kölcsönös tisztelettel zajlik, akkor csak nyertesei vannak.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Ahhoz a távirányítóhoz akkor mit szólnátor, ahol a vezető réteg felett, keresztbe felgőzölt szénrétegen vezetőn megy az áram. Jó technológiával szerintem ugyan olyan biztonságos, mint a másik oldal. Ha tervezési hiba miatt melegszik, vagy a lakk egyéb hibából kifolyólag megég, a szerkezet már igy is úgyis kuka a modern világban. Az hogy járulékosan az átkötéseknél mi történik, csak az amúgy nem tervezett javítást nehezítené. ( egy processzor környékén jellemzően 5V a max és 5-10mA Arra meg szinte akármilyen szigetelő elég.)
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Ne viccelj már!
Egyértelműen látszik, hogy el lett szúrva. A nyák rajzolás legelemibb szabályainak mond ellen az, hogy az átkötéseket a fólia rajzolatra fektetve oldotta meg az illető.
A nyákgyártó rossz instrukciókat kapott, így nem fúrta ki az átkötések forrszemeit, és szerencsétlen flótás így volt kénytelen összerakni. De ez ettől még nem egy korrekt átgondolt beültetés. Kényszerhelyzet szülte nem vitás, és működik is valószínűleg de az isten mentsen attól, hogy ezt elkezdje bárki "normálisnak" tekinteni.
(#) nagym6 válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Idézet:
„szerencsétlen flótás így volt kénytelen összerakni.”
Lehetett volna utólag korrigálni. Furat, vagy szigetelt átkötés.
(#) Suba53 válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Így van. Hasonló helyzetben én simán kifúrtam volna az átkötések forrszemeit. De nekem van megfelelő apparátusom hozzá. Sokaknak meg nincs lehetőségük utólag furkálni.
Tanulságos minden esetre, hogy egy megspórolt alkatrész oldali rajzolattal a furatokat is "megspórolta" a nyák gyártó. Illetve aki leadta gyártatni nem tudta korrektül elmondani a feladatot.
(#) Massawa válasza Josi777 hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Tudod csak az a baj, hogy a védölakk vastagsága a panelen legalább annyi, mint a mezei CuL droton (25 um - 45 um) csak a lakk minösége messze jobb. És a lakk pontosan azért van a felületen, hogy szigetelje a szigetelendö felületek azaz a lakkra bármit lehet szerelni, ha okvetlenül kell ( pl szigeteletlen SMD alkatrészeket, hütöbordákat stb). Vegyél elö egy nagy sürüségü NYAK lapot (PC stb kártyák) mi minden van ugy szerelve, hogy a lakk alkotja a szigetelést.
A zománcozott huzalon senki nem akad fenn. Ráadásul a panelen a lakk akár 450 fokot is kibir a zománcozott huzalon bizonyos lakkok csak 120 fokra vannak méretezve, mégis 1,5 kV vannak tesztelve.
Azaz müszaki szempontbol semmilyen hiba nincs a lapon.
Esztétikai kèrdés, meg nagyon egyéni.
(#) Josi777 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 17, 2022 /
 
Szerintem nem nekem szeretted volna írni, mivel én érdemben nem szóltam hozzá. Én csak érdekesnek találtam a megoldást. Lehet ellene és mellette is érveket felhozni, de én nem foglalok állást, rábízom a dolgot az "alkotókra", hogy milyen megoldással élnek
Van aki szerint jó az úgy, ahogy van és más pedig az istennek sem csinálna ilyet. De hát nincs ezzel semmi baj, ahány ház, annyi szokás
(#) sonajkniz válasza Josi777 hozzászólására (») Júl 18, 2022 / 3
 
A jobb alsó képen látszik, hogy eredetileg kétoldalasnak álmodták a nyákot.
Elméletileg működőképes a megoldás, gyakorlatilag egyikünk sem csinálná szigeteletlen vezetékkel az átlkötéseket.
De hát mi csak amatörködünk.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
Hát persze
Ezt (is) kívántam szóvá tenni, csakhát egyre jobban oda bonyolódtunk, mintha ellentmondás lenne az állítások közt.
Pedighát nem is annyira, csak nem árt minden oldalát figyelembe venni a dolgoknak -hamár belekezdtünk
(#) lazsi válasza Josi777 hozzászólására (») Júl 25, 2022 / 1
 
A 45°-os átkötést meg lehetett volna oldani vízszintesen is... (vastag piros vonal)
Van benne felesleges kunkor, ahol jobb lett volna egyenesen vinni a vezetéket... (másik vastag piros vonal)
Egy-két átkötést meg lehetett volna spórolni... (pl. vékony piros vonal)

Mi a célja a föld és a táp vezetőjénél alkalmazott ónozott szemeknek? (Bizonyára a domború felület megnöveli a felületet, és ezáltal a hőleadás hatékonyságát.... )
(#) bbatka válasza lazsi hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
A vezetékezésre lehet 2 magyarázat.
1, Autorouterrel készült a NYÁK.
2, A vezetékeknek egyforma hosszúaknak kell lenniük a jel késleltetés miatt.
Az első a valószínűbb.
(#) lazsi válasza bbatka hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
A 2. azért is kevésbé valószínű, mert a hosszabb vezeték így még hosszabb lett, vagyis a két vezeték hossza még jobban eltér egymástól...
(#) Massawa hozzászólása Júl 26, 2022 /
 
Fejlödés 2022.

A barátom állitott be egy uj szerzemènyével, egy vadonatuj kazettás magnoval profiknak, egy Marantz PMD-300CP-vel. A barátomnak hatalmas kazetta gyüjteménye van, valamikor egy kazettamásolo vállalkozása is volt több 100 géppel.
Az uj készülék sajnos csak ránézésre uj és modern, de maga a beépitett szerkezet a fejlödés lejáratása. A gép rendelkezik USB porttal digitalizálni a felvételt, de,:
A duplamechanikás gépbe még az ocska Walkmanokat is megcsúfolo mechanikák vannak ( leirás szerint ez már az upgradelt, milyen lehetett az előző?) a lendkereket egy pehelykönnyű müanyag valami helyettesiti.
A szalagmozgato tuskokbol eltünt a rugos rész igy a kazettát néha nem lehet berakni, mert a tuskó beakad a kazetta csévéinek a fogaiba és nem tud elfoldulni a fogak közé.
Az elektronika, egy agyrém.
A gépen van egy sztereonak látszo kétsoros VU méter, ezután kiderül, hogy amit mutat az a két csatorna (L+R) összege. Ráadásul ha jol számolom 5 LEDet hajt. ( természetesen a panelen csalo maszk van mintha az az 5 LED 2x5x4 LED lenne.)
A VU méter bármilyen funkciováltáskor felugrik a maximumra ( mintha mindig megszakitanák az áramot).
Miután Dolby 2014-ben megszüntette a zajcsökkentők licenszeit, igy a gépben nincs semilyen intelligens zajcsökkentő ( még a szabadlicenszes DNR sem) a diszes gomb egy mezei LP filtert kapcsol, azaz levágja a magas hangokat.
A jobboldali mechanika a felvételi, ( persze csak egy fejjel), azaz, nincs monitor, sőt még egy kapcsolot is kisporoltak, hogy felvételkor a bemeneti jelet vigyék a kimeneti csatikra, azaz felvételkor nincs jel a kimeneten ( állo helyzetben van). Remek, miután fejhallgato kimenet sincs rajta, igy csak egy komolyabb rendszerbe drotozva használhato. Ráadásul a baloldali lejátszobol az indulás után ( PLAY) a hang kb 2 másodpercet késve jelenik meg. Azaz darabonként másolni a kazettát szinte lehetetlen, mert a 2 másodperc hiányozni fog.
A jobboldali mechanizmus rendelkezik egy elektronikus 3 digites számláloval.
Maga a tökély, ha nem számolna mindössze 40 percig, ekkor nullázodik és kezdi előlről.
A habot a tortára a komoly szalagválaszto gomb teszi fel. 4 fajta szalagot támogat (I,II,III,IV). és csak a felvételre lett tervezve, amikor a III és a IV-es tipusu szalagok gyártása jo 20 éve megszünt. A lejátszo oldalra semilyen hatása nincs.
Ezekután elö sem vettem a müszereimet megmérni mit is tud, becsomagoltam és ajánlottam, hogy adja vissza. Inkább kölcsönadom a régi, de alig használt DENON gépemet, hogy azzal digitalizálja amit akar, vagy vegyen egy 30 euros kis kazettás magnot USB kimenettel.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Elég lett volna vétel előtt elolvasni pár véleményt. Tisztán kivehető, hogy a márkanevet eladták, az pedig egy kritikán aluli termékre került fel. Annyira nem kell csodálkozni a dolgon, pár elvetemült kazettamániás miatt nem fognak csúcsminőségű cuccokat gyártani, egyszerűen nem éri meg.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Én is mondtam neki vagy 20 éve ( amikor a kazettamásolo üzemet bontottuk), hogy az akkor még kaphato csucsgéppel ( én is akkor vettem az utolso magnot, ami azota kikapcsolva legalább 15 évig a szekrényben használatlanul pihen) digitalizálja a kazettáit. Most zenei studioja van, oda akarta ezt a gépet beszerelni.
(#) merlingerin válasza Massawa hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Szia! Ez az?Bővebben: Link
Hát ez valami elkeserítő. Erre márkanevet írni... Bármit... Ez egy förtelem.
(#) Massawa válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Igen ez az, de nem az én videom.
(#) bbatka válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Az olcsósítás eredménye.
(#) Massawa válasza bbatka hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Hát nem tudom, már nem emlékszem mibe került az akkori 3 fejes DENON csucsmagno, de kétlem, hogy sokkal drágább lett volna mint ez.
(#) cua válasza Massawa hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
A hetvenes evek vegen egy Marantz deck majdnem $500-ba kerult. Az azert eleg sulyos volt.
Ha mai ertekre atszamolod, akkor most is sulyos
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Ezért a szörnyért is állitolag több mint 200 eurot fizetett, ami árszámolva 400 DM lenne.. ( reális - nem mostani árfolyamon) is több mint 300dollár.
(#) bbatka válasza Massawa hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Rákerestem az árára 64000Ft volt valamelyik oldalon 400Ft-os dollár árfolyammal számolva. Ja igen. A számológépben még meg volt az összeg. Szóval 160 dollárért árulják.
(#) Udvari Zsombor válasza merlingerin hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Ezt a videót már korábban láttam. Tényleg kissé gyatra deck, de nálam már ez is "előrelépés" lenne ahhoz képest, amik nekem vannak... Csak ne lenne ilyen eszementül drága...
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Csodálom, higy majdnem dicséred “kissé “ gyatra. Szerintem meg még ipari hulladéknak is gyatra a tervezőjének meg fogalma sincs az igényekröl, csak összelapátolt valamit.

Hát mégha belegondolsz, hogy a 70-s években a csucs Marantz $500-ba került, egy gallon benzin meg kb fél dollárba. Most meg egy gallon (kb 3,6 liter) benzin kb 6 dollárba kerül.
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) sargarigo hozzászólása Júl 29, 2022 / 4
 
Egy kis retró! Csöves rádió készítése 1936!
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2022
(#) Josi777 válasza sargarigo hozzászólására (») Júl 30, 2022 /
 
Pont ma néztem ilyen videókat
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Júl 30, 2022 /
 
"Vegyél elö egy nagy sürüségü NYAK lapot (PC stb kártyák) mi minden van ugy szerelve, hogy a lakk alkotja a szigetelést."
Elég sok pc alkatrész, pci-e kártyákat, laptopot javítok és még sosem találkoztam ilyennel, mindig ki van alakítva egy megfelelő gnd pad, ami a 6-8 réteges nyáknál nem probléma és árnyékolásnak sem rossz.
PC alaplapoknál elég gyakori, hogy rossz helyre betekert lábak szétkarcolják a nyákon a lakkot és idővel vagy azonnal random hibákat okoz, mivel jellemzően a chipset és superio környékén testel le vezetősávokat. Erős az a lakk nagyon, de abszolút nem ajánlott így tervezni.
Még BGA pad javításnál előfordulhat lakkon vezetett mikrojumper (0.05mm2), de rendes alkatrészt nem illik így tervezni.
Következő: »»   475 / 602
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem