Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2406 / 2541
(#) Ge Lee válasza lobbooo hozzászólására (») Aug 14, 2022 / 1

Ha a másik helyen vagy a jelzett üres helyen Y1 van feltüntetve akkor én nem tenném be, mert az Y2 csak feleakkora feszültségre használható. Gyakorlatilag annak is jónak kéne lenni, de fő a biztonság. Hogy pontosan mekkora feszültséggel tesztelik őket (vagy bírnak ki) arról eléggé ellentmondásosak a fellelhető információk, mert írnak 1,5/3kV-ot is meg annak a két és félszeresét is.
(#) lobbooo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2022 /

Szia! Találtam egy Y1 kondenzátort itthon, de 222-es számú, az ha jól rémlik 2nF, ezt be lehet tenni az üres helyre, ha az eredeti 102 vagyis elvileg 1nF-os?
(#) lobbooo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 15, 2022 /

Na, találtam meg egy Y1 222-est, és ugyan azon deckben volt egy 102-es is, Y1 van rá szitálva, és 250V... Ha a nagyobb értékű kerül bele az nem gond?
(#) Ge Lee válasza lobbooo hozzászólására (») Aug 15, 2022 /

Szia!
Igen.
(#) soos csaba hozzászólása Aug 17, 2022 / 4

Sziasztok!

Ma készen lettem az Ágota DS 1200-as erősítőm fel újításával.

Az erősítő doboza újra le lett festve, valamint a toroid transzformátornak a szekunder tekercse is ki lett pótolva a hiányzó menetekkel, ugyan is valaki szépen le tekert a szekunderből hogy az erősítő +-65V-ról üzemeljen ne pedig +-90V-ról, így vissza kellet tekercseljek még rá egy pár menetet hogy ne 2X47V-ot adjon le, hanem 2X65V-ot.

Az erősítő kapott 4 darab új 10000µF/100V-os kondenzátort, valamint az SMD meghajtó tranzisztorok is újak, és a többi kis SMD tranzisztorokat is le cseréltem újra.
A kis kondenzátorokat is le cseréltem újra ahol csak szűkséges volt.

Végül a meghajtó tranzisztorokat a következő típusra választottam FCX458 (NPN), valamint FCX558 (PNP), a többi kis tranzisztor pedig MMBTA92 (NPN) és MMBTA42 (PNP) típusúak.
Az erősítő jelenleg +-90V ról üzemel 100mA-es nyugalmi árammal.

Ezzel az erősítővel kapcsolatban ITT volt szükségem segítségre.

Köszönöm a segítséget reloop fórumtársamnak, és a többieknek is!
(#) Andreaska91 hozzászólása Aug 22, 2022 /

Hello.
Szeretnék egy olyan kérdésre választ kapni hogy miért nem szabad hangszóró nélkül üzemeltetni egy végfokot ?
Évekig használt jbl mpc600-as egyik oldala megnémult akkor össze vissza probalgattam hangfalak nélkül is nem kis időre bekapcsolva hagytam mert melegedett nagyon és érdekelt hogy a ventilátor mennyire hamar indul be .
Mostmár volt szervízben körülbelül 5másodpercig volt hangszórók nélkül és pukk újra nem működik az egyik oldal .
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2022
(#) Ge Lee válasza Andreaska91 hozzászólására (») Aug 23, 2022 /

Nincs olyan hogy ne lenne szabad, de elvileg az valami H vagy G osztályú emelt buszos valami, ott akármi előfordulhat. Meg akkor szokott ilyen történni amikor valami hamis tranyó van beépítve, vagy feszültség tekintetében a határon jár, és akkor terhelés nélkül egy tranziensre átüt a végtranyó.
(#) Andreaska91 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2022 /

Ezt értelmezzem úgy hogy a szervíz átrázott ? Persze most engem hibáztat hogy de nem dugtam be a hangszórókat stb ...

Ez nem csöves erősítő, terhelés nélkül is működnie kellene, kizárólag a túl nagy terhelés tehetné tönkre. Miért árultad el hogy hangszóró nélkül használtad. Nem tudok mit mondani a dologra, de hozzám is hoztak már olyan erősítőt ami előtte szervizben volt, majd használni kezdték, és fél óra után ismét tönkrement. Amikor pl. egy 2N3055 az egyik üzletben 500Ft a másikban meg 3000Ft akkor nem nagyon van min csodálkozni.
(#) tépapa válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2022 /

Tényleg nem vagyok szakértő, de biztos, hogy a háromezer forintos jobb, mint az ötszázforintos?

Tudok olyan kereskedőt, aki az ötszázforintost árulja háromezerért.

Ha már erősítő.
Ha tranzisztorokat párba válogatunk, mennyire kell egyformának lenniük? Úgy értem, erősítésre?
(#) Ge Lee válasza tépapa hozzászólására (») Aug 23, 2022 /

Én sem, de ha valamit manapság annyiért lehet beszerezni és adni némi haszonnal, akkor sanszos hogy a drágábbak gyártói forrásból valók, míg az olcsóbb a jó ég tudja honnan van kategória, mert 500%-os haszonnal még a legkisebb vidéki bolt sem tud félvezetőt eladni, szóval amit írtál azt én ki is zárnám.
Félvezetős erősítőkkel már nem foglalkozom, illetve csak annyiban, hogy most felélesztettem magamnak egy A007-et afféle filmnézős meg mindenes erősítőnek a zenehallgatást leszámítva (mert ami erre volt az már nincs) amiben a trafó de még a puffer is a cég sajátja.
Párba válogatásnál meg áramköre válogatja, de ha nem szimmetrikusan terheli a két végtranyó bázisárama a VAS fokozatot az nem tesz jót az amúgy is disszonáns hangképnek, szóval jobb lenne minél inkább egyformának lenniük ami a gyakorlatban nem igazán szokott teljesülni, lévén hogy elég nagy eltérés szokott lenni az N és a P csatornás lapkák között.

A007.jpg

(#) Andreaska91 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 23, 2022 /

Elárulni őszintén nem az első végfok amit használok és sosem volt még ilyen problémám de még csak nem is hallottam olyat hogy nem dughatom be. Valószínűleg valamit ők hibáztak el szerintem csak egy bűnbakot keresnek. Már leis adtam náluk és 1 napot adtam hogy kész legyen ideges hangnemet öltöttem természetesen ezek után másképp kezdtek el beszélni velem .
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2022

Írd meg nekik, hogy a javító készletet ne az ebay-es kínai eladóktól rendeljék, hanem vegyék meg mondjuk egy angol nagykerben és akkor szinte biztos hogy nem lesz vele gond, már ha maga a javítás egyébként szakszerű volt. Mert szervizben is képesek olyanra, hogy a végtranyót ugyan kicserélik (azt se párban), de a nyugalmi áramot már "elfelejtik" utána állítani, gondolom azért, mert a nyákon nincs erre szolgáló trimmer, így eszükbe sem jut.
(#) pucuka válasza Andreaska91 hozzászólására (») Aug 23, 2022 / 1

Idézet:
„miért nem szabad hangszóró nélkül üzemeltetni egy végfokot ?”

A kimenőtrafós csöves végfokoknál áll fenn ez az eset, mert a csöves végfokban terhelés nélkül megemelkednek a feszültségek, és a kimenőtrafó könnyen átüthet.
Félvezetős végfokoknál ez az eset ritkán fordul elő egyrészt a trafó hiánya, a viszonylag alacsony tápfeszültség, és a kis kimeneti impedancia miatt. ezeknél a kimenet túlterhelése, zárlata okoz problémát.
(#) bodgabo válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 24, 2022 /

Nekem nemrég pont az ellenkezője sikeredett.
Erősítő javításhoz egy neves magyar forgalmazótól rendeltem TDA7379-et. Beraktam, tápfeszek, bemenő jelek megvoltak, kimeneten semmi. Gondoltam, lehet elszúrtam valamit és kinyírtam ezért rendeltem még egyet.
A jelenség ugyan ez. Ezután vettem kapásból kettőt az Aliexpress-ről postával együtt negyed áron. Kinézetre ordít róuk hogy nem eredeti példányok. A feliratot szerintem gombostűvel karcolták bele, a lábak girbegurbák és nem voltak rendesen beónozva, a tok széle sorjás... de beraktam és egyből működött. Fülre nem tűnt rossznak, hangerő is megvolt, mondjuk torzításmérővel nem teszteltem. Még nem hozták vissza...
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2022
(#) jani1987 hozzászólása Aug 25, 2022 /

Mi a maximális teljesítmény egy TDA ic-nél? Most szemezek egy STK 4050-el mivel nem szeretem sem a tranyós sem a fetes erősítőkkel való bütykölést. Maximum +-95 voltnál 200 wattot ír. Nekem amúgy csak 2x65 wattos hangfalam van.
(#) mek-elek válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Hány ohmos a hangfalad?
(#) bodgabo válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Melyik TDA?
TDA2003, TDA2030, TDA7293... Az adatlapja mindegyiknek tartalmazza...
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Én az LM3886-ot 4 ohmra, vagy az LM3875-öt 8 ohmra javaslom. Én az utóbbit építettem meg a speciális változatba a kisebb torzítás miatt (0,005%), ha jól emlékszem. Rendesen megépített táppal, huzalozással (árnyékolt vezeték nélkül), simán audiofilt tud ez a változat.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) Suba53 válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Tudod hogy milyen sok TDA jelzéssel induló végfok IC létezik?

Ilyenkor légy szíves írj pontos típust, vagy típusokat is, ha korrekt választ vársz.
(#) Beringer 600 hozzászólása Aug 25, 2022 /

Sziasztok!
Egy kis segítsègre lenne szüksègem.
Èpítettem egy Apex-B250 vègfokmodult ès annyi a gond vele hogy a kimeneten 0.20v van
Tudnátok segíteni hogy hogyan tudnám a kimeneti ofszet feszűltsèget beszabályozni?
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2022
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Szia! Az R6 helyére, vagy inkább vele sorba tennék egy 100k-s trimmert.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Köszi szèpen
Meg is próbálom.
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Szia!
Mivel ennek az erősítőnek az ofszetét műveleti erősítő állítja be, ezért bár nem igazán korrekt az ezért felelős részlet alkatrész választása, nem lehetne több 30mV-nál a kimeneten mérhető DC. Úgy gondolom, vélhetően kúszóáramok, vagy a jel útban lévő elkó lehet a felelős. Először egy korrekt izipropil alkoholos tisztítást próbálj meg.
A kis elkók lábai galvanizált vasból vannak, de elméletileg nem érnek be az elektrolitig. Ha mégis, akkor galvánelemként feszültség forrásként működnek. Ez nagyon el tudja vinni az ofszetet.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Pontosítok. A hangfal 6 ohmos. Az általam ismert ic-k közül a tda7294-ről volt rajzom hídba kötve 100 watt. De hogy egymagában mennyit tudnak? Általában max 30 watt. Többről nem tudok.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Nem ment lejebb 0.20v nál
Próbáltam 100k s utánna 50k val is .
(#) Beringer 600 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Üdv
Teljesen tiszta a panel lemostam amikor összeraktam.
Talán valamelyik elkót cserèlnem kellene?
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Kikapcsolt állapotban egy napos pihentetés után mérj rá a jel úthoz kapcsolódó kis elkók lábaira. Ha feszültséget mérsz rajtuk, akkor lehet gyanakodni. Igazából jobb lenne nem beforrasztott állapotban rájuk mérni, mert akkor nincs zavaró tényező.
Kicsi az esély rá, de az NE5532 is degenerálódhat beforrasztáskor, vagy valami gyártási hiba folytán extrém magas ofszetű is lehet..
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Aug 25, 2022 /

Mérj feszültséget az R12 és az IC kimenet közötti vezetősávon testhez képest! Gyanús, hogy nincs 0 V közelében.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Aug 26, 2022 /

Át kondizom,s utánna meglátjuk jó lesz e.
Következő: »»   2406 / 2541
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem