Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Szia! Van ez a klasszikus bekötés de úgy is jó lesz ahogy mondod HA azt feltételezzük, hogy a piros színnel jelölt a fő és zölddel a segéd van kihozva a kapocslécre és most így működik is a motor. Azt nem értem, hogy miért nem jelölte meg a tekercselő, hogy melyik tekercs melyik? Legalább egy rámérést megérdemelne a tekercseket illetően.
![]()
Szia!
Van igazság abban amit írsz! Ha a "mester" a feltételezésem szerintitől is kontárabb volt, elképzelhető, hogy a főfázis tekercs az "U2" - "V1Z1" kivezetésekre lett kivezetve. A segédfázis tekercs pedig az "U1" - "V2Z2" közzé. Ez oltári nagy hülyeség lenne, de nem elképzelhetetlen. Csak most tűnt fel, van még egy hiba az "eredeti" bekötésben. Fel van cserélve a relé "L" és "M" kivezetése! Ebben az állapotban ha meghúz a relé, a segédfázis árama is átfolyik a relé tekercsén, módosítva a keletkező mágneses teret. Ezáltal a relé munkapontja is módosul. Idézet: „Azt nem értem, hogy miért nem jelölte meg a tekercselő, hogy melyik tekercs melyik?” Szerintem a szokásos trehányság. Ő tekercselte, és valószínűleg ő is kötötte be, így hát tudta melyik tekercset hová vezette ki.
100% hogy tekert
Piros "zsugorcsőből" kéne kijönni a 2-2 kivezetésnek és 1 sárga 1 fekete vezeték van egy zsugorcsőbe ami kijön a mociból ha gyári lenne. Szerintem 1 sárga 1 fekete a főfázis az U1en és az U2ön jelenleg. Tudom agyrém így... Mérni kék...
Ezt a fajta trehányságot sosem értem, mikor ugyan annyi idő és munka jól megcsinálni mint sz@rul...
Ha már a vezetékszínkivezetést elkurta akkor utolag valami szövetes ragasztószalagot rábigyesztett volna egy kis írással...
Szia! Szerintem a kezdet és vég jelölése itt a lényeg. Talán mindkét tekercs azonos "paraméterekkel" van tekerve és úgy pedig mindegy, hogy melyik melyik .... szerintem.
![]()
A Miha miatt inditókondi a valószínű, ha meg az akkor ott elég különböző a 2 tekercs.
Megint odajutunk hogy mérni kék. ![]()
Estét!
Élelmiszeripari szivattyú. Adattábla és kapocsdekni fényképe mellékelve. Piros - piros, zöld - zöld és fekete - fekete elvileg egy-egy tekercs, legalábbis az ellenállásmérő ugyanazon értékeket mutatja (ha jól emlékszem 30 Ω körüli értékeket). Kondenzátort nem adtak hozzá vagy még nem találták meg. Ettől több infóm perpillanat nincs, egy ismerősöm szeretné üzembe helyezni a gépet de itt elakadt, én is. ![]() A kérdés: mire gondolt a költő, hogyan kell bekötni?
Hali!
Nem lehet hogy suttyomban újratekerték 3F-re?
Teljesen új gép, ismerős szeretné beüzemelni. Olaszországi masina, ha jól tudom, valamilyen borászati szerkezet.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2022
Szia! Ha jól megnézzük az adattáblát akkor feltűnik, hogy ez egy kétsebességes egyfázisú motor. A többit már nem is kell mondanom.
![]()
Ha 3 fázisú lenne akkor eltolva kötötték volna be a tekercsvégeket, hogy az áthidalókat (csillag háromszög) be lehessen tenni.
Az adattáblán egy fordulat szerepel de két teljesítmény. Mit és hova kell kötni?
Csak okulásképpen, miből látszik hogy 2 sebességes? Én csak 2750-et látok.
Melyik adatból látszik, hogy két sebességes? Jó sok adat van rajta, de egy részük a szivattyúra vonatkozik.
Szivattyúknál két teljesítményt adnak meg, valószínű a nagyobb a tengelyteljesítmény a másik a hidraulikai teljesítmény, ha úgy tetszik hatásfok. Mérget nem veszek rá.
A neten rákeresve, létezik 3 fázisú CD 70/07 tip. ami így néz ki. Ez az adattábla egyfázisúé, de az a katalógusban nem így néz ki, ott a kapocsfedél alatt ott a táblán is szereplő kondenzátor. Az anyagyár japán ha jól értettem, ott viszont 200 volt körüli a 3 fázisú fesz. Nekünk van egy MAZAK CNC , trafóról kell üzemeltetni.....
Ezt nagyon benéztem, elnézést kérek mindenkitől.
![]()
.... de pont van itt, aki ért is hozzá, hogy hogyan kell értelmezni a hat vezetéket.
![]()
Igen, az adatlapot mi is megtaláltuk. Egy része illik a motorra, egy másik nem. Ebben a méretben van egy és három fázisú is, ugyanakkor a három fázisú kiosztás nem stimmel.
A két teljesítményérték is kérdéses (P2 és P1). Két tekercset párhuzamosan kötve nagyobb teljesítményt lehet kicsikarni belőle és a harmadik lenne a segédfázis?
Jó, de ha 1f akkor hol van a kondenzátor, és a segédfázis ellenállása nem szokott megegyezni a főfáziséval..... Még próbálkozhattok a 3f motor 1f ra bekötéssel, de hogy egy új motornál erre gondoltak volna azt kétlem. Bővebben: Link És ha ez 70/07 3 f-re akkor harmatgyenge lesz 1f-on.
Mit mond a forgalmazó? A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2022
Szivattyúknál két teljesítményt adnak meg: szivattyú jelleggörbe
Idézet: "Megkérdezzük a gyártót, türelmet kérünk..." „Mit mond a forgalmazó?” ![]()
Kedves Fórumozók!
Az alábbi x-akta miatt fordulok hozzátok, hátha van ötletetek. Egy légkezelőgép befúvó ventilátorának motorja: 2,2kW; 1441 1/min; 230V/3~/50Hz Frekvenciaváltó közbeiktatásával van bekötve. A mért légszállítás elmarad a tervezettől. 2900m3/h lett 5250 helyett, és a ventilátor nyomásemelése is csak a fele annak, amit tudnia kéne (469 vs 885Pa). Kiszámoltam, hogy a tengelyteljesítmény a hatásfokot (71%) is figyelembe véve ez csak 532W. Mivel nem vagyok villanyszerelő, nem tudom ellenőrizni a bekötéseket. A frekvenciaváltóval egyszer kiirattam a fordulatszámot, az jó 30%-al eltért attól, amit én mértem a járókereken, vagyis többet mutatott. Azóta "elvileg orvosolták", sőt már nagyobb járókereket is tettek rá, de csak annyit értek el vele, hogy most nem tud felpörögni 82Hz-ig, mert kiáll hibára túláram miatt. Van esetleg ötletetek hogyan tudnám ellenőrizni a villanyszerelők és a beüzemelők munkáját? Sajnos mindenki a másikra mutogat. Előre is köszönöm válaszotok, segítségetek!
Próbáld ki, mit művel frekiváltó nélkül az 50 Hz-ről! Persze csillagba kötve 400 V-ra.
Nem írtad, mekkora teljesítményű a frekvenciaváltó. Lehet, hogy csupán visszafogták az áramát.
Szia! Minél nagyobb fordulatszámmal forgatod a ventilátort, annál nagyobb teljesítményt igényel. Így nem csoda, hogy a motor egyszer csak megfullad, túlterhelődik.
Szia!
Bocs a laikus kérdésért de a 230V/3~ motort lehet 400V-ra kötni? 2,2kW-os a frekiváltó. Azt hiszem 7,7A-t írt ki a frekvenciaváltó, ami ha jól értem, megfelelő volna. :/ a fix 50Hz jó ötlet. Esetleg úgy, hogy megnézzük 50Hz beállítással a frekvenciaváltóval és anélkül, így van összehasonlítási alap. |
Bejelentkezés
Hirdetés |