Fórum témák
» Több friss téma |
Azok a pici fekete csövek a lábakon műanyag van ferrit? Ha ferrit volt, csak úgy tudtad elcsípni, hogy törtek. Majd pótolni kell.
No meg a meghajtó részeket is ellenőrizni kell. Volt trafós meghajtás, ahol 12 db 4,7 Ohm-os ellenállásból (12 FET) 8 db megszakadt. Ez még az egyszerűbb eset. Ha IGBT-nként külön tranzisztorok vannak, kicsit bonyolultabb lesz.
Közben keverem a hegesztő invertert a frekiváltóddal.
De mindenképpen alapos méregetést igényel.
Összeraktam, kapott tápot. továbbra is csend! Semmi sem történik.
Rá nem melegített zsugorcsövek voltak. Kiforrasztás közben egyik másik rázsugorodott.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2022
Nagyon egyszerű "minimalista" kivitelnek néz ki. A négycsavaros szürke csatlakozó mellett a hétlábú IC a sárgacsíkos trafóval termeli a segédtápot.
Én is ezt sejtem. Viszont valamiért még segédtáp sincs.
Van egy 5W100R ellenállás azt már én raktam bele. Amikor elkötötték és elpukkant egy hasonló teljesítmény ellenállás volt benne. Szemmel láthatóan az egyetlen alkatrész volt ami hibásnak is nézett ki.
Le lehet olvasni a feliratát? Valamelyik két lába között ott kellene lenni ~320 V-nak. Szkópod nincs?
Van szkópom. Egybaj van a műhely a padlástérben van 3 fázis pedig a pincében. Gondolom 1 fázisról nem tudunk adni neki próbából?
Melyik feliratra vagy kíváncsi?
Az a konditöltés lágyindító ellenállása. A kék relé zárja rövidre rövid késleltetéssel. A nagy pufferkondin tudsz mérni?
A panel felirata szerint ez a frekvenciaváltó 230 V-ról üzemel (220V).
Igen ezt én is néztem, ráadásul a kimeneti oldalán van feliratozva.
Csatolok pár képet még
Megvan! 1 fázissal is megy L1 L2 közé kell kötni
Méregetek a panelon. A puffer kondik sem töltődnek fel. Lehet hogy a graetz híd is halott. Csak a bejövő váltófesz van jelen. DC sehol.
Oda jutottál, ahol el kellett volna kezdeni.
Közben láttam, hogy az IGBT-ket SMD tranzisztorok vezérlik. Azokat is egyesével végig kell mérni a körülöttük lévő ellenállásokkal és esetleg diódákkal együtt.
Igen igen jogos csak mivel eddig 3 fázisú betáppal gondolkodtam így próbáltam kerülni a fesz alatti mérést. Szerencsére egy fázissal is megelégszik. Forrasztom ki a graetz hidat. 25A es van benne próbából kap egy 10A meglátjuk milessz. Ilyen van most kéznél. Ha megérdemli akkor kap újat
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2022
Elindult a szerkezet! Kijelzés ventillátor minden van! Már csak az a kérdés elég lessz e kicserélni a 6db IGBT?
A frekvenciakijelzése még oda vissza mászkál kb 2 Hz eltérést mutogat folyamatosan a kijelző. Ez mitől lehet? Most pl 30Hz a beállított érték 29 és 31 között mászkál oda vissza.
RJH60F5 IGBT helyettesíthető valamivel ami kapható is pl a hestoreban?
Hogyne mászkálna. Hiszen nincs kimenő jel, amihez igazodhatna. Csoda, hogy egyáltalán jelez valamit.
Az analóg bemenetet(AV1) kösd GND-re, ha akkor is mászkál a kijelzett érték akkor kidobhatod.
Nem hiszem hogy akkora baj van vele. Amikor külön adtam tápot labortápról a kijelzős résznek akkor nem mászkált sehova és szépen lépkedett ahogy állítgattam. Így összerakva IGBT-k nélkül csinálja ezt. Szerintem ha bent lesznek az új IGBT-k akkor be fog állni szépen újra. Csak az a nagy kérdés hogy mivel helyettesítsem ki őket mert pont ilyet nemigazán találok.
Bővebben: Link Ez esetleg jó lehet nekem ide?
Akár jó is lehet. Élesztéskor köss a betáp körbe sorba egy hagyományos 60-100w égőt. Megvéd a nagyobb bummtól és sok alkatrész pusztulástól.
Az analóg jelfeldolgozó megbízhatósága legegyszerűbben az analóg bemenet nulla potenciállal történő összekötésével ellenőrizhető. Az analóg táp jellemzően 5 vagy 10V szokott lenni, ezt a frekiváltó gépkönyvéből ki tudod olvasni. A frekiváltó 0V-os analóg jele a minimális frekvenciára állítja be a frekiváltót, ami programból beállítható, ez lehet akár 0 Hz is a legtöbb frekiváltónál. Ha 0V-ra kötött analóg bemenet mellett vándorol a kijelzőn az érték, akkor a frekiváltó A/D átalakító áramkörében hiba van. Ezért ajánlottam ezt az egyszerű tesztet.
Ha motor oldalról kapja a tápot (fordítva mint normális) az A/D nem megy el!!! Sőt a vezérlés sem a gate meghajtókig, mert az általában opto.
Próbáltam és ugyanúgy vándorol de szerintem paraméterezni kellene hogy analóg szabályzást várjon a saját potija helyett. De akkor sem lessz referenciája visszamérni mit művel. De még mindig nem tudom milyen IGBT lenne az alkalmas pótolni a régieket.
Ha a kimeneten táplálod akkor a végfok elszáll. Nincs ok-okozati összefüggés a hibás táplálás és az AD átalakító hibája közt. És ahogy Marty válaszolt a felvetésemre, az analóg bemenetet földre kötve is vándorol a kijelzés, tehát továbbra is azt gondolom hogy az AD átalakító áramköre hibázhat.
Szerintem itt kellene pontos helyettesítőt keresni:Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |