Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az alábbi kapcsolás megépítését kezdtem el vagyis először a szükséges alkatrészek beszerzését.
Ahol elakadtam az a TCA 345A IC. Megkerestem az adatlapját, de még sajnos nem olyan jó az angol nyelvtudásom, hogy megértsem pontosan mi is ez. Tudnátok segíteni, hogy mivel tudnám helyettesíteni? Vagy nagyon keressem ezt valahol (A HEStore-ba kezdtem el összevárásolni a dolgokat ott ilyet nem találtam). A T5 és T6 közöti vízszintes vonal, ha jól gondolom a -9 volt akar lenni? Idézet: „A T5 és T6 közöti vízszintes vonal, ha jól gondolom a -9 volt akar lenni?” Pontosabban a földelés (kissé a hagyományostól eltérő) jelölése. Egyébiránt, ha 9V-os telepről akarod táplálni, akkor ez a telep negatív sarka, igen. (Gondolom, erre értetted a -9V-ot, ami nem szabatos megfelelője az általam leírtaknak, mert ez a közös 0 (nulla) potenciálhoz képest -9V, ahogy Te írtad.) Amúgy - sajnos - el kell, hogy keserítselek, mert ez egy régi, SIEMENS IC, az egyedüli ekvivalense, amit találtam, az A302D típusú IC, ami egy RFT gyártmányú, NDK-s IC. De azt gyanítom, hogy lehet mással helyettesíteni. (Ebben biztosan fognak tudni mások segíteni Neked.)
Protel99ben amikor létre akarom hozni a nyákrajzot akkor csak a Toplayeren lévő kötések jelennek meg. Amikor az insert printoutal próbálkozom akkor meg csak a kötések jelennek meg a bottomról. Hol lehet beállítnai a create final mit csináljon? THX!
Heló!
Megtudná nekem mondani valki, hogy hogyan tudnám leelenőrizni egy TL081-es típusi IC működőképességét? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: Jocó!
Hi
Az adatlapjában van egy kis négyszögjel generáló megoldás, +6 alkatrész kell összesen. Szerintem próbáld meg azzal.
Nem tudnád elküldeni potossan a rajzot?
Szia
Itt a rajz, természetesen mindegyik műveleti erősítővel ki kell próbálni egyenként. Ott a képlet is hogy hogy is számolod ki az oszcillátor frekvenciáját. Mondjuk ez így most 0.5Hz körül ketyeg szóval magasabbra kell állítani hogy hallható legyen, a 100k helyett elég egy 10k is és akkor körülbelül konnektor hangja lesz.
Hello!
Persze egytáppal is lehetséges. üdv! proli007
Lehet, hogy most oltári nagy hülyeséget kérdezek, de nem hagy nyugodni a dolog.
Van ez a 4N25-ös optocsatoló. Most durván fogalmazva, ha led-et akarok villogtatni vele akkor az 5-ös 4-es lábra kell kötnöm (4+, 5- vagy fordítva már nem emlékszem). Van olyan változata vagy meg lehet oldani, hogy fordítva tudjam bekötni a ledet? Ekkor 2 ilyen optokapcsolóval meg tudnám oldani egy motor jobbra-balra forgatását. Ha az egyik kapja a jelet erre ha a másik arra forogna. Figyeltem a "nyilat" az adatlapján és még egy csomó tipus adatlapján, de mindegyik csak az 5-östől a 4-es felé mutatott. (bocs, hogy ennyire szakszerűtlenül fogalmaztam, de még nem tudom megfelelően alkalmazni az anód-katód, pnp, npn szavakat)
Köszönöm mindegyik rajzot.
Ez tökéletes lesz. Üdv.: Jocó!
Hello!
Valóban szakszerűtlen. De a lényeg, hogy a nyíl a PNP-NPN struktúrát jelzi. Viszont optóéknál ez nem olyan nagy probléma, mert a bázist a "fény vezérli" így ahhoz nem kell alkalmazkodni. Vagyis oda kötheted ahova akarot a kollektor-emittert. Csak arra kell figyelni, hogy a kollektor mindig pozitívabb feszültséget kepjon az emitternél. (mert ugye a 4N25-ben NPN tranyó van). üdv! proli007
Sziasztok!
FETekkel még soha nem dolgoztam, és vannak a fejemben róla (rém)hírekek, ezeket szeretném tisztázni. Igaz, hogy nem mindegy melyik lábát forrasztom be először a FEt-nek? Kézzel nem szabad megfoni a FET-eket? Igaz-e, hogy forrasztásnál az egyik lábát kis csipesszel a testre kell kötni amíg nincs beforrasztva mindegyik láb? köszi.
Hello!
Közben az előző kérdésedre is válaszolok. A TCA345-ben egy "szakadt kollektoros" kimenetű komparátor van, beépített kapcsolási ponttal és hiszterézissel. Tápfesz 2..10V Kimeneti terhelhetőség max. 40mA Bekomparálási szint: a táp 66%-a Kikomparálási szint (hiszterézis): -20%, tehát a bekomparálásnál 20%-al kisebb, azaz 46% Nos készítettem neked egy helyettesítő kapcsolást. Persze apró különbségek akadnak: - A tápfesz kissé más lehet - Bekomparálási szint kb. azonos, de a hiszterézis nagyobb, kb. -33% (azért használható) - A kimeneten nincs zéneres védelem. (Most legalább láthatod, hogyan lehet az 555-öt komparátornak használni) üdv! proli007
Hello!
Az elektrosztatikus kisülés (EDS) kárt tud okozni a Fet eszközökben, ezért olyan munkahelyen ahol ilyen eszközökkel dolgoznak, antisztatikus padlót és eszközöket használnak. A csuklóra egy füldelő pántot kötnek egy nagy ohm-os ellenálláson keresztül. De ennek amatőr használata akár életveszélyes is lehet. Amatőt gyakorlatban azért nem ilyen komplikált a dolog, törekedni kell arra, hogy ne feltöltődős ruhákat, székeket használjunk. Nem az a lényeg, hogy csipessszel melyik lábat hová tesszük, hanem, hogy a lábak között ne tudjon kialaulni "kóros" feszültségkülönbség. Régen a kényes Fet-ek lábát, hajszálvékony huzallal betekerték és csak beforrasztás után szedték le. Ez ma is követhető péda. De minden esetre nem feszültség alatti, és a hálózattal valamilyen galvanikus, vagy kapacitív kapcsolatban álló panelon forraszgassunk. Egy drága (pld. DualGete) fet esetében minden esetre gondolni kell a meghibásodási lehetőségére. De nem minden esetben jelenti az eszköz abszolút tönkremenetelét, esetleg csak paraméter romlás következik be, amiért majd később a gyártót okoljuk. És saját balgaságunk már nem is jut eszünkbe. Általában a leg kényesebbek a JFet-ek. Digitális MOS áramkörök, bemenete viszont ma már védett. üdv! proli007
Hello!
Igen le lehet földelni, sőt adot esetben életvédelmi szempontból ajánlatos is. Egyetlen kritérium van, hogy a földelés ne okozzon földhurkot. Tehát a renszert lehetőleg egyetlen pontban földeljük. (Régebben az amerikai cuccoknál, kissé korrektebb földelési megoldást használtak, mint ezen a földrészen. Bár az a béna RCA csati is tőlük származik.) üdv! proli007
Úgy lesz megcsinálva, hogy az erősítőben lévő össze alkatrész a doboz közepében lévő pontból fogja kapni a GND-t, (ez a pont nincs elszigetelve a fémváztól, de minden más alkatrész igen) és itt lesz leföldelve is.
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy van 4darab ilyen akumltorom , ha ezt terhelem 1A-al akkor meddig fogja bírni? Természetesen ne legyen mélykisülés állapotában!
Szia! Ha sorba kötöd őket (4,8V-lesz) akkor 2,4 óráig elvileg. Ha párhuzamosan kötöd őket, akkor a fesz marad 1,2V, de a kapacitás összeadódik. 4 db-nél tehát 4X2,4 óra. üdv
Jha értem akkor ha pl 2,4A-al terhelnék egy darabot akkor 1óráig bírná normális esetbe, igaz? Köszi a gyors választ!
Felesleges kétszer betenned szó szerint ugyan azt a hozzászólást, ettől nem kapsz hamarabb választ! Ha nem jött rá válasz eddig, annak az az oka, hogy nem tudott senki válaszolni rá. Ha lesz olyan, aki tudja a választ, akkor meg fogja írni, addig légy türelemmel!
Bővebben: Link Javaslom olvasásra a fórum szabályzatot, különös tekintettel a VIII. pontot! Moderátor
Szerintem abba a hibába esett ami a prog.hu-n tökéletesen bevált és szükséges:
Ha hozzászólsz akkor a bal oldalon előre kerül így van rá esély, hogy valaki válaszol. Ha nem szólsz hozzá újra akkor hamar lekerül a "szemetesbe" vagyis soha senki nem találja meg és nem is válaszol rá. Így ott időnként "meg kell piszkálni" a kérdést, hogy mindig "aktív" maradjon különben soha nem kapsz rá választ. Ezért jó itt a kiemelt témák, mint pl a kezdők kérdései stb... Itt amúgy tényleg felesleges kétszer elküldeni a hozzászólást, de ez nekem is kb 2 hetembe került mire rájöttem erre. A fórumok 90%-ban ez nem működik.
Hello!
Igen számtanilag. De ne feledjük el, hogy a névleges kapacitás (C) megadásánál, a 20 óra alatti kisütő áramot veszik alapul. (Tehát a terhelő áram ekközben C/20 értékű) Ha ennél nagyobb a terhelőáram értéke, a kivehető kapacitás is csökken, méghozzá nem is lineárisan. (És ez a csökkenés aksi típustól (fajta, felépítés) és gyártótól is függ. Ezért csak tapasztalati úton lehet meghatározni. Túlzott kisütő áramok jelentősen csökkenthetik az akkumulátor élettartamát is. üdv! proli007
Köszönöm a kapcsolást ma meg is építem.
Utánanéztem pár dolognak, hogy mi micsoda, de nem vagyok biztos benne, hogy jól értettem-e. Ez a kapcsolás egy komparátor ami a tápfeszültség és a bemenet feszültségét hasonlítja össze és ebből egy digitális jelet készít? (kb ezt hámoztam ki a wikipedia és google párosból ).
sziasztok..lenne egy eléggé hülye kérdésem
a multiméteren van a hFE állás ami ugye a tranzisztor viszgáló és mi a jó érték?..kiír nekem 324et egyik állásban ha pedig megfordítom akkor már csak 12t
Hello!
Nem hülyeség, a tranyó fordított bekötése esetén is működik (kollektor-emitter csere), csak mint látható is, a béta drasztikusan leesik. Régebben voltak ruszki rádiók, amiben a tranyók foglalatban voltak, és az ügyes kezü gazda megforgatta őket. A rádió, így is üzemelt, csak pocsékul. Köszönhetően annak, hogy a tranyóknak eredetileg is igen kicsi volt az áramerősítési tényezőjük, így fordított behelyezés esetén sem volt igazán tragédia. üdv! proli007
húúú nem használtam jól a keresőt..köszi a gyors választ
|
Bejelentkezés
Hirdetés |