Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3761 / 4003
(#) Fidel válasza proli007 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Ez nem valami szinterelt vasmag, vagy ferrit gyűrűhöz hasonló anyagból lehet?
Azt is hegesztik?
Lehet ezzel kezdeni valamit a kidobáson kívül? Lakkal impregnálni, vagy van valami okosság erre?
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022

trafó.jpg

(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 4, 2022 /

Üdv, ESR mérés új nekem, 10nf 750v-os orosz kondenzátorokat mérek, a kapacitásukon kívúl kapok egy Vloss értéket, 1.2% 1.8% ez minek számít? Az itthoni ilyen kapacitású kondiknál nincs Vloss érték
(#) proli007 válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Ez egy kapcsolóüzemű táp trafója a képen, én hagyományos kis trafóra gondoltam. Ez ferrit, nem "zizeghet". De ha a kapcslós táp ki-be kapcsolgat terheletlenül, annak lehet hangja. De terhelve általában nem szokott. De ha így áll a helyzet és zavar, akkor jobb ha másik tápot szerzel hozzá.
(#) Suba53 válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Ez nem a te kütyüd trafója, ráadásul olyan homályos a kép, hogy ebből nem látszik semmi.
Jó lenne lefotóznod élesebben konkrétan a te trafódat, ha egyáltalán szét tudod szedni a kis tápot.

Konnektoros adapter, azt mondod. Ma már az ilyenekben kapcsoló üzemű áramkörök vannak, amiknek a trafója ferrit magos, nem lemezelt. Azokat gyárilag ragasztják, impregnálják sokat tenni vele nem tudsz.
Az adapternek mik az adatai? Kimenő feszültség, és áram terhelhetőség?
Ha kommersz feszültségű, 5, 6, 12, V-os, akkor nagyon olcsón lehet kapni ilyen kis dugasztápokat, csere, és kész is vagy. Akkor van egy kis probléma, ha a kamera oldali táp csatlakozó nem stimmel.
De az is könnyen orvosolható.

Kint van az udvaron, a kamera mellett, tehát nem zavar, csak nem volt ilyen hangja eddig, most meg nagyon hangos lett, olyan a hangja, mint ha ívet húzna.
Gondolom, ennek így füst lesz a vége, és leég minden, ezt szerettem volna megelőzni!
Túl sok ilyen táp megy már tönkre, nem dobom ki, ha nem muszáj!
(#) Suba53 válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Ezek nem úgy készülnek, hogy javítható legyen. Normál üzemben a kapcsolási frekvenciát nem hallod.
( A lemezelt vasmagos hálózati kis trafók zizegése a halható tartományba esik. )
Jellemzően ezeknek a tokozása már ragasztott, nem csavaros, akkor meg csak roncsolással tudod szétszedni. Ha hallható hangot ad, akkor az már hibás üzem. Lehet hogy kiszakadt, kiszáradt az elkó, ezért a hallható tartományban gerjed, leng a feszültsége. Ez az üzemmód meg lehet hogy leöli a kamerát is, ami sokkal nagyobb kiadás, mint egy kis filléres dugasztáp.
(#) proli007 válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 2

Kint az udvaron egy táp amibe 230V van, nem egy nagy ötlet. Abba beleköltözhet akárki-akármi. Beázhat, páralecsapódás lehet benne. Ezek a nokedli tápok, nincsenek búvárúszásból levizsgáztatva..
(#) kadarist válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1

Szia!
Fűrészeld szét a tokját (ha még nem tetted meg) és cseréld ki az összes elektrolitkondenzátort. Persze ha csavaros az összefogatás, akkor ne fűrészelj. Összerakás után (ha nem csavaros) kötegelővel fogasd össze a tokot és szilóval szigeteld körbe.
(#) GPeti1977 hozzászólása Szept 4, 2022 /

Van egy készülékem amit fel kell újítani, olyan helyen üzemelt ahol kénhidrogénes forrásvíz van, ez megtámadja az ezüstözött alkatrészeket, rezet, de az ónt nem, a NYÁk csatlakozókat kellene megtisztítatnom a szulfid rétegtől, mechanikusan nem férek mindhez hozzá, milyen módszer vagy vegszer lenne jó? Ultrahangos mosót gondoltam alkohol esetleg szódabikarbónás vízzel, amik vannak kontakt spray-k azok nagyon gyengék ide átmeneti javulást okoztak csak.
(#) Jonni válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Ha nem férsz hozzá mindenhez az baj, de az oxidréteget egész jól lehozza a sósav. Ecsetel , fülpiszkálóval , sósavba mártva, esetleg higitani lehet ioncserélt vizzel ha túl erős.
(#) GPeti1977 válasza Jonni hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Ez nem oxid hanem szulfid réteg
(#) Jonni válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

A WD40 is szinte mindenre jó. Én annó ráégett műanyagot is le tudtam vele takaritani.

A villanyóra dobozába van, már 5 éve legalább!
Kondikat szoktam cserélni első nekifutásra, ebben nem emlékszem, hogy már volt e!?
Évente legalább 2-3 db megadja magát valahol.
Nem dobom ki őket kapásból, ha kondi csere megoldja.
A trafó tud akkor attól is hangos lenni, hogy valamelyik kondi elszaródott benne?

A bakelit nyákos a hangos, a narancs sárga kondis egyszer már volt kondizva, most nem jött be, az meg sem nyikkan. Ott mi lehet a következő tipp?
(#) Fidel válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

A dobozát ultrahangos hegesztővel, vagy rezgő hegesztéssel csinálják, nem ragasztanak szerintem. De van az abs-hez olyan ragasztó, amit a modellezők is használnak, kicsit megoldja a műanyagot, és jól összeragad.
Most rendeltem, mert sok ilyen szirszar van megint szétszedve, és a pillanatragasztó, meg a sziloplaszt nem erre való.
Megnézem akkor a kondikat, mit mutatnak.
(#) kadarist válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

A bakelitesben cserélted azt a három kondit? Volt ott hőterhelés rendesen....
(#) szs válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Idézet:
„villanyóra dobozába van, már 5 éve”

No, az kültéren van.
Idézet:
„Túl sok ilyen táp megy már tönkre”

A villanyórát úgy találják ki, hogy ott kibírja, a dugasztápot úgy, hogy a szobában dolgozik.
Nem baj, hogy ott van -ha tudomásulveszed, hogy ott hamarabb tönkremehet.
De ez vsak mellékszál az eredeti kérdésedhez
(#) liemont hozzászólása Szept 4, 2022 /

Sziasztok

Fiam kis beleülős autójában kiégett egy komponens. 110N03 volt ráírva.
A google-n keresve ez egy MOSFET.
Sajnos itthon ilyet nem találok csak kínából tudnék rendelni ami nagyon sokára lenne itt.
Tudnátok ajánlani valami alternatívát helyette amit itthon is be tudnék szerezni?
Köszi
(#) kadarist válasza liemont hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 2

Szia!
60V, 60A a követelmény, aminek ez elég jól megfelel.
(#) liemont válasza kadarist hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Köszönöm a gyors választ.
Azt megkérdezhetem, hogy mely adatokat vetted figyelembe ehhez?
Csak hogy tanuljak belőle magam is.
Válaszodat előre is köszönöm
(#) kadarist válasza liemont hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1

Maximális igénybevétel: Vds, Id, valamint a csatornaellenállás Rds(on). Ezen kívül lehet még belső kapacitások, kapcsolási sebesség stb. alapján is finomítani.
(#) Fidel válasza kadarist hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Most cseréltem a 400V-os kondit, mert 4,7µF ből csak 0,1µF maradt, megoldódott.

A másikon a 230V bemenetnél van egy ellenállás piros-piros-fekete-barna. Az mint ha kilyukadt volna. Nem mutat ellenállást sem.
Remélem, csak ez adta meg magát a panelen, nem más miatt ment ez is tönkre!?

A narancs kondin mit mérsz, nincs zárlatban?

Azt raktam bele a múltkor, és jóra mértem, de amit kivettem azt is, az is egy csere volt már.
A sárga kocka kondi mellett van egy ellenállás, ami szerintem elfüstölt.
230V bevezetésen közvetlen.

Nem azt kérdeztem, hogy a narancs kondi zárlatos-e, hanem azt, hogy van-e zárlat a sarkain, a helyén.

Holnap megnézem!
(#) Fidel hozzászólása Szept 4, 2022 /

Van egy reflektorom, amiben LED mátrix van 70db led van benne, páran elégtek.
A lámpán 50W van feltüntetve.

Ilyesmi panel van benne:
Bővebben: Link

Méretileg az egész felépítése az 50W-osra hasonlít, de csak 10x7-es a mátrix rajta ami inkább a 35W-osnak felelne meg.

Ilyen ledek vannak rajta 18V-osak 2835: Bővebben: Link

Melyiket vegyem a 18V 0,5W vagy a 18V 1W?
Melyikkel nem okozok problémát, ha kicserélem a kiégetteket?
(#) majkimester válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Feltételezem valamilyen Atmega alapú tesztert használsz, például T4.
Vloss-szal kapcsolatban olvasd el a Leirást.

5.3.8-as fejezet

A kondi egy bizonyos feszültségre való feltöltése után, a töltést lekapcsolva, rövid időn belül csökken a kapcsain mérhető feszültség. A dielektrikumtól függő mértékben. Régi papír szigetelésű kondiknál jelentősen, kerámia, fólia esetén alig. Minél kisebb a százalékos érték, értelem szerűen annál jobb a kondi.
Van ott egy táblázat is a leírásban néhány kondenzátor adataival.
(#) nedudgi válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

A nagyobb teljesítményűt tedd bele. (Gondolom árban nincs húzós különbség köztük.) A felvett teljesítményt a külső elemek határozzák meg, a LED nem tud beleszólni.
Feltételezhetően a hűtés nincs rendesen megoldva, ezért szállnak el.
(#) pipi válasza Fidel hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1

Én mindkettőből vennék, és amelyik fénye közelebb lesz az eredetihez azt tenném be...
Biztos találsz kisebb kiszerelést is
(#) Fidel válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 4, 2022 /

Melóhelyen kidobták őket, elég sokat mentek, telephely megvilágítás.
Elég jó a hűtése, nagy vastag alu ház, telibe pasztázva a panel hátulja.
Elhoztam, ha teljes ledet veszek bele a háza akkor is nagyon megéri a javítgatást!
A nagyobb teljesítményű ís ugyanúgy fog világítani, gondolom, mint a többi!?

1400Ft 100db, nem a világ vége.
Következő: »»   3761 / 4003
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem