Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez nem valami szinterelt vasmag, vagy ferrit gyűrűhöz hasonló anyagból lehet?
Azt is hegesztik? Lehet ezzel kezdeni valamit a kidobáson kívül? Lakkal impregnálni, vagy van valami okosság erre? A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
Üdv, ESR mérés új nekem, 10nf 750v-os orosz kondenzátorokat mérek, a kapacitásukon kívúl kapok egy Vloss értéket, 1.2% 1.8% ez minek számít? Az itthoni ilyen kapacitású kondiknál nincs Vloss érték
Ez egy kapcsolóüzemű táp trafója a képen, én hagyományos kis trafóra gondoltam. Ez ferrit, nem "zizeghet". De ha a kapcslós táp ki-be kapcsolgat terheletlenül, annak lehet hangja. De terhelve általában nem szokott. De ha így áll a helyzet és zavar, akkor jobb ha másik tápot szerzel hozzá.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
Ez nem a te kütyüd trafója, ráadásul olyan homályos a kép, hogy ebből nem látszik semmi.
Jó lenne lefotóznod élesebben konkrétan a te trafódat, ha egyáltalán szét tudod szedni a kis tápot. Konnektoros adapter, azt mondod. Ma már az ilyenekben kapcsoló üzemű áramkörök vannak, amiknek a trafója ferrit magos, nem lemezelt. Azokat gyárilag ragasztják, impregnálják sokat tenni vele nem tudsz. Az adapternek mik az adatai? Kimenő feszültség, és áram terhelhetőség? Ha kommersz feszültségű, 5, 6, 12, V-os, akkor nagyon olcsón lehet kapni ilyen kis dugasztápokat, csere, és kész is vagy. Akkor van egy kis probléma, ha a kamera oldali táp csatlakozó nem stimmel. De az is könnyen orvosolható.
Kint van az udvaron, a kamera mellett, tehát nem zavar, csak nem volt ilyen hangja eddig, most meg nagyon hangos lett, olyan a hangja, mint ha ívet húzna.
Gondolom, ennek így füst lesz a vége, és leég minden, ezt szerettem volna megelőzni! Túl sok ilyen táp megy már tönkre, nem dobom ki, ha nem muszáj!
Ezek nem úgy készülnek, hogy javítható legyen. Normál üzemben a kapcsolási frekvenciát nem hallod.
( A lemezelt vasmagos hálózati kis trafók zizegése a halható tartományba esik. ) Jellemzően ezeknek a tokozása már ragasztott, nem csavaros, akkor meg csak roncsolással tudod szétszedni. Ha hallható hangot ad, akkor az már hibás üzem. Lehet hogy kiszakadt, kiszáradt az elkó, ezért a hallható tartományban gerjed, leng a feszültsége. Ez az üzemmód meg lehet hogy leöli a kamerát is, ami sokkal nagyobb kiadás, mint egy kis filléres dugasztáp.
Kint az udvaron egy táp amibe 230V van, nem egy nagy ötlet. Abba beleköltözhet akárki-akármi. Beázhat, páralecsapódás lehet benne. Ezek a nokedli tápok, nincsenek búvárúszásból levizsgáztatva..
Szia!
Fűrészeld szét a tokját (ha még nem tetted meg) és cseréld ki az összes elektrolitkondenzátort. Persze ha csavaros az összefogatás, akkor ne fűrészelj. ![]()
Van egy készülékem amit fel kell újítani, olyan helyen üzemelt ahol kénhidrogénes forrásvíz van, ez megtámadja az ezüstözött alkatrészeket, rezet, de az ónt nem, a NYÁk csatlakozókat kellene megtisztítatnom a szulfid rétegtől, mechanikusan nem férek mindhez hozzá, milyen módszer vagy vegszer lenne jó? Ultrahangos mosót gondoltam alkohol esetleg szódabikarbónás vízzel, amik vannak kontakt spray-k azok nagyon gyengék ide átmeneti javulást okoztak csak.
Ha nem férsz hozzá mindenhez az baj, de az oxidréteget egész jól lehozza a sósav. Ecsetel , fülpiszkálóval , sósavba mártva, esetleg higitani lehet ioncserélt vizzel ha túl erős.
A WD40 is szinte mindenre jó. Én annó ráégett műanyagot is le tudtam vele takaritani.
A villanyóra dobozába van, már 5 éve legalább!
Kondikat szoktam cserélni első nekifutásra, ebben nem emlékszem, hogy már volt e!? Évente legalább 2-3 db megadja magát valahol. Nem dobom ki őket kapásból, ha kondi csere megoldja. A trafó tud akkor attól is hangos lenni, hogy valamelyik kondi elszaródott benne? A bakelit nyákos a hangos, a narancs sárga kondis egyszer már volt kondizva, most nem jött be, az meg sem nyikkan. Ott mi lehet a következő tipp?
A dobozát ultrahangos hegesztővel, vagy rezgő hegesztéssel csinálják, nem ragasztanak szerintem. De van az abs-hez olyan ragasztó, amit a modellezők is használnak, kicsit megoldja a műanyagot, és jól összeragad.
Most rendeltem, mert sok ilyen szirszar van megint szétszedve, és a pillanatragasztó, meg a sziloplaszt nem erre való. Megnézem akkor a kondikat, mit mutatnak.
A bakelitesben cserélted azt a három kondit? Volt ott hőterhelés rendesen....
Idézet: „villanyóra dobozába van, már 5 éve” No, az kültéren van. Idézet: „Túl sok ilyen táp megy már tönkre” A villanyórát úgy találják ki, hogy ott kibírja, a dugasztápot úgy, hogy a szobában dolgozik. Nem baj, hogy ott van -ha tudomásulveszed, hogy ott hamarabb tönkremehet. De ez vsak mellékszál az eredeti kérdésedhez ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
Sziasztok
Fiam kis beleülős autójában kiégett egy komponens. 110N03 volt ráírva. A google-n keresve ez egy MOSFET. Sajnos itthon ilyet nem találok csak kínából tudnék rendelni ami nagyon sokára lenne itt. Tudnátok ajánlani valami alternatívát helyette amit itthon is be tudnék szerezni? Köszi
Szia!
60V, 60A a követelmény, aminek ez elég jól megfelel.
Köszönöm a gyors választ.
Azt megkérdezhetem, hogy mely adatokat vetted figyelembe ehhez? Csak hogy tanuljak belőle magam is. Válaszodat előre is köszönöm
Maximális igénybevétel: Vds, Id, valamint a csatornaellenállás Rds(on). Ezen kívül lehet még belső kapacitások, kapcsolási sebesség stb. alapján is finomítani.
Most cseréltem a 400V-os kondit, mert 4,7µF ből csak 0,1µF maradt, megoldódott.
A másikon a 230V bemenetnél van egy ellenállás piros-piros-fekete-barna. Az mint ha kilyukadt volna. Nem mutat ellenállást sem. Remélem, csak ez adta meg magát a panelen, nem más miatt ment ez is tönkre!?
A narancs kondin mit mérsz, nincs zárlatban?
Azt raktam bele a múltkor, és jóra mértem, de amit kivettem azt is, az is egy csere volt már.
A sárga kocka kondi mellett van egy ellenállás, ami szerintem elfüstölt. 230V bevezetésen közvetlen.
Nem azt kérdeztem, hogy a narancs kondi zárlatos-e, hanem azt, hogy van-e zárlat a sarkain, a helyén.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
Van egy reflektorom, amiben LED mátrix van 70db led van benne, páran elégtek.
A lámpán 50W van feltüntetve. Ilyesmi panel van benne: Bővebben: Link Méretileg az egész felépítése az 50W-osra hasonlít, de csak 10x7-es a mátrix rajta ami inkább a 35W-osnak felelne meg. Ilyen ledek vannak rajta 18V-osak 2835: Bővebben: Link Melyiket vegyem a 18V 0,5W vagy a 18V 1W? Melyikkel nem okozok problémát, ha kicserélem a kiégetteket? A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
Feltételezem valamilyen Atmega alapú tesztert használsz, például T4.
Vloss-szal kapcsolatban olvasd el a Leirást. 5.3.8-as fejezet A kondi egy bizonyos feszültségre való feltöltése után, a töltést lekapcsolva, rövid időn belül csökken a kapcsain mérhető feszültség. A dielektrikumtól függő mértékben. Régi papír szigetelésű kondiknál jelentősen, kerámia, fólia esetén alig. Minél kisebb a százalékos érték, értelem szerűen annál jobb a kondi. Van ott egy táblázat is a leírásban néhány kondenzátor adataival.
A nagyobb teljesítményűt tedd bele. (Gondolom árban nincs húzós különbség köztük.) A felvett teljesítményt a külső elemek határozzák meg, a LED nem tud beleszólni.
Feltételezhetően a hűtés nincs rendesen megoldva, ezért szállnak el.
Én mindkettőből vennék, és amelyik fénye közelebb lesz az eredetihez azt tenném be...
Biztos találsz kisebb kiszerelést is
Melóhelyen kidobták őket, elég sokat mentek, telephely megvilágítás.
Elég jó a hűtése, nagy vastag alu ház, telibe pasztázva a panel hátulja. Elhoztam, ha teljes ledet veszek bele a háza akkor is nagyon megéri a javítgatást! A nagyobb teljesítményű ís ugyanúgy fog világítani, gondolom, mint a többi!? 1400Ft 100db, nem a világ vége. A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
|
Bejelentkezés
Hirdetés |