Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektromos sütő
Nem kell annyira megijedni, pár perces melóval ki lehet szedni az alsó fűtőbetétet is. Az már más kérdés, mennyi idő alatt érkezik meg a cserealkatrész.
Köszi, így lesz. Letesztelem melyik csapja le a Fi-t, aztán szétkapom mint foxi a lábtörlőt. De valószínűleg már nem sütünk benne idén.
Látom nem nagyon pörög ez a topic, de azért felteszem a problémát.
Van egy nemrég vásárolt (egy hónapja) Klarstein mini sütőm ami állítólag 2000 W-os, az áram felvétel csupán 1600-1700 W. A belső hőmérséklet üresen éri el a gyári értéket 220 fokot, viszont ha tepsiben húst sütök nem képes 170 fok fölé menni még sokára sem. Az vele a baj,hogy ha maximálisra állítom nem a belső hőmérséklet szabályozza,hanem csak ki-be kapcsol függetlenül attól,hogy bent hány fok van. Lehetne-e csinálni vele valamit,hogy a valódi elért beállított hőfokon kapcsoljon ki?
Egy hőkorlátozó kapcsolja ki- és be a fűtőbetét(ek)et. Ha nem lenne benne ilyen, lehet, hogy már a tűzoltókat kellett volna hívnod. Nincs mit tenni, ez ennyit tud.
Igen, de a hőkorlátozó csak 170 fokot enged? Aminek egyébként 40 perces sütési idő kell 200 fokon az itt másfél óra.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
A hőkorlátozó nem a levegő hőmérsékletét méri, hanem valamilyen fém részen lehet, pl. a fűtőbetét tövénél.
Azért is kapcsolgat ki-be mert tartani igyekszik a beállított hőfokot. Az elektromos sütők így működnek. Onnan is szoktam tudni, hogy tehetem be a kalácskát, hogy látom: épp "kialudt", a fűtőszál.
A hőkapcsoló olyan helyen van, hogy őt épp az a levegő éri, ami a beállított hőfoknak felel meg. Ahol mértél, ott valamiért épp kevesebb van. Be is csaphatja magát az ember, ha kenyeret/ kalácsot sütök, akkor a maghőmérőm (persze, nem atompontos hőmérő) még akkor is 95-97 gokot mutat, amikor készen van (pont akkor válna szénné, ha kiment volna minden víz, akkor emelkedne 100 fok fölé a belseje).
Akkor mit lehet tenni,mert így nagyon gyenge. sütő hőmérővel mérem.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
A hőkorlátozó lehet, hogy nem, a beállítható sütőhőmérsékletkapcsoló igen.
Fokozatkapcsoló van és a maximumon nem elég.
Most vettem ki a tepsit és egy óra 50 perc alatt jó is lett. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Oké, de azzal nem tudunk (sem te, sem mi) mit kezdeni, hogy
-kisebb teljesítményű, mint amit ígértek (akár víz -ami eleve benne van a husiban, akár étolaj, akár zsír: teljesítmény kell a forralásához, az elpárologtatásához) Kb ezzel is függhet össze, hogy üresen még csakcsak eléri a 200 fokot, de amikor benne van a "megdolgoznivaló" akkor már nem. -azzal sem, hogy te (természetesen) máshol mérsz (ott, ahol szükséged volna rá, a husi közelébdn), a sütő viszont ott, ahová a gyártó helyezte az érzékelőt. Ui: én (mivel utoljára fogat sem hagytak nekem ) eleve másfél óráig sütögetem a krumplis tarját. 220 fokon A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Leírod a veszteséget, mint tanulópénz. Az a baj, hiába is küldenéd vissza hogy hibás, nagy valószínűséggel azt fogják mondani, hogy nem az, tessék kevesebb ételt rakni bele, ez a mini sütő ennyire képes.
Igen valószínűleg ezt válaszolnák ők is.
Szegény fórumtársunk nem segítődött ki...
Ez azért nem így van,mert a fűtőszál sokkal többre képes csak
hamar kikapcsolgat. Ha megfelelő hőfok szabályzó lenne semmi gond. Érdekes,hogy grillezésnél ki sem kapcsol pedig ugyanaz a fűtőszál működik konvekciónál is.
Igen, a fűtőszál többre képes, azért kapcsolgat ki, így dolgozgatnak a villanyos sütők. Mondtuk is.
Azt pedig te állítod, hogy valójában csak 1,6-1,7 kw-ot mértél az állítólag 2kw-os fűtőszálon.
Bocsáss meg de megkérdezhetem,hogy szakmabeli vagy, vagy egy plyan amatőr mint én?
Hanem a sütők ismeretére gondoltál.
Ó, hát ha sütünk, akkor nem árt tudni, mivel. De nem baj, nem szeretnék újabb letorkolást (mindenhez jobban értesz szavakkal). Boztos vagyok benne, hogy bölcsen döntesz
Lehet,hogy eltévedtem, ez itt a sütés-főzés topic és nem elektrotechnika? Akkor bocs mindent értek. Vagyis érteni vélek.
Látod: ez a baj, hogy azt hiszed, a konyhában ténykedők nem érthetnek a gépeikhez (valóban: én sem mindhez. Egy mixert szívfájdalom nélkül kidobok, ha elromlik. Az tényleg nem érdekel)
Én elmondtam a miérteket, mert tudom, hogy hogyan működik. Mert nem csak a sütést, hanem azt is tudom, miért működik, és hogyan működik (a sütést a sütő működése is meghatározza, nemcsak a konyhaművészet) Szívesen tettem, hogy elmondtam. Tettél fel kérdést, elmondtuk, miért van úgy. Nem tehetünk róla. És ténylek nem bántani akartala, csakhát az a szegény kis sütő ennyire képes. Pont. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Semmi gond. Én elektromos szakembert kerestem, talán nem kellett volna válaszolni főleg olyat amit mindenki tud. Úgy értem,hogy minden felhasználó.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2022
Üdv Mindenkinek!
Nos, a teszt lefutott, de nem jártam sikerrel. Mind a 3 fűtőszál, egymástól függetlenül tökéletesen működik. Szóval nem fűtőszál a hiba. A további hibakereséshez egy kis mázlifaktor is kellet. Miközben méregettem a fűtőszálak feszültségeit, a a szemem sarkából mintha íváthúzást láttam volna a hőmérséklet kapcsoló felől. És valóban. Akár a sütő bimetálja, akár én kapcsoltam a hőmérsékletet, 10ből 6x ívhúzás volt. És bizony az egyik ilyen nagyobb ívhúzáskor ment is le a Fi, plusz a B16 a villanyórában! Meg van a hiba. Kapcsoló szétszed és láss csodát, a kapcsoló pogácsák szépen elkormolódtak. Ideiglenesen (kell a süti a buliba) kicsit megtakarítottam a pogikat és összeszereltem. Bekapcs, próba. Szikrázás továbbra is van, de sokkal kisebb és sokkal ritkábban. Szóval erre a pár napra ez így kisegít. Természetesen megrendelem a csere cuccot és cserélem az újra. Szóval ennyi a történet. Azért volna itt egy kérdés. Miért nem tesznek egy szikraoltó kondit az ilyen helyekre? Egyáltalán tehető szerintetek? Köszönöm mindenkinek aki segített, ötletelt velem. BÚÉK Mindenkinek!
Ellenállásos terhelés kapcsolásához nem szokás kondit rakni. Több gondot okozhat, mint az évtizedek alatt elhasználódó érintkezők.
Értem, bár az "évtizedek" itt 3,5!!! évre korlátozódtak. Ezért gondoltam...
Van az úgy -nem minden alkatrész örökélet. Az új meg (lehet) 15 évet is bírni fog.
Kívánom, úgy legyen!
Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kérni a szekrénybe beépíthető elektromos sütő, és fölé szerelt elektromos főzőlap hőszigeteléséről. Az a kérdésem, hogy a sütő oldalai és a szekrény közé, kell-e tenni valamilyen hőszigetelést? IKEA "szabványos" tűzhelyszekrényem van, amibe rendesen belerakható a sütő, de szekrény oldala így elég közel kerül (max 1-2 cm) a sütő oldalához. Üzem közben a sütő oldala idővel elég rendesen felmelegszik. (Több órás sütési programnál már elég magas a burkolat hőmérséklete is.) Elég ez a távolság ahhoz, hogy ne okozzon tüzet? A gyári csatlakozókábel a sütő mögött szintén hozzáér a sütő hátsó részéhez. A sütő fölé pár cm-re kerül a kerámia főzőlap fém alja is, ami tele van elektronikus alkatrészekkel. Van benne kis ventilátor, de elég szűknek látszik a hely a rendes szellőzéshez. Kel-e közéjük valami hőszigetelő lapot tenni, vagy ez csak rontaná a szellőzést? Mi a tapasztalatotok? Felesleges az aggodalmam? Köszönöm előre is!
Lehet kapni 1 cm vastag alukasírozott kőzetgyapot lapot, amit kétoldalról a gáztűzhely mellé raktam.
Javítottam szekrénybe épített indukciós főzőlapot, de ott a sütő és a főzőlap között volt egy bútorlap elválasztó. Ha nincs, betennék közvetlenül a főzőlap alá egy ilyen kőzetgyapot szigetelő lapot. Az elektromos sütő beépítését a használati útmutató biztos ismerteti.
A "használati útmutató" a beépítésről egy szót sem ír. Csak rajzos útmutató van, ami nagyon ügyesen bemutat sok mindent, de néhány része nem értelmezhető a számomra. Elválasztó bútorlapot csak abban az esetben ábrázol, ha a sütő fölött nincs főzőlap, de a szekrény folytatódik.
Szigetelőlap egyébként sehol nincs ábrázolva, viszont a minimális távolságokat minden oldalon jelzi. Ami zavar, hogy ezek nagyin kicsinek tűnnek a számomra, általában csak 1-2 cm nagyságrendűek. Az IKEA tűzhelyszekrény ennek pont megfelel. A sugárzó hőre ez elég kicsinek tűnik. De ha ennyi kell mondjuk a megfelelő szellőzéshez, akkor bármit közé teszek, az gátolná a légáramlást. Szóval, ebben bizonytalanodtam el. A szigetelőlapot egyébként jó ötletnek gondolom pl. a sütő és a főzőlap közé. Ha tudod, hol lehet ilyenhez hozzájutni, légy szíves írd le! És köszönöm a válaszodat! |
Bejelentkezés
Hirdetés |