Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   22 / 164
(#) ufi hozzászólása Júl 16, 2008 /

Híd kapcsolási rajz kellene!
Tud valaki segíteni?
(#) Báddzsó válasza ufi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

H-híd, ilyen ic pl a L298, csak nemtudom, hogy elég e teljesítményre. adatlapon van kapcs rajz bipoláris léptetőmotorhoz. (mer ez az ahogy nézem) hirtelen ennyi
amugy google: H-bridge bipolar

Ahoz a motorhoz amiről képet tettem fel?
"adatlapon van kapcs rajz bipoláris léptetőmotorhoz" Hól?

Ok! Köszi!

(#) Báddzsó válasza ufi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

örülök, hogy segíthettem

Kellene valami egyszerübb!
(#) Medve válasza ufi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Láttam épp hasonlót, egyetértek az előttem szólókkal, neked egy (két) H-hídra lenne szükséged, mert ugye a tekercseken a polaritást is váltani kell, lapozz vissza a topikban, vagy google...(H-bridge, STEP-DIR...)

Na ez jó! Annyira kezdő vagyok,hogy még talán 1-et oké,de már 2-öt! Ez hirtelen nekem sok! Keresnem is nehéz,mert nem tudom igazán mi is az a híd kötés!bocsi hogy ilyen vagyok!
(#) Medve válasza ufi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

MI ezen a nehéz? Beír, enter, olvas, ITT KÉRDEZ, megért, örül. Itt a HE-n is le van írva a titok! Első találat.

Jólvan,de csak vezérléshez találtam leírást,meg magyarázatot!
(#) Marvinn válasza Medve hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

URL ok, vettem!
JAXLEY féle tárcsás dologra gondoltam csak a nevét nem tudtam. Az utóbbi drótos megoldással kapcsolást még nem láttam, nem tudom tudom-e olyan sebességgel tekerni a tárcsát - mondjuk nagy átmérőt kell csinálni - hogy a motort megfelelő sebességgel tekerje. A generátoros szervóhajtás is jó ötlet, csak az 2 motor egyet is elég lesz felszerelni a távcsőre A motor tengelyére meg kell egy áttétel gondolom.

Létezik motoros fókuszírozó "gyárilag" is de az kínai vacak 15e forintért.. Egy motor közvetlenül, lehet még csak nem is léptető meg egy kézi vezérlő amin van két iránygomb meg esetleg 2 sebességi fokozat. Nyomógombos. Nem nagyon tetszik. Itt látható Esetleg egy ilyet érdemes megvásárolni és átbarkácsolni? Ugyanis elev kell barkácsolás mert nekem nem fogasléces kihuzatos a távcsövem...
(#) ufi válasza Medve hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Pl:A Híd 4 diódábol is álhat?
(#) Marvinn válasza Medve hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Ezt találtam de ez pic-es. Ágyúval nyúlra?
Továbbá találtam mc-40 es mikrokontrollerrel megoldást de azt hiszem egy kezdőnek az még bonyolult...

keresem keresem a rotary encoder és STEP-DIR kapcsolást de még nem találtam egyszerűt. Valaki tud esetleg ajánlani?
(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Azt mond meg nekem, hogy 4 diódát hogyan vezérelsz...
Mellesleg lassan ott tartunk, hogy akár én is megcsinálhatnám, majd piros masnival átkötve elküldhetném!
Adtam adatlapot, megmondtam mi kell, leírtam a vezérlését... sőt rajzot is kaptál, ha jól láttam. Egyszerűbb kell? csinálj villogót...
(#) Marvinn válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Egy egyszerű motorvezérlés. Ehhez a gépről jön step-dir jel ha jól gondolom, nekem ehhez kell még építeni piccel egy step-dir generatort? tud valaki ajánlani hozzá egy olyan kapcsolást ahol egy rotary encoder-rel állítom elő a jelet?
(#) Marvinn válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 16, 2008 /

Érdekesség:
motorvezérlő adott a fenti linken. van egy imon knob távirányítóm amihez pontosan van egy EC 12E2424407 Rotary encoder 12mm, 24 pulse ALPS és usb-n kommunikál a géppel. Ehhez vajon csak egy programot kell írni ami használja az encoder jelét? a távirányító használatát is bizony meg lehetne tanítani, mivel az egeret elég finoman lehet irányítani a távirányítóról is.
(#) Marvinn válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Ez a motorvezérlő jónak tűnik, de több kérdésem is van.
1., Ha rotary encoder-rel akarom működtetni akkor hogy oldom meg az irányváltást? mivel ezen a kapcsoláson egy kapcsolóval kapcsolom.

2., További fekete folt a végállás kérdése. Hogy állíthatok végállást a motornak? Csak tapogatok: egyik tengelyre egy optikai érzékelőt teszek amit "számol" egy áramkör.
Amint eléri a "végét" azt a minimális és maximális számot eltárolom és amint eléri ezt a számot letiltja az aktuális irányt. vagy egyszerűbb végállást tud valaki?

Alternatív megoldás lehet ha a motor érzékeli a terhelést és ha "nem tud" forogni megáll abban az irányban és csak a másik irányba forgathatom..
Ezt lehet?
(#) ufi hozzászólása Júl 17, 2008 /

villogót már csináltam! Most ezt a motort szeretném megforgatni mind a két irányba! Tehát 2 db ic kell
nekem,ez okés! Kapcsolási rajzot nem találtam az adatlapon,de még egy trafó is kell hozzá! azt sem tudom hány voltos hajtya meg!
(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Az adatlapon ott a tekercsek ellenállása, induktivitása, és maximális árama. (Legyél kreatív)
Mivel a motorod kötőjel utáni típusszáma nem beazonosítható, és ilyen kis ellenállást mérni sima multiméterrel lehetetlen, én az induktivitás alapján történő beazonosítást javasolom. Feltéve, hogy rendelkezel ilyen műszerrel.
Egyébként szerintem nincs szükséged a maximális nyomatékára, így használhatod a legkisebb STD1102 áramát, vagyis 7.5 A-t. 2V-körül ez az áram már megvan.
Viszont célszerű PWM-el táplálni a hidat és a kitöltés változtatásával beállítani az áramot, mondjuk 5V-os betáplálás mellett.
Végezetül: szerintem a nagy áramok miatt ne ezen a motoron akard megérteni a működést, szerezz egy régi 5,25-ös floppy meghajtót, azokban a fejmozgató léptecs könnyebben kezelhető. Ezen értsd meg a működését, majd készíts meghajtót. Véleményem szerint felesleges hidat eszkabálni méregdrága IC-ből. Pláne ekkora áramon! Keresel megfelő feteket és abból építhetsz, de ehhez előbb meg kell ismerni az alkatrészeket, és az ilyen jellegű motorok működését.
Kitartó munka nélkül nem fog menni. Azt pedig ne várd, hogy komplett kapcsolást fogsz találni a neten, a kívánságodnak megfelelően, ahogy azt se, hogy itt bárki is nekiáll megtervezni. Én biztos nem fogok... csak segítek, ha elakadsz.
Az elektronika nem csak arról szól hogy utánépítek gondolkodás nélkül.

Ez így tiszta! Már építettem egy 5 vezetékes léptetőmotor vezérlést,de az nem volt ennyire körűlményes,programmal tudom vezérelni,pc-n keresztűl,azt hittem ez nem olyan nagy feladat,de nem adom fel! Meg szeretném forgatni! köszönök mindent!
(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

...hát igen, az unipolárist könnyebb meghajtani
(#) Medve válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Hamár ilyen bonyolultan akarod, akkor, mint írtam, az áramköröd két részből áll, az egyik az enkóder jeleit alakítja step-dir jellé, az képzi neked az irány jelet.
A végállással én nem foglalkoznék, mert a motor nem lesz olyan erős, hogy tönkretenné a fókuszmechanikát. Ha netán igen, akkor az áramot korlátozni kell. ...A számlálás pedig kényelmetlen, mert a bekapcsoláskor a végállásnál mindig nullázni kellene.
(#) Marvinn válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Nem akarom én bonyolultan simán csak nem értek hozzá Nem a távcső mechanikai részét féltem, hanem a motort, vezérlést, melegedés stb.
A belinkelt motorvezérlő megfelelő a feladatra?
enkóder step-dir kapcsolást tud valaki ajánlani?

Én alkalmasnak találom a kapcsolást a feladatra...
Ha a motor vagy a vezérlés tranzisztorai legfeljebb csak langyosak, akkor nem lehet baj. Van egy olyan megoldás is, hogy ha nincsennek léptetőimpulzusok, akkor lekapcsolja az áramot a motorról, igy az ha áll, nem melegszik, nincs is tartónyomaték, de ennél az alkalmazásnál ez nem is szükséges.

Sziasztok! A Hid váltóáramból csinál eggyenáramot? illetve a léptető mocinak eggyenáram kell?
(#) rockersrac válasza Medve hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

4 és 5 kivezetéses motorokhoz tud valaki vezérlőt? :$ vagy ha tud valaki nekem olyan kapcsolást mutatni/csinálni ami zene ütemére vezérli a mocit az is jó!(coralloba akarom a motort beletenni,mivel nincs mikromocim és pénzem sincs sajna)

Találtam egy másik kapcsolást. Ez működőképes lehet? Ebben benne van a rotary encoder és paralell port is... Ez kell nekem?

A Te esetedben mi a feladata az LPT portnak?
Ezt a rajzot meg így első olvasatra nem értem...Az X-Y ott van a PIC-nél, az LPT-nél meg az enkódernél. Akkor most mit hova?. Ha meg van egy PC, akkor az enkódert is arra lehetne kötni. De ha ez azt teszi, amit a második mondatban írnak, akkor jó lenne neked. Csak sokat kell vele dolgozni.
(#) Medve válasza ufi hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

A HE berkein belül van(nak) cikkek a léptetőmotorok működéséről, olvasd el és képben leszel.
A híd feladata, hogy a fogyasztón levő feszültség polaritását meghatározza. Illetve, hogy bekapcsolja azt. De tud még olyat is, hogy a fogyasztó kivezetéseit rövidre zárva egyfajta fékezést adjon, ha az egy motor.

Nálam az lpt port csak luxus.. mivel a mechanikán van lehetőség pc s kapcsolatra ahol a józan ész szab határokat na meg a programozni tudás hogy mit és hogyan vezérlem.. és ha a mechanikát (a távcsővet mozgató mechanikát értem az alatt) is gépről vezérlem akkor már a kókuszt is onnan akarom...

Én úgy értelmezem hogy a lpt-t is meg a rotaryt is rá lehet kötni arra a kivezetésre.. persze nem egyszerre... a géről vezérlés esetén x és y stepet adunk ezt sem egyszerre természetesen.. ha gépet kihúztam és pl a mező közepére nem viszek notebookot akkor rotary bedug és máris tekerem.. Kérdés az hogy ennél a kapcsolásnál milyen sebességet lehet elérni...
Következő: »»   22 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem