Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   24 / 164
(#) Marvinn válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Ez hogy működik? hol adja pl a forgásirány jelet? Milyen motorvezérlővel lehet összekapcsolni?
(#) Slope válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Ha már úgyis ott a PIC, vezérelhetnéd vele közvetlenül a hidat.
ui.. azt nem tudom, hogy a programozás megy-e... nem mélyedtem el a beszélgetésben

Sehol, ez csak az impulzust adja. A forgásirányt neked kell megadnod.
(#) Marvinn válasza Slope hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Értem. Pont az a cél hogy a rotary encoder adja a forgásirányt is és a step jelet is.
Programozás még sehogy sem megy még..
PIC16C54 és UCN5804 jó lenne de nincs helyettesítője ugyan van.. azt hiszem amd de nem találtam ilyen kapcsolást...
(#) ufi válasza Slope hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Hát az kevés!
(#) ufi válasza ufi hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Na most vagyok igazán magamon kívűl!

Az UCN-t az Allegro gyártja... nem tudom milyen okból, de ide nem jut belőle

Kell egy CD4555, ami egy "Dual 1-of-4 decoder/demultiplexer" Ennek az "A" kimenetére mehetnek teljesítmény kapcsolók (nem tudom mit tervezel használni), azt hogy melyik kimenet legyen aktív, a kiválasztó bemeneteken döntöd el. Erre kell rakni egy fel/le számlálót, és beállítani úgy, hogy 4-nél túlcsorduljon.
A számláló órajelét az enkóder jele adja, ahogy a forgatás irányát is. Utóbbit pár logikai kapuval meg lehet valósítani.
(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

szerintem maradj a feteknél, és nézelődj a H híd ellenütemű vezérlésének témakörében.
Ha holnap lesz rá időm csinálok pár szimulációt, amivel előlrébb leszel...

ucn-t már nem gyártja az allegro azért nincs...

A többire meg nem tudok reagálni kezdő vagyok így nem tudom megcsinálni schematic rajzon se persze ez idő kérdése. Jobban örülnék egy kész rajznak tudom. tudom minden kezdő ezt akarja

Rendben! köszönöm az eddigi segitséget!

Azt tudom mondani, amit a másik kollégádnak, a másik szinte teljesen ugyanilyen topikban. Holnap összeütök valamit, ha lesz rá időm. Hacsak valaki be nem előz... ápropó nincs kedve valakinek beelőzni?

Ja igen az allegros történet igaz, csak már elfelejtettem... mivel kapni nem lehetett, nem is foglakoztam velük (nyavajások).
(#) Slope válasza ufi hozzászólására (») Júl 17, 2008 /

Majd egy moderátornál meghálálod

Hopp Ezt nem értem!

Azt nem értem hogy miért szüntették meg ha egy chip el tudott vezérelni egy motort... na de kár ezen mérgelődni.
Szívesen venném ha az összeütésed eredményét megosztanád egy magamfajta halandóval
Ha el tud készülni majd a vezérlés gondolom a pic-t lehet úgy programozni ahogy nekem tetszik.. (?) tanuljon az ember

Mivel azt mondtad hadilábon állsz a kontrollerekkel és a programozással, így nem lesz benne PIC..
Mellesleg PIC abszolút nem lenne benne, mert már régóta csak AVR-t használok.
(#) Marvinn válasza Slope hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Nem ragaszkodok én a pic-hez A lehető legegyszerűbb megoldást szeretném sok kompromisszum nélkül. Aztán majd jön a következő lépés..
(#) Medve hozzászólása Júl 18, 2008 /

Hello, én csináltam egy olyat, hogy egy winchester motor mechanikáját felhasználva, 4 optokaput "takartam" el. Az hajtott négy darlingtont, az vitte a léptetőmotort. Forgott jobbra balra, ahogy kell...
Viszonylag terjedelmesre sikerült az "enkóder", egy fordulatra 12 impulzus jutott, ám a kéznek nagyon kellemes volt, a vincsimotornak köszönhetően...
(#) ufi hozzászólása Júl 18, 2008 /

Miből tudok következtetni,vogy honnan tudom meg,milyen tipusú fetek kellenek a H-Hídhoz?
(#) wg_kezdo válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Kicsit felfrissíteném a témát, anno elakadt a beszélgetés és sajnos még mindig a léptetőmotorommal szenvedek.

"Kipróbéltam a következőt:
Fogtam egy adaptert 4,5 V-al ráraktam a +-ra egy 110ohm-os ellenállást és elkezdtem hozzáérinteni a 4 kivezetéshez.
Egy bizonyos kombináció:
+1-3
+2-4
-1+3
-2+4
Határára szépen körbeforog a motor. Utána rajtahagytam az egyiken és néztem az ellenállás nem melegedett bár ez nem tudom mennyit jelent. A tengelyt próbáltam elfordítani, érezni lehet rajta, hogy fogja.

Amikor nincs rajta ellenállás akkor is megy, de akkor szikrázik és gondolom ha rajta hagyom jó nagy áramot vesz le vagy leég vagy mittudomén.

Ha megcsinélok egy ilyen kötést egy számláló IC-vel akkor szerintetek menni fog? Vagy valamit nagyon elnéztem rajta.

A cél az, hogy forogjon egy irányba nem gyorsan elég nekem az 1 fordulat/mp is. Max 6V-ot akarok rárakni."

Láttam IC-t ezt az L298 vagy melyiket, de nagyon-nagyon drága és feltehetőleg 1000x annyit tud, mint amire nekem szükségem lenne (ágyuval verébre?).

Ja és a legfontosabb igazából DC motor helyett akarom használni vagyis a pozíció meg ilyenek nem érdekesek.
(2 kapcsoló az egyikkel jobbra a másikkal balra forog)
(#) Medve válasza ufi hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Egy jól dokumentált terven szerepel a FET típusa. Ha nem, akkor a rajzjelének megfelelő "polaritású", kívánalmaknak megfelelő terhelhetőségű és érzékenységű típust válassz.

Szia!
Ezt valószínűleg meg lehet könnyen építeni de nem ucn-el hanem allegro A3967 vagy a3977-el. Én nem tudom (még) schematic rajzban megcsinálni. valaki vállalkozik rá?

Kíváncsi vagyok pic nélkül rotary encoderrel hogy lehet megcsinálni. Slope várom a Te megoldásod.
(#) Slope válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Hello! Készülget... most kezdtem el.
Hány amperre kell?

kis amperra... nyomtatóból kibányászott motorhoz.
(#) Báddzsó válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

meg fogtok lepődni mit találtam ki. Medve winchesteres megoldása után. Nem kell rotaryenkóder meg ilyesmi. Kell egy szép fogaskerék, egy szép nagy áttétellel. A kicsire ami jóval gyorsabban forog mint a mozgatott nagy fogaskerék szépen fel kell "vinni" a 4 lépésnek (vagy 8 féllépés) megfelelő "mintát" amit 4 infrakapu érzékel és vezérelné vele a 4 fetet. Semmi elektronika nem kell. Milyen ötlet? persze túl gyors mozgásn nem bírná követni aléptetőmotor.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

enkódert így gondoltam, fekete értelmezhető kivágásnak is, hogy az infra átmenjen, vagy feketének, hogy ne verődjön vissza. Ez a lenne a gyorsan pörgő fogaskeréken. Amit a nagy hajtana ami kézzel lenne mozgatva. Így a nagyon pl 10 fokot fordítunk akkor a kicsi (amin a minta van) megpördülne 4,5 ször ami egy 200lépéses motornál pont 10fok lenne. (ha jól számoltam.)

8step.gif

(#) Marvinn válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Örülök hogy kitaláltad de nekem rotary encoderes vezérlés kell nem kapuk. a motornak minél kisebbnek kell lennie, lehetőleg semmi egyéb alkatrésznek nem kell lennie, csak a vezérlésnek.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

szerintem nagyon jól kitaláltam ezt
megvan egy ezresből, nincs benne mikrokontroller, nem kell progizni. 4 infrakapu, kis logikai ic, hoyg erősítse a kapuk jelét ami mehet a fetekbe. ennyi.
szerk:
Ez a vezérlésben lenne ez a enkóder nem a motoron!

Rájöttem ez a bonyolult minta nem is kell a tárcsára, egyszerűen 90 fokonként egy infrakapu, és a pörgő kerékbe egy 135fokos cikk kivágás.
Nemtudommiért ragaszkodsz a rotary enkóderhez? Szerintem valahol nem értjük egymást. Az ötletemmel megspórolsz picet, helyileg sem kell nagyobb neki mint a másik áramkörnek, nem kell 10cm átmérőjű kerék, elég 1,5 cm is.
(#) Marvinn válasza Marvinn hozzászólására (») Júl 18, 2008 /

Slope egy EC 12E2424407 ilyennel szeretném szerelni

Slope begoldása azért PIC nélküli mert AVR-es. Az is egy ugyanolyan programozható (programozandó) ic mint a pic. Mikrokontroller az is csak más gyártja...
Következő: »»   24 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem