Fórum témák
» Több friss téma |
Ha a másik oldalról is küldenél képet, többet tudnánk. A hátoldalon még tucatnyi alkatrész lehet. Ezen igazából 1 tönkrement (szétégett) ellenállást látni. Ha az a mellette levő FET árammérő ellenállása, akkor a FET is tönkrement. Ha kiforrasztod, az ellenállás másik oldalán talán még leolvasható a színkód. Ha RS1 és RS2 párhuzamosan vannak kötve (számozás és jel alapján) akkor talán 2x0,1 Ohm, azaz 0,05 Ohm.
Köszönöm a segitseget!
Kuldom a kepeket..... Segítenél meg a FET beazonositasaban? Holnap rendelek a hestorbol alkatreszeket, aztan megprobalom ezeket atforrasztani. A kozeli kep a hatoldalarol, az a egett ellenallasok ellenoldala. Köszönöm!!!
Na így már jobbak a képek. Az ellenállások 0.3 Ohm-osak. A FET-re értelmezhető találat nem érkezett. A tápegység mérete, teljesítménye alapján 6-10 A 600-800 V-osat használhatsz.
Hest.-ajánlat Nem teljesen biztos, hogy megjavul, mert a hátoldalon még mehetett tönkre alkatrész, amin nem is látszik a hiba. Például az a kis pók a sarokban. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2022
Na, akkor beteszem ide azt, amit a privát kérdésedre válaszoltam. Egyébként az alkatrészes topikban már tárgyaltuk az esetet. "Én a HQ-tól vásárolok. Vegyél ebből egy párat, de az áramkört is nézd át, mert lehet, hogy okkal pusztultak el azok az alkatrészek. Bővebben: Link"
Sziasztok!
Egy 12V 5A-es stabilizált tápegységre lenne szükségem. Egy Cambridge Audio DackMagic Plus-nak lenne a tápja. 50VA-es 16.5V-os AC feszültségű transzformátor van hozzá. Egy kapcsolást tudna nekem valaki linkelni, stabilizátorral nem nagyon lehet kivitelezni mert nem találtam 5A-est. Esetleg valami fetes kapcsolással megoldható lenne?
Hello! Az maga az ingyen energia lenne! Ha a trafó 50W-al terhelve adja le a 16,5V-ot, akkor is csak 3A lenne az áram..
![]()
Sziasztok!
Van esetleg valakinek egy jó kapcsolási rajza egy egyszerű kettős tápegységről? Ami egy ebben a témában(tápegység) kezdő számára egy kis utánna járással könnyen értelmezhető és megépíthető. 230V AC-ból szeretnék +12 illetve -12V DC-t csinálni. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
1db trafó, 2 darab dióda és 2 kondenzátor. Ez az alap.
Köszi!
Találtam is neten egy alapkapcsolást, ez alapján rajzoltam meg amit szeretnék elkészíteni. A bugó feszültséget meddig érdemes megengedni a maximális áram esetén? A csatolt képlet alaján számolnám ki, gondolom a legjobb a minnél kevesebb, de nyilván az ember nem akar túl sok pénzt elkölteni egy pufferkondenzátorra. Bár gondolom ez attól is függ, hogy milyen célra használnánk a tápegységet.
Így nem lehet +/- előállítani. A kimeneten olyan 8 volt a +/- közt 16 lesz, a terheléstől függően és a nulla folyton el fog mászni és nem terhelhető, a hullámosságról nem is beszélve.
Mint ahogy jani1987 írta: "1db trafó, 2 kondenzátor, 2 darab dióda." A rajzodon 4 van, ez így csak egyenirányít. Neked a feszültséget meg kell dupláznod, hacsak nem középleágazású a trafód.
Hello! A jobboldali kép megoldása megfelelő. Azt ne feledd, hogy a kondi a váltófeszültség csúcsértékére töltődik, tehát jóval magasabb lesz mint 12V, ha a váltó annyi is.
A veszteségek, a diódák nyitófeszültsége (kb. 2*0,7V)és a trafó feszültségesése a terhelésre (függ a trafó teljesítményétől is). A hullámosság megengedhető értéke az alkalmazás függvénye. Ökölszabályként stabilizátor alkalmazásánál kb. amperenként 1000uF, nélküle pedig 2200..4700µF a szokásos puffer értéke. De hullámosság számításához van segédlet. Műszerrel mérve a DC feszültség plusz a hullámosság középértékét fogod mérni.
A zajszintre itt egy konkrét példa. Talán segít valamit. Na ezt kerestem.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Hoppá, micsoda gyöngyszem!
"ELEKTRONSUGÁRZÓCSŐ ADÓFESZÜLTSÉGE" Nem volt a közelben egy szakmai lektor? ![]()
Bocs, marhaságot írtam! Én osztott trafónak láttam a képet, vagy annak szerettem volna látni. Még jó hogy Lacika szólt érte, utólag is köszönöm! Sajnos így nem jó kettős tápnak.
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022
Szia! Ezt benéztem, 2A kell a dack -nak, nem 5... Szóval 2A terhelhetőségű kellene.
![]() ![]() Olyan védelmet lehet mellé tenni, ami, ha elromlik nem engedi rá a 23V dc-t a dack-ra? A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
Hello! Az LM350-hez nem kell semmi kiegészítés, csak két ellenállás amivel a 12V-ot beállítod. (240 ohm/2k) Egyenirányító, 4700µF/35V puffer, és egy 2K/W-nál jobb hűtőborda. Adatlap ajánlását nézd meg.
Nagyon szépen köszönöm az ajánlást! Akkor, ahogy nézem az adatlapot, bőven tudja a 3A-t 12V-on
![]() Olyan eshetőség ennél előfordulhat, hogyha elromlik a regulator átereszti a teljes tápfeszültséget?
Ezt hogyan lehetne kivédeni szerinted, létezik erre valamiféle védelem?
Ilyesmi áramkörrel megoldható. Csak a biztit és a tirisztort az LM350 elé célszerű kötni, a 12V-os zénert pedig az LM350 kimenetére.
Igen én is észrevettem, h a rajzom így nem teljes, aztán utánna olvastam az osztott trafónak, ha jól értem két szekunder tekercs van egymás mellett amiken azonos feszültség indukálódik (esetemben 12-12V-t), és akkor ha jól értem a 230/12V-os trafónál a 12V ugyanúgy az effektív értéket jelenti mint a hálózati 230nál, igaz?
Most akkor milyen trafód is van???
A kérdésed második felére a válasz : igen. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
Egyelőre még semmilyen, most keresgélek a neten, h melyik lenne a megfelelő teljesítményre, de az elhangzottak alapján osztott trafót fogok venni.
Csak a trafonál vigyázni kell mert a szekunder effektiv értéke a megadott max. áramra vonatkozik. A trafok méretétöl,és kivitelétöl függöen akár 50%-l nagyobb is lehet a feszültség terhelés nélkül, azaz pl 18 V a 12V helyett. Ez föleg akkor kritikus, ha egyenirányitot csinálsz, mert a szürö kondi a ilyenkor a csúcsfeszültségre töltödik fel, azaz akár 26-27V-ra is. Igy egy 25 V-s kondi akár el is pukkanhat, holott te csak 12 V -t akartál az egyenirányitóból..
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2022
Ha veszel két egyforma trafót, akkor máris meg van oldva a problémád. Nem fontos okvetlenül egy transzformátorral megoldani ezt az igényt.
Szia! Segíts nekem légyszives a kapcsolásban. Rajzoltam egy vázlatot, nem tudom, hogy jól kötöttem e be a zenner-t, a tiristort meg fogalmam sincs, hogy hogy kell. Tiristor-ból mindegy a típus? Mert a linkelt oldalon lévőt nem tudom megrendelni itthonról.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |