Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Sziasztok!!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a fotózással szenvedek egy ideje, vettem WOLF TN 120 tipúsú fotólakkot, de nem akar összejönni a dolog!! ![]() Először is szűrt fénynél lefújtam a panelt (egy kicsit megfolyt a szélén az nemtudom hogy nagy gondot jelent-e?) ![]() Csináltam egy UV csöves levilágítót 2x 8W-os csövek vannak benne! 1 percet világítottam! Azután beletettem az előhívóba kb. 3 sec múlva elkezdett megjelenni, de mire készlett volna már ott is megmarta ahol nem kellett volna!! ![]() Erre a problémára szeretnék valami megoldást találni! Fotólakk lehet gond?? P20-al még nem próbálkoztam!! Az előhívóm kb. 1% NaOH, pontosan nemtudom de vegyészekkel csináltattam!! Az észrevételeket előre is köszönöm!
Üdv
Én is TN120-at használok,és csodák csodájára nem szúrtam el egy nyákot sem még.A széle meg fog folyni egy kicsit,ezért picivel nagyobbra kell a panelt vágnod. Én sima UV csövet használok,15cm röl,világítom 20 percig. Tn120 működik azzal is Viszont gyári előhívót használok.
Köszi!
Akkor a fotólakkal nem lehet baj!! Te milyen vastagon fújod??
Üdv.!
Egy kis logika! Nyisd meg a nyáktervet egy képszerkesztő programban, mondjuk az egyszerű Paint-ben! Vidd a kurzort az egyik IC két szélső lábához, és írd le a két pont vízszintes vagy függőleges koordinátáit! Ez után vond ki a kisebbiket a nagyobbikból, így megtudod hogy a két pont közt hány pixel van. Ez után számold meg, hogy a két IC láb hány raszterre van egymástól (számold meg!), majd váltsd át milliméterre! Így kis egyszerű számolással megtudod hogy 1 pixelhez hány mm tartozik. Utána nézd meg, hogy maga az egész kép hány pixel széles és a kapott számot szorozd meg azzal! Végül a nyomtatásnál állítsd be hogy a kiszámolt szélességű legyen a nyomat. Sok sikert! ![]()
Hát ha új nemhinném,talán az előhívó erős.
Nekem a gyárin azt írja 6,5-7,5 % nátrium-hidroxid,ezt kell 1:9 arányban higítani.Még ha 7,5 el számolsz is,olyan 0,83 % os oldatot kapsz.ha nem tévedek.Nem szoktam nagyon vastagon fújni,szineződjön el a panel,aztán neki esek hajszárítóval,jó forrón közelröl.
Ott a video a youtube-on, raktam ide is linket, vagy nézd meg a tele-work.hu-n vlahol a lap alján. Elejétől a végéig, fújástól a marás végéig!
Előhívónak sziti lefolyótisztító 3 4 kanál a képen látható befőttesüveg vízbe. Az a befőttesüvegnyi van meg 3 hónapja, mert a gyári előhívóban ha előhívod, az tele lesz a lakkal, 2 előhívásonként dobálhatod ki. Ezt ha már a 20. nyákot is előhívtad, legfeljebb a lefolyót kitisztítod vele ![]() Felejthető a gyári előhívó. Az egész doboz szitivel egy focipályányi nyák (nem teleföldes) előhívható, és 600Ft egy doboz!
Üdv.
Ma végképp elegem lett a vaskloridból, eddig még jóba voltunk de miután 5órán keresztül marattam egy kis f!ng felületű nyákot, betelt a poharam. Átállok hidrogénperoxidra, illetve kipróbálom. a kérdésem az hogy a hiperol tablettát hogy kell adagolni sósav mellé? Köszönöm. Lötyit nem tudok szerezni sehonnan vagy csak lusta vagyok, inkább lusta
Üdv!
Én hidrogén-peroxidot szoktam venni háztartási és vegyiárú boltba,35% os.7 dl olyan 350 ft.Ehhez háztartási sósav,kb 1:1 arányban,lehet vízzel higítani. Pontos adatom nincs,de saccra szoktam összeönteni,maximum egy kis darab panelon ki lehet próbálni.De el lehet érni 10 perces marási időt,de fél perceset is ![]()
Ha a peroxid kiment a sósavból, akkor újra lehet használni a sósavat új adag peroxiddal, vagy minden marás után megy a lefolyóba?
Tényleg ezeket le lehet adni valahol, vagy a lefolyó a végállomás?
Lefolyó!
Felesleges gyüjtögetni, gondolj bele, minden vízkőoldó alapja a sósav, így rosszat nem csinálsz. Sztem nem is olyan drága, hogy tartogatni keljen.
Idézet: „Sztem nem is olyan drága, hogy tartogatni keljen.” És nem is érdemes. Ugyanis idővel "elbomlik", amit arról lehetr észrevenni, hogy: a.) Nem marja a panel felületét, még órák alatt sem, melegítve sem b.) A flakon, ha lezárva tartottad, kipúposodik minden irányban, akkora túlnyomás keletkezik benne. Érdemesebb egyszerre csak annyit bekeverni, amennyit el is használsz. (Hyperol tablettából 4-5 db-ot szoktam tenni kb. 2-3 dl háztartási sósavba, amit nem vizezek. A tablettákat egy fapálcával felőrlöm (összetöröm) a sósavban, és jól elkeverem az oldatot, mielőtt beleteszem a maratandó lemezt.)
Szia!
Milyen nyomtatóval nyomtattad a fóliára a rajzolatot? Ha tintással akkor elég 1 réteg. A viszont lézeressel akkor 2-3 rajzolatot kell egymásra ragasztani! Mert a lézer "tintának" nagyobb az áteresztőképessége mint a sima tintásnak... üdv!
Szívesen, és sok sikert! (Ha nagyon nem akarja marni a lemezt, akkor adj hozzá még 1-2 tablettát, de vigyázz, hogy ne érjék a lemezt, mert csúnyán elbánhatnak vele... Ja, és mindenképpen morzsold össze a tablettákat a folyadékban, úgy gyorsabban oldódnak fel.)
Gulasoft! Tudod hogy működik a peroxidos maratás? A peroxid eloxidálja az anyagot és a sósav lemarja. Ha ezt az anyagot maratás után a lefolyóba öntöd akkor ugyan ezt a műveletet végrehajtja ott is. Én tanácsolom mindenkinek hogy szerezzen be egy kis mészport oltottmeszet vagy mészkövet és semlegesítse a megmaradt maratószert. A mész egyben indikátot is. Ha leáll a pezsgés akkor szép kékes lessz és jelzi a semlegesítést. én ezt a kék masszát szoktam vízzel higítani mert ez jó lúgos de ártalmatlan a fémekkel szemben. Ha lehetséges ezt szabadtéren kesztyűben és szemüvegben végezzük el, mivel exotherm reakció és hamar eléri a 100°C-ot és az ki is fröccsenhet!
![]()
Jujj
![]() Akkor inkább lehúzom a wc-n hidegen, mint vízkőoldó!
Elkészült életem első 2oldalas nyákja (fotó technológiával)
a panel oldalai azért görbék mert nagyító alatt fényképeztem
Az 1 oldalast már elég jól tudom most jött el az ídeje a kétoldalasnak (és rögtön az első megrendelésre készült)
Nem én terveztem én csak elkészítettem.
Szép munka
![]() Érdkes dolgokra képes a nagyító ![]()
Szép lett. Egy megjegyzés:a forrszemek furatát kissebbre kellene venned,úgy sokkal könnyebb középen kifúrni, ha csak0.3-0.4mm átmérő van kimaratva mert megvezeti a fúrót.
Üdv Most olvasom,hogy nem te tervezted. Ebben az esetben tolmácsold a tervező felé...
Csak úgy látszik hogy nagyok a furat helyek . A felvétel
nagyító alatt készült . A terv viszont a netröl jött , nem ismerem a tervezőt.
Nem tud valaki olyan spray-t, amit a kész nyáklap forrasztott felére kell fújni, ami megvédi a lapot a későbbi behatásoktól, oxidálódástól, és az a klasszikus zöld színe van
![]() ![]()
Hqvideóba PLASTIK 70 álnév alatt lehet kapni. Forrasztás előtt vagy után is rányomhatod mert lehet könnyen forrasztani.
Köszi! Akkor mégis el kell ballagnom oda.
TN 140 Előhívó az "univerzális"? Vagyis ezekből "csak egy fajta van"?
Mert pl amivel előtte le kell fújni, abból van különféle, de ez az előhívó jó mindre? A témában nem vagyok még jártas, ezért inkább kérdezek, nem szeretném feleslegesen megvenni...
Hogy érted azt, hogy "univerzális"?
Az előhívó folyadék célja az, hogy az UV fénnyel levilágított, erre érzékeny lakkal bevont NYÁK lemezről leoldja a felesleges lakkot (ott, haol azt az UV fény érte), ezáltal lehetővé téve, hogy a lemezen a lakkal nem védett területekről a réz felületet lemarjuk. Tehát ilyen előhívó folyadékra akkor van szükséged, ha a photolitographiai módszerrel szeretnél NYÁK-ot készíteni. Az előhívó folyadék különben valamennyi UV érzékeny lakk esetén alkalmazható, tehát ilyen értelemben "univerzális". (Mind a német gyártmányú P20 lakkot, mind a magyar Wolf lakkor le tudja oldani.)
Hy!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha levilágítottam egy nyákot és az egész el van mosódva, nem kontúros az a túlvilágítás (ha lehet egyálltalán), vagy a kevés világítási idő miatt van? Vagy valami egész más okból? Nekem a világítási hiba volt az első gondolatom!! ![]() Köszönöm a segítséget előre is!! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |