Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.”
Szia!
Feltesszük, hogy a motor jó(?). Szerintem nem úszod meg, hogy kiszerelt legalább annyira, hogy megnézd, miként szabályozzák a sebességet? Árammal? Feszültséggel? fix sebesség van beállítva, stb.? A 60 szerintem eleve nem jó, mert ez a maximális frekvencia, gyári érték (japán, amerikai), amit be lehet állítani rajta. Maximum 50Hz lehetne a mutattott érték, ha normálisan paraméterezve lenne. Végig kell menni a paraméter listán, és leellenőrizni a beállításokat. Sajnos ez a lista egyre hosszabb, ahogy fejlődik a technika. Azt sem tudjuk, a tiltó kapcsoló mit tilt? A tápfeszültséget veszi el? Vagy nem engedi megnyomni a "start előre" gombot? Vagy mit csinál? Így elég nehéz lesz segíteni.
Üdv,
Egy fázisra szeretnék (20A) 3,5kw körüli teljesítményre kėpes 1 fázisú frekvenciaváltót, amely 0Hz és minimum 350Hz között vált frekvenciát. Nem motor meghajtásra kell.
Mi a kérdés? Építeni akarsz vagy venni? Mihez kell pontosan? Ezek nélkül csak tallgatva lehet tanácsot adni, mert nagyon nem indegy, hogy milyen jellegű fogyasztóhoz kell.
Ha megéri, venni, ha nem, megépíteni. Meglévő Indukciós fûtés tekercseinek változó frekvencián történő táplâlása, ezzel a benne lévő vasmag rövidebb idő alatti felmelegítésére ami így kevesebb idő alatt képes ugyanazt a vîzmennyiséget felmelegíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2022
Az indukciós hevítők bőven a kHz-es tartományban mozognak, 350 Hz messze van tőle.
Ha szeretnéd a maximumot kihozni elektromos fűtéssel (hőszivattyú nélkül), akkor az indukciós csodát cseréld ki egyszerű fűtőbetétesre, ott csak annyi veszteség fog keletkeni, amennyi a vezetékeken elveszik és olyan telejsítményű fűtőbetétet veszel, amilyet akarsz. Nincs tápegység, mágnesezés, örvényáram és mindenféle veszteség, csak a puszta elektromos energia. szerk.: Indukciós hevítő készítése c. téma. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2022
Elfogadom a válaszod, de nem fűtőbetéttel oldanám meg a vízmelegítést. Az indukciós kazânom jelenleg is működik, 50Hz es sinuszos betáplálással. A hatásfok javítása miatt keresek megfelelő elektronikai megoldást. Tudsz-e esetleg a kérdésemben megadott értékeket megvalósítható kapcsolást?
Idézet: Itt a lényeg. A bemenete 50 Hz-es, nem a kimenete. Elektronikai szempontból valószínűleg teljesen mindegy, hogy 50, 60 vagy 300 Hz-es a hálózati frekvencia, mert abból egyenáramot csinál négy db. egyszerű dióda segítségével, abból pedig nagyfrekvenciás váltakozót a dobozban lévő elektronika.„50Hz es sinuszos betáplálással” Neked nem a bemenetére kell más frekvenciájú feszültséget adnod, hanem a komplett berendezést kell újraépítened kb. az utolsó csavarig. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb, ha másik kazánt veszel. Házilag, finoman szólva, nem egyszerű ilyen telejsítményű hevítőt készíteni, lásd előző hozzászólásomban a linket. Pusztán azért javasoltam az egyszerű fűtőbetétet, mert az faék egyszerűségű (üzembiztonság), a hatásfoka jobb mint az indukciós kazáné és nem utolsó sorban jóval olcsóbb is.
Félreértettük egymâst. Most 230V 50Hz a bemenet a primer tekercsre. A kapcsolás ami érdekel az az, hogy a bemenő 50Hz-et 300Hz-re emelje.
Szia!
A kapcsolás nem olyan nagy ügy -- A kimeneti transzformátor vasa már annál inkább. Bármelyik Off Grid inverter megtenné . Repülőgépekben található ilyen trafó. --rendelhető is. pl; ez
Én értem hogy mit szeretnél, te nem érted, miért nem fog működni az, amit akarsz.
Ha megteszed, hogy ezt leírod nekem, megköszönöm.
Ezt gondolom rám értetted. Hogyan kell ezt érteni?
Indukciós kazán hívőnek nem lehet elmagyarázni.
Az indukciós rész tulajdonképpen egyenáramról üzemel, aminek az egész elektronika elején lévő tápegység biztosít feszültséget. A transzformátor szekunder részén van egy egyenirányító és símító kondenzátor(ok). Nagyobb hálózati frekvenciával elvileg egy mákszemnyit nő a kondenzátoron mérhető feszültség (csökken a feszültség hullámossága), de ez a többlet elhanyagolható, a rendszer 50-60 Hz-es hálózati frekvenciára van méretezve.
Eddig csak azt tudom, hogy miért nem, de az alapkérdésemre nem kaptam választ.
Arra tud valaki érdemben válaszolni, hogy 230V (3,5kw) 50Hz hálózati feszültségből megoldható-e házilag a 230V (3,5kw) 300 Hz. Ha igen, és nem okoz gondot leírni akkor azt kérném tegye meg aki tudja. Ennyi amire választ várnék indukciós kazántól függetlenül. Nem kritikát kérek. Köszönöm
Az alapvető félreértés abből adódik, hogy teljesen más az amit te tudsz illetve gondolsz és az ahogy nálam működik.
Nincs elektronika, nincs trafó, nincs egyenáram. A 230V egy kondenzátoron keresztül csatlakozik a primer vezetékre, ami egy vasmag köré van feltekercselve. Ugyanezen vasmagra feltekercselt szekunder vezetéken egy kondenzátor zárja az áramkört. Ennyi
Nem nagyon van ilyen eszköz, hisz nulla értelme. Összességében megoldható, de nem egy egyszerű hobbi projekt ilyen nagy áramok kezelése. A 300 Hz mondhatni triviális, a 15 A már koránt sem az.
Összehasonlítási alapnak: létezik egyfázisú frekvenciaváltó (itt: Bővebben: Link), 1.1 kW-ig. Egyszer kértem tőlük árajánlatot, egy ilyen frekvenciaváltó laza 300 000 Ft környékén van. Zsebbenyúlós projekt lesz, már ha vállalja valaki.
Ezzel kellett volna kezdeni.
Vagy a kondenzátorok értékét növeled, vagy a frekvenciát. Előbbi egyszerűbb feladat, csak a meglévővel kell párhuzamosan kötni egy másikat. Xc = 1 / (2πfC)
ezt tudom, en is kerestem és valamivel olcsóbban ugyan, de horribilis áron találtam. Az viszont amire nekem kell, indokolatlanul nagy kiadás lenne...
Nagyon egyszerű. Ő is olyan kérdéseket tesz fel rendre, amire Mi nem tudunk érdemben vagy kielégítően válaszolni..
A gyári egyfázisú frekvenciaváltó drága, mert kevesen keresik, keveset gyártanak belőle.
Meg ezek motorok meghajtására készülnek, először felpörgetik a motort a névleges fordulatszámra, majd visszaveszik a kívántra. Megfelelő jártassággal otthon is viszonylag egyszerűen kivitelezhető 1 fázisú inverter, ami kell: - bemeneti áramkör védelem és szűrés - egyenirányítás + puffer lágy indítóval töltve a kondikat bekapcsoláskor (ebből kiollózható egy egyszerű megoldás) - Egy Ilyen SPWM modul, amivel 0..400Hz között elő lehet állítani a szinuszosan modulált PWM jelet, továbbá tartalmazza a kimeneti híd meghajtását is - 4db IGBT-ből kell csinálni egy teljes hidat - alkalmazástól függően a kimenetre mehet még egy 500Hz töréspontú LC aluláteresztő szűrő - segédtápok, hűtés Az ördög persze mindig a részletekben van (méretezés, elrendezés, vezetékezés, stb). ezért kevés tapasztalattal első projektnek nem ajánlom. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2022
A csatolt képen lévő kapcsolással megvalósítható amire szükségem lenne?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |