Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Hasznos információ, köszönjük szépen.
Ha ismét sorra kerül a készülék, akkor fel fogjuk használni.
Köszönöm mindenkinek, holnap nekifutok.
Van itt légrés bőven. Ha csak közelítek egy vaslemezzel akkor már érezni hogy kezdi megmozgatni az 50 Hz. És persze hogy ott van mellette a kimenőtrafó vele párhuzamosan azonos állásban. Úgy még könnyebben szór rá a hálózati. Holnap majd átlemezelem aztán meglátjuk hogy mit csináltam.
Újratekercselés után nagyon gyalázatosan lett bevasalva.
Maga a tekercselés is hasonló minőségű?
Nem tudom . hamarosan megbontom a trafót, csak kicsit pihegek egy sör meg pálinka mellett.
Nyakig vagyok egy építkezésben (külső szigetelés) és megpróbáltam kihasználni hogy nincsenek itt a melósok a nyakamon és pótolni egy egy két dolgot pl:. csengők kamera a kapunál, mert nem látok ki.
Sör és pálinka után én sem látok ki, pedig 15 m, egyenes.
Nos megnéztem tegnap a hálózati trafót. Nem hiszem hogy bárki hozzányúlt volna. Mindennek nagyon gyári jellege van. A vasat sem csavar fogta össze hanem két meghajlított vastag drót.
Valószínű, hogy "munkaversenyben", vagy "újításként" készült, tényleg újítás, csak kösz.
Csöves szerkezetekben voltak ilyen kivitelű trafók.
Csöves rádiókban szinte általánosan használták. Tették a dolgukat évtizedeken át.
Ez elég macerás lesz, de újra lemezelés után lehet csavarozni. Előbb próbáld kissé összeütögetni, hogy csendesedik-e.
Meg akkor már egyenként lemezelje be, ne "kötegelve".
Változott, kicsit jobb lett, de csodák nincsenek. Nem véletlenül teszik messze egymástól e két cuccot.
Lassan kezd körvonalazódni.
Lágyvas lemezből hajthatsz hozzá árnyékolást. Kompakt tranzisztoros készülékekben bevett szokás volt a hálózati trafót bedobozolni. Csak ne legyen túl vékony a lemez.
Apám ezért a lemezelésért sem dícsért volna meg, bár jelentősen jobb mint az előző állapot.
A teljes brumm mentesség annyira nem volt szempont annó. Örültünk ha szólt...
Szia! Tudom hogy nem lett valami húdehajde szuper, de egy dolgot mentségül fel kell hozzak. Valahogy a lemezek kivágása sem volt túl egyforma. Némelyiknek hegyes szögű volt a sarka némelyiknek meg tompa. Láttam már olyan mai újkori EI lemezeket hogy csak pislogtam annyira egyforma volt mind.
De anno az volt a cél hogy működjön. Viszont a trafó mágneses szórása csökkent, és egyben a nyugalmi árama is csökkent. Így nem volt hiábavaló az a két elszöszölt este. Viszont van más dolog. A dobváltónak az úgymond kerékagya az valami nagyon hitvány spiáter öntvény. Szinte morzsálódik és nem lehet a tengelyén rögzíteni a csavarjaival. Előfordult már másnak is ilyen? vagy ez csak nálam valami egyedi eset.
Gondolom, erről van szó. A fényképezett régi készülékemben ez az alkatrész (a dob arretáló szerkezete) jó anyagból volt (szétszedtem, összeraktam gond nélkül).
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2022
Nem nem. Amint lesz időm fényképezek egyet. Én arról beszélek, ami a dobváltó tekercseit tartja. Ugyan így két csavarral van rögzítve, csak bent van a bakelit burkolat alatt. Nem tudom hogy mi történhetett vele, de úgy morzsálódik szét mint a száraz kenyér.
Ugyan nem fényképeztem majd ha hazaérek. De itt a fórumon találtam egy képet.
Amit pirossal bekarikáztam arról beszélek.
A dob tengelyén sorakozó alkatrészek az én készülékeimben igen kemény fémként viselkedtek (csavarjaikat nagy erővel meg lehetett húzni, ismétlődően).
Ha egyes szériákban spiáterből vannak ezek a darabok, akkor azok egy idő után valóban szétmállhatnak az ún. cinkpestistől. Régi mechanikus számológépek javítása közben megismerhettem ezt a kellemetlen jelenséget. Gyakran spiáterből készültek a számbeállító tárcsák. Ezek könnyen szétmorzsálódtak (vagy egymással összeforrtak nyomás alatt), ha tartós fagy érte őket. A beteg alkatrész fertőzni is tudja a vele érintkező egészségest. A fotón szovjet "Feliksz" („Феликс”) számológép dobszerkezete látható. (Ott pluszban ónt is használtak, így még az ónpestisre is kellett számítani.) A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2022
Megpróbálok valami anyagot szerezni pl réz amiből viszonylag könnyebben ki tudom "faragni" ezt az alkatrészt.
Nekem ilyen. Szerintem ez már lassan menthetetlen, ezért is gondolkodtam a cserében.
Viszont átraktam a kimenőt máshova. tudom hogy nem az az eredeti helye, de így legalább nem zavarja amit a hálózati trafó szór.
Rémlik valami, hogy talán akad egy ilyen otthon. Délután megkeresem.
Ha nem sikerülne jó alkatrészt szerezned, talán meg lehetne szilárdítani erős kétkomponensű fémragasztóval, mielőtt teljesen szétesik.
A korábbi fotómon piros nyíllal jelzett alkatrész (ugyanazon a tengelyen) rendben van? A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2022
Szia! Úgy emlékszem hogy igen, de még ránézek egy párszor. van még mit csinálni a rádióval.
Sziasztok!
Van egy majdnem nagykorú Orion tévénk. (Stereó, elég nagy képernyővel). Működőképes, bár a scart csatlakozóját érdemes lenne javítani, (egy kis forrasztás segíte,szerintem) mert mozgani kell a kábelt csatlakoztatásakor. Ha valaki szeretné a gyűjteményébe, szívesen megválunk a nyugdíjas készüléktől. A TV-t a XVII. kerületből tudjátok elvinni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |