Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy MoSi2 Kanthal 220 Volt, 35 Kw, 1,3 Ohm kemence fűtőelemem. Hideg állapotban a 20 Amperos biztosítékot leveri. Ezért elő kell melegíteni. Állítólag tirisztoros 0-220 Voltos feszültségszabályozóval. Ilyen feszültségszabályozóra lenne szükségem. Tudtok ebben segítni?
Köszönöm: 73 éves gépész, rokkant nyugdíjas.
A 35 kW nem gyerekjáték, egyfázisú hálózatra nem is lehet rákötni.
Egy 35 kW -os fűtőtest áramfelvétele 230 V -os hálózatról több, mint 150 A lenne. Biztos az a 35 kW? Ha csak 3,5 kW lenne, akkor valószínűleg nem verné le a 20 A -es biztit, mert akkor az áramfelvétel 15,2 A lenne. (nagyjából ez a fűtőteljesítmény ami egyfázisú hálózatról üzemeltethető) Az ilyen ellenállás huzalok hőfoktényezője nem túl nagy, majdnem mindegy, hogy hideg, vagy melegellenállás. Ezért nem szabályozás kérdése a "lágyindítás". Amúgy az ilyen nagy teljesítmény szabályzáss sem egyszerű feladat.
Valami itt valóban nem stimmel ahohyan azt "pucuka" is írta!
Az 1,3 Ohm az mért, vagy számított érték? Ha mért akkor valóban 35kW körüli lenne és valóban 230 V -on 150 A felett kellene etetni. Ha otthon 3*32A betápod van akkor az is csak 22kW. És 3 fázison elosztva ugye. De ez neked egy fázisú?
Az 1.3 Ω -ot megmérni tizedes pontossággal nem egy egyszerű feladat, közönséges multiméterrel nem is lehet. Valószínűleg mérési hiba, ezért nem is reagáltam rá. Ezzel az értékkel számolva 177 A lenne az áramfelvétel az egyfázisú hálózatból, ami már ipari feltételeket kívánna.
Köszönöm.
Igen 35000 Wattos. Az ellenálás mért. 200 -on a műszer 01,3 mutatott. Ez van róla: https://www.ibt.co.il/uploaded_files/documents/datasheet-kanthal-su...12.pdf Már oktató tanárok is beavatottak. Az iskolába küldött levelére válaszolva: A fűtőszál hideg ellenállása jóval kisebb, mint a meleg ellenállás, mivel a kemencében a szobahamérsékletről a 300-400C-ra melegszik a fűtőszál.. (lásd ellenállás hőmérséklet függése) http://www.mikeelektronika.hu/DOK/ell_hofok.pdf A kereskedő is a lágy indítást mondja. Mert 200Amper még üzemi körülmények között is problémás lehet. Köszönöm.
Ha nem számolunk azzal, hogy hidegen és melegen mennyi a fűtőszál ellenállása, akkor is:
35 000 W/ 230V = 150 A Három fázisra elosztva (400 V-os fűtőelemekkel számolva) is kb. 29 A jön ki fázisonként. Van ekkora teljesítményed otthon? Idézet: „A fűtőszál hideg ellenállása jóval kisebb, mint a meleg ellenállás” Kisebb ugyan, de nem jóval. Amit belinkeltél iskolapéldát, abban nem látni a Kanthal huzal ellenállásának hőmérséklet függését. Az ellenállás huzalok ellenállásának hőfokfüggése ahogyan a többi paraméter is elég szigorú követelményeknek kell megfelelni. Kanthal huzalnak a hőfokfüggése α = 3,5 * 10-5 1/°C, ami jóval kevesebb, mint a rézvezetőé, ami 3,8 * 10-3 1/°C Ezek szerint nem a lágyindítás a probléma.
Köszönöm. Te hogy oldanád meg?
Mert ezzel a Kanthal fűtőbetéttel. Ezer számra fűtenek kemencéket. Mi lehet a megoldás? Valaki azt javasolta, hogy szakaszosan kell terhelni. De ezt nem értem. Tök idióta vagyok az elektromossághoz.
Köszönöm. 3x20 Amperom van.
Mennyire kéne bővíteni? Vagy a kemencét szállíthatóvá tenni, amivel milyen amperű ellátást kell biztosítani?
20 A-es kismegszakítód van, de a gépnek minimum 29 A kell. Nem kevés befektetéssel megoldható, hogy fél gőzzel menjen a kemence csak az a kérdés, mire jó úgy, sokkal alacsonyabb hőmérsékelten fog üzemelni.
Biztos, hogy jó az a számolás?? 35kW az 3 fázison is 35kW, mindegy, hogy 230V-os vagy 400V-osak a betétek. Akárhogy számoljuk, az 50-51A fázisonként. 35000/3/230=50,7A. A 3*29A édeskevés...
35000/3/400 = 29.2 A
Fűtőbetétek két fázis közé kötve. Szinte kizártnak tartom, hogy 230 V-os fűtőbetétek lennének benne, ekkora telejsítményre nagyon eszement megoldás lenne.
Az a baj, hogy egyféle hálózat van. Hiába variálsz a fűtőbetétek feszültségével, a hálózat nem tud kisebb áram mellet változatlan teljesítményt idehozni.
Ha 400V-os a fűtőbetét, nem csillagba, hanem deltába kell kötnöd. Akkor viszont már nem számolhatsz fázisárammal, akkor vonali árammal kell számolni, mert bármelyik fázisra a másik két fázisról is jön áram a fűtőszálakon.
A képlet is mutatja, deltába kötve kevesebb árammal lehet ugyanakkora teljesítményt elérni. A teljesítmény a feszültség és az áram szorzata. Ha nagyobb feszültséghez kevesebb áram kell hogy tartozzon, hogy kijöjjön a matek.
Mit értesz egyféle hálózaton? Egyféle hálózaton működnek azok a villanymotorok is, amelyek csillag - delta indításúak, azok alapból 400 V-os tekercsekkel rendelkeznek. Vagy valami nagyon nem tudok. Idézet: Ok, leesett a tantusz. Én kérek elnézést a hülyeségem miatt. „Hiába variálsz a fűtőbetétek feszültségével, a hálózat nem tud kisebb áram mellet változatlan teljesítményt idehozni.”
Kantál huzallal nem is fogsz te 1700 fokig fűteni. Egyszerű kantál huzal 1300 fok, kantál A-1-es huzal 1400 fok.
Ezekről a fűtőbetétekről lenne szó. Szerintem.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2022
Bővíteni kell a hálózatod, legalább 3 * 63 A -re.
Tökmindegy, hogy szakaszosan terheled, azzal csak az átlagos fűtőteljesítményt csökkented, de amíg fűtenek a betétek, szükség van az 50 - 52 A terhelhetőségre fázisonként. Ha jól olvastam, 220 V 35 kW volt az eredeti hozzászólásban. Tehát eredetileg is csillagkapcsolásról lehetett szó. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2022
Köszönöm.
Sajnos ennyivel nem bővíthető. Nem ipari övezet. De akkor ha hordozhatóvá teszem a kis kemencémet. Elviszem oda, ahol van 3x63 A. Akkor így megoldható? Készítenél nekem egy kapcsolási rajzot? Mert eleve nem értem. Hogy lesz a három fázisból egy fázis? Ha a rajzot nem tudod fájlba csatolni elküldhetnéd emailbe. Köszönöm.
A 3 fázisból nem lesz 1 fázis!
A hozzászólók csak találgatják pontosan milyen fűtő eéemed van. csatolhatnál róla valami fótót. Ha van adattábla akkor arról is, mielőtt tiszta jó szándékból beszinek téged a málnásba.
A kemencédben ha igaz amit írtál róla, akkor 3 db 220 V -os fűtőtest van. Ha mind a hármat párhuzamosan kötöd, akkor lesz az, amit írtál, hogy 220 V 35 kW. Azonban az ehhez tartozó áramot kb. 160 A -t, az egyfázisú hálózat nem bír el. Ezért a három fűtőtestet csillagba kell kötni, és mehet a három fázisra. Így egy fázisról csak kb. 52 A lesz, ill valamivel több, mert ma már a háromfázisú hálózat fázisfeszültsége nem 220, hanem 230 V. Ezért írtam a 3 * 63 A -es bővítést.
Ha bővítesz, villanyszerelőt kell hívnod, annak nem gond a kemencéd bekötése. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2022
Látom, hogy "Kanthal" a neve, de semmi köze az eredeti kantál fémötvözethez.
Ha Ohm bácsi törvénye jó 152 A megy át rajta, legalábbis ha mind a 35 kW teljesítményt ki akarod hozni belőle. Kisebb feszültséggel fűtve (trafó) van esélyed működésre bírni. Legtöbb teljesítményt sanszosan három fázis esetén tirisztorokkal előszabályzott trafó, szekunderek egyenirányítva adják. Trafó áttétel nagyon fontos a Pmax-ra törekedve.
...és kell hozzá akkora trafó, mint amilyen az utca végén van az oszlopon.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |