Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   185 / 240
(#) dB_Thunder válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
50W. Reális!!
Én azt mondtam havernak, hogy kb. 100W amit tud termelni, azt se sokáig fogja bírni!
A répa fűteni, vagy vizet melegíteni akart volna vele...így a rezsibukta okán...

Ha négyen vannak a családban és kemények mint a kád éle, termelnek mondjuk 400W-ot 1 órán keresztül, ami ugye 0.4kWh..Na, azzal sem mennek sokra!!

Elgondolása sincs a népnek mennyire energiaigényes életet élünk!!
Sok kWh energia kell egyetlen ember egy napi életéhez!!
(#) Atis57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Szia!
Volt régi lakhelyemen /osztálytársaimnál nincs áram .
Nekik nem kell a sok kWh .Kijönnek 4-n a 200-500Wh ból is.
Ketten meg ? ugyanennyiből !

Persze maradt a gyerekkoromból ismert technológia. minden éghetőt el tüzelnek , melegviz-hő ,étel lessz a segitségével. Világitani meg a Led lámpa +a Nagyapák petrólámpája .

A városiak már másabbak, minden villannyal---de ki fizesse?
(#) Doky586 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
A képre 20W van írva.
(#) Atis57 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Szia!

Lehet, de szinte lényegtelen .
Mert a 10-50W tartomány ami kezelhető.--Ez is akkutöltésre.
többen csináltak "Zsiguli generátorból" ilyet , s mindegyiken korlátozni kellett az áramot.

A lényege -nem kell a bicikli mechanikát beleépiteni. Igy ülve is kényelmes --pár percig!

Esetleg nagyobb 24V-s csavarbehajtó mechanika.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) dB_Thunder válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Erre írtam lentebb, hogy valahogy csak kibírtuk azt a párezer évet mire lett villanyunk!!
A városi kényelem! Minden van, mindig, csak péééz legyen rá!!

Benne vagyok szigetes napelem csoportban, ott azért mesélnek érdekességeket!!
Sokféleképp lehet élni!
(#) Bakman válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Ide azokkal a történetekkel!
(#) dB_Thunder válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
szigetelők
Belépsz azt olvashatod!
(#) kameleon2 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Annyit pontosan tudok, ha valamit ennyit kell magyarázni, ott nagy a baj és a sunnyogás. Egy beültetett nyák panelnél sem boncolgatják a mexikói bányászgyerekek megélhetését a kondenzátorokon és a kohóban megnyomorodott férfiak nyugdíjalapját, valamint a kínában vegyi mérgezésben elhunytak temetési költségeit.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
Erre az írásra: "hogyan lehet a hálózati energiáról leválva ugyanazt a kényelmet és energiafelhasználást megvalósítani, mint a hálózatban maradva." ha jól sejtem akkor a sehogy a válasz. Gondolom, közülük nem sokan állnak neki meghegeszteni otthon valamit ha eltörik, hanem elviszik máshova, ugyanúgy ha kell egy darab sima és egyenes deszka, azt is megveszik valahol, és nem állnak neki a másfél mázsás 3 fázisú gyalugéppel legyalulni a műhelyben mint én.
De ez a beszólás is tetszik: "hogyan kell energiatudatosan annyi elektromos áramot használni, amennyit megtermelt a rendszerem!" Próbálna többet...
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Igy van.

Itt egy kép a mi meglehetösen modern, jol szigetelt házunkról, immár csak 2 személy lakja.
Ez volt a novemberi termelés, illetve a fogyasztás.
Az elsö képen csak a napelemrendszer illetve az akku teljesitménye, a másik képen meg az összegzett fogyasztás, a szines rész a napelem és az akku részesedése.
Láthato, hogy napi kb 15-20 kWh kell.
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 1, 2022 /
 
Nem tudom ezt a biztonságos leválasztás a hálózatról nem lehet e úgy megoldani hogy egy relével?
Azaz ha elmegy az áram leválaszt a hálózatról és ha visszajön felkapcsol automatikusan? Nincs ilyen megoldás? ilyenkor még ha kismértékű a visszatöltés is nem lenne visszatöltés sehogyan sem.
(#) dB_Thunder válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 1 /
 
Nem értem a kérdést! Minek a relé??

Az engedélyezett készülékek leállnak ha elmegy az áram! Mindenféle egyéb, külső, nem bevizsgált akármilyen minőségű eszköz nélkül is.
Megveszed, használod, nincs probléma!
(#) antikzsolt válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Na pont ez az. Az off gird rendszerű hibrid inverter ami be lenne kötve na az nem kapható Magyarországon. Sőt forgalmazót sem találtam rá. Ami lehet hogy én hibám miatt van mert nincs igazán időm rá hogy keresem. Igen ez olyan inverter ami elsődlegesen napelemről megy ha nincs akkor hálózat majd aksi és NEM TÖLT VISSZA a hálózatba. Na ilyen invertert nem igazán találtam sehol sem. A szolgáltató is csak a visszatöltős invertert tolja de nekem az meg nem kell.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Nem jól kerested, mert van itthon is nagyon sok fajta, a belsejük kb. ugyanaz a kínai inverter csak forgalomba hozzák mondjuk 6 különféle fantázianévvel, meg ugye drágább mintha Kínából rendelnéd meg.
A betáplálósnak kötelező leállnia ha elmegy a hálózat, a hibridnek meg pont az (lenne) az egyik lényege, hogy sose menjen el, mert vagy süt a nap, vagy van szufla az aksikban, és ha már ezek egyike sincs, akkor áll csak át a hálózatra. A hibrid az ugye nem párhuzamosan kapcsolódik a hálózatra hanem sorosan, ennél fogva nem tud visszatermelni. Mondjuk, arról pont nem találtam sehol adatot, hogy egy ilyen hibrid inverter ami fogyasztóként van jelen a hálózaton, azaz a működéséhez szükséges energiát onnan veszi, vajon megy-e tovább ha áramszünet van vagy ugyanúgy leül, mert ha utóbbi akkor megette a fene az egészet...
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) Elektro.on válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Fűteni simán fog vele. jha 15 percet tekeri olyan melege lesz, hogy még az ablakot is kinyitja -10°C ban.
Egyik volt kollégám keményet tolja az iron Men versenyeket meg triatlon és hasonlókat.
neki van nagyon komoly kerékpárja. A pedálon méri a teljeítményt. vele beszélgettem erről, mert hasonlóvel engem is megkerstek és nem győztem lebeszélni az illetőt.
Szóval a volt kolléga mondta, hogy ha rendesen edzésben van és minden körülmény passzol akkor hozzávetőleg 250W ot ud tartan 15 percen keresztűl, de utána teljesen kész van.
Szóval egy átlag embernél még a 100W 10 percig is soknak tartom.
A velencei tavat én is körbetekerem lazán egy óra alatt, de a volt kollégámhoz képest így is lekvár vagyok.

Sokan azt hiszik, hogy elég ha forog , és dől belőle az energia...
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Fogyasztóként csak akkor van jelen ha minden kraft elfogyott/nap,aksi)és Kb 100mA a fogyasztása.Nap és aku üzem esetén saját magát táplálja.Nálam ritkán volt áramszünet,nem vettem észre csak a nők szóltak hogy egy tévé sem megy.Majdnem nekiálltam szétkapmi mindent mire kinyögték hogy a faluban nincs villany.A tévé kábelről van az sem kapott áramot mármint a szolgáltató.
(#) Ge Lee válasza dara hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Tehát ha jól értem, ha a hálózatban áramszünet van, attól az invertered még ugyanúgy megy tovább (ez lenne a normális, szünetmentes üzemmód). Konkrétan mi az invertered típusa?
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Amig megfelelő tartalék van a napelemben és az aksiban megy. Legalábbis azok biztosan amit én néztem. Azért elég karcsú az 1kw os rendszer. Főleg hogy maga a bojlerom leülteti a sarokba. A minimum ami nekem kell az 3kw. Optimális 5kw mivelhogy a klima, bojler hűtő stb együtt már közelit a 3kw teljesítményhez is. De az a probléma az egészben hogy ezek az inverterek CSAKIS aksival működnek együtt. Azt kihagynám a rendszerből. Feleslegesnek tartom hogy rajta legyen mikor annyit még akkor is termel hogy a hűtő ne olvadjon le. A világítás meg úgy is szünetmentesítve van már ahol fontos.
(#) Istvanpisti válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Abban tévedsz, hogy én magyarázom a rendszert. Tényeket írtam le.
Egyébként maradéktalanul elfogadom a véleményedet, de nem értek vele egyet.
Egyébként a '70-es években Budapesten 1 Ft/kWh, míg vidéken 1,7 Ft/kWh volt a lakkossági villamos energia ára, nem volt részletezve az ok. Miért? Mert a párt azt mondta, legyen annyi. Akkor boldogabbak lehettek az emberek, mert nem kellett "bonyolult" dolgokkal foglalkozniuk, elegendő volt, ha dolgoznak és nem kérdeznek.
(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
PNI sc1800b 3KW 24V.
(#) proba válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Akku nélkül azért bajos, mert ha a nap nem süt eléggé, leállna, ha süt akkor újra indul. Egy átlagos tavaszi nap végére minden elektromos szerkezeted kidobhatnád....
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Van ott 3kW-os is. Van egy cég de most nem találom, náluk ha jól emlékszem 11kW-ig vannak inverterek. Akku nélkül meg eleve hogy működjön éjszaka ha nem süt a nap? Ami a linken van ahhoz elég 2db akku, az nem egy egetverő költség, cserébe a tároló kapacitás sem lesz sok. Éjszaka bekapcsol a hűtő és a kompresszor leülteti az akkukat mire lekapcsol az inverter. Na ebben megint mi a jó?
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Van, csak, ha vissza is akarsz táplálni, akkor joval bonyolultabb, mert az invertert is szinkronizálni meg kezelni kell. Enélkül az inverter leáll, ha nincs feszültség a hálozatban.
Ráadásul a szolgáltatotol is gyakran engedélyt kell kapni, hiszen a megoldásnak garantálnia kell, ha nincs villany a külsö hálozatban az inverter ek sem szabad oda küldeni.
(#) antikzsolt válasza proba hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Igen de mivelhogy hálózatról is táplál ha nincs elég napfény akkor így az kizárva. Az aksit jelenlegi állás szerint nem éri meg megvenni. Drága és hamar tönkremegy. Max annyit amennyi elviszi a hűtőket legalább 1-2 napig. Ge Lee akkor hálózatról vételez áram táplál mindent. A bruttó elszámolás miatt nem éri meg belépni a visszatöltésbe mert az feleslegesen drágítja a rendszert meg. Na meg ott lassan meg kötelezővé is fogják tenni az aksit ha vissza is akarsz majd termelni. Legalábbis én ezt látom bele amit csinálnak. Eddig 100% előre sikerült megjósolnom hogy mi fog lenni a napelemes rendszerek terén. Még a régi szaldós rendszerek is bruttósítva lesznek hiába a szerződés stb. Ge Lee ha meg el is megy az áram azért 1-2 napig nincs baja fagyasztóval. Addigra vagy süt a nap vagy alternatív forrás felé kell fordulni ha a hálózat hiányzik.
(#) Istvanpisti válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2022 1 /
 
Megkérdezhetem, hogy a fogyasztásod struktúráját (milyen berendezés, mekkora teljesítménnyel, mikor megy) ismered-e? Ha igen, akkor mi okozza a viszonylag nagy fogyasztást?

Én is hasonló családi állapotban vagyok, mint Te, a ház - amiben lakunk - 35 éves, felújított, szigetelt ugyan, de semmi extra. Ezzel együtt novemberben 280 kWh volt a villamos energia fogyasztásunk, ami napi átlagban <10 kWh, amiből a fűtéshez használt szivattyúk fogyasztása kb. 50 kWh.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Pont ezért keresem a megfelelő megoldásokat előre is. Amúgy az off gird invertert csak be kell jelenteni hogy van ha ne adj isten tűzoltás miatt ide keveredne a tűzoltóság. Nem engedélyköteles. Ezért is nincs forgalmazva és ellenőrizve. A visszatöltés megakadályozására keresek + védelmet ami a hálózati áram kimaradás esetén lekapcsol a hálózatról.
(#) antikzsolt válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Nagy fogyasztónak számítanak a bojlerek, hűtő és fagyasztó berendezések(főleg ha régiek) Ha nem energiatakarékos izzó van a lakásban az is megdobja a költséget főleg ha sok van belőle. Klimák.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 1 /
 
Értem hogy mit szeretnél, de azzal meg az a baj amit nemrég írtam le. Van egy rendszered, tudjon mondjuk 3kW-ot, akkud nincs. Süt a nap mint a veszedelem, a táblák nyomnák neked be a 3kW-ot, de mégsem nyomják, mert neked csak 300W fogyasztásod van éppen. Nem tudom érted-e a problémát?
Tehát, ha van egy 3kW-os rendszered, akkor azt csak akkor éri meg úgy telepíteni, ha azt a 3kW-ot minden nap ki is veszed belőle, amíg az rendelkezésre áll (mondjuk 10 és 16 óra között). Mert ha nem veszed ki, akkor anyagilag azzal is jobban jársz, ha fizeted havonta a villanyszámládat és nem költesz el milliókat napelemre meg inveterre.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Igen tudom hogy maga az inverter tudja a 3kw. Értem is hogy mit akarsz mondani. Itt nem az a lényeg hogy lefedje teljes mértékben a fogyasztást hanem az amikor nem vagyok itthon a felokosított(automata vezérlés megfelelő fényerősség alapján+távvezérelhető) rendszer dolgozzon és tegye a dolgát. Azaz a klima hűtse be a lakást, a medence vize friss legyen(kútvíz+szivattyú), bojlerben a víz legyen meleg az esti fürdésre. A napelem teljesítmény meg kb 2kw lesz fent. Itt a legfontosabb nekem a hűvös lakás a nyugodt pihenéshez mivelhogy a munkahelyemen bár targoncán vagyok sokszor folyik rólam a víz a meleg és párás levegő miatt. A klima meg ép eléggé fogyaszt ahhoz hogy megtoljam napelemről. és ha már fent van mehet róla minden más is. Jah havi 11.000ft villanyszámla jött ki most is úgy hogy klíma nem ment. Nem akarom tudni milyen az amikor megy a klíma is nap 3-5 órát. kb 300-350kw megy el havonta úgy hogy ebből fele a vezérelt áram a bojler miatt. 12 évre saccolom a megtérülést a jelenlegi villanyárak mellett. 7 és fél év ha teljes mértékben kiváltaná a fogyasztást. Ebben nincs benne a klíma használat és az hogy megfizethetetlen a 20 fokos szoba számomra a kb 35 fokos munkahely után.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
A leválasztást megteszi egy komoly relé is. Pl. egy ilyen. ( nekem 2 kellett, mert a tuláramvédelem (FI) külön kell a hálozati körbe meg külön, ha a napelemes rendszerröl táplálod az otthoni hálozatot. ( ezt sem tudom miért, de ezt kérték). A relék tekercsei 24 Voltosak.
Következő: »»   185 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem