Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1022 / 1144
(#) Skori hozzászólása Szept 21, 2022 /

Adott egy Seagate 1000Gb-os SSHD, ami kifogástalanul működött, mindenféle SMART hiba és egyebektől mentesen. Aztán egy áramszünet után megadta magát, ha tápot kap szaggatottan sípol, kb. 1...2 másodperces ciklusidővel. Van aki szerint a fej kiakad benne, a hirtelen áramszünet miatt, ezt kellene visszalökni parkoló állapotba - és újra működne. Azonban ha szétszedem akkor onnantól várhatóan nem sok lenne hátra az élettartamából. Fontos, pótolhatatlan adat nem volt rajta, a lányom meséi, és hasonlók - ezeket le tudom tölteni újból. A kérdés az lenne, hogy maga a hardver életre kelthető-e valamilyen módszerrel (esetleg szétszedés nélkül)? Avagy nem érdemes foglalkozni vele - tehát vegyem ki a mágneseket belőle, a többi meg kuka?
(#) Massawa válasza veroka hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Azt hogyan látni, hogy a táp videokártya ága betegeskedik.
Nekem is valami hasonlo problémám van. Amikor videokat szerkesztek 2 monitorral, meg rengeteg belsö és külsö HDD-vel ( az OP rendszer Samsung 850 GB SSD ). A gép gyakran lefagy, söt tegnap többször nem is fagyott le, csak mindkét monitoron eltünt a kép. Meg az is elöfordult, hogy csak ugy magátol ujra indult. Eddig nem tudtam meghatározni a hibát, mert nem lehet tudni mikor jelentkezik a gond. Néha az az érzésem, hogy a 2 monitor sok neki, de ha müködik, akkor viszont orákig gond nélkül megy.
(#) villanyipi válasza Massawa hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1

Legjobb tudomásom szerint nincs neki külön ága, a különböző feszültségeket egyetlen forrpontból kábelezik ki csupán a csatlakozókat osszák szét rá annak megfelelően hogy épp mit kell ellátniuk.
Persze tévedhetek manapság tönkre megy egy táp kicseréljük, túl nagy kárt tud okozni ha egy javított táp végig éget vadi új alkatrészeket!
(#) Udvari Zsombor válasza veroka hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

2019 márciusa óta van a mostani gépem, nem hiszem, hogy ennyi idő alatt romlott volna a "Chieftec GPS-500A8 500W" tápegységem. Az elsődleges monitorom 4:3 képarányú 1280×1024 felbontásos, a másodlagos pedig 800×480 felbontású kis LCD. Videokártyám: "ASUS PH-RX550-4G-M7 RX 550 4GB GDDR5 Phoenix PCIE".
Nekem nincsen SSD (sose volt), 3 HDD van összesen a gépben, egyiken a rendszer van. Egyáltalán nem tervezek bármit is rendelni, mindenem rendben lévőnek tűnik.
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1

ST1000LM014 vagy ST1000DX001?

"A kérdés az lenne, hogy maga a hardver életre kelthető-e valamilyen módszerrel (esetleg szétszedés nélkül)?"

Sajnos nem, a médiára letapadt fejeket csak tiszta térben megbontva, speciális kiemelő villával lehet a legkevesebb további kár okozásával újrapozicionálni. Ráadásul ezeknél, ha jól emlékszem a parkoló rámpa is el szokott néha repedni, akkor amiatt nem tud a fej mozogni.

Donornak átveszem.
(#) pittti válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 2

„...Van aki szerint a fej kiakad benne”
Ez a szaggatott sípolás (pláne ha pulzáló, ingadozó áramfelvétellel jár a 12V-os ágon), arra utal, hogy a szabálytalan leállás miatt a fejszerelvény kint maradt az adatterület felett, és a fejek letapadtak. Ugyanis tükörsíma felületekről van szó, tehát ha a fejek hozzáérnek a tárcsákhoz, a külső légnyomás nagyon erősen egymáshoz szorítja őket. Ez a fejletapadás.

Pormentes tisztatérben szétszerelve, fejkiemelő villával a fejegység visszatehető parkolóhelyzetbe - de mivel a letapadás helyén a mágneses felület már sérült, ezért ez csak időleges megoldás (egy esetleges adatmentés erejéig) - hosszútávon használható eszköz ebből már nem lesz...
(#) veroka válasza Massawa hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Én lehúztam a videokártyáról a tápot és akkor nem volt semmi baj, nem indulgatott újra. Nem mértem ki a rossz tápot, lenn van a pincében a többi kacat között. A videokártya ugyanaz maradt, és az új táppal is hibátlan. Próbáltam a videokártyát is cserélgetni, de a hiba maradt és akkor kezdtem gyanakodni a tápra.
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Köszönöm a választ. Most így kapásból nem tudom a pontos típust, otthon megnézem.
Azt elfelejtettem írni, hogy 2,5"-os laptop SSHD-ről van szó.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2022
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Akkor az ST1000LM014 lesz.
(#) Skori válasza pittti hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Köszönöm neked is. Akkor tehát nem sok veszteni valóm van, "érzékeny adat" lehet rajta, de minden fontos adat megvan máshol is, a többi meg letölthető a netről. Tehát szétkapom, és a többi ahogy sikerül... ha utána még elindul, akkor tanultam valamit, ha nem akkor is... Legfeljebb lesz pár erős mágnesem.
(#) Skori válasza pittti hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Amúgy nem gondoltam volna, hogy ezek ennyire ócskák, hogy egy sima áramkimaradás kinyírja. Valamikor azt, tanították, hogy ha elmegy a HDD tápja, akkor a hardver azonnal parkolóba teszi a fejeket, még a forgás leállása előtt. Ezek szerint ez most nem történt meg.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Ezeket a hibrid dolgokat nem ismerem, de hagyományos HDD-m Van 1 és 3 terás is több is használatban, kaptak már néhány áramszünetet is, de sosem fordult elő velük ilyen, mennek tovább gond nélkül. Mondjuk ezek Toshiba-k nem Seagate-ek ha ez számít.
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Nem gondolnám, hogy ez túl gyakori hiba lenne. Voltak olyan eseteink anno még az IDE korszakban, hogy nem érintkezett rendesen a táp csatlakozó a HDD-n, tehát sokszor meg megszakadt, de a kontakt hiba elhárítása után simán működött tovább.
Ami sok tönkrement nálunk az egy Samsung SATA széria volt. Volt pár olyan egyszerre vásárolt, ami 1 hét különbséggel nyiffant ki.
(#) Suba53 válasza img hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Erről a fej letapadásról eddig nem hallottam. Rengeteg rossz winyót szedtem már szét, de parkoló rámpa csak néhányban volt. A legtöbb esetén nincs ilyen, a lemez teljes felülete sík, nincs felismerhető parkolási pálya.

Ezekben hogyan történik a parkolás?
Ahol parkoló rámpa van, ott egyértelmű, hogy a lemezeken kívűlre kerül a fej parkoláskor.
De ahol nincs rámpa, ott nem is engedik ki a lemezekről a fejeket, egy ütközővel állítják meg a fejblokkot.

A rámpa nélküli winyókban hogyan akadályozzák meg a letapadást?
(#) pittti válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Ennél a konstrukciónál a parkolópálya a lemeztárcsákon legbelül van. Ezen a körgyűrűn a tárcsák felülete nagyon finoman érdesítve van - ergo nem tud kialakulni a vákumhatás.
(#) Suba53 válasza pittti hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Köszönöm. A jó pap is holtig tanul.
(#) pittti válasza Skori hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

A kifejezés relatív - „nem annyira ócskák”, csak nagyon gyenge a konstrukció. Egy laptop merevlemez a mérete miatt eleve miniatűrizálva van, könnyű - kis nyomatékú tárcsák, gyenge lapmotor, meg van ágyazva ennek a hibának.

Elég annyi (múltkori eset) - a dohányzóasztalon levő laptopon zenét hallgattak a külső merevlemezről. Öt éves manóka hancúrozott, meglökte az asztalt, a merevlemez úgy esett le róla, hogy az adatkábel megfogta, de nekikoccant az asztal lábának. Készen is volt a baj.

(még szerencse, hogy ebben Samsung merevlemez volt - CMR nem SMR, úgy hogy itt a fej visszahelyezése után semmi probléma nem volt - le lehetett róla az egészet menteni)
(#) Gombszem válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

A rendszer visszaállítás gyakorlatilag semmit sem ér, ha komolyabb gond van. Az egyedüli megoldás a partíciómentés, amit el kell végezni legalább havonta, de komolyabb változtatások előtt mindenképpen. Én legalább 20 éve használom ezt a megoldást, sok alkalommal húzott ki a bajból. Vesd össze a visszaállítás 2-5 perces idejét avval, amit eltöltöttél a újrarakással.

Mindenki úgy tolja el az idejét, ahogy akarja. De mennyivel jobb helyette sportolni, olvasni, vagy sörözni egyet. Én inkább az utóbbit választottam.
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Szept 21, 2022 /

Nem tudom telepíteni a "konig csusbvg100" USB digitalizálómat, minden létező driverre azt mondja, hogy nem kompatibilis vagy nem 64 bites rendszerekhez tervezték!!!
A nagy összeomlásom előtt telepítve volt, most meg nem veszi be a drivereket!!!
(Bocsánat, már eléggé ki vagyok akadva.)
Most akkor mi a fenét csináljak??
(#) kadarist válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

A Windows frissítései települtek?
(#) Udvari Zsombor válasza kadarist hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Ráeresztettem, most a frissítéseket rágja... (Engem meg az ideg rág már...) Majd meglátjuk...
Edit: Pontosabban újraindítást követően látjuk majd meg...
(#) Doky586 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Mit ír róla az eszközkezelő?
(#) Udvari Zsombor válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Idézet:
„USB kompozit eszköz”
Ezt írja, nem csoda, hogy a hozzá adott szoftver (ArcSoft ShowBiz) nem látja.
Minden egyes driver a képen látható ablakot eredményezi.

nemjó.png

(#) Udvari Zsombor válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Holnap ismét újratelepítem a gépemet, mert egyéb problémák is vannak... Úgy tűnik, hogy nem volt jó ötlet kipróbálni a "Windows 10 Pro N" verziót...
Idézet:
„Note: In short, Windows Pro N refers to the Windows Pro without Media Player. Windows 10 Pro N refers to the special version of Windows 10 Pro without Media Player, Music, Video, Voice Recorder, and Skype.”
Vagyis egy rakat multimédia funkció hiányzik, pont amik nekem kellenének.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Az eszközkezelőben lévő eszközazonosító alapján ms update catalogban keress drivert. De ha biztos vagy benne működött, legközelebb mentsd el a jó drivert. Ha szétszeded a burkolatot, a chip felirata alapján is kereshetsz drivert.
(Megfelelő kimeneti formátumot választva OBS-nél jobb videóvágó nem szükséges és a képet is tudod javítani vele, ha utána nem akarod más módon profi szinten feldolgozni...)
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Windows 10 pro n to pro upgrade létezik, de minek raktál fel oprendszert, amihez nincs is kulcsod?
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 21, 2022 1 /

Van aktiváló programom, de azt itt inkább nem promózom. A telepítő média több Win10 verziót tartalmaz egyszerre, amik közül lehet választani.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 / 1

Ahelyett, hogy fognál egy régi üzleti laptopot és egy win 7 pro matricát begépelnél és win10 prot aktiválna. Az csak szürke lenne és fair, nem fekete... Vagy akár egy mai hibás laptop biosából a kulcsot kimásolnád.
A telepítő tud adattárolót is gyalulni, de nem kattintgatok mindenfélére, ami tetszik
(#) Udvari Zsombor válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Ez gyalulásos reinstall volt, csak "próbáljuk ki ezt az N verziót, hogy vajon milyen" volt a gondolatmenetem. Rohadtul nem kellett volna...
Idézet:
„You can't upgrade Windows 10 PRO N with Windows 10 PRO install media. In other words, your only option is to clean install Windows 10 PRO on the machine now running Windows 10 PRO N, completely replacing it.”
Nem lehet N verziót simára upgradelni.
(#) kadarist válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Szept 21, 2022 /

Az Eszközkezelőben a kompozit eszköz Tulajdonságok->Hardverazonosítónál milyen karaktersort kapsz? Bővebben: Link
Következő: »»   1022 / 1144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem