Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   172 / 1388
(#) Attis92 hozzászólása Júl 20, 2008 /

Sziasztok!!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a fotózással szenvedek egy ideje, vettem WOLF TN 120 tipúsú fotólakkot, de nem akar összejönni a dolog!!
Először is szűrt fénynél lefújtam a panelt (egy kicsit megfolyt a szélén az nemtudom hogy nagy gondot jelent-e?)
Csináltam egy UV csöves levilágítót 2x 8W-os csövek vannak benne! 1 percet világítottam!
Azután beletettem az előhívóba kb. 3 sec múlva elkezdett megjelenni, de mire készlett volna már ott is megmarta ahol nem kellett volna!!
Erre a problémára szeretnék valami megoldást találni!
Fotólakk lehet gond?? P20-al még nem próbálkoztam!!
Az előhívóm kb. 1% NaOH, pontosan nemtudom de vegyészekkel csináltattam!!
Az észrevételeket előre is köszönöm!
(#) Sanyesz5 válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Üdv
Én is TN120-at használok,és csodák csodájára nem szúrtam el egy nyákot sem még.A széle meg fog folyni egy kicsit,ezért picivel nagyobbra kell a panelt vágnod.
Én sima UV csövet használok,15cm röl,világítom 20 percig.
Tn120 működik azzal is
Viszont gyári előhívót használok.
(#) Attis92 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Köszi!
Akkor a fotólakkal nem lehet baj!!
Te milyen vastagon fújod??
(#) Attila86 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Üdv.!

Egy kis logika!
Nyisd meg a nyáktervet egy képszerkesztő programban, mondjuk az egyszerű Paint-ben! Vidd a kurzort az egyik IC két szélső lábához, és írd le a két pont vízszintes vagy függőleges koordinátáit! Ez után vond ki a kisebbiket a nagyobbikból, így megtudod hogy a két pont közt hány pixel van. Ez után számold meg, hogy a két IC láb hány raszterre van egymástól (számold meg!), majd váltsd át milliméterre! Így kis egyszerű számolással megtudod hogy 1 pixelhez hány mm tartozik. Utána nézd meg, hogy maga az egész kép hány pixel széles és a kapott számot szorozd meg azzal!
Végül a nyomtatásnál állítsd be hogy a kiszámolt szélességű legyen a nyomat.

Sok sikert!
(#) Sanyesz5 válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Hát ha új nemhinném,talán az előhívó erős.
Nekem a gyárin azt írja 6,5-7,5 % nátrium-hidroxid,ezt kell
1:9 arányban higítani.Még ha 7,5 el számolsz is,olyan 0,83 % os oldatot kapsz.ha nem tévedek.Nem szoktam nagyon vastagon fújni,szineződjön el a panel,aztán neki esek hajszárítóval,jó forrón közelröl.
(#) Attis92 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Kösz szépen!!
Majd higítok rajta!!
(#) gulasoft válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Ott a video a youtube-on, raktam ide is linket, vagy nézd meg a tele-work.hu-n vlahol a lap alján. Elejétől a végéig, fújástól a marás végéig!
Előhívónak sziti lefolyótisztító 3 4 kanál a képen látható befőttesüveg vízbe. Az a befőttesüvegnyi van meg 3 hónapja, mert a gyári előhívóban ha előhívod, az tele lesz a lakkal, 2 előhívásonként dobálhatod ki. Ezt ha már a 20. nyákot is előhívtad, legfeljebb a lefolyót kitisztítod vele
Felejthető a gyári előhívó. Az egész doboz szitivel egy focipályányi nyák (nem teleföldes) előhívható, és 600Ft egy doboz!
(#) feki00 hozzászólása Júl 20, 2008 /

Üdv.
Ma végképp elegem lett a vaskloridból, eddig még jóba voltunk de miután 5órán keresztül marattam egy kis f!ng felületű nyákot, betelt a poharam.
Átállok hidrogénperoxidra, illetve kipróbálom. a kérdésem az hogy a hiperol tablettát hogy kell adagolni sósav mellé?

Köszönöm.

Lötyit nem tudok szerezni sehonnan vagy csak lusta vagyok, inkább lusta
(#) Sanyesz5 válasza feki00 hozzászólására (») Júl 20, 2008 /

Üdv!

Én hidrogén-peroxidot szoktam venni háztartási és vegyiárú boltba,35% os.7 dl olyan 350 ft.Ehhez háztartási sósav,kb 1:1 arányban,lehet vízzel higítani.
Pontos adatom nincs,de saccra szoktam összeönteni,maximum egy kis darab panelon ki lehet próbálni.De el lehet érni 10 perces marási időt,de fél perceset is
(#) gulasoft válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ha a peroxid kiment a sósavból, akkor újra lehet használni a sósavat új adag peroxiddal, vagy minden marás után megy a lefolyóba?
Tényleg ezeket le lehet adni valahol, vagy a lefolyó a végállomás?
(#) Sir-Nyeteg válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Lefolyó!
Felesleges gyüjtögetni, gondolj bele, minden vízkőoldó alapja a sósav, így rosszat nem csinálsz.
Sztem nem is olyan drága, hogy tartogatni keljen.
(#) Frankye válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Idézet:
„Sztem nem is olyan drága, hogy tartogatni keljen.”

És nem is érdemes. Ugyanis idővel "elbomlik", amit arról lehetr észrevenni, hogy:
a.) Nem marja a panel felületét, még órák alatt sem, melegítve sem
b.) A flakon, ha lezárva tartottad, kipúposodik minden irányban, akkora túlnyomás keletkezik benne.

Érdemesebb egyszerre csak annyit bekeverni, amennyit el is használsz.

(Hyperol tablettából 4-5 db-ot szoktam tenni kb. 2-3 dl háztartási sósavba, amit nem vizezek. A tablettákat egy fapálcával felőrlöm (összetöröm) a sósavban, és jól elkeverem az oldatot, mielőtt beleteszem a maratandó lemezt.)
(#) zoly15 válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Szia!
Milyen nyomtatóval nyomtattad a fóliára a rajzolatot?
Ha tintással akkor elég 1 réteg.
A viszont lézeressel akkor 2-3 rajzolatot kell egymásra ragasztani! Mert a lézer "tintának" nagyobb az áteresztőképessége mint a sima tintásnak...

üdv!
(#) feki00 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Köszönöm a választ.
(#) Frankye válasza feki00 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Szívesen, és sok sikert! (Ha nagyon nem akarja marni a lemezt, akkor adj hozzá még 1-2 tablettát, de vigyázz, hogy ne érjék a lemezt, mert csúnyán elbánhatnak vele... Ja, és mindenképpen morzsold össze a tablettákat a folyadékban, úgy gyorsabban oldódnak fel.)
(#) Simon Balázs válasza gulasoft hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Gulasoft! Tudod hogy működik a peroxidos maratás? A peroxid eloxidálja az anyagot és a sósav lemarja. Ha ezt az anyagot maratás után a lefolyóba öntöd akkor ugyan ezt a műveletet végrehajtja ott is. Én tanácsolom mindenkinek hogy szerezzen be egy kis mészport oltottmeszet vagy mészkövet és semlegesítse a megmaradt maratószert. A mész egyben indikátot is. Ha leáll a pezsgés akkor szép kékes lessz és jelzi a semlegesítést. én ezt a kék masszát szoktam vízzel higítani mert ez jó lúgos de ártalmatlan a fémekkel szemben. Ha lehetséges ezt szabadtéren kesztyűben és szemüvegben végezzük el, mivel exotherm reakció és hamar eléri a 100°C-ot és az ki is fröccsenhet!
(#) Sir-Nyeteg válasza Simon Balázs hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Jujj
Akkor inkább lehúzom a wc-n hidegen, mint vízkőoldó!
(#) kaqkk hozzászólása Júl 21, 2008 /

Elkészült életem első 2oldalas nyákja (fotó technológiával)
a panel oldalai azért görbék mert nagyító alatt fényképeztem
(#) vicsys válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Ügyes!
(#) kaqkk válasza vicsys hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Az 1 oldalast már elég jól tudom most jött el az ídeje a kétoldalasnak (és rögtön az első megrendelésre készült)
Nem én terveztem én csak elkészítettem.
(#) levii válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Szép munka
Érdkes dolgokra képes a nagyító
(#) mex válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Szép lett. Egy megjegyzés:a forrszemek furatát kissebbre kellene venned,úgy sokkal könnyebb középen kifúrni, ha csak0.3-0.4mm átmérő van kimaratva mert megvezeti a fúrót.
Üdv

Most olvasom,hogy nem te tervezted. Ebben az esetben tolmácsold a tervező felé...
(#) kaqkk válasza mex hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Csak úgy látszik hogy nagyok a furat helyek . A felvétel
nagyító alatt készült . A terv viszont a netröl jött , nem ismerem a tervezőt.
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 21, 2008 /

Nem tud valaki olyan spray-t, amit a kész nyáklap forrasztott felére kell fújni, ami megvédi a lapot a későbbi behatásoktól, oxidálódástól, és az a klasszikus zöld színe van Ha lehetne, akkor vagy LOMEX-ből vagy a CONRAD-ból.
(#) feki00 válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Hqvideóba PLASTIK 70 álnév alatt lehet kapni. Forrasztás előtt vagy után is rányomhatod mert lehet könnyen forrasztani.
(#) Hujikolp válasza feki00 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /

Köszi! Akkor mégis el kell ballagnom oda.
(#) Hujikolp hozzászólása Júl 22, 2008 /

TN 140 Előhívó az "univerzális"? Vagyis ezekből "csak egy fajta van"?

Mert pl amivel előtte le kell fújni, abból van különféle, de ez az előhívó jó mindre?

A témában nem vagyok még jártas, ezért inkább kérdezek, nem szeretném feleslegesen megvenni...
(#) Frankye válasza Hujikolp hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Hogy érted azt, hogy "univerzális"?
Az előhívó folyadék célja az, hogy az UV fénnyel levilágított, erre érzékeny lakkal bevont NYÁK lemezről leoldja a felesleges lakkot (ott, haol azt az UV fény érte), ezáltal lehetővé téve, hogy a lemezen a lakkal nem védett területekről a réz felületet lemarjuk.
Tehát ilyen előhívó folyadékra akkor van szükséged, ha a photolitographiai módszerrel szeretnél NYÁK-ot készíteni.
Az előhívó folyadék különben valamennyi UV érzékeny lakk esetén alkalmazható, tehát ilyen értelemben "univerzális". (Mind a német gyártmányú P20 lakkot, mind a magyar Wolf lakkor le tudja oldani.)
(#) Attis92 hozzászólása Júl 22, 2008 /

Hy!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha levilágítottam egy nyákot és az egész el van mosódva, nem kontúros az a túlvilágítás (ha lehet egyálltalán), vagy a kevés világítási idő miatt van? Vagy valami egész más okból? Nekem a világítási hiba volt az első gondolatom!!
Köszönöm a segítséget előre is!!
(#) Frankye válasza Attis92 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /

Lehet ok az is, hogy alávilágított a maszknak a fény, vagy elmozdulhatott a maszk. De lehetett túlvilágítás is (nem volt elég sötét a maszk).
Következő: »»   172 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem