Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2419 / 2516
(#) krapulax6 válasza sany hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Na igen...C107 van ráírva,elképzelhető,hogy ez inkább 2SC107?
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Igen van ilyen: Bővebben: Link.

Inkabb az lesz…
2n5551-volt hirtelen keznel…bar ez nem 1.5A-es,0.6A..
Keresek izmosabbat ,meg nerek ha mar kiforrasztom.

Nos kiforrasztottam a tranzisztort és a standby-on 1.5mV-ot mértem,és a ledje világít.
De egyébként ez a 2sc107-et sem tudtam eldönteni teljesen,hogy hibás-e mert nem úgy viselkedik multival mérve mint egy mezei tranzisztor,sem mint a jó sem mint a rossz darabok.
(#) kadarist válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 / 3

Szia! KRC107 lesz az és a beépített C-E ellenállás tréfál meg. Ez egy kapcsolótranzisztor. Bővebben: Link
(#) krapulax6 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Szia..A data szerint ellenallast tudok merni rajta igaz?
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Mivel alacsony a ST/BY szint, lehet jó a C107 tranzisztor. Széthúzott csatlakozóval (!) 5 V-ot adva a táp panel S/B_RLY bemenetére a relének be kell húznia.
(#) kadarist válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Az soros R1 és R2 eredőjét kell mérned. Az értékek a mellékelt adatlapon láthatóak.
(#) sany válasza kadarist hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Akkor tévedtem.
(#) Régi motoros hozzászólása Okt 21, 2022 /

Van egy ilyen (kép) sallangom, ami elkezdett rendetlenkedni. Eleinte ment normálisan, egy ilyen mp3 lejátszóval. Az mp3 lejátszónak az a "hibája", hogy nem jegyzi meg a beállított hangerőt, és minden bekapcsoláskor maximum volume -vel indul. Szóval párszor megijesztett, és mármár azt hittem,
hogy a hangfal (na nem egy óriási példány amolyan microhifi recsegő) csórikám kiköpi a membránt.

Szóval bekötöttem a lejátszó és a végfok közé egy sztereo potmétert a jelszint kordában tartásához.
(Ez látszik a rajzon).
Na de valami mégsem kóser, mert egyre gyakrabban a végfok letilt. Van, hogy megy fél órát is, de van úgy, hogy három percet sem bír. Teljesen random módon műveli. Gondoltam, hogy a "HiFi" minőségű lejátszó annyi zajt termel (füllel hallható még csendben két szám közt is), hogy a végfok DC védelme lép életbe, ezért a két csatornába betettem sorban 1µF kondit is már kínomban. A helyzet nem igazán változott.

Következő lépés az volt, hogy levettem róla a jelforrást, és úgy füleltem, és hallani, hogy az egyik csatorna rendetlenkedik, valami füllel hallható szöszmötölés van benne. Tehát úgy néz ki, hogy nem a bemeneti zaj a probléma, hanem maga a végfok hibásodhatott meg. A hűtőbordája is épphogy csak meleg, tehát az is biztos nem a hővédelem miatt tilt le. Szóval oda jutottam, hogy cserélem az IC-t,
aztán meglátom mi lesz. De ha van bármi más használható 5lete valakinek, hallgatom...

Ja, a táplálás 3S Li-Ion, tehát onnan nem jön semmi zaj.
(#) mateatek válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Nekem is volt ugyanilyen modulom, ami halála előtt ugyanígy viselkedett.
(#) Régi motoros válasza mateatek hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

A legjobban az zavar, hogy nem sokáig bírta, igazából csak kipróbálva volt. Ha azt írom, hogy 5 óra zenehallgatás van benne, sokat mondtam. Nem tudom, hogy sikerült egy gyengébb sorozatot kifogni, vagy mind ilyen gagyi. Vagy csak az a baja, hogy made in china...
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2022
(#) mateatek válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Nálam még ennyit sem bírt talán. TPA3116-os modult használok helyette, azzal nincsen gond, pedig az is nagyon kínai.
(#) tufatofu válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Szerintem mind ilyen gagyi, vagy legalábbis már 3-an kifogtuk a sz@rt. Nekem még nyekereg, de vállalhatatlanul zajos, amit az ára is tükröz. Egy TBA810 végfokot akasztottam a hasonló kínai MP3-ra a műhelyben. A TBA810 sem a hifizmus netovábbja, de klasszisokkal szebb a hangja.
(#) Régi motoros válasza tufatofu hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Mondjuk én a hangjával meg voltam elégedve, amíg ment. A zajt inkább a lejátszó termelte.
Ja egyébként gondoltam én is disszipatív erősítőre, de mivel ez akkus készülék, feltételeztem,
hogy a kapcsolóüzemű talán kevesebbet fogyaszt, legalább is a hatásfoka jobb.
Bár ez csak amolyan feltételezés részemről, nincs még ezzel kapcsolatos tapasztalatom.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2022
(#) Régi motoros válasza mateatek hozzászólására (») Okt 21, 2022 /

Én inkább arra mentem, hogy minél olcsóbb legyen. Hetente egyszer használnám, munkahelyen.
Akkor is csak annyira, hogy a tabletem hangját átküldje neki bluetoothon, ne a tablet csipogóját kelljen hallgatni majdnem maximumon. Tehát még nagy teljesítmény sem szükséges azért lett 15W.
(#) krapulax6 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Itt nem jon ki az 57k,csak 17k.
(#) krapulax6 válasza reloop hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Beforrasztott C107-el igaz?Kulso taprol adjak neki 5V-ot?
(#) kadarist válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Kiforrasztott állapotban és mindkét polaritással nézd meg.
(#) krapulax6 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Erre a pontra gondoltok?
(#) reloop válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

A táppanelen a segédtáp +6 V-ja megfelel erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2022
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 22, 2022 / 1

Igen az a pont.
(#) krapulax6 hozzászólása Okt 22, 2022 /

Sziasztok.
Kiforrasztott tranzisztorral,lehuzott csatival ,atkotve a +6V -ot nem tortenik semmi.
Vagy valamit felreertettem?Igazabol most a nem beforrasztott tranzisztor miatt hiaba kotom at.

A C107 tranzisztort természetes ültesd vissza. A helyén fog kiderülni, képes-e működtetni a relét 0,5 mA vezérlőáramról. A kiforrasztott mérés ugyan felderítheti a tranyó fatális hibáját, de ennek az eddigi mérések alapján csekély a valószínűsége, hiszen az alapprobléma: nem kap jelet a procitól.

Megvagyunk...C107 ,2N5551- tranzisztorokkal nincs behúzás.2SD669-et tetem bele,áthídalásnál csak küszködik a relé,hallom,hogy húzna be de nem kapcsol.
(#) krapulax6 válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Aztán visszadugott csatival majdnem visszatértünk az eredeti állapothoz,hogy a főtáp nem indul viszont a standby led világít.Ugyanezen a vonalon nem mérhető most feszültség.
(#) sany válasza krapulax6 hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Húzd le a csatlakozót. Egy pár kiloohmos ellenállást tegyél be a tranzisztor (2SD669) bázisa elé, hogy a tranzisztor biztosan kapcsoljon és úgy kösd a +6 V-ra. Egy próbát megér.

segédlet.jpg

A C107 helyére nem ültethetsz be közönséges tranzisztort, mert a benne lévő bázis-emitter félvezető túlterheli a +6 V-os tápot, úgy a táp, mint tranyó tönkre megy.
A 6V-os táp túlélte a kísérletet?

Tulelte a7806 a tudatlansagomat ,megvan meg a feszulrseg a kimeneten…
Ahogy Sanyi forumtars ajanlotta ugy vizsgalom majd.
(#) krapulax6 válasza sany hozzászólására (») Okt 22, 2022 /

Koszonom a tanacsot,probalom es majd jovok.
Következő: »»   2419 / 2516
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem